Kaj storiti, ko se znajdemo v izgubi in kako pristopimo k okrevanju

Trgovalne izgube so sestavni del vsakega trgovalnega procesa. Ne obstaja sistem, tehnika ali način, ki bi nam zagotavljal 100%, ali pa vsaj 90% zanesljivost. Prav zaradi tega moramo sprejeti dejstvo, da bomo, ne glede na naše izkušnje, tudi sami kdaj v izgubi oziroma se bom spustili v neuspel trgovalni niz. Kaj so najpogostejši razlogi za izgube?

Razlogov, zaradi katerih se znajdemo v izgubah, je kar nekaj, a poglejmo si tiste najpogostejše:

  • trgovanje brez trgovalne strategije (trgovanje na pamet)
  • trgovanje brez risk management strategije ali s slabo risk management strategijo
  • slaba disciplina
  • požrešnost ali prevelik strah
  • nepobiranje dobičkov
  • nikoli si ne izplačamo vložene glavnice
  • stres in trgovanje na silo

Niso pa vedno zgoraj našteti razlogi ključni dejavniki naše izgube. Zgodilo se bo, da bomo upoštevali vsa pravila, imeli dobro strategijo in doslednost, a včasih se trend nepričakovano obrne in nas vrže iz trgovalnega niza. Izgubi se tako ne moremo izogniti, lahko pa jo občutno zmanjšamo, če imamo dobro risk management strategijo. No, tokrat pa ne bomo govorili o trgovalni ali risk management strategiji, temveč o tem, kaj storiti, ko se znajdemo v izgubi in kako pristopimo k okrevanju. Ena prvih stvari, ki jih moramo zavestno in razumsko razumeti in sprejeti, preden se lotimo trgovanja je, da izgube razumemo kot sestavni del trgovanja. Nanje ne smemo gledati s strahom, še manj nanje reagirati pretirano čustveno. Popolnoma normalno je, da nas izguba nekoliko potre, razžalosti in sproži kakšno vprašanje, nikoli pa si ne smemo dovoliti, da bi nas izguba vodila v nerazumna dejanja, o katerih bo tudi tekla beseda. Tudi najboljši in najbolj izkušeni trgovalci imajo slab dan, celo slab teden, a na izgube gledajo profesionalno in odgovorno. Ko izgubo sprejmemo kot sestavni del trgovanja, smo naredili pomemben psihološki preskok, ki nam bo koristil pri optimizaciji našega trgovanja. Pojdimo torej po vrsti, korak za korakom, ki vam bodo pomagali pri soočanju z izgubami in optimizaciji vašega trgovanja.

Sprejmite izgubo kot sestavni del trgovanja

Kot sem zapisal v prejšnjem odstavku, moramo izgubo ali izgube sprejeti kot sestavni del trgovanja. A pri tem imam v mislih občasne izgube. V kolikor večinoma časa izgubljamo, zagotovo ni dobro, da to sprejmemo kot sestavni del trgovanja. Govora je o občasnih izgubah. Šele, ko sprejmemo in razumemo izgubo kot del trgovanja, lahko pravzaprav razvijamo trgovalno strategijo in jo optimiziramo, predvsem pa bosta naše trgovanje in naše življenje manj stresna.

Prenehajte trgovati

Kadar koli se ujamete v niz dveh ali treh zaporednih izgub, prenehajte s trgovanjem. Prenehajte za nekaj ur, kakšen dan ali teden. Ključno je, da prenehate, naredite premor, zadihate in se umirite. Ena največjih napak, ki jo počno mnogi neizkušeni, žal pa tudi izkušeni trgovalci z mentaliteto odvisnika od iger na srečo je ta, da ne odnehajo in zapadejo v t.i. povračilno trgovanje (revange trading). Gre za trgovanje iz jeze, obupa in naivnega upanja, da bodo z naslednjim trgovalnim nizom povrnili celotno izgubo in še več. To se navadno ne konča najbolje.
 

Naredite premor

Po nizu neuspelih trgovanj je ključno, da se umirite, razbremenite. Zato prenehajte trgovati. Kot sem omenil, naredite nekaj urni, dnevni ali tedenski premor. Tako se boste umirili, lažje osredotočili in sprejemali boste boljše odločitve, ki ne bodo temeljile na jezi, razočaranju in podobnih čustvih.

Naredite analizo svojega pristopa

Pomembno je, da po tem, ko prenehate trgovati in naredite premor, opravite temeljito analizo svojih aktivnosti. Bodite odkriti do sebe. Sprejmite odgovornost in ne krivite trga in vseh ostalih za svoje napake. Pomembno je tudi, da se ne obtožujete. Napake se dogajajo, izgubam se ne moremo v celoti izogniti. Poglejte, kje ste storili napako. Ste se trgovanja lotili v nepravem trenutku, ko niste bili zbrani, ste bili obremenjeni, ste vstopali brez strategije in na pamet? Ste vstopili zgolj na podlagi čustev ali pritiska, da morate trgovati in ustvariti nekaj dobička. Bodite pozorni na vsa čustva in aktivnosti, ki ste jih zaznali. Zapišite si jih in analizirajte svoje napake. Le tako jih boste lahko odpravili, ali vsaj minimalizirali, kar vam bo pomagalo pri prihodnem trgovanju.

Naredite analizo svoje risk management strategije

Zelo pomemben korak je analiza lastne risk management strategije. Tukaj bodite še posebej odkriti do sebe. Jo imate? Ste jo uporabili? Ste jo dosledno uporabili? Morda ni pravilna, ali optimalna? Trgujete brez stop loss pozicije, ste tvegali preveč? Kot sem zapisal uvodoma, velik del ljudi trguje s slabo risk management strategijo, ali celo brez nje in tako tvegajo preveč oziroma vse. Zelo pomembno je tudi vprašanje, ali ste pobirali dobičke? Ste si že izplačali vloženo glavnico?
 

Naredite analizo svoje trgovalne strategije

Prav tako je pomembno, da analizirate svojo trgovalno strategijo. Pri tem vam bo pomagalo, če boste vodili t.i. trgovalni dnevnik. Trgovalni dnevnik vključuje ključne trgovalne informacije o vaših trgovalnih nizih, kot so optimalno območje vstopa, točka vstopa, risk reward razmerje, koliko ste vložili, kje so target linije, opažanja in opombe. Na spletu je na voljo mnogo aplikacij, ki so namenjene vodenju trgovalnih dnevnikov, lahko pa preprosto beležite vse v Excelovi tabeli, ali v rokovniku. Vseeno je, pomembno je, da beležite svoje trgovanje. Vodite tudi analizo uspešnih in neuspešnih trgovalnih nizov. V kolikor dominirajo neuspešni, ne hitite takoj s spreminjanjem trgovalne strategije, ampak raje razmislite o optimizaciji obstoječe. Zelo pogosta napaka, ki jo vidim pri manj izkušenih trgovalcih je, da prepogosto menjajo trgovalno strategijo v upanju, da bodo našli čudežno strategijo, ki jim bo prinašala izjemne dobičke. Žal vas moram razočarati, a čudežne trgovalne strategije ni. Bolj pomembno je, da celovito in v miru pogledate, zaradi česa in na kateri točki strategija ne deluje. Morda nimate pravilno dodelane točke vstopa, morda uporabljate preveč indikatorjev, morda prehitro ali prepozno pobirate dobičke, morda ne uporabljate stop loss pozicij, morda niste pravilno ocenili trenda gibanja trga? Skratka, poglejte, kateri tehnični del strategije vam najpogosteje povzroča težave in nato optimizirajte ta del.
 

Konsolidirajte finance/portfelj

Ko se zgodi izguba, jo sprejmite, kot sem že večkrat poudaril. Po tej točki pa je ključno, da konsolidirate svoje finance. Kaj to pomeni? V kolikor imate prevelik trgovalni portfelj ga zmanjšajte in dajte poudarek na močnejše kovance, ki so manj tvegani. Res da takšni kovanci navadno počasneje rastejo, a so bolj zanesljivi, dolgoročno bolj donosni in v primeru padca je večja verjetnost, da se bodo prej odbili. Trgujte z manjšimi vložki, dokler se vaše trgovanje ne stabilizira in preide v zeleno fazo. Imejte bolj strikten stop loss. Osebno nikoli ne tvegam več kot 2% na trgovalni niz pri swing tradingu, pri scalpingu pa največ od 0,5% do 1%. V kolikor ste doživeli veliko finančno izgubo svetujem, da prenehate s trgovanjem in se posvetiti svoji zaposlitvi, v kolikor ste zaposleni. Na ta način boste stabilizirali svoje finance in ko bo situacija stabilna, na voljo pa bo ponovno nekaj več prihrankov, jih ponovno vložite v trgovalno glavnico, a tokrat z dosledno risk management strategijo. V kolikor trgujete ali držite močnejše kovance, kot sta BTC, ETH, bodite potrpežljivi. Močnejši kovanci se bodo zagotovo odbili, a zna trajati. Ko sem pred leti govoril z enim uspešnejših trgovalcev na NY borzi mi je dejal, da v primeru, da se posrednik znajde v korekciji in pade v izgubo, nikoli ne sme prodati delnic, še posebej, če gre za močnejšo delnico, saj bi takoj izgubil zaposlitev. Preprosto mora potrpežljivo počakati na odboj. Nikoli nič ne počnite v paniki, strahu ali jezi. Pomemben del konsolidacije portfelja in vaših financ sta vaša mirnost in trezno razmišljanje. Pomembno je tudi to, da konsolidacije ne razumete kot čim hitrejšega služenja, temveč kot umiritev in stabilizacijo, šele nato sledi ponovno trgovanje.
 

Bodite dosledni in disciplinirani

Imejte plan okrevanja. Bodite močni, a bodite predvsem dosledni in disciplinirani. Naj vas ne zavedejo morebitni veliki odboji, medtem ko ste sami v izgubi. Zapomnite si, kar gre gor, gre tudi dol in obratno. Bodite potrpežljivi, ne hitite in držite se svojega plana. Ko po izgubi ponovno vlagate v kripto, vložite postopoma, vlagajte in dokupujte le močnejše kovance, ali vsaj primarno močnejše, predvsem pa še enkrat, uporabite stop loss pozicije. 

Morda bo kdo razočaran, saj je pričakoval bolj konkreten odgovor ali nasvet, kako čim prej povrniti izgubljen denar, a žal se tega ne da storiti drugače, kot z zgoraj navedenimi nasveti. Pomembno je, da se iz napak nekaj naučimo in jih ne ponavljamo, gradimo pa postopoma in z zmernim tveganjem. Zapomnite si, gre za vlaganje in trgovanje, ne za gambling. Torej gre za dolgoročni proces. Ne skačite v vsako trgovanje, ampak zgolj v tista, ki ustrezajo vaši strategiji in vašemu stilu trgovanja. Kovance v vašem portfelju lahko akumulirate tudi jutri ali naslednji mesec, saj trgi ves čas nihajo, zato ne hitite v prepričanju, da boste zamudili priložnost (FOMO).


Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Se je veliki finančni kolaps že pričel? Smo na pragu ene največjih finančnih kriz v sodobni zgodovini? Kaj pravijo indikatorji in kako se lahko pripravimo na potencialne dogodke

Naslednji članek

Ooki Protocol (OOKI)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

error: Content is protected !!