Kateri altcoini, izmed vodilnih 100, bodo preživeli bear market in obdobje, ki prihaja?

Ko sem nedavno objavil novo storitev za izdelavo tehnične analize za izbran kovanec, namenjeno izključno Premium uporabnikom, se je izkazalo, da za storitev velja veliko zanimanje, kar me veseli. Precej bolj pa je zaskrbljujoč pogled na zahtevke, saj ta jasno kaže, da vas velik del v svojih portfeljih drži primarno altcoine, med katerimi je velik del novih, manj znanih in visoko tveganih kovancev. Vsekakor razumem takšno početje iz človeškega oziroma psihološkega vidika, saj si vsakdo želi najti “novi Bitcoin”, ki bo zdaj, zdaj eksplodiral in prinesel ogromne zaslužke. A ti časi so v veliki meri žal že mimo in zgolj kupovanje kovancev in čakanje na velik odboj, najverjetneje ni več najbolj primerna strategija, vsaj ne za večino altcoinov, predvsem visoko tveganih.

Takšna strategija je bolj kot ne igranje na srečo in preprosto predstavlja previsoko tveganje. Da, lahko se na koncu izide, a kot sem omenil, tveganje je enostavno preveliko, zato resnih in velikih vlagateljev nikoli ne boste videli posegati po tovrstni strategiji.  Prav zaradi tega sem v tokratnem prispevku, ki bo nekoliko daljši, skušal strniti pregled najmočnejših 100 altcoinov in podati svojo oceno, kateri kovanci imajo največ in kateri najmanj možnosti za preživetje bear marketa, kot tudi obdobja nestabilnosti, ki je pred nami.

Preden nadaljujem, bi želel jasno poudariti sledeče:

 • gre izključno za osebno oceno na podlagi aktualnih, torej trenutnih indikatorjev in kriterijev, kar pomeni, da se le ti lahko skozi čas spremenijo in tako vplivajo na sam dotični kovanec
 • ko govorim o preživetju, ne pomeni nujno, da bodo nekateri kovanci prenehali obstajati, čeprav bo mnoge ta usoda zagotovo doletela, ampak je s tem mišljena predvsem izguba njihovega potenciala, kar pomeni, da ne bodo več dosegli novega ATH
 • v analizo so vključeni izključno kovanci, ki so na trgu vsaj eno (1) leto in so ustvarili določen trend, ki zadostuje za izdelavo analize, prav tako niso vključeni stablecoini, katerih je kar nekaj med prvih 100 kovancev, zato prispevek realno vključuje manj kot 100 kovancev
 • v primeru mnogih kovancev je možnost preživetja v veliki meri pogojena z določenimi dogodki v bližnji prihodnosti, zato so takšni kovanci posebej označeni npr. XRP, kjer je preživetje tega kovanca v veliki meri pogojeno z zaključkom sodnega procesa, kot tudi s splošno integracijo v mednarodni bančni sistem
 • dobre ocene ne pomenijo nujno, da investirajte v dotični kovanec, vedno naredite svojo predhodno fundamentalno in tehnično analizo
 • lestvica kriptovalut se nenehno spreminja, zato je možno, da je v času priprave oziroma branja prispevka prišlo do sprememb na njej, kar pomeni, da kakšnega izmed kovancev, ki se je medtem uspel prebiti med prvih 100, ni v dotičnem prispevku
 
Kriteriji, ki sem jih upošteval pri izdelavi analiz in ocen:
 
 • kateri izziv kovanec rešuje 
 • področje delovanja kovanca (npr. defi, metaverse itn.)
 • moč in potencial konkurence
 • kako se je kovanec v preteklem obdobju gibal, glede na BTC (dominanca)
Lestvica preživetvenega potenciala:
 
 • E – ni potenciala, ali pa je kovanec že prenehal delovati
 • D – nizka preživetvena verjetnost (možne variacije D- in D+)
 • C – srednja preživetvena verjetnost (možne variacije C- in C+)
 • B – visoka preživetvena verjetnost (možne variacije B- in B+)
 • A – najvišja preživetvena verjetnost (možna variacija A-)
Naj ponovim, lestvica želi predvsem prikazati potencial rasti in doseganja novih ATH območij in ne toliko dejansko prenehanje obstoja. Prispevek prav tako ne vključuje objave dejanskih ocen potencialov rasti, posameznih kovancev, za novi bull market. Celoten zapis je izključno informativne narave, spremembe pa so vsekakor vedno mogoče, saj na potencial posameznega kovanca, kot celotnega kripto trga, lahko vpliva tudi mnogo dejavnikov, ki jih je v danem trenutku absolutno nemogoče napovedati (npr. poslabšanje geopolitičnih razmer, uvedba globalnih regulacij nad kriptom in podobno).
 

Statistika bear marketov je črna

Kdor je na kripto trgu prisoten vsaj od zadnjega bear marketa (2019) dalje ve, kako neusmiljen je lahko bear market na trg altcoinov. Osebno sem na kripto trgu prisoten vse od leta 2014, ko je trg bil še v povojih, a je že takrat kazal neusmiljen odnos do altcoinov. Tako se je zgolj 6 altcoinov, ki so leta 2013 bili med prvih 100 kovancev, uspelo obdržati med prvih 100, v letu 2017. Vsi ostali so izpadli iz lestvice najmočnejših 100, ali pa so prenehali obstajati. Od konca leta 2017, do konca leta 2021, pa se je med top 100 kovancev uspelo obdržati le 26 altcoinov. Podatek, ki je dovolj zgovoren in jasno kaže, zakaj moramo biti zelo pozorni, ko vlagamo v altcoine. HODLati altcoine po večini ni enako, kot HODLati BTC. Zato večkrat poudarjam, da je pred investicijo v altcoine, potrebno opraviti temeljito fundamentalno analizo, predvsem pa je potrebno biti mnogo bolj pozoren, kot v primeru HODLanja BTC. Zgolj dobra fundamentalna osnova namreč nikakor ni zadostno zagotovilo, da bo altcoin uspel. Velik del uspeha altcoinov leži v razvoju in stabilnosti projekta, ter v tem, koliko velikih investitorjev in partnerjev uspe ekipa, ki stoji za posameznim altcoinom, prepričati, da investirajo vanj.
 

Ethereum (ETH)

ETH je največji in najpomembnejši altcoin. V minulem letu so pri ETH naredili verjetno eno največjih sprememb, v kolikor izvzamemo občutno znižane feeje in sicer so iz PoW prešli na PoS. Večina je pozdravila ta tehnološki prehod, a mnogi opozarjajo, da bi prav zaradi tega, ETH lahko postal tarča potencialnih finančnih regulatorjev. V zadnjih letih se je pojavilo kar nekaj kovancev, ki bolj ali manj resno konkurirajo ETH, a za enkrat je dominanca še vedno absolutno na strani ETH. Vsekakor kovanec, ki ga velja imeti v svojem portfelju.

 

Razmerje proti BTC v preteklem letu: nevtralno

Preživetvena verjetnost: A

 

BNB (BNB)

BNB je t.i. loyalty/reward nativ token menjalnice Binance. Glede na to, da Binance vztrajajo kot največja in najmočnejša menjalnica, neposredne konkurence nima, čeprav bi, roko na srce, v primeru tovrstnih kovancev, težko govorili o neposredni konkurenci. Lažje bi govorili o konkurenci med menjalnicami, kjer pa, vsaj za enkrat, Binance še vedno krepko dominirajo. BNB ima tako izjemno veliko moč, a njegovo dejansko preživetje, je v veliki meri odvisno predvsem od preživetja same menjalnice Binanca, ki pa je v zadnjih mesecih, bila tarča izjemno ostrih kritik in napadov. Ti so za enkrat uspešno odbiti, a nekaj grenkega okusa še vedno ostaja.

Razmerje proti BTC v preteklem letu: zelo dobro

Preživetvena verjetnost: B (*pogoj je, da menjalnica Binance ohrani svojo dominanco in posluje transparentno, sicer gre lahko BNB hitro po stopinjah FTT tokena)

XRP (XRP)
XRP je verjetno altcoin, ki dviga največ prahu, saj že nekaj let bije bitko s sodnimi mlini in ameriško administracijo. Sicer kovanec, ki je namenjen izvedbi finančnih protokolov, investitorje pa je razdelil na dva tabora. Na tiste, ki v XPR vidijo novo svetovno valuto oziroma substitut trenutnega bančno-komunikacijskega sistema SWIFT in tiste, ki v XRP vidijo propadel kovanec. A dejstvo je le eno. V kolikor želi XRP preživeti, mora dobiti sodno bitko oziroma izpogajati ugoden izid. V nasprotnem primeru bo njegova prihodnost mnogo bolj klavrna.
 

Razmerje proti BTC v preteklem letu: slabo

Preživetvena verjetnost: B+ (*žal se izida sodnega procesa ne da napovedati, je pa preživetje XRP odvisno prav od omenjenega procesa. V kolikor bo XRP proces dobil, potem bo zagotovo sodil v skupino A kovancev)
 
 
Cardano (ADA)
Verjetno eden najbolj tehnološko zanimivih altcoinov, na katere temelji največ razvojnih projektov. Izjemen potencial, sposobnost preživetja, močna skupnost, a morda nekoliko preveč okorel in preveč tehnološko in premalo “prodajno” obarvan marketing.
 

Razmerje proti BTC v preteklem letu: nevtralno

Preživetvena verjetnost: B+
 
 
Dogecoin (DOGE)
Verjetno eden najbolj znanih meme coinov, vsaj za enkrat brez prave vrednosti. Potihoma krožijo govorice, da naj bi Elon Musk razmišljal o implementaciji DOGE, kot plačilnega sredstva, za Twitter in Teslo, govori se tudi o McDonaldsu. Za enkrat so to zgolj govorice, a dokler bo Elon Musk vztrajal, kot “promotor” tega altcoina, toliko časa bo kovanec živel.
 

Razmerje proti BTC v preteklem letu: nevtralno

Preživetvena verjetnost: C
 
 
Polygon (MATIC)
Poleg ADA, verjetno eden najboljših t.i. smart contracts platform altcoinov. Izjemno dober in stabilen network, veliko razvoja, a konkurenčno še vedno ne dosega ETH, kateremu želi konkurirati. A potencial je nedvomno izjemno velik. Veliko bo odvisno od novih, vidnejših partnerstev.
 

Razmerje proti BTC v preteklem letu: dobro

Preživetvena verjetnost: A
 
 
Solana (SOL)
Poleg ADA in MATIC, še en altcoin s področja smart contracts platrom. Kovanec, ki je bil nedvomno deležen velike pozornosti in s prav tako dobrim potencialom, a se žal sooča s precejšnjo tehnološko nestabilnostjo, sedaj pa mu grozi še izjemen prodajni pritisk, zaradi nameravane prodaje portfelja altcoinov, zdaj že propadle menjalnice FTX, kjer SOL tvori glavnino portfelja. Nekaj upanja dajejo nekatera močna partnerstva, ki so jih pri SOL sklenili v letu 2022, med drugimi tudi z Googlom.
 

Razmerje proti BTC v preteklem letu: slabo

Preživetvena verjetnost: C
 
 
Polkadot (DOT)
Tudi DOT sodi v skupino t.i. smart contracts platform kovancev. Tehnološki ekosistem, ki je zanimiv za poplavo projektov, a mnogi se pritožujejo nad nestabilnostjo networka in zahtevnim razvojem. Kovanec, ki žal pokaže svojo moč le v času altcoin seasona, sicer pa je podvržen precejšnjemu nihanju. 
 

Razmerje proti BTC v preteklem letu: slabo

Preživetvena verjetnost: C+
 
 
Shiba Inu (SHIB)

Poleg DOGE, verjetno eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih meme coinov. Tudi zanj velja podobno kot za DOGE, kovanec brez prave vrednosti, a naj bi ga v svoje poslovanje integrirali pri Amazon in prav tako pri Netflixu, kar daje temu kovancu upanje. Videli bomo, kako se bo integracija iztekla in prijela.

Razmerje proti BTC v preteklem letu: slabo

Preživetvena verjetnost: C

 
Litecoin (LTC)
Eden najbolj trdoživih in vztrajnih altcoinov. Če pravijo, da je BTC digitalno zlato, velja za LTC, da je digitalno srebro. Gre za kovanec, ki je bil razvit z namenom izvedbe hitrih, varnih in poceni finančnih transakcij. Danes sicer mnogi to uporabnost pripisujejo drugim kovancem, a LTC se ne da in vztraja, predvsem po zaslugi ljubiteljev tega kovanca. Toda, bojim se, da bo to premalo.
 

Razmerje proti BTC v preteklem letu: nevtralno

Preživetvena verjetnost: C
 
 
Brezplačna različica vključuje oceno za prvih deset (10) ključnih altcoinov, medtem ko Premium različica vključuje še preostalih 90 altcoinov z opisi in ocenami. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Letna naročnina na Premium vsebine, tehnične analize, trgovalne signale in izobraževalne vsebine, vam je na voljo za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Kateri altcoini, izmed vodilnih 100, bodo preživeli bear market in obdobje, ki prihaja? (PREMIUM)

Naslednji članek

Kava (KAVA)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

error: Content is protected !!