Kaj čaka Solano (SOL) po nedavni veliki korekciji in šoku? 🔒

Zgolj v zadnjih dveh dnevih smo videli, kako hitro se lahko stanje na trgu spremeni in preide od solidnih in ugodnih razmer, v drastično in hitro korekcijo, ki za seboj pusti pravo razdejanje. Domala celoten trg je končal v rdečih številkah, poleg že znanega FTT, pa je najkrajšo potegnila prav Solana (SOL), ki je pred tem nakazovala zelo lepo trgovalno nastavitev. 

Zakaj je Solana prešla v korekcijo?

SOL je poleg FTT tokena in BTC, tvorila največji delež asseta menjalnice FTX. Ko so Binance, ki so razpolagale s kar $500 milijonov FTT toeknov le-te pričele prodajati, so lastniki FTX pričeli s hitro, lahko bi rekli celo panično prodajo dela svojega asseta, med katerimi je prednjačila Solana, da bi tako zagotovili prepotrebno kritje. To je seveda sprožilo verižno reakcijo, kateri so sledili prestrašeni mali kupci in SOL je strmoglavila.

Ključna območja, ki jih spremljam

Solana je po mesecih konsolidacije v območju med $30 in $45, z nedavno korekcijo, izgubila ta ključen in močan support, katerega je sedaj našla v precej šibkejšem support območju $13-$16. Gre za območje, ki bo najverjetneje nekaj časa nudilo support, v kolikor pa bi se razmere umirile, pa bi to območje lahko predstavljalo dno. A za enkrat je še mnogo prezgodaj, da bi lahko o tem govorili z večjo mero zanesljivosti. Tudi zato osebno spremljam še eno support območje, ki predstavlja zadnjo mejo pred t.i. kapitulacijo, to je območje okoli $7, ki sicer v danem trenutku še ni aktualno, a v kolikor bi ETH izgubil ključni support in bi padel pod $1000, BTC pa bi padel proti območju $15.000, potem bi support $7 postal še kako aktualen.

Razmere na trgu so slabe, danes in jutri pa lahko pričakujemo ponovno povečano volatilnost, saj bo jutri znana nova stopnja inflacije v ZDA, kar zna trge še dodatno zamajati, a za enkrat SOL ostaja v območju $13 – $16. Kot omenjeno, pozorno spremljajte gibanje ETH in BTC, saj bosta njuni gibanji neposredno vplivali na gibanje altcoinov in tudi Solane.

SOL je tako v fazi iskanja supporta in dna. Kakršnokoli trgovanje, z izjemo scalpinga, trenutno odsvetujem, saj so razmere izredno negotove. Ko bo SOL našla svoje dno in dovolj močan support, bo ponovno prešla v konsolidacijo, skozi katero bo iskala ponoven odboj. Zagotovo pa bo SOL imela kar nekaj težav v fazi rasti, predvsem zaradi negotovosti trgovalcev, kot tudi močne resistance linije, do nedavnega support linije, ki se nahaja v območju $30 – $40,50. Gre za izjemno močno resistance linijo, zato bo SOL potrebovala precejšnji zalogaj pozitivnega voluma.

1D RSI in Volume

Kako brutelen prodajni pritisk, ki je rezultat zgolj tržne manipulacije, je doživela SOL, lahko vidimo na spodnjem grafu, ki prikazuje trgovalni volume (spodnji indikator) in RSI (zgornji indikator). SOL je takšen volume in prodajni pritisk zabeležila zgolj enkrat in sicer v začetku leta 2021. Podobno prikazuje tudi RSI, ki je zabeležil eno največjih zgodovinskih korekcij za SOL. A po drugi strani je 1D RSI že pod spondjo linijo (30%) preprodanosti, tako da lahko kratkoročno pričakujemo vsaj poskus umiritve razmer in začasno stabilizacijo. Tudi 1W RSI je na liniji preprodanosti, kar potrjuje to oceno. To seveda ne pomeni, da SOL ne more pasti še nekaj nižje, lahko, a glavnina prodajnega pritiska je za nami.

DMA20 in DMA50

Kratkoročni trend liniji DMA20 (rdeča) in DMA50 (modra), sta še v nedeljo nakazovali željo po sekanju in začetku novega bullish trenda, a kot vemo, so dogodki poskrbeli, da se je DMA20 (rdeča) odbila od DMA50 in takoj prešla v bearish trend, kar nikakor ni dober znak. No, glavnina prodajnega pritiska je za nami, tako sedaj čakamo na umiritev razmer, kjer bi se SOL lahko ponovno konsolidirala. Da bi SOL ponovno prešla v bullish fazo, se mora prebiti nad DMA20 in DMA50, kar pomeni nad območje $30 – $31, kar sovpada z že prej omenjeno resistance linijo. Vsekakor ne bo lahko.

Fibonacci analiza

Pogled na Fibonacci analizo prav tako kaže zaskrbljujoče podatke, saj je SOL padla izven golden pocket območja (zeleno območje), torej tudi pod Fib linijo 78%, ki velja za zadnjo obrambno linijo. Povedano bolj preprosto, ni šlo zgolj za korekcijo, SOL je v zgolj 24 urah popolnoma spremenila trend.
 
S Fib analizo pa lahko določimo tudi potencialne target linije, ki so v tem trenutku še precej nepomembne, saj je sedaj ključno, da SOL najprej najde ustrezen in močan support. Ko ji bo to uspelo in bo nabrala dovolj moči za odboj, bosta najprej aktualni prve dve target liniji in sicer linija $23 in nato linija okoli $27, ki leži v območju golden pocketa, tik pod resistance linijo, kjer pričakujem ponoven, vsaj manjši pullback.

Kljub vsemu ima SOL dobre obete za prihodnost

Kljub temu, da SOL trenutno izgleda izjemno slabo, vse le ni tako črno. Prvi, kratkoročni izziv za SOL je tako stabilizacija, nato pa bo ekipa morala še kar nekaj postoriti okoli stabilnosti networka. Ko bosta ta izziva premagana, zna SOL ponovno pokazati svojo moč in za to ima dobre razloge. No, vsaj dva, a zelo pomembna. Prvi je napovedano sodelovanje med Solano in Googlom, kjer bo Google uporabil Solanin network za nekatere svoje storitve, kot tudi plačila, drugi razlog pa je napoved USDC oziroma projekta Circle, ki izdaja enega najpomembnejših stablecoinov USDC, da bo prihajajoči Euro Coin, ki naj bi luč zagledal prihodnje leto, deloval na Solaninem blockchainu.

Vsekakor izjemni novici za Solano, ki pa žal nimata kratkoročnega učinka. Ta bo, v kolikor se bodo stvari odvile kot zapisano, predvsem dolgoročno, kar bi Solani pomagalo postati eden vodilnih kovancev.

Vstopiti/dokupiti ali ne?

Kot že omenjeno, odsvetujem kakršnokoli trgovanje, še posebej z visoko tveganimi vzvodi. SOL je v tem trenutku primerna zgolj za kakšen scalping, saj še vedno deluje precej nestabilno, kar je normalno za kovanec, ki je v fazi iskanja dna in potrditve le tega, primerna pa je tudi za zmerno DCA dokupovanje, v kolikor SOL HODLate. Kljub temu v tem trenutku nikakor ne bi vstopal s celotnim zneskom, saj je območje $7, popolnoma realno, čeprav morda ne ravno v naslednjih urah ali dnevih.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Bitcoin je dosegel novo dno. Kaj sledi? – Tehnična analiza

Naslednji članek

Ali grozi zlom še kakšni menjalnici? Kako globoko še lahko pade kripto trg? Kaj menim o XRP oziroma Ripplu? Lahko BTC pade do $4.000? Osebni in odkriti odgovori na vaša vprašanja.

error: Content is protected !!