Kaj se obeta trgu altcoinov v teh nestabilnih razmerah na globalnih trgih

Svetovni finančni trgi se že nekaj časa nahajajo na eni, verjetno najbolj kritičnih točk, po veliki depresiji leta 1929, globalna geopolitična situacija je slaba in vse to žal vpliva tudi na delniški in kripto trg. A za razliko od delnic, kjer slika nikakor ni dobra, BTC kljub vsemu (še) drži položaj nad makro supportom, kar je pozitivno. S tem nikakor ne želim reči, da je stanje okoli BTC in kripto trga rožnato, a močan support je nekaj, kar lahko vliva vsaj nekaj pozitivizma, žal pa ne tudi navdušenja. Na slednje bo potrebno še nekaj počakati, saj bo teden, ki je pred nami, ponovno zelo pomemben, saj bo ameriška administracija v sredo, 12.10.2022, objavila novo stopnjo inflacije v ZDA, kar bo nedvomno vplivalo na dogajanje na finančnih in kripto trgu. Pozor torej na sredo!

Kripto trg se v zadnjih dnevih giblje v izjemno omejenem območju, trgovalni volume pada, Bollinger Band nakazuje velik stisk pasov, vse skupaj pa napoveduje skorajšnjo večjo spremembo tržnega gibanja. V zadnjih dnevih sem zapisal že kar nekaj informacij, vezanih na BTC, kjer čakamo, da pride do potrditve trenda, zato bomo tokrat pogledali, kako kaže trgu altcoinov. Ker vem, da mnogi med vami držite primarno ali izključno altcoine, bo pričujoča tehnična analiza trga altcoinov nekaj, kar vam bo pomagalo bolje razumeti trg in se pripraviti na skorajšnje spremembe na trgu.

Trg altcoinov na ključnem supportu

Trg altcoinov vse od konca leta 2021, vztraja v korekciji, kar lahko vidimo na spodnjem grafu. Gre za kar precejšnjo korekcijo, ki je zagotovo pobrala velik davek na altcoinih, ki jih držite v svojih portfeljih, a pozitivno v danem trenutku je to, da so altcoini našli zelo pomemben makro support, kjer se je korekcija, vsaj za enkrat, končala. Pozitiven signal, a kot lahko vidimo na grafu, je trg altcoinov pravkar v fazi re-testa te makro support linije, kar je zelo pomemben trenutek. Ko pride do odboja vrednosti na support liniji je to sicer pozitivno, a izkušeni trgovalci vedo, da je potrebno počakati na potrditev trenda, kar v bistvu pomeni re-test support linije (ponovni odboj). Prav to se trenutno dogaja.

Aktualni support sicer omogoča še nekaj nadaljnje korekcije, do višine cca. dobrih 10%, a ne glede na to, bomo kmalu dobili potrditev, ali bo prišlo do odboja, ali pa bo trg altcoinov nadaljeval s korekcijo. Trenutno se tvori lower high, lower low trend, v katerem navadno pride do odboja, po treh zaključenih valovih. Dva vala sta že zaključena, tvori se tretji in predvidoma zadnji val, po katerem sledi potrditev trenda. Navadno gre za bullish trend, prav tako se RSI na 1W intervalu nahaja tik nad območjem preprodanosti, prav tako nakazuje željo po pozitivnem obratu. Žal pa so razmere na trgih nestabilne, pred nami je teden, ko bo znana nova stopnja inflacije v ZDA, zato bi ostal previden.

V kolikor aktualna support linija trga altcoinov ne bi zdržala, bi to nakazovalo na izjemno bearish razmere, kjer bi trg altcoinov, v skrajnem in najbolj negativnem primeru, lahko naredil kar še do 73% korekcijo, glede na trenutni položaj. Naj vas potolažim, ta scenarij je sicer mogoč, a vsaj za enkrat zelo malo verjeten, možen bi bil v primeru nenadnega velikega poslabšanja globalnih ekonomskih razmer, ali velikega negativnega geopolitičnega dogodka. Prav pa je, da se zavedamo te možnosti, saj bomo v primeru poslabšanja razmer, znali pravilno in pravočasno odreagirati.

Potrditev z makro Fibonacci analizo

Zelo močno potrditev, da se trg altcoinov nahaja v pomembnem območju, dobimo tudi z makro Fib analizo. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, se trg že nekaj časa giblje med golden pocketom (temno zeleno polje), ki deluje kot resistance linija in spodnjo mejo Fib golden pocket območja, pri 78%, ki se nahaja natanko v območju že prej omenjene aktualno makro support linije. Naj ponovim, za altcoine sta ključni dve območji:

a. aktualna support linija, znotraj katere lahko še pride do cca. dobrih 10% velike korekcije

b. Fibonacci golden pocket, ki deluje kot resistance linija, katero morajo altcoini prebiti, da bi pričeli tvoriti higher high, higher low trend in nadaljnjo rast.

WMA200 trend linija

Kljub ne najboljšim razmeram, trg altcoinov še vedno nakazuje dovolj moči, da se ohranja nad ključno WMA200 trend linijo, kot lahko vidimo na spodnjem grafu. Da, velik del altcoinov v trgovalnih portfeljih je že nekaj časa v precej velikih izgubah, a dejstvo je, da altcoini kljub vsemu ohranjajo bullish pozicijo, saj se trg še vedno nahaja nad omenjeno WMA200 trend linijo. Bolj kot trenutno stanje, ta položaj potencialno nakazuje lep odboj altcoinov ob prehodu v bull market. A do tega bo prišlo pod pogojem, da se trg obdrži nad WMA200 in da se globalne razmere (geopolitične in ekonomske), ne bi poslabšale. Pozor torej na WMA200 trend linijo.

Dominanca BTC (BTC.D)

Pogled na dominanco BTC (graf spodaj) kaže, da se le ta nahaja pri dobrih 41%, kar pomeni, da se v BTC še vedno steka več kapitala, kot v altcoine. Tako bo, dokler BTC.D ostane nad mejno vrednostjo 40%. A kot lahko vidimo, se BTC.D v danem trenutku nahaja pod dokaj močno resistance linijo, katero sicer poskuša prebiti, a s tako nizkim volumom, bo to težko. Morebitna korekcija ob zavrnitvi bi altcoinom ponudila lepo priložnost za nekaj prepotrebne rasti.

Mayer Multiple Bands indikator

Ko analiziramo širšo sliko trga, ne moremo mimo Mayer Multiple Bands indikatorja, kateri nam zelo nazorno nakaže potencialna makro korekcijska in ciljna območja. Na grafu spodaj vidimo, da trg altcoinov, podobno kot BTC, nikoli v zgodovini na padel pod rdečo spodnjo linijo. Omenjeno linijo je dosegel na dnu bear marketov, čemur sta sledila korekcija in nato odboj. Trenutno je trg altcoinov še kar nekaj oddaljen od omenjene linije, v danem trenutku pa koristi rumeno linijo kot območje supporta. Osebno bi si želel, da bi tukaj prišlo do odboja, a če sledimo zgodovini, katera se rada ponovi, bi lahko trg altcoinov lahko naredil še cca.60% korekcijo, s čimer bi dosegel spodnjo trend linijo. To je sicer nekaj manj kot prej omenjenih 73%, a dovolj blizu, da lahko ocenimo, da se potencialno skrajno dno trga altcoinov nahaja med dodatnih -60% do -70%. Naj ponovim, osebno ocenjujem, da tako globoko ne bomo šli, razen v primeru, že prej omenjenega poslabšanja geopolitičnih in/ali ekonomskih razmer, kar pa bi pomenil izjemen šok, ne samo za altcoine, temveč za celotno globalno ekonomijo. Na srečo (še) nismo na tej točki.

Bollinger Bands indikator v najbolj intenzivnem stisku po oktobru 2020

Žal so razmere na trgu tako nejasne, da moramo preprosto počakati še nekaj dni, ko bo prišlo do bolj jasnega trenda. Naj ponovim, stanje na trgu ni rožnato, a ne pozabimo, da trg pogosto stori ravno nasprotno, od pričakovanja množic. In prav zato poglejmo še nekaj, potencialno mnogo bolj bullish signalov.

Kot že večkrat omenjeno tudi pri BTC, Bollinger Bands indikator nakazuje enega največjih stiskov pasov, kakršnega smo nazadnje videli pred natanko dvema letoma. Spodaj pogled na trg altcoinov oktober 2022, kjer je označen stisk pasov, ki nakazuje skorajšnjo spremembo. V kolikor pogledamo v zgodovino, v oktober 2020, smo imeli skoraj identično sliko.

Tudi oktobra 2020 je prišlo do stiska Bollinger Bands indikatorja, RSI je bil pri skoraj identični vrednosti in kot lahko vidimo, je kmalu sledil začetek odboja do ATH. Indikatorji nakazujejo domala identično sliko, a nikakor ne smemo pozabiti na zelo pomemben dejavnik, ki oktobra 2020 še ni bil prisoten, to so globalne razmere. Danes smo na pragu velike vojne, globalna ekonomija hodi po robu in posledično na trgu velja več pesimizma, kar preprečuje potencialne velike investitorje, da bi vstopili na trg.

Da, indikatorji sramežljivo nakazujejo željo po odboju trga, a razmere niso idealne in trgovalni volume je še vedno nizek, zato nikakor ne bi hitel s pretiranim navdušenjem. V sredo sledi pomemben dan, saj bo ameriška administracija objavila novo stopnjo inflacije, kar bo zagotovo sprožilo reakcijo trga. Osebno se sicer za enkrat spogledujem z bolj bullish trendom, a to se lahko kaj hitro spremeni že v naslednjih urah, ko se odprejo mednarodni finančni trgi, predvsem pa v sredo, ko bo znana nova stopnja inflacije (nova obrestna mera bo znana novembra). Zato ne hitim, v tem trenutku potrpežljivo čakam. Nekaj malega sem sicer dokupil, a v danem trenutku me zanima predvsem potrditev trenda, ki je še ni.

Kakšen potencial odboja ima trg altcoinov

Vsekakor bomo kmalu videli bolj jasen trend. Trg altcoinov trenutno tvori tretji in zadnji val, zato bo zanimivo videti, ali bo v območju support linije, kjer se trenutno tudi nahaja, prišlo do odboja. Prva target linija se nahaja v območju že omenjenega golden pocketa, kar pomeni potencial rasti 25-33%, naslednja target linija pa ima potencial okoli 60%. Torej kar nekaj potencialne rasti, a potrebno bo biti potrpežljiv. V tem trenutku spremljam predvsem prvo target linijo saj menim, da altcoini še nimajo dovolj moči za doseg druge target linije.

Poudarki

  • trg altcoinov se nahaja na ključni makro support liniji
  • nekaj prostora za korekcijo sicer še ostaja (cca. do 10%), a glede na to, da je v fazi tvorbe zadnjega, tretjega vala, bo na tej točki najverjetneje prišlo do potrditve trenda
  • RSI in MACD na 1W intervalu sicer nakazujeta željo po odboju, a za enkrat še vedno preveč sramežljivo, da bi lahko ta trend potrdil
  • Trg altcoinov se prav tako še vedno nahaja nad WMA200 trend linijo, kar kaže na to, da je bullish moment še vedno prisoten. Altcoini ne smejo pasti pod omenjeno linijo
  • Bollinger Bands indikator nakazuje enega največjih stiskov, nazadnje videnega oktobra 2020, čemur je sledil velik odboj
  • Tokrat razmere niso tako optimalne, zato bo potrebno biti pazljiv
  • Ključ ima v rokah ponovno ameriška administracija, ki bo v sredo objavila novo stopnjo inflacije, kar bo zagotovo vplivalo na trg – potrditev trenda
  • Svetujem previdnost, saj so razmere za enkrat precej nejasne vendar menim, da bo kmalu prišlo do potrditve trenda

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI, sedaj za zgolj 50 EUR/leto, namesto 75 EUR!

Predhodnji članek

Smo res na pragu novega bull marketa? Kaj sledi po potrditvi trenda “poljub smrti” in zakaj večina nikoli ne bo kupila BTC po $10.000? (PREMIUM)

Naslednji članek

NEAR Protocol (NEAR)/USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

error: Vsebina je zaščitena!