Kako se pripraviti na bear market in kako trgovati v njemu (PREMIUM)

Kdor koli vsaj bežno spremlja kripto trg in trgovanje oziroma kakršno koli finančno trgovanje, je brez dvoma zasledil “nasvet” – “buy the dip” oz. “kupuj, ko cena pade”. To vsekakor drži, a večina tistih, ki ponujajo ta nasvet, hote ali nehote pozabi opozoriti, da je takšno početje tudi zelo tvegano, še posebno v bear marketu. 

Namen tega prispevka je opozoriti na nepotrebna tveganja in nepravilne trgovalne strategije, kot tudi ponuditi nekaj pomembnih priporočil, ki vam bodo pomagale optimizirati vaše trgovanje in vaše donose, skozi bear market.

Ne, nismo (še) v bear marketu

Naj vas že na samem začetku pomirim, da še nismo v bear marketu. Drži, BTC in velik del trga sta že kar nekaj časa v korekciji, a dokler BTC, kot ključni kovanec, tvori higher hig, higher low trend, kot je prikazano na spodnjem grafu, BTC v makro trendu ostaja v fazi rasti oz. bull runu. Če smo še nekoliko bolj natančni lahko rečemo, da smo že več kot leto dni v fazi konsolidacije oziroma akumulacije, saj se BTC ves čas giblje med $30.000 – $69.000, torej v omejenem območju. Velikem, a še vedno omejenem. Tehnično gledano torej ostajamo v bull runu, a potrebno se je zavedati, da to ne bo trajalo večno. Samo vprašanje časa je, kdaj se bodo finančni in tudi kripto trg prevesili v negativno smer in prešli v bear market oziroma cikel, ki lahko traja tudi več let. Nikakor ne želim strašiti, prav tako tudi ne trdim, da bo do tako dolgega bear marketa prišlo, želim vas le opozoriti na realno možnost in vam ponuditi nekaj priporočil, kako se na ta prehod pripraviti.

Kako poteka bear market in kako dolgo lahko traja

Gledano iz vidika tehničnih indikatorjev in povedano najbolj preprosto, lahko bear market prepoznamo po tem, da BTC, kot ključni kovanec, na makro intervalu (1W ali 1M), ne tvori več higher high, higher low trenda (glej zgornji graf), temveč prične s tvorbo bearish trenda, higher low, lower low. Drži, trenutni trend je bearish, saj je BTC naredil več kot 50% korekcijo, a je pri tem obdržal že omenjeni higher high, higher low trend. Tako bi lahko rekli, da smo v bear trendu, ne pa tudi v tistem pravem bear marketu. Eden izmed pomembnih pokazateljev bear marketa je, da si veliki investitorji oziroma kiti, prično izplačevati dobičke, investicijski kapital beži in trg počasi preide v negativno fazo. 
 
Še en indikator je zelo pomemben, ko analiziramo bear/bull market, to je kvartalna analiza (Q1, Q2, Q3, Q4). V ekonomiji velja, da lahko govorimo o recesiji, ko se dva zaporedna kvartala npr. Q1 in Q2 (6 mesecev), zaključita v rdečem oziroma negativno. Podobno velja tudi za BTC. In če pogledamo kvartalno analizo BTC (graf spodaj) vidimo, da je sicer Q1 2022, torej obdobje v katerem smo, za enkrat negativno, a za potrditev recesije oziroma bear marketa, bi BTC moral končati v rdečem še naslednje 4 mesece. 
 
Spodaj prikaz kvartalov. Vsaka črta oziroma svečka predstavlja trimesečje. Oranžna predstavlja pozitivno obdobje, črna negativno.

Ne glede na zapisano in dejstvo, da aktualni bull market še traja, čeprav nas pušča v negotovosti, moramo pričakovati, da bomo zagotovo prešli v bear market. Trenutno smo priča podaljšanemu bull runu, a osebno menim, da ne bomo spremljali super dolge bull market cikle, še posebno sedaj, ko se je svetovna geopolitična situacija močno obrnila. Na slabše. Prav te dogodki nas lahko zelo hitro potegnejo v hudo recesijo in bear market, nekateri alarmi pa že gorijo – npr. dražja nafta, rekordne podražitve energije in hrane, nestabilen nepremičninski trg. Na te dejavnike je potrebno biti pozoren in temu primerno prilagoditi risk-reward management. 

Klasični bear marketi navadno trajajo 12-24 mesecev (v povprečju), a glede na že omenjene geopolitične dogodke, ki lahko pripeljejo do poglobljene recesije, je moja ocena, da bomo kmalu soočeni s hudo ekonomsko-gospodarsko krizo, ki lahko traja od 2 let in vse do 8 let v najbolj skrajnem primeru. Ponavljam, ne trdim, da bo do teh skrajnih primerov prišlo, a kot pravi misel, pripravljaj se na vojno in živi v miru. Povedano drugače, pričakujte, bodite pripravljeni in v kolikor dogodki ne bodo tako kritični, toliko bolje.

Kdaj pričeti s pripravo na bear market?

Priprava na bear market se prične že v bull runu, torej sedaj. Večina trgovalcev, predvsem manj izkušenih, tiho upa in pričakuje, da bodo vrednosti in s tem tudi vrednost njihovega portfelja, še kar rastle. To večino trgovalcev drago stane.

V bear marketu namreč ne moremo pričakovati velikih dobičkov, še posebno, če je naš portfelj večinoma sestavljen iz tveganih altcoinov. Ne tako redko, takšni kovanci padejo na vrednost 0 EUR in tam tudi ostanejo. Veliko trgovalcev si tudi ne izplačuje dobičkov, saj kot že omenjeno, pričakujejo, da bodo vrednosti še rastle. Zato je ključno, da si v bull runu redno izplačujemo dobičke, kar lahko storimo z izplačilom v katerega od stablecoinov (USDT, USDC, BUSD), ali pa v EUR. Ta sredstva lahko uporabimo za tekoče stroške, v kolikor potrebujemo denar, ali pa jih hranimo za korekcijo oz. trenutek, ko se trg umiri in lahko ponovno dokupimo zajetno število kovancev. A z izplačilom dobičkov je potrebno pričeti že v bull runu. Vaša naloga v bear marketu je preživeti, prav tako pa bear market ponuja odlično priložnost za že omenjen dokup kovancev. Večina najuspešnejših trgovalcev je največje dobičke ustvarila prav bear marketu, ko so pokupili največ kovancev, ki so po prehodu v bull market, izjemno zrasli.

Pripravite svoj portfelj

Naslednji korak pri pripravi izhodne in bear market strategije, je priprava portfelja. Ko govorim s trgovalci, ki se obrnejo name glede nasvetov opažam, da jih veliko vlaga v zelo tvegane kovance, za katere upajo, da bodo naredili nekaj 100% ali celo nekaj 1000% odboj in da bodo obogateli. Da, potencialno lahko to stori veliko kovancev, a realno gledano, to storijo zelo redki kovanci. Predvsem pa so to kovanci, ki jih v prehodu v bear market, še posebno pa v bear marketu, ne želite imeti v svojem portfelju. Vaša naloga je, da portfelj zaščitite in stabilizirate. Da bi to lahko storili kar najbolj optimalno, poskrbite, da vaš portfelj ni preširok. Osebno menim, da je najbolj optimalen portfelj 3-5 kovancev, do največ 8. Večji portfelj preveč razprši vložke, prav tako je velik portfelj težko nadzorovati in upravljati, kar močno oteži situacijo in občutno poveča možnost nepotrebnih izgub.

Seveda si lahko vsakdo prilagodi portfelj svojim željam in svojemu prepričanju, a v bear marketu je ključna beseda stabilnost. Zato bom osebno 50% (morda celo 60%) svojega portfelja predhodno pretvoril v stablecoine. Tako bom povečal stabilnost, zmanjšal nepotrebne izgube, sočasno pa bom imel pri roki kapital za dokupovanje. 30-40% portfelja bom ohranil v močnih in ključnih kovancih, predvsem BTC in nekaj malega ETH, 10-20% portfelja pa bom namenil nekoliko bolj tveganim kovancem, a še vedno kvalitetnim, zahvaljujoč močnim fundamentom, npr. LINK, LUNA, MATIC, ADA, AVAX. Med te lahko morda vključim tudi kakšne Metaverse kovance, kot sta MANA in SAND. Osebno prisegam bolj konservativni trgovalni strategiji, s pomočjo katere sem se na trgu uspel obdržati vse od leta 2014. Da, morda bi lahko kdaj potegnil kakšen EUR več, a bolj pomembno je zavedanje, da bi na drugi strani lahko bistveno več izgubil, ob uporabi bolj tvegane strategije. V kolikor vseeno prisegate na bolj tvegano strategijo, preprosto zmanjšajte odstotek stablecoinov in povečajte odstotek ostalih kovancev, a polagam vam na srce, da naj delež stablecoinov ne bo nižji od 30%. Morda še opomba, namesto stablecoinov, lahko vse skupaj hranite v EUR. O tem nekaj več v nadaljevanju.

Med vsemi kovanci, bom daleč največ prostora namenil BTC, saj gre za nosilni kovanec, predvsem pa, kot trenutno kaže, BTC postaja prva naložbena izbira tako vlagateljev, kot institucij in celo držav,

Ne kupujte “buy the dip” na slepo!

Kupujte, ko cena pada, prodajajte, ko zrase. Tako pravi pravilo in to vsekakor drži, a misel se tukaj ne konča. Kupovati “dip” na slepo, zgolj zaradi tega, ker je vrednost padla, je zelo tvegano in mnogo trgovalcev se je na ta način opeklo. Kaj mislim s tem? Če ste npr. kupili ETH v veliki korekciji meseca maja 2021, ko je padel na cca. $3.800, ste se zelo opekli, saj je kakšen mesec ali dva kasneje, padel na $1.800. No, roko na srce, vsi smo se že kdaj tako opekli. Pomembneje je, da večkrat dobimo, kot izgubimo in se iz napak nekaj naučimo. 

Pri iskanju optimalnega vstopnega mesta, lahko uporabimo Fibonacci analizo, lahko tudi zaupamo support linijam, kjer mora priti do odboja, re-testa in ponovnega odboja. Bolj enostaven in dolgoročno tudi najbolj donosna strategija, pa je DCA oziroma Dollar Cost Averaging. To pomeni, da namesto, da ob korekciji na enkrat vložimo $1000, raje vsak začetek tedna ali prvega v mesecu, vložimo $100, ko je vrednost najnižja in to ponavljamo 10 tednov oziroma mesecev, interval si izberite sami. Binance so pripravile dober prikaz DCA vlaganja.

Tudi v času bear marketa, trg ne gre le navzdol, ampak se tudi odbija. Odboji so manj izraziti in trajajo krajši čas, a še vedno so in bodo. Tako lahko kupite kovanec, ko je vrednost nizka in ga po odboju prodate, nakar ga ponovno kupite, ko vrednost pade. Gre za preprosto strategijo, ki je primerna predvsem, v kolikor nimate dodatnega kapitala za dokup, a zahteva nekaj potrpežljivosti in mirnih živcev.

Razpršite svoje naložbe

Zelo pomembno je, da v času bear marketa ali recesije, ne stavite le na enega “konja”. Pomembno je, da svoje naložbe razpršite, a ne pretiravajte in bodite pazljivi. Kam torej vlagati v času bear marketa in recesije?

Žlahtne kovine, predvsem zlato in srebro sta vedno doba izbira. Vedno imejte na voljo tudi dovolj kapitala (fiat), tega imejte nekaj tudi doma, v primeru izpada bančnih omrežij (energetske krize), a bodite pazljivi, saj inflacija lahko odžre lep del vrednosti te naložbe. Kriptovalute sicer še niso bile preizkušene v recesiji, so pa bile že preizkušane v času bear marketov in te so nam pokazali, da naj bo večji del kripto portfelja v BTC in stablecoinih, saj boste tako skrbeli za donos (BTC) in za stabilnost (stabilnost). Potrebno pa se je zavedati, da imajo tudi kriptovalute in stablecoini kar nekaj tveganja, predvsem v smislu možnih državnih ali mednarodnih regulacij in vplivanja, kar lahko vpliva na vrednost. Zato je ključno, da ostanete prilagodljivi, spremljate dogajanje in nikoli ne odreagirajte čustveno. 

Obdobje, ki je pred nami, ni najbolj rožnato. Želim si, da bi bilo, a kdor koli spremlja in razume geopolitično in globalno ekonomsko dogajanje razume, da smo na pragu težkega odboja, do katerega ni nujno, da bo prišlo, a bolje je, da se pripravimo in da se na koncu vseeno izognemo črnemu scenariju. Bodite pazljivi, vlagajte pametno in dolgoročno, poskrbite za sebe in svoje najbližje. Pred seboj imamo še okvirno med 3 do 9 mesecev bull runa, katerega želim, da izkoristite v najboljši meri. Ta ocena je okvirna, saj se svetovni dogodki spreminjajo zelo hitro in lahko v trenutku pokvarijo dogajanje na trgu, zato bodite pazljivi. Želim vam, da se vam vlagateljski načrti izidejo in da se boste dobro pripravili na obdobje, ki prihaja.

Gre za osebno mnenje, ki ni finančni nasvet, pred trgovanjem pa ne pozabite opraviti tudi lastne analize.

Predhodnji članek

ADA/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

Tedenska tehnična in on-chain analiza trga ter ocena za prihajajoči teden – 7.3.-13.3.2022 (PREMIUM)

error: Content is protected !!