Kakšno dogajanje na trgu se nam obeta in kaj lahko pričakujemo od Bitcoina?

Dogajanje na globalnih finančnih in posledično tudi kripto trgih, ostaja napeto in v veliki meri še naprej negotovo. Kljub temu, da smo tehnično gledano še vedno v bull marketu, vsaj v makro pogledu, se že nekaj časa nahajamo v izrazitem down trendu oziroma v korekciji, ki je bila pred dnevi vsaj začasno zaustavljena. Prišlo je do odboja, a veselje ni bilo dolgo, saj so se razmere ponovno zaostrile. Napovedovanje prihodnosti je nehvaležna stvar, to niti ni namen tovrstnih analiz, vsekakor pa bomo pogledali nekoliko širšo in celovito sliko dogajanja na kripto trgu, konkretno BTC (Bitcoin), iz vidika tehničnih signalov.

Geo-politični vplivi na tržno dogajanje

 
Vse oči svetovne javnosti in tudi finančne, so uprte v dogajanje med Rusijo in Ukrajino, kjer že nekaj časa visi v zraku napetost novega oboroženega konflikta. Namen tokratnega zapisa ni politična polemika, temveč kritični pogled na dogajanje, ki ima in bo brez dvoma še imel vpliv na svetovno finančno gibanje.
 
Če pustimo na strani dejanske medsebojne napetosti med obema državama, ki se vlečejo že nekaj časa, vedo dobro obveščeni poznavalci dogajanja povedati, da gre v veliki meri za strateško globalistično igro, s katero želijo določeni vplivni krogi, po bolj ali manj zaključeni Covid-19 “krizi”, premešati karte na geo-političnem in finančnem področju. Povedano bolj preprosto, gre za manipulacijo. S tem ne želim reči, da do oboroženega spopada ne bo in ne more priti, želim le jasno povedati, da so zadaj popolnoma drugačni interesi in kdor pozna vojno zgodovino ve, da so domala vse vojne, bile povezane z migracijo in akumulacijo premoženja. Tudi tokrat ni nič drugače.
 
Dogajanje vsekakor že vpliva na finančne trge. Zaenkrat le v psihološkem smislu, saj na trge pošilja mešane signale negotovosti in tudi strahu. To lahko vidimo iz analize volatilnosti, ki je kar lepo upadla, dogajanja na trgih pa so se vrnila v konsolidacijska gibanja, torej gibanja v omejenih območjih. A če pogledamo zgodovino, vidimo, da smo, ne tako dolgo nazaj, bili že priča domala enaki situaciji. Leta 2008, ko je prišlo do rusko-gruzijskega spopada in leta 2014, ko je ruska vojska vkorakala v Ukrajino. Da bi lažje in bolje razumeli, kakšen vpliv sta omenjena dogodka imela na finančne trge, si poglejmo graf borznega indeksa NASDAQ za omenjeni leti.

V obeh primerih, prikazanih na zgornjem grafu je vidno, da so negativne posledice bile zgolj kratkoročne in so bile bolj kot ne le reakcija na negativne novice, ki so na trgu sprožale strah. Podobno kot sedaj. V obeh primerih je kmalu sledil lep in velik odboj. S tem ne želim reči, da bomo enakemu dogajanju priča tudi tokrat, v kolikor pride do spopada, želim le izpostaviti, da trgi navadno kratkoročno odreagirajo panično in v strahu, kar pripelje do korekcije, ko pa se stvari skozi čas poležejo in investitorji s kritično distanco pogledajo na dogajanje, navadno to vrne optimizem, kar pripelje do odboja. 

Izredni sestanek FED

Poleg geo-političnih vplivov, na tržno dogajanje vplivajo tudi finančno-politična dogajanja. Konkretno dogajanje, povezano z ameriško FED, katere smo vsi že kar malo siti, saj je več kot očitno, da ne igra vloge strokovnega oz. finančnega organa, ampak je le politični organ, ki skrbi za destabilizacijo ameriškega, posredno pa tudi globalnega trga. Dejstvo je, da se Amerika, kot tudi mnoge druge države, soočajo z rekordno inflacijo, ki že presega 7%, kar je najvišja vrednost v zadnjih 40 letih, realno pa je še mnogo višja. V tem času tiskalniki denarja ne nehajo s tiskanjem in ameriška administracija, kot tudi FED, iščejo rešitve, kako ukrotiti podivjano inflacijo.

Sestanki ameriške FED so sicer stalnica, a izredni sestanek, kot je sklican za ponedeljek 14.2.2022, je dokaj redek in nazadnje je do njega prišlo pred okvirno 7 leti. Vsebina sestanka ni znana, zagotovo pa bodo razpravljali o inflaciji, ukrepih in obrestnih merah. Brez dvoma takšni sestanki negativno vplivajo na finančne trge, saj dajejo občutek negotovosti, strahu, jeze in dvoma. Mnogi poznavalci pravijo, da bo sestanek služil le kot psihološko orodje za manipulacijo trga, v resnici pa naj ne bi prišlo do konkretnejših sklepov. Spet drugi pravijo, da bo prišlo do spremembe obrestnih mer in do novih ukrepov.

Kakor koli, osebno menim, da bo učinek kratkoročen in da se bodo trgi, vsaj kripto trg, kmalu pozitivno odzvali. Razumeti moramo, da v primeru inflacije, investitorji iščejo naložbe, ki so donosnejše in perspektivnejše, kot klasične kapitalske naložbe in varčevanje v klasičnih, fiat valutah, katere v času inflacije izgubljajo svojo vrednost, medtem, ko npr. BTC, v tem času pridobiva na vrednosti. Ravno obratno je v primeru deflacije, kjer naložbe izgubljajo vrednost, najverjetneje tudi BTC in kripto (žal še ne vemo natančno, saj BTC in kripto trg še nista obstajala v času zadnjih kriz), medtem, ko fiat valute dobivajo na vrednosti.

Ne glede na to, kaj se bo zgodilo v začetku prihajajočega  tedna, moramo biti pripravljeni. nenazadnje gre za vaš denar in vaše prihranke. Poglejmo si, kaj kažejo tehnični indikatorji.

Bitcoin dominanca (BTCD)

Trenutno dogajanje močno krepi BTC, katerega dominanca počasi nakazuje željo po novem ATH. Kadar se krepi dominanca BTC pomeni, da se večina kapitala in kapitala iz altcoinov, steka v BTC, kar dviga njegovo vrednost. Posledično to pomeni korekcijo altcoinov, zato bodite pazljivi, v kolikor je vaš portfelj primarno sestavljen iz altcoinov.

Želja po krepitvi USD

Po drugi strani se želi krepiti tudi ameriški Dollar (USD), ki je pred časom prešel v korekcijo saj ni uspel s prebojem resistance linije, sedaj pa nakazuje željo po ponovnem re-testu le-te. Kadar se krepi USD, navadno to ni najboljši znak za BTC, a pred nami je že omenjeni ponedeljek in novice bodo vsekakor vplivale na gibanje USD, kar bo neposredno vplivalo tudi na BTC.

Kot rečeno, USD se nekoliko krepi, kar je tudi razlog za nedavno korekcijo BTC.

BTC tehnični indikatorji

Pogled na 1W (tedenski) tehnične indikatorje kaže, da je BTC skozi korekcijo v zadnjih tednih, tvoril t.i. descending channel, katerega je nedavno tudi prebil. Glede na to, da preboj traja že nekaj časa lahko rečemo, da ni šlo za t.i. fake out preboj, vprašanje pa je, ali bodo biki imeli dovolj moči, da BTC ohranijo v up-trendu in se konsolidirajo nad ključnimi resistance linijami.

Gledano iz makro vidika (graf spodaj), se BTC še naprej giblje v območju konsolidacije med support linijo $34.718 in $39.265, ter resistance linijo, med $46.138 in $48.700. Znotraj omenjenega območja bo BTC najverjetneje vztrajal še nekaj časa. Vprašanje je ali bo akumuliral dovolj moči za preboj resistance linije, kar mu nedavno ni uspelo ali pa bo prišlo do ponovnega preboja support linije in nadaljnje korekcije. Da bi dobili bolj jasno sliko, bomo v nadaljevanju pogledali BTC na krajših intervalih.

Za določitev najverjetnejših scenarijev, si poglejmo nekatere ključne indikatorje. Začnimo z Alligator SEMMA bands na 1W tedenskem intervalu. Indikator nakazuje trend gibanja kovanca. Kadar je trend bullish, je zelena linija na vrhu, modra pa spodaj in obratno, kadar je trend bearish, je zelena linija spodaj, modra na vrhu. Kot je razvidno iz grafa spodaj, BTC na tedenski ravni vztraja v bearish trendu, kljub nedavnemu odboju, a dejstvo je, da ni uspel prebiti že omenjene resistance liniji v območju $46.000, kar pomeni, da smo še vedno v bearish fazi.

Podobno sliko kažeta tudi EMA21 in EMA50 trend liniji, le da je tukaj še vedno opaziti bullish vpliv makro trenda (širšega trenda), saj EMA21 linija (oranžna), vztraja nad EMA50 linijo. To lahko razumemo tudi kot točko optimizma, saj pomeni, da BTC še ohranja potencial nadaljnje rasti.

Eden ključnih indikatorjev bull/bear trenda je EMA ribbon. Kadar koli indikator linije služijo kot support, potem se nahajamo v bull trendu in obratno, kadar linije služijo kot resistance linija, kot je to trenutno (graf spodaj), potem je potrjen bullish trend. A kot vidimo na grafu spodaj, poskuša BTC prebiti resistance linijo in se pozicionirati nad EMA ribbon linije. To bi bil vsekakor dober signal, a počakati bo potrebno še nedeljo, saj gre za tedenski interval in v ponedeljek bo jasno, ali je BTC uspel s prebojem. Da bi prišlo do obrata, mora BTC teden zaključiti nad $43.400. No, ne pozabimo pa, da je prav v ponedeljek seja FED.

Še en indikator je navadno zelo dober pokazatelj splošnega trenda gibanja in sicer bull market band na 3D intervalu. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, ta indikator še ni prešel v zeleno oziroma bullish fazo, kar potrjuje oceno, da bomo BTC še nekaj časa spremljali v trenutnih območjih, med že prej omenjenima support in resistance linijama.

Ob tem pogled na RSI in MACD indikatorja kaže, da biki skušajo prevzeti nadzor, RSI med 45 in 50, MACD skuša preiti nad signalno linijo, a razmere na trgu so negotovo, kar se odraža v nizkem volumu in prav to drži BTC v omejenem obsegu.

Na kaj moramo biti pozorni v prihajajočih dneh?

Že pred dnevi sem napovedal, da bo prišlo do manjše korekcije BTC, v kolikor ne bo prišlo do preboja resistance linije v območju $46.000. To se je tudi zgodilo. Trenutna korekcija ni nič tragičnega in dramatičnega, je celo koristna in zdrava za nadaljnje gibanje. Bolj me skrbijo prihajajoči dogodki, o katerih sem pisal na začetku tega prispevka, saj bodo zagotovo vplivali na gibanje BTC.

Prodajni pritisk kratkoročno nekoliko popušča, kar je razvidno iz spodnjega grafa, še vedno pa je prisoten. To pomeni, da trgovalci, predvsem tisti, ki BTC ne držijo dolgoročno, čakajo na dogajanje v naslednjih dnevih. V kolikor bi informacije bile negativne, bi to najverjetneje sprožilo nadaljnjo prodajo in posledično padec vrednosti BTC. Potrebno bo torej spremljati novice iz ZDA, saj bodo le-te imele prejšnji učinek na trg, kot rusko-ukrajinska kriza.

Na 1D intervalu je BTC sicer tvoril bullish trend descending broadening wedge, katerega je uspešno prebil (graf spodaj), sedaj pa je vprašanje ali bomo spremljali korekcijo v kateri bo BTC tvoril nadaljnji bullish trend higher low, čemur bo sledil novi odboj, ali pa bomo BTC ponovno spremljali v nekoliko večji korekciji.

Da bi dobili odgovor na to vprašanje, moramo spremljati ključne mikro support linije. Prva in v tem trenutku najbolj ključna support linija je v območju okoli $41.452, nad katero se BTC trenutno giblje. Gre za support linijo, ki je pomembna tudi iz makro vidika. V kolikor bo le-ta zdržala pritisk in bo prišlo do odboja v naslednjih dnevih, bo BTC nadaljeval s tvorbo higher low trenda, kar bo najverjetneje vodilo k poskusu ponovnega napada na resistance linijo, v območju $46.000.

V primeru, da support linija ne bi zdržala, bomo BTC kratkoročno spremljali v korekciji do območja $37.920, zelo verjetno tudi do območja malo nad $34.000. Kot rečeno, v naslednjih dnevih je potrebno spremljati support linijo okoli $41.452. Volume se niža, prodajni pritisk še ni čisto končan, čeprav popušča zato menim, da delo za bike ne bo lahko.

Oceno potrjuje tudi Bollinger Bands analiza, kjer so izpostavljena skoraj identična ključna mesta. Da se bo BTC dotaknil oranžne linije v naslednjih dnevih je realna možnost, spodnje korekcijsko območje pa ostaja malo nad $34.000. Za enkrat BTC še ohranja nekaj moči.

Tudi 1D Fibonacci analiza, graf spodaj, kaže na pomen že omenjenih območij. Golden pocket se nahaja prav v območju resistance linije, pri okoli $46.000, korekcijsko območje pa med $40-41k.

Kakšni bodo ukrepi in novice po sestanku FED žal ne vemo, vseeno pa lahko rečem, da je trenutno pasivno gibanje trga predvsem odziv na negotovost in gre za neke vrste čakanje na prihajajoči teden. Kratkoročno lahko pride do korekcije, a po trenutnih indikatorjih ne pričakujem globjih od območja $37.000. Območje $34.000 bi bilo aktualno izključno v primeru zelo slabih novic, v tem trenutku pa spremljam predvsem support linijo v območju $41.000, saj bo prav ta ponudila najboljši signal prihajajočega dogajanja.

V primeru odboja, je kratkoročno najbolj pomembno to, da BTC prebije resistance linijo v območju $46.000, saj bi to pomenilo dobro popotnico za prihajajoče obdobje. Osebno vsekakor ostajam bullish glede BTC. Razlogov je kar nekaj, predvsem se skrivajo v vseh pozitivnih novicah, ki smo jih deležni v zadnjem obdobju. Praktično vsa večja podjetja, blagovne znamke, investicijske družbe in korporacije vstopajo na kripto trg, ali pa že investirajo vanj. Tukaj prednjačijo predvsem BTC, ETH in Metaverse kovanci. Gre za izjemno velik kapital, ki nikoli ne tvega in ne vlaga na slepo. Tega se moramo zavedati vedno, kadar smo v dvomih. Omenjeni kapital ima zagotovo več informacij kot mi, navadni mali vlagatelji, zato je dobro, da ga spremljamo, saj poteze t.i. pametnega kapitala, povedo največ. Morda bomo deležni še ene korekcije, a ta je lahko neugodna le kratkoročno, kdor cilja dolgoročno, bo vsekakor nagrajen, a potrebna je potrpežljivost.

Dogajanje na trgu bo naslednji teden najverjetneje zelo pestro in ker vem, da mnoge skrbijo višine morebitnih korekcij, mnogi pa tudi špekulirajo, kako globoko lahko BTC pade, naj še enkrat ponovim svojo oceno. Da, v teoriji je možno, da BTC pade na $10.000 ali celo $0, a prepričan sem, da le v teoriji. Gledano iz tehničnega vidika in uporabe BTC Log Growth indikatorja, lahko analiziramo gibanje BTC vse od leta 2012 dalje. Kot je razvidno iz grafa spodaj, BTC nikoli, tudi v najglobjih bear marketih, ni padel pod skrajno krivuljo, razen v enem primeru, to je meseca marca 2020 in še to za kratek čas. Če sledimo temu trendu, potem lahko rečemo, da je BTC svoje dno najverjetneje že dosegel, preden bo prešel v dejanski bear market. To dno je v območju $28.390. V kolikor smo za trenutek še nekoliko bolj pesimistični in vzamemo scenarij meseca marca 2020, ko je BTC padel pod trend linije, potem bi se dno BTC nahajalo v območju $19.557, a tega območja BTC najverjetneje ne bo videl, razen v primeru, da bi se oba scenarija, tako FED, kot rusko-ukrajinski končala skrajno negativno.

Gledano tehnično in iz makro vidika, smo še vedno v fazi konsolidacije BTC in v uptrendu. Gledano iz vidika kratkoročnega trenda, smo v bear marketu, a osebno menim, da bomo do konca cikla videli vsaj še en, ali celo dva lepa odboja. Prav tako manjka tista ključna faza navdušenja, katere še nismo doživeli. Drži, cikli se spreminjajo in ta je drugačen, a močno dvomim, da se je trg v celoti in povsem spremenil. Določeni dejavniki bodo vedno prisotni. Žal ne moremo vsega napovedati, saj na določene dejavnike, kot so odločitve FED, ali geo-politične odločitve, ne moremo vplivati, te pa žal še kako vplivajo na finančne trge. Zato je ključno, da ostanete previdni. Izplačujte si dobičke in ne prodajajte v paniki.

V kolikor aktivno trgujete, si določite stop loss območje, pri katerem boste izstopili v primeru korekcij in nato počakajte, da se trg stabilizira in odbije. Takrat ponovno vstopite. Izogibajte se tveganih altcoinov, saj je njihovo gibanje v teh časih še toliko bolj tvegano. Trgovanje ni zgolj kupovanje in prodajanje, je tudi poznavanje t.i. risk managementa, s katerim uspešni trgovalci zaščitijo svoje naložbe in preprečijo morebitne in nepotrebne izgube. Premium uporabniki, boste kot vedno, v naslednjih dnevih tudi aktivno obveščeni o dogajanju in o trgovalnih ukrepih.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Trgovanje s signali je priporočljivo predvsem za izkušene trgovalce, saj poteka na lastno odgovornost. Za vse, ki bi želeli še več dodatnih trgovalnih signalov, poglobljenih tehničnih analiz in novic, je na voljo naša premium storitev Kriptokrat Premium

Predhodnji članek

LTC/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

HIGH/USDT – Tehnična in fundamentalna analiza

error: Content is protected !!