Kaj za Bitcoin pomeni vstop velikih igralcev, institucij, na kripto trg

Kdor spremlja moje zapise pogosteje, predvsem pa že nekaj dlje časa ve, da sem že nekajkrat objavil nekoliko daljše zapise o globalni makro ekonomski sliki in zelo verjetnih prihajajočih ekonomsko-gospodarskih dogodkih, ki niso najbolj rožnati. Pri svojih ocenah, katere so bralcem še vedno na voljo med nekoliko starejšimi članki, še vedno vztrajam, današnji zapis pa je zgolj nadaljevanje tistega, na kar sem že opozoril pred časom. A začnimo na začetku. Najverjetneje se velik del sveta še vedno ne zaveda, da živimo v prelomnih zgodovinskih trenutkih, kjer se pred našimi očmi lomi družbeni sistem, ki smo ga poznali, žal ne na bolje, prav tako pa se lomi tudi finančno-monetarni, če želite tudi ekonomski globalni model, katerega smo poznali kar nekaj stoletij. Skratka, smo na tektonski prelomnici, ki bo najverjetneje za vedno spremenila svet, ko smo ga poznali. 

V pričujočem prispevku pa se bomo primarno osredotočili na ekonomsko-finančno plat aktualnih dogodkov. Bitcoin (BTC) in kripto trg sta po več kot 14 letih obstoja prišla do točke, ko nikakor ne moremo več govoriti o potencialnemu finančnemu sistemu prihodnosti, kjer se združujejo zgolj navdušenci, temveč st BTC in kripto trg postala resen globalni finančno-naložbeni sistem, katerega ni več moč ignorirati in tega se danes zavedajo tudi največji igralci. Nobena skrivnost ni, da predvsem BTC, predstavlja resno grožnjo globalnemu monetarnemu in bančnemu (FIAT) sistemu, ki je preživet, neučinkovit, drag, počasen, okoren, predvsem pa popolnoma centraliziran, zaradi česar ga že več desetletij in stoletij, učinkovito obvladuje ozek krog ljudi. 

Če razumemo osnovno poanto razvoja BTC, ki naj bi družbi ponudil bolj pravičen, tehnološko naprednejši in varnejši finančno-monetarni sistem za vse, potem nam je lahko kaj hitro jasno, da si določeni globalni krogi vpliva in moči, ne želijo izgube in prenosa te moči na širši družbeni krog. Povedano bolj preprosto, tehnologije se ne da ustaviti, prav tako ne razvoja, lahko pa se družbo z manipulacijo ponovno zavede in se ji znova prepreči, da bi bila deležna bolj enakopravne ekonomije. In prav to je ključni razlog celotnega dogajanja, kateremu smo priča že kar nekaj časa, nekoliko bolj odločno pa predvsem v zadnjih dnevih in tednih.

V zgolj nekaj dnevih od popolnega napada na kripto trg, do masovnega vstopa velikih igralcev nanj

Še nedolgo nazaj smo spremljali usklajen in oster napad, predvsem ameriških finančnih krogov, blizu aktualne ameriške administracije, ki so preko ameriške SEC, napadli dve največji kripto menjalnici Binance in Coinbase. Spisek očitkov je bil kar obsežen, vse od zavajanja vlagateljev, neustreznega poslovanja, do ponujanja kriptovalut, ki naj bi sodile v skupino t.i. securities, za katere velja stroga regulacija. Kdor koli je prebral dokument oziroma obtožnico, je zagotovo zgolj začudeno pogledal, saj je ameriška SEC domala vse altcoine, brez kakršne koli strokovne podlage in obrazložitve, ocenila za securities. Za tiste, ki morda niste najbolj seznanjeni s tem pojmom naj poenostavljeno povem, da v skupino securities sodijo npr. delnice, za katere pa veljajo posebna trgovalna pravila in poseben nadzor, česar pa v primeru kriptovalut oziroma altcoinov ni bilo. In prav to je zmotilo ameriško SEC, ki je tako sprožila preiskavo in pravne postopke. Da pa bi celotna zadeva bila še toliko bolj bizarna poskrbi dejstvo, da je prav ameriška SEC, menjalnici Coinbase, nedolgo nazaj, odobrila poslovanje in kotiranje na ameriški borzi, prav tako neverjetno pa je, da ameriška SEC, dotičnima menjalnicama (in tudi ostalim), nikoli ni ponudila strokovnega svetovanja, priporočil, vodenja, kar je bila dolžna storiti. Preprosto so udarili z vsemi topovi po dveh največjih menjalnicah in to po tem, ko so jima odobrili poslovanje v ZDA.

A ko človek na vse skupaj pogleda z nekoliko bolj kritično distanco, postane slika bolj jasna, še posebej po zadnjih dogodkih. Če so še nedolgo nazaj domala vse banke, investicijske družbe in denarni skladi goreče opozarjali, da so Bitcoin in kriptovalute sredstvo za financiranje terorizma, da gre za piramidne sisteme in zavajanje vlagateljev, so v zgolj tednu ali dveh, domala vse največje globalno finančno investicijske in upravljalske družbe, kot so BlackRock, Fidelity, Citadel Securities in Charles Schwab naznanili vstop na kripto trg v obliki ETF naložb in ustanavljanja institucionalnih kripto menjalnic, Mednarodni Finančni sklad pa je celo javno in uradno poudaril, da države, ki načrtno omejujejo ali celo blokirajo kript trg, ogrožajo svoj napredek. To pa še ni vse, tudi največja španska banka Santander je postregla z uradno objavo, s katero so potrdili obstoj in uporabo Bitcoin Lightning Networka, s katerim lahko učinkovito podprejo več milijonov transakcij na sekundo. Tukaj je še nemška Deutsche Bank, ki je tudi uradno zaprosila EU organe za izdajo dovoljenja za upravljanje z digitalnimi valutami in naložbami in še in še. Da, vse to domala preko noči in skoraj sočasno. So mar veliki igralci kar na enkrat spoznali ves potencial, ki ga ponujata BTC in kripto trg? Ne. Nikakor. Nič ni naključje, nič se ni zgodilo kar na enkrat, le izgleda tako. V resnici v ozadju že nekaj časa poteka usklajena kampanja velikega kapitala, za vstop na kripto trg, predvsem z dvema ciljema – iztisk retail kapitala (malih kupcev), prevzem dominance nad trgom, kar pomeni tesno in prilagojeno regulacijo, podobno kot se je to v zgodovini zgodilo z bankami in po drugi svetovni vojni z zlatom v ZDA. Priča smo torej začetku poskusa velikega obrata dominance, kjer bodo ozki krogi moči ponovno prevzeli moč, družba, ali mali človek, če želite, pa bo ponovno ostal odvisen od teh velikih centrov moči.

Potrebno je razumeti, da je BTC v zgolj nekaj letih, izključno s kapitalom retaila, torej malih kupcev, prišel od $0 market capa, do market capa v višini skoraj $1 bilijona. Pomislite, do kam lahko BTC potisne veliki kapital. Gre torej za dobro domišljeno in vodeno globalno manipulacijo, z jasnim ciljem – prevzem dominance.

Veliki kapital je nujno potreben, toda…

Da, vstop velikega kapitala je žal nujno potreben, če želimo, da BTC in kripto trg ohranita rast in z njo nadaljujeta. Veliki kapital se tega zaveda, a želi to storiti pod svojimi pogoji, z dominanco, ki mu bo v prid. Brez velikega kapitala trg ne bo dozorel, še manj bo globalno sprejet. Iz tega vidika je vstop velikega kapitala dobra novica. Če pogledamo zgolj nekaj največjih finančno, naložbenih upravljalskih družb in njihov vložek, katerega so naznanili kot potencialno naložbo v BTC ETF, potem je jasno, da BTC in kripto trg čaka izjemno svetla prihodnost, vsaj kar se tiče rasti:

  • BlackRock $9,5 bilijona
  • Invesco $1,5 bilijona
  • WisdomTree $91 milijard
 

Za primerjavo, trenutni market cap Bitcoina (BTC MC) znaša dobrih $589 milijard. Gre torej za številke, ki so navadnim smrtnikom skoraj nepredstavljive in v kolikor bi ameriška SEC, omenjenim organizacijam odobrila ustanovitev ETF skladov, potem bosta BTC in kripto trg deležna rasti, kakršne še nismo videli. Preden nadaljujem, morda zgolj pojasnilo, kaj je to ETF? ETF je kratica za “Exchange Traded Funds”. Gre ta finančno upravljalski mehanizem/storitev upravljanja s fianančnimi sredstvi, s katerimi se trguje na menjalnicah. Primarno gre za storitev namenjeno velikim, institucionalnim vlagateljem. Ameriški pristojni organi do danes niso uradno potrdili še nobenega BTC ETF sklada, a poznavalci pravijo, da je zgolj vprašanje časa, kdaj bo do tega prišlo.

Tukaj pa se pozitivna plat vstopa velikega kapitala konča. In kot vsaka medalja, ima tudi ta medalja drugo, mnogo bolj negativno stran, predvsem za male trgovalce. Da bi lažje razumeli omenjeno negativno plat, moramo dobro poznati psihologijo in naravo trgovanja/investiranja velikih institucij. Institucionalni kapital, za razliko od retaila, ne trguje na podlagi čustev. Trguje izključno z jasnim ciljem, hladnokrvno, z dodelano risk management strategijo, predvsem pa se pogosto poslužuje manipulacij, s pomočjo katerih iz trga izriva oziroma iztiska retail ali naivni kapital. Primarni cilj institucionalnega kapitala sta dominanca in donos za vsako ceno. Domala vse finančno-naložbene hiše namreč skrbi primerno le donos, saj sredstva, s katerimi upravljajo, pravzaprav sploh ne pripadajo njim, temveč njihovim strankam/komitentom, sami so deležni le upravljalskih provizij. Da bi bile te čim višje, se tovrstne institucije redno poslužujejo manipulativnih prijemov, s katerimi manipulirajo trg, bodisi ga spodbujajo k rasti, bodisi ga sesuvajo, odvisno od ciljev in potreb, s tem pa iz trga iztiskajo mali kapital. Centri moči so tako najverjetneje spoznali, da se BTC in kripta ne da ustaviti ali prepovedati, lahko pa se trg manipulira in se ga poskuša podrediti. Na tak, ali drugačen način.

Videli bomo, ali bodo ameriške oblasti omenjenim velikim institucijam odobrile ustanovitev BTC ETF skladov, glede na dosedanjo izrazito odklonilno mnenje. Ob tem je zanimivo tudi to, da so se prav sedaj, skoraj sočasno, odločile zahtevek oddati vse večje institucije. Močno dvomim, da gre za naključje in naivnost, saj imamo opravka s t.i. pametnim kapitalom. osebno menim, da gre za preračunljivo potezo, do katere je prišlo v natančno določenem trenutku. Vprašanje, ki se postavlja kar samo po sebi se glasi, kaj investicijski kapital ve, kar ne vemo ostali, mali vlagatelji?

BTC ETF – a SPOT, ne FUTURES

Prvo zanimivost,  na katero bi želel, da ste pozorni je oblika ETF, katerega institucije nameravajo odpirati. Gre namreč za t.i. SPOT ETF in ne Futures ETF, kar pomeni, da nameravajo institucije kupovati BTC in ga akumulirati in ne z njim izključno trgovati. V kolikor niste vešči poznavanja razlik med SPOT in FUTURES trgovanjem, vlaganjem, naj povem, da ko govorimo o SPOT trgovanju, kupujemo in prodajamo dejanski BTC, ali kateri koli drug izbran kovanec, medtem ko v primeru Futures trgovanja, v resnici ne kupujemo in ne prodajamo kovanca, temveč zgolj “stavimo”, ali bo cena kovanca zrasla, ali padla in na podlagi tega pobiramo potencialne dobičke. SPOT ETF torej nakazuje namen in željo institucij, da akumulirajo BTC, torej si ga fizično prisvojijo (v imenu svojih komitentov). Ko si institucija nekaj želi “prisvojiti”, to nakazuje zaupanje v izbrani asset, saj v njem vidijo določeno vrednost. Prav na to že dolgo opozarjam, da je poanta BTC primarno akumuliranje, medtem, ko je v večini primerov altcoinov, primarna poanta trgovanje – razen v nekaterih izjemnih primerih, kot je npr. ETH.
 
Glede na zgoraj navedeno dejstvo lahko pričakujemo, da bo institucionalni kapital, v obdobju, ki je pred nami, poskušal agresivno kupovati in dokupovati BTC. Ker pa je število BTC kovancev znano in omejeno, bo posledično zagotovo prihajalo do agresivnih manipulacij, katere bodo služile iztisku naivnega kapitala iz trga. Zato bodite pripravljeni na potencialna hitra in izrazitejša nihanja, do katerih bi lahko prihajalo v naslednjih mesecih in letih. Ponavljam, gre za poskus prevzema dominance iz rok retaila, v roke institucij.
 

Priprava na prenos dominance

Že nekajkrat sem omenil, da se več kot očitno, sistem in njegove institucije, usklajeno in pospešeno pripravljajo na prevzem dominance na kripto trgu. Prevzem dominance bo najverjetneje potekal postopno in načrtovano, kar pomeni, po moji oceni, da bodo centri moči skušali preko svojih političnih vzvodov, uveljaviti precej stroge in omejevalne regulativne ukrepe, skoraj zagotovo bodo poskušali s sesutjem, ali vsaj z izdatnim omejevanjem, trenutno največjih menjalnic kot sta Binance in Coinbase, morda tudi v obliki vstopa vanje. Trenutno smo torej v fazi postavljanja vzvodov, ki bodo služili kot platforma za nadaljnje faze. Zanimivo bo spremljati dogajanje in reakcijo ameriške SEC, ki je že nekajkrat zavrnila in izrazila jasno nenaklonjenost ustanavljanju BTC ETF skladov, kako bo ta ista SEC odreagirala sedaj, ko so tovrstne vloge vložile najpomembnejše globalne finančne institucije. Na odgovore bo potrebno počakati cca. 8 mesecev, kolikor ima SEC časa, da poda svoje pozitivno ali odklonilno mnenje. SEC bo najverjetneje podala odklonilno mnenje, vsaj glede na njen aktualni odnos do kripto trga, čeprav po drugi strani ne smemo pozabiti, da gre za Bitcoin (BTC) ETF sklade in ne kakšne druge sklade, ki bi temeljili na altcoinih, v katere se je vtaknila SEC, torej bi morda lahko le dočakali prvo izjemo, a vsaj za enkrat še vedno dvomim.

Posledično pa se moramo ponovno vprašati, zakaj so največji igralci potem vložili tovrstne zahtevke, saj tega zagotovo niso storili na pamet, temveč na podlagi izjemno dobrih informacij. Kakor koli, vse aktivnosti nakazujejo potencialni prihod izjemno velikega kapitala na kripto trg, a na razočaranje mnogih, to še ne pomeni nujno takojšnje in hitre rasti BTC in kripto trga.
 

GLD ETF

Da bi lažje razumeli, zakaj prihod velikega, investicijskega kapitala ni nujno zagotovili hitre in velike rasti, moramo pogledati v zgodovino. Leta 2003 je namreč bil odobren prvi GLD ETF sklad. GLD ETF sklad je ekvivalent današnjemu BTC ETF skladu, le da je šlo za trgovanje z zlatom (GLD). Kljub odobritvi prvega tovrstnega sklada, ki je tudi takrat bil dolgo in težko pričakovan, podobno kot danes BTC ETF sklad, trg na razočaranje mnogih, ni eksplodiral in rekordno zrasel. No, če smo čisto odkriti, je trg lepo rastel, a to ni bila posledica pojava omenjenega sklada, temveč reakcija na takratne precej bullish razmere in šibak ameriški Dollar (USD). 
Pomembne so torej makroekonomske razmere in ne zgolj ali samo ustanovitev nekega sklada. Pomembna je makro slika, ki pa vsaj za enkrat še ni dobra, še manj optimalna. Svetovne gospodarske razmere so še vedno na meji, geopolitična situacija v svetu se neprestano zaostruje. Razmere torej niso najbolj naklonjene veliki tržni ekspanziji.
 

Trije možni scenariji

Kaj torej sledi? Odgovor najbolje poznajo prav institucije same in njihovi centri moči, ki jih obvladujejo. Kar je zagotovo je to, da na trg prihajajo veliki, največji igralci in razmere bo to spremenilo v makro smislu. Potrebno bo postati pazljiv, čas hitrih, rekordnih rasti se najverjetneje počasi izteka, prav tako pa se čas hitro izteka tudi neodgovornemu trgovanju in igralcem na srečo. Trg postaja vse manj volatilen, saj kot omenjeno, institucije ne marajo pretirano volatilnih naložb, pred nami je še vedno zelo verjetna velika, morda celo zgodovinska recesija, prihaja pa čas, ko bo potrebno trgovati mnogo bolj modro, previdno, predvsem pa odgovorno. Posledično osebno vidim tri možne scenarije, ki bi lahko sledili v prihajajočih mesecih, morda celo letih. Vsi trije so možni, zgodil pa se bo zgolj eden.
 
Scenarij 1.
Po prvem scenariju, bo vstop velikega kapitala trg rekordno hitro pognal proti novim vrhovom, s čimer bo velik del retaila izgub možnost optimalnega vstopa, s čimer bi institucionalni kapital na hitro preobrnil dominanco v svojo smer.
 
Scenarij 2.
Trg bo pred vstopom institucionalnega kapitala prešel v veliko korekcijo, na kar bo retail psihološko odreagiral s strahom, kar pomeni, da bo v paniki prodal večino svoje BTC naložbe, kar bo posledično omogočilo institucijam nakup BTC po diskontnih cenah. Posledično se bo dominanca obrnila v smer institucij.
 
Scenarij 3.
Trg bo, v nasprotju s pričakovanjem množic, prešel v dolgotrajno konsolidacijo, kar ga bo naredilo dolgočasnega in nezanimivega. Večina retaila, ki ni potrpežljiva, bo večji del naložb v BTC prodala in prešla v bolj tvegane naložbe z altcoini, kjer bo pogosteje prihajalo do množičnih likvidacij. Še en način, kako bi institucije lahko dominanco preobrnile v svojo smer.
 
Trenutno se mi osebno zdita najbolj verjetna prva dva scenarija, ponavljam pa, da nikakor ne izključujem tudi tretjega. Do katerega koli scenarija bo prišlo, imajo vsi trije skupni imenovalec – iztisk retaila in prevzem dominance. Glede na vse, bi celotno situacijo lahko opisal kot sladko-kislo. Pomembno je, da nas tako morebitna hitra in velika rast, kot morebiten in hiter padec, ne zaslepita in ne premamita, saj bo v obeh primerih šlo, v veliki meri, za posledico manipulacije trga. Prav zaradi tega se bo potrebno mnogo bolj previdno lotevati trgovanja in investiranja, potrebno bo imeti dobro risk management strategijo in disciplino, saj za razliko od retaila, malega kapitala, institucionalni kapital ne trguje čustveno.
 
Da, ostajam dolgoročni optimist, saj sem prepričan, da prihaja čas Bitcoina in kripta. Pomembno bo le, da retail svojih pozicij ne bo oddal, predal zlahka in po naivnosti. Kljub vsemu pa sem še vedno previden realist, saj se zavedam da;
 
a. institucionalni kapital nikoli ne kupuje v fazi rasti

b. institucionalni kapital vedno išče določeno stopnjo zanesljivosti, kar pomeni, da investira na podlagi zelo dobrih informacij, ki pogosto niso na voljo retailu

c. zgodovina nas uči, da institucionalni kapital do tržne dominance vedno prihaja s šokom in/ali silo, v obliki vojn in/ali tržnih kolapsov
 
Kaj lahko torej storimo mali vlagatelji? Predvsem ne podležimo psihološkim manipulacijam v obliki hitrih odbojem (FOMO), ali velikih korekcij (FUD). Redno zbirajmo informacije in ohranimo kritično razmišljanje. Izobražujmo se, spremljajmo tržno dogajanje in grafe, ki nam kažejo širšo sliko. Ne pozabimo na dosledno risk management strategijo in na redno pobiranje dobičkov. Pomembno pa je tudi to, da ne lovimo cene, v primeru velikih odbojev – nič zgolj ne raste, slej kot prej pride do večjih korekcij in te so priložnost za dokup.
 
 
Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

MultiversX (EGLD)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

Naslednji članek

Hello (Hello)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

error: Content is protected !!