Indikator, ki nakazuje potencialni prihod verjetno ene največjih finančnih kriz v sodobni zgodovini

Že nekajkrat sem omenil, da stanje na globalnih finančnih trgih nikakor ni dobro, tehnični indikatorji pa nakazujejo še mnogo slabšo sliko v mesecih in letih, ki so pred nami. Nikakor ne želim biti pesimističen ali negativen, a skozi leta trgovanja sem se naučil, da moram biti previden. Sam imam lahko čustva do trga, a trg do mene in mojih investicij nima prav nobenih čustev. Zato je prva naloga dobrega investitorja – zaščititi svojo naložbo. Vsi smo veseli, ko se trg odbije in odboje vedno pričakujemo, kar je prav, a prepogosto nismo pripravljeni na korekcije in padce. Zato je pomembno, da vidimo in razumemo tudi širšo sliko trga in se ustrezno pripravimo na morebitne padce.

Kot pogosto pravim, pripraviti se je potrebno na najslabše, a pričakovati najboljše. Tako bo trgovanje lažje, izgube pa bodo neprimerno manjše.

Zadnje tedne in mesece, so finančni globalni trgi deležni izjemno veliko slabih oziroma negativnih novic. Med investitorji velja izjemno visok pesimizem, tako smo v mesecu juniju 2022, padli na zgodovinsko nizko vrednost Fear & Greed Indexa, ko je le ta dosegel najnižjo vrednost 6. Trenutno stanje je nekoliko boljše, a še vedno smo globoko v območju ekstremnega strahu, pri vrednosti 24.

Kadarkoli je trg v območju ekstremnega strahu, trg ne raste, saj so investitorji v t.i. krču (strahu), so pesimistični in posledično to trg drži v območju konsolidacije (gibanje v omejenem območju) oziroma je trg deležen nadaljevanja korekcij. Mnogi analitiki sicer zagovarjajo tezo, da se dogajanje na finančnih in tudi kripto trgu ponavlja, gledano zgodovinsko, s čimer se sicer lahko strinjam, a osebno menim, da je potrebno pri tem upoštevati tudi širšo ekonomsko in geopolitično sliko.

Če npr. vzamemo primer zadnje večje recesije leta 2008, ali obdobja okoli leta 2000, ko so bili finančni trgi močno prizadeti zaradi velike recesije, trenutno obdobje v marsičem ni primerljivo z letoma 2000 in 2008, predvsem zaradi izjemno slabe geopolitične situacije. V obdobju 2000 in 2008, svet ni bil soočen z resno in realno grožnjo globalnega oboroženega konflikta, kot je danes, prav tako mnogi takratni kazalci oziroma indikatorji, niso bili v tako negativnem stanju, kot so danes. Tako menim, da tokratna potencialna kriza, ki se izrisuje, ni primerljiva z letoma 2000 ali 2008, temveč mnogo bolj nakazuje obrise velike depresije iz leta 1929.

A na tej točki naj še enkrat jasno zapišem – da, stanje na globalnih trgih ni dobro, svet je soočen z resno vojaško grožnjo, a kljub temu še nismo na točki preloma, vsekakor pa se ji bližamo. Morda vseeno prevlada razum in se svet ponovno premakne v normalo, a bojim se, da se ta čas hitro izteka. Prav tako ne želim, da vas preplavi občutek panike in strahu. Razumeti morate, da trg nima čustev in podobno reagirajo tudi najboljši investitorji, saj se znajo prilagoditi, tržno dogajanje sprejmejo takšno kot je in ne glede na razmere, iščejo nove priložnosti. In prav to želim tudi vam, da se boste znali prilagoditi, da boste znali zaščititi svoje naložbe in da boste potrpežljivi. S tem namenom tudi objavljam prispevke, kot je dotični, da vas opozorim na kazalce, ki bi lahko nakazovali na potencialno krizo oziroma večjo korekcijo trga.

Prav tako naj jasno povem, da še vedno stojim za oceno, da bomo pred dejanskim vstopom v tisto pravo krizno obdobje, videli vsaj še en večji odboj trga, v kolikor ne bo prišlo do eskalacije trenutnih geopolitičnih razmer, v smislu širšega vojaškega konflikta. 

S&P500 index in EMA21 trend linija (poljub smrti)

Kar nekaj, predvsem mednarodnih analitikov, s katerimi sodelujem in si pogosto izmenjujem mnenja, je že pred časom opozorilo na dogodek, kateremu pravimo tudi “poljub smrti” in do katerega je nedavno tudi dejansko prišlo. Za kaj gre?

Poljub smrti je tehnično-indikatorski dogodek, ko vrednost delniškega trga (lahko tudi kripto trga, a najbolj relevanten je delniški index) S&P500 (SPX) na mesečnem intervalu (1M), pade pod EMA21 trend linijo, nato pa naredi neuspešen re-test omenjene trend linije in preide v nadaljnjo korekcijo.

Natanko takšna dogodka sta se zgodila v letih 2001, neposredno po poku IT mehurčka v ZDA in v času zadnje velike recesije, leta 2008. To lahko vidimo na spodnjem grafu. V obeh primerih sta sledili korekciji v višini 42%-49%, čemur je sledilo več mesečno negativno obdobje. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je negativno obdobje po korekciji iz leta 2001 trajalo 851 dni, v obdobju 2008 pa 486 dni.

Prav tako je potrebno biti pozoren na Stohastični RSI indikator na grafu spodaj. Kot lahko vidimo, je tako v letu 2001, kot v letu 2008 in ponovno letos, bil tik pod spodnjo vrednostjo 20, katero je poskušal neuspešno prebiti.

Do podobnega dogodka, “poljuba smrti” je prišlo tudi tokrat, kot lahko vidimo prikazano na spodnjem grafu skrajno desno. SPX index je padel pod EMA21 trend linijo, nato je prišlo do poskusa preboja te trend linije, a žal neuspešno, čemur je sledilo nadaljevanje korekcije. Kar me osebno še toliko bolj skrbi so izjemno velike negativne svečke (črne barve), v primerjavi z letoma 2001 in 2008, kar potencialno nakazuje mnogo slabše razmere.

Kako globoko lahko pade trg?

O velikosti korekcije lahko žal zgolj špekuliramo in se zanašamo na tehnične indikatorje. Velikost korekcije je namreč v veliki meri pogojena z bodočimi geopolitičnimi dogodki in svetovnimi gospodarskimi razmerami. Da bi lahko ocenili potencialna korekcija območja delniških trgov, kot ključnih in vzorčnih finančnih trgov – vemo, da BTC in kripto trg sledita delniškim trgom, bomo uporabili Fibonacci analizo.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se SPX nahaja znotraj golden pocket območja (celotno zeleno območje), znotraj katerega se bo v prihajajočih mesecih najverjetneje odvijala glavnina ključnih dogodkov. Glede na verjetnost, sem določil tri najbolj verjetne korekcijske scenarije, v primeru zloma trga.

Prvi in najbolj “blag” scenarij, bi bila korekcija natanko znotraj golden pocketa (temno zelen pas), kar pomeni dobrih 17% dodatnega korekcijskega padca. (temno modra ocena).

Drugi scenarij, v primeru nekoliko slabših razmer, bi bila korekcija do spodnje Fib meje oziroma Fib območja 78%, kar bi pomenilo dodatno 25% korekcijo. (oranžna ocena).

Tretji, najbolj pesimistični scenarij od prikazanih treh in upoštevajoč vrednost korekcij iz leta 2001 in 2008, bi bila korekcija do območja iz leta 2008, kar pomeni dodatni 55% padec trga.

Vsekakor bi takšen padec trga predstavljal izjemen šok za svetovna gospodarstva (množični stečaji in propadi podjetij), posledično bi to vodilo v izjemno visoko brezposelnost, socialno in varnostno nestabilnost. Žal pa obstaja še četrti in najbolj skrajen scenarij, do katerega bi prišlo v primeru vsesplošnega globalnega vojnega konflikta, po katerem pa bi lahko videli dodatno tržno korekcijo, v višini okoli kar 70%-82%.

Kako se lahko pripravimo?

Naj še enkrat jasno zapišem, da gre trenutno zgolj za oceno, ki temelji na trenutnih indikatorjih in da ni nujno, da bo do omenjenih scenarijev dejansko tudi prišlo. Vsekakor pa obstaja realna možnost, zato je bolje biti pripravljen. Močan potrditveni signal bodo že naslednji tedni in predvsem meseci, ki so pred nami (oktober-marec). Zato je prva naloga ta, da smo pozorni na dogajanje. Vsekakor lahko znotraj teh mesecev pride tudi do odbojev, a zgolj odboji niso dovolj. Za stabilizacijo ali izboljšanje razmer, bo potrebno spremljati indikatorje, saj se mora delniški trg stabilizirati nad EMA21 trend linijo (1M), kripto trg pa vsaj nad MA200 (1W) trend linijo.

Prav tako svetujem, da se izogibate nakupu novejših altcoinov, saj predstavljajo preveliko tveganje. Svetujem, da se osredotočite predvsem na BTC in layer 1 oziroma vidnejše in preizkušene altcoine (ETH, XRP, ADA, MATIC, LINK, SOL…). Predvsem pa se je potrebno zavedati, da so časi velikih in rekordnih odbojev, kot smo jih bili vajeni nekoč, po preteklih bear marketih, najverjetneje mimo. Kripto trg namreč zori, vanj so vstopili veliki investitorji, ki ne marajo prevelike volatilnosti, kripto trg vse bolj sledi delniški trg, predvsem pa se svet sooča z razmerami, ki ne nakazujejo nič dobrega. Vsaj za enkrat. Zato strategija nakupa kovancev, ki smo jo poznali nekoč, da smo pokupili kopico “potencialnih” kovancev in smo čakali rekordne odboje, najverjetneje ni več primerna. Potrebno bo razmišljati strateško in dolgoročno. Poleg tega dejansko nihče ne ve, kako se bosta BTC in kripto trg obnašala v prehodu v in v sami recesiji, saj v času zadnje recesije, leta 2008, kripto trg dejansko še ni obstajal. Oceno o tem, kaj potencialno lahko pričakujemo od BTC in kripto trga v času recesije ali depresije, si lahko preberete v enem izmed starejših prispevkov (PREMIUM).

Pomembno je, da v tem času ohranimo portfelj kar najbolj stabilen, torej z vložki, ki za nas ne predstavljajo eksistenčnega tveganja, portfelj naj tudi ne vključuje prevelikega števila kovancev. Osebno priporočam ne manj kot 3, a ne več kot 10. Prevelik portfelj predstavlja preveliko razpršenost, kar posledično pomeni veliko težav pri nadzoru portfelja. Prav nič ni narobe, če izdaten del portfelja v teh trenutkih še vedno ohranjate v stablecoinih in čakate na dokupne priložnosti.

V kriznih časih sta prav tako zelo dobri naložbi investicija n žlahtne kovine, kljub temu da tudi ta trg sedaj kar nekaj izgublja, kar je še dodaten signal potencialno težkih časov, ki so pred nami in pa naložba v vrednostne predmete, kot so npr. umetnine, dragocenejše knjige in podobno, kar ohranja oziroma celo dviga vrednost skozi čas. Vsekakor pa se izogibajte tveganim altcoinom – sledite pametnemu kapitalu in spremljajte kovance, v katere vstopa pametni kapital, saj le ta največkrat poseduje informacije, ki jih navadni trgovalci najpogosteje nimamo.

Zadnji korak pa je risk management strategija oziroma uporaba stop loss pozicij. Neuporaba stop loss pozicij je ena najpogostejših napak neizkušenih trgovalcev, zaradi katerih največkrat izgubijo velik del svoje investicije ali pa jih doleti celo likvidacija. Manj izkušeni trgovalci namreč v želji in predvsem upanju po rekordnih odbojih, pogosto HODLajo altcoine, med njimi mnoge visoko tvegane kovance, hkrati pa si nikoli ne izplačujejo dobičkov. To je usodna napaka, predvsem v primeru, da altcoini predstavljajo glavnino ali celoten trgovalni portfelj. Zato pričnite z izplačevanjem dobičkov, v primeru trgovanja z altcoini. Dobičke boste lahko koristili za dokup v primeru korekcij in do teh vedno pride.

Zapomnite si, da obdobje bear marketa ni namenjeno ustvarjanju dobičkov, ampak predvsem zaščiti svoje naložbe in akumulaciji. Prav tako pa ne pozabite, da bear market ni nujno recesija ali celo depresija v ekonomskem smislu. Ko bosta nastopili recesija ali depresija, bo stanje na trgu še mnogo slabše, kot je trenutno, zato moramo biti pripravljeni in se izogibati nepotrebnega tveganja.

Pesimizem, pesimizem, a priložnosti ostajajo

Nedvomno je, da so svetovni finančni trgi in z njimi vlagatelji, v fazi pesimizma. Podobno velja tudi za potrošnike v EU in ZDA, kar lahko vidimo na spodnjih grafih. EU trg je še v toliko slabšem položaju, saj je neposredno povezan z rusko-ukrajinskim konfliktom, sočasno pa se nahaja med ZDA, Rusijo in Kitajsko. Zaradi popolnoma neusklajene, nedomišljene in neučinkovite politike, ki jo vodijo vodilni v EU se bojim, da Evropi ne kaže nič dobrega in da bo kriza še hujša kot npr. v ZDA ali Aziji.

Spodnji graf prikazuje zaupanje EU potrošnikov v ekonomijo in stanje na domačem EU trgu. Kot lahko vidimo, je na najnižji točki v vsej svoji zgodovini.

Nekoliko manj pesimistični so ameriški potrošniki, kjer se stanje rahlo izboljšuje, a kljub temu ostaja na zelo nizki ravni. Na nekoliko bolj optimističen index vpliva tudi večja oddaljenost ZDA od rusko-ukrajinskega konflikta.

Kljub temu pa nas zgodovina uči, da tudi v času največjih kriz ostajajo priložnosti in možnosti za uspeh. Drži, večinoma so priložnosti rezervirane za največje in priviligirane posameznike oziroma organizacije, a če bomo pozorni in potrpežljivi, se bodo priložnosti pokazale tudi nam, majhnim investitorjem. Nekaj napotkov oziroma priporočil sem vam že predstavil v prejšnjem poglavju, prav tako si velja zapomniti misel, “follow the money” oziroma sledite denarju. To preprosto pomeni, da opazujte, kako in kam investirajo največji. V kolikor boste pozorni boste opazili, da se njihove javne besede pogosto razlikujejo od njihovih dejanj. Torej – bodite pozorni na dejanja. Investirajte v močnejše kovance, žlahtne kovine, umetnine in vrednostne predmete, ne spuščajte se v nepotrebno tveganje, kreditiranje in/ali posojanje denarja. Nekaj gotovine imejte vedno varno spravljeno doma oziroma na varnem mestu in še enkrat – imejte izdelano risk management strategijo (stop loss). Pomemben je tudi psihološki element. Kljub kopici negativnih in pesimističnih signalov, ne podležite negativizmu. Ostanite pozorni, ohranite zdrav, a realen optimizem, predvsem pa bodite potrpežljivi.

Že v naslednjih tednih in mesecih bomo dobili vse več signalov, ki bodo nakazovali v kakšno obdobje plujejo svetovni finančni in finančni trgi. Vsekakor je še čas, da se pripravite in poskrbite za svoje najdražje. Naj ponovim, da še vedno ocenjujem, da nas čaka vsaj še en odboj trga. Kako visok bo ta odboj, o tem kdaj drugič. Tokrat bi želel predvsem opozoriti, da ta odboj ne bo neskončno dolg, zato ga izkoristite, za pobiranje dobičkov, za pozicioniranje in pripravo na recesijo ali celo depresijo, ki visita nad nami. Predvsem pa ne pozabite, da tako kot rast trga ni večna, tudi padec (recesija/depresija) trga ni večen, dobro pa je, če se nanj pravilno in pravočasno pripravimo.


Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI, sedaj za zgolj 50 EUR/leto, namesto 75 EUR!

Predhodnji članek

Kako prepoznati visoko tvegane kovance, kako trgovati z njimi, zakaj se jim je bolje izogibati in zakaj trgovanje z altcoini ni enako trgovanju z BTC (PREMIUM)

Naslednji članek

Kaj je stop loss pozicija, kako, kje in kdaj jo nastavimo

error: Vsebina je zaščitena!