Kaj sledi po padcu Bitcoina? – Tehnična analiza

Govorice, o katerih smo govorili včeraj, so se izkazale za utemeljene. Prišlo je do nekoliko večje korekcije BTC (Bitcoina) in posledično skoraj celotnega kripto trga. 

Za vse, ki smo v kripto svetu nekaj dlje, takšne korekcije niso presenetljive, saj je BTC že večkrat pokazal tudi 30% ali celo 40% korekcije, v zelo kratkem času. Zagotovo pa občutki niso prijetni. Zato bo današnja tehnična analiza nekoliko drugačna, saj bo poskušala predstaviti ključne razloge za takšno korekcijo, preverili bomo kaj kažejo indikatorji in kaj lahko pričakujemo v naslednjih dnevih, prav tako pa bom predstavil nekaj pomembnih “ukrepov”, katerih se je dobro držati, da bi takšni dogodki bili čim manj boleči.

Možni razlogi za korekcijo

Dejstvo je, da nihče ne more zanesljivo pokazati na zgolj en dejavnik, ki je vplival na tokratno korekcijo. Skoraj zagotovo do nje ni pripeljal le en dejavnik, ampak sklop različnih dejavnikov. Zavedam se, da analize spremlja tudi večje število novincev oziroma manj izkušenih trgovalcev, zato naj najprej povem, da so takšne korekcije sestavni del vseh finančnih trgov, toliko bolj kripto trgovanja.

V kripto trg se je v zelo kratkem času zlilo skoraj $1 trilijon kapitala. Velik del tega s strani velikih institucij oziroma vlagateljev in še veliko več s strani malih, neizkušenih vlagateljev, kateri so zaznali priložnost za zaslužek. Kadar koli na trg vstopijo veliki vlagatelji, da to trgu določeno težo in legitimnost, po drugi strani pa tudi večjo verjetnost po manipulaciji trga. Z vstopom malih, neizkušenih trgovalcev, pa trg postane mnogo bolj nestabilen, saj hitreje in manj premišljeno odreagirajo ob korekcijah trga t.i. panic sell, kar trg še bolj izrazito potegne proti dnu. A pojdimo po vrsti.

Redni ciklus izplačil kupcev na dolgih pozicijah

Eden izmed razlogov za korekcijo, so zagotovo izplačila dobičkov kupcev na dolgih pozicijah, ker je stalnica tržnega ciklusa trgovanja.

Turčija prepovedala trgovanje in poslovanje s kriptovalutami (negativna novica)

V preteklem tednu je svet obšla novica, da bo Turčija prepovedala trgovanje in poslovanje s kriptovalutami. Takšne novice nikakor niso redke, še manj novost – primer je Indija, a vseeno vsaj na krajši rok, negativno vplivajo na stanje na trgu. Takšnih novic bo v prihodnje verjetno še kar nekaj, saj mnoge države ne želijo izgubiti finančnega “monopola” in nadzora nad financami državljank in državljanov. Skoraj zagotovo pa takšni poskusi ne bodo učinkoviti, saj so kriptovalute postale priznan in donosen “finančni” trg. V prihodnosti bomo zagotovo videli različne regulacije kripto trga, a skoraj zagotovo je kripto trg postal prevelik, da bi ga preprosto izbrisali oziroma prepovedali.

Ameriški Treasury department napovedal pregon nekaterih institucij, zaradi pranja denarja, preko kriptovalut

Pred časom smo videli, kako negativen učinek na gibanje kriptovalute (ali trga) ima lahko tožba neke uradne institucije, ko smo spremljali tožbo ameriške SEC proti Ripplu (XRP). Proces sicer še ni zaključen in skoraj zagotovo bo XRP iz tega procesa odšel kot zmagovalec, a škoda je bila narejena, predvsem pa je upadlo zaupanje.

Ali bo res prišlo do pregona je težko govoriti, a kdor pozna ameriško pravno ureditev ve, da ameriški Treasury Deparment ne preganja institucij ali oseb, to je v domeni ameriškega ministrstva za pravosodje (DOJ). Prav tako je priznani pravni strokovnjak za kriptovalute, Jake Chervinsky, potrdil, da javnosti do danes ni bil predstavljen še noben dokument, ki bi potrjeval možno tožbo. Tako ostanemo le pri govoricah, ampak kot smo videli včeraj, govorice hitro zamajejo trg, ne tako redko, pa postanejo tudi dejstvo.

Coinbase in hitra prodaja delnic

Kdor je spremljal nedaven nastop Coinbase-a na ameriški borzi, ni mogel spregledati, da je sam vrh te vodilne ameriške in globalne kripto menjalnice, zelo kmalu prodal večino lastnih delnic. Tukaj sicer lahko hitro zaidemo na področje teorij zarote, a kaj kmalu so po spletu zaokrožile informacije, da prodaja delnic Coinbase-a močno sovpada s korekcijo (padcem) BTC in da naj bi vodstvo Coinbase-a kapital, dobljen iz prodaje delnic, namenili za nakup večjega števila kovancev BTC. To nakazuje, da bi lahko šlo za “organizirano” korekcijo BTC in trga. Na koncu ponovno ostanemo pri govoricah, a kot že omenjeno, govorice imajo vpliv, pogosto pa postanejo dejstvo.

Vse to so možni razlogi, zagotovo ne edini, omeniti velja tudi t.i. leverage trading, kjer so trgovalci izgubili rekordno vsoto denarja. Tukaj prihaja do največ manipulacij trga!

Kaj sledi? (Tehnična analiza)

4h indikatorji (RSI, MACD, EMA, BB) se še vedno nahajajo v bearish fazi, kar ni presenetljivo, saj se mora trg, po takšni korekciji, umiriti, kar navadno traja nekaj dni. 

1h indikatorji po drugi strani že nakazujejo pozitiven obrat in odboj, a vsekakor je še prezgodaj, da bi se lahko popolnoma oddahnili.

Glede na trenutne indikatorje, bomo verjetno BTC krajši čas spremljali v fazi konsolidacije, med območjema $57.000 in $55.000. Znotraj tega območja bodo biki skušali zbrati dovolj moči za ponoven odboj, proti ključnemu območju, med $58.000 in $60.000, katerega označuje rdečkast pravokotnik (TL1). Tukaj se prav tako nahaja target linija, katero mora BTC doseči, da bomo lahko govorili o jasni potrditvi trenda. 

Znotraj omenjenega območja bo verjetno ponovno sledila manjša konsolidacija, od koder bo BTC skušal napasti novi ATH, pri okoli $65.000, kar nakazuje zelena črta TL2.

V kolikor biki ne bodo uspeli zbrati dovolj moči v prihodnjih nekaj dnevih, bomo lahko videli ponovno korekcijo BTC v območje $51.000 – $50.000, kar nakazuje spodnji rdeč pravokotnik. V primeru resnejšega bearish trenda, bi BTC lahko videli na točki okoli $47.000, a ocenjujem, da je za takšno korekcijo malo možnosti.

BTC se trenutno nahaja v območju močne support linije in kot že omenjeno, biki že nakazujejo večjo odločnost po prevzemu nadzora, kar nakazuje bolj pozitiven trend. A najprej moramo počakati na že omenjeno potrditev trenda, da se bomo lahko oddahnili. Seveda nikakor ni potrebna panika, vedno pa je dobro biti previden, a moje osebno mnenje je, da BTC nikakor ni rekel zadnje v tem bull-runu oz. up-trendu. 

Priporočila

Veliko novincev in manj izkušenih trgovalcev sprašuje, kaj storiti ob takšnih dogodkih. Pravzaprav je ključne ukrepe potrebno sprejeti pred tovrstnimi dogodki in ne ob nastopu le-teh.

Zato nekaj ključnih pravil:

  • Nikoli ne vložite več, kot si lahko privoščite izgubiti
  • Imejte plan trgovanja in se ga držite (izplačevanje dobičkov in kupovanje)
  • Imejte izhodno strategijo
  • Nikoli ne prodajajte v paniki. V kolikor se ujamete v t.i. korekcijo, potrpežljivo počakajte na odboj
  • Čim prej si izplačajte vloženo glavnico, tako nikoli ne boste na izgubi
  • Nikoli ne stavite samo na enega “konja”. Tudi, ko trg pada so kovanci, kateri rastejo

To je le nekaj ključnih pravil, katere si velja zapomniti in se jih držati. Tako bodo tovrstne korekcije bistveno manj “boleče”. Ne pozabite pa tudi na to, da dobri investitorji kupujejo takrat, ko drugi prodajajo.

Gre zgolj za osebno mnenje in kot vedno priporočam izdelavo lastne tehnične analize.

Predhodnji članek

BTC/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

BTT/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!