Kakšen potencial ima XRP in do kam lahko seže

Kljub temu, da pristojno sodišče v zadevi SEC proti XRP še ni sprejelo oziroma objavilo sodbe, je bolj ali manj že jasno, da bo XRP iz tega (pre)dolgega procesa izšel kot zmagovalec. Ameriška administracija sedaj išče le še način, kako bo na najbolj eleganten način in s čim manj škode, izšla kot poraženka. 

Ne glede na to, da sodba še ni uradna, pa po investitorskih krogih že krožijo različne informacije, ki bi znale nakazovati, da bo XRP, kmalu po objavi sodbe, naredil izjemen odboj, na katerega že predolgo čakamo. Namen tokratne tehnične analize ni toliko pogledati kratkoročno gibanje XRP, kot pogledati, kakšen dejanski in realen potencial rasti XRP ponuja.

V kratkem bom objavil tudi nekoliko bolj celovito analizo trga altcoinov (PREMIUM), ki bo namenjena predvsem nekoliko bolj poglobljenemu pogledu trenda gibanja altcoinov v prihajajočih tednih in mesecih. Gibanje trga altcoinov bo namreč neposredno vplivalo tudi na gibanje XRP.

XRP je v zadnjem letu dni v makro korekciji, kar lahko vidimo na grafu spodaj, a kljub temu je ohranil higher low trend, kar nakazuje, da kljub korekciji in pravnemu procesu, vseeno še ohranja minimalni bullish naboj. To je dober znak. Sočasno lahko vidimo, da se je v tem času tvoril tudi simetrični trikotnik, ki ga prikazujeta črni trend liniji, ki predstavlja neodločen trend. Kot že večkrat omenjeno, pride do realizacije trenda, ko se zapolni cca. 80% trikotnika. Izhajajoč iz spodnjega grafa, bi to bilo lahko nekje v prvi polovici meseca maja.

Gledano iz vidika aktualnega obdobja, torej leta 2022, pa se XRP nahaja v konsolidacijskem območju, ki ga predstavlja moder pravokotnik. Gre za precej dolgo, nekaj mesečno konsolidacijo, ob padajočem volumu. Kadar imamo opravka s padajočim volumom in dolgo konsolidacijo, to navadno nakazuje na bližajočo se, precej veliko spremembo trenda, a pojdimo po vrsti.

Da se XRP nahaja v zelo pomembnem položaju, potrjuje spodnja Fibonacci analiza, kjer lahko vidimo, da se XRP nahaja natanko znotraj Fib golden pocketa (temno zeleno območje). Gre za območje, ki je iz analitičnega vidika nadvse pomembno, saj tukaj navadno pride do spremembe trenda. 1D RSI in MACD se sicer še nahajata v pozitivnem položaju (bullish), a volume je izredno nizek, kar bo XRP najverjetneje potegnilo v manjšo, a zdravo korekcijo, preden bo ponovno napadel zgornjo trend linijo trikotnika (graf zgoraj), katero mora prebiti, da bi prešel v bullish položaj.

Ključna makro support linija, ki bo igrala pomembno vlogo tudi v prihajajočih tednih in mesecih, je območje med okvirno $0,57 – $0,67, ki ga prikazuje zelen pravokotnik na spodnjem grafu. Glede na trenutne indikatorje, bo XRP najverjetneje segel do omenjenega območja, kjer bo prišlo do odboja in ponovnega poskusa preboja trend linije. Razumljivo, pozornost moramo nameniti tudi BTC, katerega gibanje bo neposredno vplivalo tudi na gibanje XRP. 

Poleg omenjene support linije, sta tukaj še dve ključni resistance liniji, katere mora XRP prebiti, v kolikor želi nadaljevati z rastjo. Kratkoročno, je tukaj resistance linija v območju $0,81, območje golden pocketa in zgornje trend linije. Preboj te trend linije bo prvi jasnejši bullish signal.

Že omenjeno konsolidacijo in nizek volume lahko razumemo tudi kot taktično čakanje investitorjev na vstop, katerega najverjetneje, v veliki meri, pogojujejo s sodbo. Ko bo le ta znana, bo do odboja najverjetneje prišlo zelo hitro, le ta pa bo tudi precej izrazit. 

Pogled na dva ključna dolgoročna indikatorja MA50 (modra linija) in MA200 (zelena linija) nakazujeta še vedno precej zadržano gibanje XRP. Trenutno se XRP bori, da se stabilizira nad MA50, kar bi bila dobra pozicija za odboj. A kot omenjeno, najverjetneje bo XRP v naslednjih urah in dnevih prešel v manjšo korekcijo, od tu pa bo poskušal s pozicioniranjem nad MA50. Dolgoročno je mnogo bolj pomembna MA200 (zelena) trend linija, ki dejansko predstavlja ločnico med bullish in bearish trendom. MA200 se nahaja tik nad omenjeno resistance linijo, pri okoli $0,87. Ko se bo XRP stabiliziral nad njo, bo to potrditev ponovnega bullish trenda.

Za potrditev ocene lahko uporabimo tudi 3D interval in 3 SMA oziroma Alligator indikator, ki še vedno nakazuje, da se XRP nahaja v bearish trendu – zelena linija je spodaj, morda zgoraj. Ta trend sicer ni izrazit, tako da večjih korekcij ne pričakujem, razen v primeru nepričakovane velike tržne korekcije, ki bi za seboj potegnila domala celoten trg, vseeno pa bi z vstopom še nekoliko počakal, bodisi na korekcijo znotraj support območja, ali na preboj trend linije.

In kakšen potencial rasti ima XRP?

Brez dvoma ima XRP izjemno veliko potencial rasti. Gre za močan projekt, ki je cenovno zelo podhranjen, prav tako gre za preizkušen projekt, ki je že nudil izjemno lepe donose. A sam potencial rasti je odvisen tudi od samih razmer na trgu in gin dominance BTC (BTCD). Več o tem v prihajajoči analizi trga altcoinov.

Da bi lahko dobili kar najbolj natančno analizo potenciala rasti, lahko uporabimo makro Fibonacci analizo. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je potencial rasti previsok, da bi ga zajel v eno sliko. Osebno ocenjujem, da je najvišji potencial rasti, ob predpostavki optimalnega bull runa, v tem bull runu, pri okvirno $7,9, realno pa bi se bolj nagibal na območje med $4,5 in $5.

Naj ponovim, gre izključno za oceno potenciala, katere realizacija je odvisna od mnogo dejavnikov in prihajajočih dogodkov. Vsekakor bo potrebno počakati na makro dogajanje na trgu in končno odločitev sodišča. XRP brez dvoma predstavlja potencial in nanj bo potrebno biti pozoren. Po drugi strani pa odsvetujem brezglavo vlaganje in kupovanje, vsaj dokler ne pride do bolj jasne potrditve trenda.

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI.

Predhodnji članek

Tedenska tehnična in on-chain analiza trga in ocena napovedi za aktualni teden – 18.4.2022 do 24.4.2022 (PREMIUM)

Naslednji članek

Bitcoin (BTC) / USD – Tehnična analiza in razlogi za korekcijo

error: Content is protected !!