Je Bitcoin (BTC) že našel svoje dno? Kaj kažejo indikatorji? Kaj sledi in ali je čas za dokup? – Tehnična analiza (PREMIUM)

Eno najbolj pogostih vprašanj, ki jih skoraj dnevno prejmem, je vprašanje točke dna Bitcoina (BTC). Prav iskanju odgovorov na to vprašanje je namenjen tokratni prispevek. Gre namreč za precej kompleksno vprašanje, saj je točka dna povezana z mnogimi dejavniki, prav tako pa večina, predvsem manj izkušenih trgovalcev, napačno gleda in razume točko dna. Ker je odgovor večplasten, bomo z dotičnim prispevkom razložili kaj točka dna je, kako jo določimo, ali smo jo morda že dosegli in kaj kažejo aktualni indikatorji.

Kaj pomeni točka dna

Čeprav identična razlaga velja za domala vsak kovanec oziroma za vsako trgovalno sredstvo, se, ko je govora o kripto trgu, osredotočamo izključna na Bitcoin (BTC). Bitcoin je namreč vodilni in najmočnejši kovanec, na katerem stoji celoten kripto trg, njegovo gibanje pa v veliki meri pogojuje gibanja vseh ostalih kovancev. Tudi zato je pomembno, da spremljamo dogajanje okoli BTC, četudi le tega v svojem portfelju ne držimo.

Točka dna preprosto pomeni najnižjo vrednost, ki jo je BTC dosegel v času bear marketa, kjer se padanje vrednosti zaključi, gibanje pa preide v daljše obdobje konsolidacije. Naj takoj pojasnim, da doseg dna ne pomeni takojšnjega odboja BTC, ampak kot že omenjeno, pomeni prehod v stabilizacijo in počasen obrat trenda, torej obrat v rast. Tako počasi preidemo v bull market.

Točke dna žal ne pozna nihče

Žal vas moram razočarati in jasno zapisati, da natančne točke dna ne pozna nihče. Lahko se nam jo posreči uganiti oziroma določiti, a to bi bil zgolj rezultat sreče, kot specifičnega znanja. Ker je točko dna skoraj nemogoče določiti, analitiki navadno ne govorimo o točki dna kot o točno specifični vrednosti npr. $16.450, ampak s točko dna mislimo na območje npr. $14.500-$16.450. 

S takšnim pristopom moramo tudi graditi strategijo nakupa oziroma dokupa kovancev. To pomeni, da ne čakamo in ne lovimo točno določene cene v prepričanju, da bo to dno, saj najverjetneje ne bo, ampak se raje osredotočimo na točno določeno območje, znotraj katerega opravimo nakupe (dokupe) po sistemu DCA.

Koliko časa traja padanje vrednosti in iskanje dna

Žal točnega časovnega obdobja ne moremo določiti (predhodno), saj se trg neprestano spreminja, v veliki meri je pogojen z geopolitičnimi dogodki in mednarodnim finančnim dogajanjem, kar neposredno vpliva na gibanje vrednosti. Čas padanja vrednosti in iskanja dna pomeni bear market, ki navadno traja okvirno med 12 in 24 mesecev. A ker kripto trg zori in raste, postaja vse bolj podoben ostalim, ključnim finančnim trgom, zato bo potrebno sprejeti dejstvo, da se tudi ta obdobja bear/bull marketov spreminjajo, prav tako pa odboji in delno tudi padci, ne bodo več tako veliki. Podobno kot v primeru delniških trgov.

Kaj se zgodi, ko BTC “najde” dno?

Ko BTC najde dno, za razliko od prepričanja mnogih manj izkušenih trgovalcev, ne pride do takojšnjega odboja, ampak se prične nekoliko daljše obdobje konsolidacije, kar pomeni gibanje v omejenem obsegu. To je pogosto eno najbolj dolgočasnih obdobij, ki je psihološko tudi precej naporno, zato mnogi neizkušeni trgovalci in vlagatelji, obupajo in odidejo iz trga. Razlog je v omenjenem dolgočasnem gibanju BTC, ki lahko več tednov ali mesecev, poteka v omejenem območju npr. med $30.000 in $40.000. Zato je ključno, da se v tem času opomnimo, da je padanje končano in da je BTC prešel v fazo iskanja moči za odboj. Dlje kot traja konsolidacija, večji je navadno odboj.

Kaj kažejo tehnični indikatorji?

Že pred dnevi sem opozoril, da BTC na 1D intervalu tvori simetrični trikotnik, ki navadno predstavlja neodločen trend, ki se potrdi, ko vrednostna linija zapolni okoli 80% trikotnika. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se je tudi tokrat to izkazalo za pravilno oceno. BTC je pred dnevi poskušal prebiti zgornjo trend linijo, a je pri tem bil žal neuspešen, čemur je sledila korekcija do območja $19.300. Gre za območje s precej močno in nadvse pomembno support linijo, kjer je prišlo do odboja in ponovnega, tokrat uspešnega poskusa preboja zgornje trend linije, med $20.000 in $21.000. Preboj je za enkrat sramežljiv in za pravo veselje je še prezgodaj, a po več mesecih padanja vrednosti, je vsak bullish signal dobrodošel.

Tudi dva ključna indikatorja MACD in RSI, na 1D intervalu nakazujeta pozitiven trend in dotok bolj pozitivnega trgovalnega voluma, a kot že omenjeno, za pravo veselje bo potrebno še malo počakati. Glede na nestabilne razmere na trgu, se takšni preboji kaj hitro lahko izkažejo za t.i. fake out ali bull trap in hitro preidejo v ponovno korekcijo. Na tej točki je ključno, da se BTC stabilizira nad zgornjo trend linijo trikotnika, torej nad $21.000, kar mu bo služilo za nadaljnji odboj.

V danem trenutku spremljam dve ključni liniji (območji). Support linijo, pod katero BTC ne sme pasti, to je med $17.900 in $19.200 in resistance linijo med $20.500 in $21.700, katero mora BTC prebiti, da bi nato napadel območje $23.000 in nato naprej, proti območju $30.000. A ne prehitevajmo dogodkov. Potrebno je iti po vrsti.

Nedvomno zadnji dnevi kažejo mnogo bolj bullish sentiment, a to še ne pomeni, da je trg prešel v bull market. Žal. Trg ima svoje zakonitosti in dogodkov se ne da prehitevati. Vsekakor pa indikatorji nakazujejo signale, ki nakazujejo, da bi pred nami lahko bilo bolj zeleno obdobje, v kolikor zabave ne bodo pokvarili ameriška vlada (FED) in geopolitični dogodki. Eden takšnih indikatorjev je MACD na 3D intervalu, ki nakazuje, da prehaja v bullish fazo (ne pomeni še začetek bull marketa!), kar lahko vidimo na spodnjem grafu, kjer rdeča linija želi presekati modro linijo. V kolikor bi razmere na trgu ostale nespremenjene, bi se to lahko zgodilo nekje med 9.7. in 12.7.2022, prav tako lahko vidimo, da prodajni pritisk popušča, kar nakazujejo vse manj rdeči stolpci. Kadarkoli, gledano zgodovinsko, je MACD na 3D intervalu tvoril t.i. golden cross, prehod v pozitivno fazo, je sledilo obdobje lepe rasti.

Je BTC že dosegel dno?

Tega, kot že omenjeno, žal ne vemo, saj je pri tem potrebno upoštevati mnogo dejavnikov, tudi takšnih, ki se lahko kaj hitro spremenijo npr. geopolitične dogodke. Tako lahko na primer BTC doseže dno, se odbije, čemur sledi nepredvidljiv geopolitični dogodek, kateri pa trend domala v trenutku, ponovno obrne navzdol. Tudi zato, lahko analiziramo le merljive tehnične indikatorje in opravljamo zgodovinske primerjave, na podlagi katerih lahko podamo ocene, ki se navadno izkažejo za dovolj zanesljive.

Prvi graf, s pomočjo katerega lahko dovolj natančno določimo ključna korekcijska območja oziroma območja dna, je makro Fibonacci analiza na 1D intervalu. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, je BTC kljub vsej svoji korekciji, ostal znotraj Fibonacci golden pocket območja, ki je prikazano z zeleno barvo. Le malo nad zadnjo Fib trend linijo 78%, je prišlo do odboja kar pomeni, da bi to območje lahko predstavljalo območje dna. Fibonacci trend linija 78%, se nahaja pri vrednosti $17.127.

Če pa se spustimo še nekoliko globje in analiziramo še nekatere ključne zgodovinske indikatorje, potem velja pogledati naslednje.

Hash Ribbon indikator na 1W

Dotični indikator je namenjen iskanju točke kapitulacije, s katero navadno BTC zaključi trend padanja oziroma preide v sklepno fazo bear marketa. Ko do takšnega dogodka pride (kapitulacije), Hash Ribbon indikator zasveti rdeče in kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je zgoraj zagorela rdeča signalna pika, ki nakazuje, da je BTC prešel v fazo kapitulacije, ki predstavlja zaključno fazo bear marketa. Potrebno je povedati, da navadno takšna faza traja od nekaj tednov pa vse do nekaj mesecev, navadno 2-3 mesece. Na podlagi tega indikatorja lahko ocenimo, da je BTC prešel v zadnjo fazo bear marketa, da je v območju dna, najverjetneje pa tistega popolnega dna še ni dosegel. Ker je signal zasvetil pred kratkim, je še prezgodaj za podajo bolj točne ocene, zato bo potrebno ostati pazljiv in v naslednjih dnevih spremljati trg. Zgodovinsko gledano, bi BTC tako lahko dosegel dno v času od okvirno 10.7. (glede na to, da je indikator zasvetil rdeče okoli 4.7.) in nekje do sredine oktobra.e

Gaussian Channel 1W

Naslednji indikator je Gaussian Channel na 1W intervalu. Gre za izjemno zanesljiv indikator, gledano zgodovinsko, ki je z le 2-3 dni razlike, natančno določil dno BTC. Kadarkoli je Gaussian Channel prešel v rdečo fazo (kapitulacija), je BTC dosegel dno znotraj treh (3) mesecev, kar pomeni, da bi BTC dosegel dno nekje do konca avgusta. Ob tem velja zapisati, da je indikator zasvetil rdeče konec maja, najnižjo vrednost v tem bear marketu, $17.592 pa je dosegel v sredini meseca junija. Tehnično to pomeni možnost, d aje BTC že dosegel dno in da bo sedaj sledilo obdobje konsolidacije.

Mayer Multiple Bands 1W

Mayer Multiple Bands je nekoliko drugačen indikator, ki ne meri obdobja oziroma območja dna, ampak ključne spodnje vrednosti. Gledano zgodovinsko, velja za enega najbolj zanesljivih indikatorjev, kjer je ključna oranžna linija (graf spodaj), katera je v vseh dosedanjih bear marketih služila kot dno. Izjema je bil le t.i. Covid crash marca 2020, ko je BTC le na kratko pobegnil nekoliko nižje, sicer pa je ohranil vrednost nad omenjeno trend linijo. Trenutno indikator kaže, da se oranžna trend linija in posledično najbolj verjetno dno, nahaja pri vrednosti $16.920. Ob tem moram opozoriti, da se omenjena vrednost tedensko spreminja in da ni nujno, da se jo bo BTC dotaknil.

Ne glede na vse, je BTC brez dvoma v fazi, ki je več kot primerna za nakup oziroma dokup po sistemu DCA. Odsvetujem, da vstopate s celotnim zneskom na enkrat, ampak uporabite omenjeno DCA strategijo kot orodje vlaganja. Toliko bolj, če investirate na dolgi rok (več mesecev ali let). 

Žal točne vrednosti dna ne moremo napovedati, niti je ne želim, prav tako pa vam ponovno odsvetujem čakanje na popolno dno, saj ga skoraj zagotovo ne boste ujeli. Glede na indikatorje in omenjene vrednosti ocenjujem, da je najverjetnejše dno v območju med $14.500 in $16.920, skrajna, a manjša možnost, ki bi se realizirala le v primeru nepričakovanega black swan dogodka in/ali načrtne manipulacije s strani kitov, bi bilo območje $9.500-$10.200.

Razmere se izboljšujejo in najverjetneje bomo videli nekaj rasti, a opozarjam, da bear market še ni končan. Prav tako bo ameriška FED 13.7. objavila nove podatke, vezane na stopnjo inflacije, kar zna vplivati na samo cenovno gibanje. Za bolj jasen trend bo potrebno počakati še kakšen teden ali dva, a menim, da počasi prehajamo v fazo konsolidacije. Kljub temu ne gre s hitenjem pri nakupovanju, zato ponavljam, vstopajte premišljeno in postopno. Vsekakor pa smo v območju, ki je primerno za nakup/dokup BTC in tudi kakšnega altcoina, predvsem ključnih, kot so ETH, MATIC, LINK, ADA, BNB in podobni.

Tehnična analiza je zgolj informativne narave in velja le kot osebna ocena možnega gibanja trenda. Pred trgovanjem priporočamo, da izdelate tudi lastno tehnično analizo.

 

Predhodnji članek

Decentraland (MANA) / USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

RSI indikator, kot orodje za določitev točke vstopa in prodaje kovancev

error: Content is protected !!