Kaj so trgovalni signali, kako delujejo, miti o trgovalnih signalih in kako z njimi trgujemo

Včeraj najavljeni trgovalni signali, ki bodo s ponedeljkom, 6.3.2023 dalje na voljo Premium naročnikom, so poželi veliko zanimanja in navdušenja, kar me veseli. A prav zaradi tega želim pred samim začetkom objavljanja signalov, še nekoliko bolj jasno in podrobno predstaviti, kaj trgovalni signali pravzaprav so, kako delujejo, kaj lahko od njih pričakujemo, kako jih uporabljamo, kakšni miti o trgovalnih signalih krožijo in še kar nekaj tega, kar je dobro vedeti, preden se odločimo pričeti trgovati z uporabo trgovalnih signalov.

Trgovalni signali so kratke tehnične informacije, s katerimi določimo optimalno območje vstopa/nakupa ali OTZ (Optimal Trading Zone), ključna območja kot so support in resistance linije, target linije, kjer je smiselno pobirati dobiček, ter stop loss pozicijo, kjer postavimo prodajno naročilo za izstop iz prodajnega niza v primeru, da se trend hitro in nepričakovano obrne, s čimer preprečimo nepotrebne dodatne izgube. Spodaj primer trgovalnega signala, kjer so razvidni vsi elementi. Trgovalni signali so navadno opremljeni tudi s časovnim intervalom, na katerem potekajo in stopnjo tveganja (visoka, srednja, nizka).

Kako pogosto se trgovalni signali objavljajo?

Frekvenca objavljanja trgovalnih signalov je v osnovi odvisna od volatilnosti in stanja trga. Kadar so razmere negotove in je trg v izraziti konsolidaciji, potem je signalov neprimerno manj, v tem času pa se tudi odsvetuje trgovanje, razen v kolikor ste vešči scalpinga ali intraday tradinga, torej kratkoročnega trgovanja znotraj enega dneva. V sklopu objavljanja signalov bom strmel h kvalitetnejšim in močnejšim kovancem iz vsaj nekaj razlogov – so manj tvegani, z njimi lažje trgujejo tudi manj izkušeni trgovalci, imajo večjo volatilnost in v primeru korekcij, je možnost hitrejšega in večjega odboja višja kot pri visoko tveganih kovancih.

Želja je da tedensko objavim 3 do 5 signalov, a kot rečeno, frekvenca objav bo konec dneva odvisna od razmer na trgu. Nikakor ne želim objavljati signale zgolj zaradi objav samih.

Na kakšnem časovnem intervalu potekajo signali?

Trgovalni signali lahko potekajo na vseh časovnih intervalih, odvisno od tega, kakšne trgovalne strategije se poslužujemo. Tako se lahko poslužujemo t.i. scalpinga, kjer trgovanje poteka na intervalih od 1 minute, do največ 30 minut. Lahko se poslužujemo day tradinga, kjer primarno koristimo 1H, 4H in 1D intervale, lahko se osredotočimo na swing trading, kjer kupimo kovanec in ga držimo od dveh dni, do največ okoli 2 tednov – v tem primeru se poslužujemo predvsem 1D in 4H intervala, lahko tudi 1W.

Vsekakor svetujem, da tip trgovanja prilagodite oziroma izberete glede na svoje izkušnje, pri tem pa se nikar ne precenite. Bodite odkriti do sebe in namesto neodgovornega tveganja, raje postopoma, a zanesljivo napredujte. Nedavno sem med Premium uporabniki opravil kar nekaj anket, s katerimi sem želel pridobiti kar se da optimalen vpogled v izkušnje uporabnikov, katerim so trgovalni signali primarno namenjeni. Polovica se je opredelila (raje bi videla) za scalping oziroma day trading, druga polovica pa za swing trading. Glede na trgovalne izkušnje večine premium uporabnikov sem se odločil, da bom fokus usmeril predvsem na swing trading signale, saj bodo ti dali boljše rezultate, primernejši pa bodo tudi za manj izkušene trgovalce.

Trgovanje na kratkoročnih intervalih je mnogo bolj zahtevno, neprimerno bolj tvegano 

Mnogo manj izkušenih trgovalcev in vlagateljev zmotno misli, da so krajši trgovalni intervali enostavnejši, manj zahtevni in zaradi tega bolj donosni. Gre seveda za veliko zmoto. Trgovanje na kratkih intervalih, kot sta scalping ali day trading, je eno najzahtevnejših trgovanj, saj poteka na ekstremno kratkih intervalih, najpogosteje od 1 do 15 minut, kar od trgovalca zahteva izjemno zbranost, dobro poznavanje trga in trenda, mirnost, dobro risk management strategijo, veliko discipline, predvsem pa veliko trgovalske intuicije, saj je potrebno pogosto hitro odreagirati, tudi brez uporabe grafov in indikatorjev. Ker trgovanje poteka na ekstremno kratkih intervalih, so tudi dobički mnogo nižji, saj navadno pobiramo med 0,5% do 2% na trgovalni niz (povprečje). To pomeni, da mora vložena glavnica, s katero trgujemo, biti neprimerno višja, navadno vsaj 5.000-10.000 EUR, da bi lahko iztržili spodoben dobiček. Takšno trgovanje svetujem le v primeru, da imate vsaj dve leti aktivnih trgovalskih izkušenj.

Swing trading kot najbolj pogosta oblika trgovanja

Swing trading velja za eno najpogostejših oblik trgovanja, katero lahko kasneje kombinirate tudi z ostalimi oblikami trgovanja. Swing trading pomeni, da trgujemo s trendom, kjer kupljen kovanec držimo od dveh dni, do povprečno dveh tednov, vmes pa postopoma pobiramo dobičke. Takšno trgovanje je primerno tudi za manj izkušene trgovalce, saj lažje nadzorujemo dogajanje, ne oziroma se na majhne nihaje v trendu npr. +/- 1% do 2%, tudi z manjšim vložkom lahko ustvarimo soliden dobiček. Še vedno pa tovrstno trgovanje predstavlja določeno tveganje, od nas zahteva disciplino, dobro risk management strategijo in doslednost.

Ne trgujte z vsemi signali

Še ena pogostih napak, ki jo počno manj izkušeni trgovalci je ta, da poskušajo izkoristiti vse signale in posledično trgovati z njimi sočasno. To vsekakor odsvetujem, nikoli ne trgujete z vsemi trgovalnimi signali pod pretvezo, saj nekaj bo že zraslo, morda celo vse, saj je to zanesljiva pot v likvidacijo. Svetujem vam, da sočasno trgujete zgolj z enim (1), do največ tremi (3) signali sočasno, katere izberete glede na vaš proračun in vašo risk management strategijo (stopnjo tveganja). Tako boste imeli boljši pregled nad dogajanjem, vaši rezultati pa bodo mnogo bolj optimalni.

Kakšna je stopnja zanesljivosti signalov?

Na spletu je moč najti kopico signalov, prispevkov, Youtube video itn. o 90%, ali celo 100% zanesljivih trgovalnih signalih. Lahko vam z vso odgovornostjo zagotovim, da gre v teh primerih za laž in manipulacijo. Kadarkoli vam kdo ponuja, ali celo obljublja takšno zanesljivost signalov, se mu/ji mirno zahvalite za ponudbo in jo zavrnite. Tako boste prihranili lep kup denarja. Vprašajte se, če imajo takšni “ponudniki” dejansko tako zanesljive signale, zakaj potem niso večkratni milijarderji? Ne milijonarji, ampak milijarderji, kar bi ob takšni “zanesljivosti” dejansko lahko bili brez težav.

V svoji karieri sem imel priložnost sodelovati z mnogimi vrhunskimi in profesionalnimi investitorji in trgovalci in statistika, realna statistika, je precej drugačna. Dobri trgovalci oziroma njihovi trgovalni signali, imajo povprečno zanesljivost med 60% in 70%, zelo dobri trgovalci in njihovi trgovalni signali imajo zanesljivost med 70% in 80%. Vsekakor je to statistiko možno tudi popraviti, a 100% zanesljivosti ni. 90% zanesljivost je možna v primeru kratkega obdobja, na kratkih intervalih, a v tem primeru bi morali dobičke pobirati ekstremno hitro, kar bi na koncu rezultiralo v ekstremno majhen “zaslužek”. A kot pravijo profesionalni trgovalci, najpomembneje je, da večkrat zadenete, kot zgrešite, kar pomeni, da že s 60% uspehom ustvarjate dobiček. K izboljšanju učinka pa bo največ pripomogla vaša risk management strategija. Več kot boste tvegali, slabši bo vaš trgovalni učinek.

Kako trgujejo profesionalci in kako začetniki

V vseh teh letih sem imel priložnost videti obe skrajnosti trgovanja. Roko na srce, tudi sam sem se znašel na obeh straneh, zato lahko iz prve roke povem, da gre za izjemno razliko v razmišljanju, odnosu in načinu trgovanja med začetniki in profesionalci. Ne govorim o izkušnjah kot takšnih, ampak predvsem o odnosu. Začetniki navadno skušajo pokupiti vse, kar se jim vsaj približno zdi potencialno, so nepotrpežljivi, nimajo izdelane risk management strategije, v trgovalne nize vstopajo povsem naključno, ne verjamejo v analize in indikatorje, odločajo se na podlagi čustev in govoric. Pravzaprav je njihova “strategija” navaden gambling. Na drugi strani profesionalni vlagatelji delujejo povsem drugače. Veliko se izobražujejo, nikoli ne vstopajo v trgovalni niz brez izdelane trgovalne in risk management strategije. So izjemno potrpežljivi, ne reagirajo čustveno, vsako situacijo analizirajo. Na izgube ne reagirajo čustveno, temveč opravijo temeljito analizo, kje, kdaj in zakaj je prišlo do izgube, ter temu primerno prilagodijo svojo strategijo. Dobičke pobirajo redno in sproti, svoje trgovanje pa redno beležijo. Pomembno je tudi, da nikoli ne tvegajo nerazumno, kot to počne večina igralcev na srečo. Popolnoma razumem, da je takšne navade nemogoče imeti že na začetku, a zagotovo jim lahko sledimo in se jim poskušamo kar najbolj približati.

Disciplina in potrpežljivost

Disciplina in potrpežljivost sta dve ključni lastnosti profesionalnih trgovalcev. Tako nikoli ne vstopajo na silo in za vsako ceno. Vstopajo v OTZ območjih, a tudi tam izključno ob potrditvenih signalih. Dosledno se držijo svoje trgovalne strategije in jo ob morebitnih izgubah ne menjajo, ampak jo optimizirajo. V kolikor imajo za seboj dva ali tri negativne trgovalne nize, vsaj za krajši čas prekinejo s trgovanje in ne nadaljujejo z njim na silo v strahu, da jim bo trg pobegnil. Zapomnite si, cene nikoli ne lovimo in kot pravimo v trgovanju, kar gre gor, mora zagotovo tudi dol in obratno. Zato bodite potrpežljivi in ne hitite, dosledno se držite svoje trgovalne strategije.

Ne iščite popolnega dna ali popolnega vrha

Še ena izmed zelo pogostih napak, ki jo počno manj izkušeni trgovalci je ta, da želijo vstopati/kupiti ob “popolnem” dnu oziroma izstopati/prodati ob popolnem vrhu. Zapomnite si, da popolnega dna in/ali vrha praktično ni mogoče ujeti, zato tega niti ne poskušajte, saj vas to lahko drago stane. Profesionalni trgovalci nikoli ne iščejo teh območij, ampak vstopajo oziroma izstopajo na potrditvenih točkah, kjer je tveganje najmanjše, risk reward pa realno najbolj optimalen.

Potrditvene točke vstopa ali prodaje

Potrditvenih točk, na katerih vstopamo v trgovalni niz, ali iz njega izstopamo je mnogo. O tem bom kaj več zapisal v enem izmed prihajajočih prispevkov. Za začetek pa naj navedem le tiste najbolj enostavne in najbolj pogoste, katere lahko uporabite tudi pri vaših vstopih. Ko vrednost kovanca doseže OTZ območje, to samo po sebi navadno še ni zadosten signal za vstop. Svetujem, da počakate vsaj na en potrditveni signal. 

a. Potrditvena svečka – ko vrednost doseže OTZ območje počakajte, da pride do odboja in nato vstopajte na prvi naslednji zaključeni svečki, ki mora biti zelena, v primeru dolgih pozicij oziroma rdeča, v primeru kratkih pozicij. Takšen vstop je najbolj agresiven.

b. double top/double bottom – double bottom trend prepoznate po tvorbi črke W in velja za bullish trend, medtem ko double top velja za bearish trend, prepoznate pa ga po tvorbi črke M. Vstop ob tvorbi double bottom/top velja za najbolj konservativnega in najmanj tveganega (še vedno ni 100% zanesljiv!) in omogoča najboljši winning rate. Zahteva pa kar nekaj potrpežljivosti in pozornosti.

Trgujte odgovorno in ne tvegajte brezglavo

Vsekakor želim, da trgujete odgovorno. Trgovanje s signali nikakor ni brez tveganja in veliko je odvisno od trgovalca samega. Bodite potrpežljivi, ne skušajte iztržiti vsak cent, saj vas bo to na koncu drago stalo, prav tako ne vztrajajte po nepotrebnem v trgovalnem nizu, ki ne gre po vaših željah. Takšen niz raje zaključite, zmanjšajte nepotrebne izgube in potrpežljivo počakajte na novo, bolj jasno priložnost, predvsem pa redno spremljate svoj napredek in optimizirajte svojo trgovalno strategijo, namesto, da jo skušate menjati ob vsakem neuspehu.

Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Do vključno petka, 3.3.2023, do polnoči, vam je na voljo posebna akcija, letni dostop do Premium vsebin z -40% popustom, torej za samo 30 EUR. Kliknite tukaj in vpišite kodo marec2023 (kodo vpišete na obrazcu za registracijo, tik nad gumbom Registracija, kjer se nahaja link “Imate invitation kodo”)

Predhodnji članek

Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 13.2. – 19.2.2023 in kaj se skriva za novim napadom na kripto

Naslednji članek

Finančni in kripto trgi pred novimi izzivi. Kaj lahko pričakujemo od BTC in ETH? (PREMIUM)

error: Content is protected !!