Globalni kripto in finančni trg na pomembni prelomnici (BTC/USDT)

Kripto trg in finančni trgi se že kar nekdaj dni in tednov soočajo z negotovimi razmerami in dajejo mešane signale. Pogled na širšo sliko kaže, da se v ozadju pripravljajo dogodki, ki bodo v bližnji prihodnosti močno vplivali na globalno ekonomijo in bodo v veliki meri plod manipulativnih aktivnosti velikih globalnih finančnih igralcev. Vsekakor smo zakorakali v obdobje, kjer je potrebna visoka previdnost, prav tako se odsvetuje brezglavo investiranje.

S tokratnim zapisom ne želim dodatno spodbujati strahu in panike, želim pa opozoriti na nekatere kazalce, ki bodo lahko vplivali na prihajajoče dogodke. Kot pravi misel, “pripravljaj se na vojno in živi v miru”. Dogodki, o katerih bo tekel tokratni zapis so za enkrat potencialni in ni nujno, da bo do njih prišlo, dobro pa je zanje vedeti in se na njih pripraviti.

Ekstremni strah, ki vlada trgu

Analiza kripto trga kaže, da med trgovalci in investitorji vlada ekstremni strah, kar se odraža v negotovosti, paničnih prodajah, zmanjšanemu obsegu naložb. Nazadnje smo imeli podobno stanje meseca septembra, čemur je nato sledil veliki, kar 60% odboj. Seveda to ne pomeni nujno, da bomo podobnemu odboju priča tudi tokrat, a gledano zgodovinsko, obdobju ekstremnega ali velikega strahu na trgu, je navadno sledil večji odboj. Eden največjih investitorjev vseh časov, Warren Buffett je nekoč dejal, “bodi požrešen, ko se drugi bojijo” in ta misel drži, a ponovno dodajam, ne vstopajte brezglavo in brez pravega risk managementa.

Celoten strah izvira tako iz nejasnih tržnih razmer, kot iz dejstva, da je BTC naredil 38% korekcijo oz. re-trace v zelo kratkem času. Vseeno pa bi želel poudariti, da takšne korekcije niso nič posebnega v bull runih, saj ne tako redko vidimo korekcije v razponu med 30% do 40%. Leta 2017, smo v takratnem bull runu imeli kar 5 takšnih korekcij. Tehnično gledano, situacija ni alarmantna, je pa psihološko zahtevna in prav to največ doprinese k trenutnim razmeram. Psihologija.

Kot je razvidno iz spodnjega grafa, je krivulja strahu skoraj dosegla dno oziroma spodnji del lestvice, kar pomeni, da smo v fazi, ki je načeloma zelo primerna nakupom oziroma investiranju. A opozarjam, da so tokrat razmere na trgu zelo nestabilne in nejasne, zato z nakupi in vstopi ne hitite in počakajte na potrditev trenda, o čemer bomo prav tako govorili v nadaljevanju.

Vse oči uprte v ZDA

Že nekaj časa, se glavnina dogajanja na finančnih trgih dogaja med ZDA in Kitajsko, kar nakazuje, da so globalni ekonomski trendi in gibanja, tesno povezani s tema velesilama. Na tej točki bi vas rad opozoril oziroma opomnil, da trgovanje ni igra. Gre za pravi denar, donosi so lahko zelo hitri in veliki, prav to pa male in neizkušene retail trgovalce hitro zaslepi, kar se lahko konča tragično. Zato vam dobronamerno priporočam, da si pripravite pravilno risk-management strategijo in se jo držite. Kot sam pravim, morda imate vi čustva do kripto trga in posamezne kriptovalute, a trg in kriptovalute do vas nimajo prav nobenih čustev.

Vrnimo se k ZDA, kjer je za danes napovedan sestanek ameriške FED, ki bo med drugimi odločal tudi o morebitnih novih obrestnih merah in finančni stimulaciji ameriškemu gospodarstvu. Gre za pomemben dogodek, ki lahko neposredno vpliva, trenutno predvsem psihološko, na tržno dogajanje.

V vmesnem času, pa je ameriški senat izglasoval novi paket pomoči/stimulacije (dolg), v višini kar $2,5T. Takšni ukrepi vsekakor negativno vplivajo na fiat finančni trg in rast inflacije, ki je že sedaj najvišja v zadnjih 40 letih (v ZDA).

Glede na omenjena dogodka, bodo naslednje ure precej negotove in ne bi bil presenečen, če bomo videli kakšno korekcijo.

Iztisk malih kupcev in redistribucija premoženja

Kadar koli smo soočeni z nestabilnimi razmerami na trgu in oteženim stanjem izdelave tehničnih analiz, moramo pogledati trg iz vidika fundamentalne analize. Kaj se pravzaprav dogaja, kaj nam govorijo signali.

V kolikor gledamo tržni sentiment, o katerem sem pisal na začetku, potem smo že kar nekaj časa v bear marketu, čeprav tehnično gledano še nismo. Zaupnaje v trg je nizko, strah je na visoki ravni, razen svetlih izjem, trg ne ponuja kovancev z veliko rastjo, BTC je v konsolidaciji in ves čas na meji nadaljnje korekcije. 

A po drugi strani nam analize kažejo, da veliki kupci akumulirajo, ne prodajajo, ne bežijo, kar je navadno eden prvih signalov, da smo prešli v bear market. Prav tako veliki kupci krepijo oz. večajo število stablecoinov na menjalnicah, kar navadno nakazuje predpripravo za nakup kovancev in ne na njihovo prodajo. 

Vse več je novic o klasičnih finančnih inštitucijah, ki vstopaj na kripto trg in svojim komitentom omogočajo nakup in prodajo kriptovalut. Vsekakor nekaj, kar nikakor ni značilno za bear market, vsaj tisti klasični ne. Je pa opaziti, da kiti sistematično na menjalnice spravijo določeno večjo količino BTC in jih v zelo kratkem času prodajo, kar zbije ceno, saj mali kupec beži. Analiza teh dogodkov je pokazala, da te isti kiti in veliki igralci nato ta prodani BTC, kupujejo po znižani ceni. Vsekakor signal, ki nakazuje na načrten iztisk malega kupca in poskus akumulacije čim večjega števila BTC pod okrilje velikih vlagateljev. Lahko bi rekli, da se zgodovina ponavlja.

Možni scenariji gibanja BTC v naslednjih urah in dnevih

Trenutni dogodki in signali kažejo, da se pripravlja nek večji dogodek, ki bo vsekakor vplival na dogajanje in gibanje tako kripto trga, kot ostalih finančnih trgov. Glede na trenutne razmere je izjemno težko ponuditi popolnoma jasen odgovor in trend gibanja BTC, ki bo kmalu sledil. Dogajanje je žal tako zmanipulirano, da lahko zgolj pogledamo možne scenarije in se nanj pripravimo.

Kot že omenjeno, so danes na vrsti pomembni dogodki v ZDA, ki bodo imeli neposreden vpliv na dogajanje na kripto trgu, zato priporočam posebno previdnost pri morebitnem trgovanju danes in v nekaj naslednjih dnevih, ko bo trend gibanja bolj jasen. V danem trenutku osebno ne trgujem, nastavljene imam stop loss pozicije in sem v pričakovanju bolj jasnega trenda.

Najprej si poglejmo hitro analizo ameriškega dolarja (USD), katerega “kondicija”, neposredno vpliva na gibanje BTC. USD je prebil simetrični trikotnik in nakazuje bullish signale, kar navadno ni najbolje za rast BTC. Se pa USD nahaja tik pod močno resistance linijo (rdeč pravokotnik), kjer bo najverjetneje prišlo do korekcije, saj že omenjeni novi $2,5T stimulativni paket ameriške vlade, pomeni strah pred še višjo inflacijo, kar navadno investitorje odvrne od fiat valute (USD) in jih usmeri v eno izmed alternativnih naložb, kjer pa BTC velja za eno najboljših. To bi vsekakor bila priložnost za bullish signal, ko govorimo o BTC, a bo potrebno počakati še kakšen dan, da bo USD prišel v območje resistance linije.

Že sem omenil kopico pozitivnih novic, katere kažejo na vse večje zanimanje klasičnih finančnih inštitucij za BTC in kriptovalute, kar je vsekakor pozitiven signal, a ne nujno kratkoročno. 

Zdaj pa si poglejmo še Fibonacci analizo možnih scenarijev gibanja BTC v naslednjih urah in dnevih.

Pogled na 1D indikatorje in gibanje BTC od začetka odboja v mesecu septebru kaže, da se BTC nahaja na praktično zadnji močni FiB liniji, pri 78%. Gre za zadnje, zelo pomembno območje, kjer navadno prihaja bodisi do odbojev, bodisi do korekcij. Če sočasno pozornost usmerimo še na RSI vidimo, da je BTC na 1D intervalu tik nad linijo preprodanosti, kar nakazuje, da vsaj kratkoročno večjih korekcij ni za pričakovati, vseeno pa je nekaj prostora še ostalo, zato previdnost ne bo odveč.

Kot omenjeno, se BTC nahaja na eni najbolj ključnih support linij (SL), v območju, okvirno med $41.350 in $46.551. Gre za območje, ki BTC še drži v uptrendu in tehnično pomeni, da smo še v bull runu. Omenjena support linija bo vsekakor na resni preizkušnji v naslednjih urah in nekaj dnevih, kjer biki ne bodo imeli najlažje delo.

Glede na trenutne indikatorje ocenjujem, da v kolikor ne bo prišlo do nove načrtno usklajene manipulacije in poskusa iztiska s strani velikega kapitala, BTC ne bo padel pod omenjeno support linijo oz. bo ostal nad območjem $40.000.

V kolikor pa se bo pritisk stopnjeval, za enkrat še ni tehničnih indikatorjev, potem je najverjetneje območje korekcije v območje naslednje support linije, med $37.727 in $40.227. Trenutno sta to ključni support liniji, katere spremljam. Na grafu sta narisani še dve potencialni korekcijski območji, ki pa bi že pomenili kapitulacijo BTC in prehod v resen bear market. Prva območje je pri okoli $29,146, skrajno pa že pri $12.230. A naj poudarim, da sta ti dve območji napisani informativno in da takšnih korekcij ne pričakujem, če izhajamo iz indikatorjev.

Kaj pa v primeru odboja?

Kot že večkrat povedano, smo priča izjemni psihološki igri velikega kapitala in dogajanje na trgu vsekakor ni tisto klasično, kar smo spremljali v preteklih bull/bear runnih. Zato je potrebno biti zelo pazljiv pri napovedih, a vseeno se osebno tukaj zanašam na psihologijo množic oz. investiranja, ki pogosto igra ključno vlogo. Dejstvo je, da si veliki kapital želi vstopiti na kripto trg, kar nakazujejo vse, že opisane aktivnosti, ki jih lahko spremljamo skozi analize. Potrebno pa je razumeti razmišljanje velikega kapitala. Le-ta ne želi vstopati prezgodaj, ko trg še ni zrel, ali pa je cena prenizka, saj takšne naložbe ne vzbujajo dovolj zaupanja in stabilnosti. Po drugi strani veliki kapital nikoli ne vstopa, ko je cena visoko oz. ko je v odboju, ampak vedno vstopa premišljeno, saj išče maksimalni ROI.

Če pogledamo območja, kjer je nastavljenih največ nakupnih naročil, lahko ugotovimo, da izstopajo območja med okvirno $7.000 do $12.000, $31.000 do $37.000 in območje med $39.000 in $44.000. Prav to zadnje območje tudi sovpada z že omenjenim Fib območjem in je posledično bolj zanimivo za velike vlagatelje, kot skrajno spodnje območje in najverjetneje tudi bolj kot območje $31.000 do $37.000, katero pa tudi ni izključeno, kot možna točka vstopa.

BTC trenutno tvori t.i. lower low, lower high trend, ki navadno predstavlja odboj, okvirno po tretjem valu, kar pomeni, da bi pri vrednosti med okvirno $44.500 in $45.500 moralo priti do odboja, kar bomo videli že v naslednjih nekaj urah.

V primeru odboja še vedno velja, da mora BTC prebiti močno resistance linijo (RL) v območju med $53.663 in  $59.547. Ta preboj je nadvse pomemben, saj bi v primeru, da BTC ne bi uspelo, le ta tvoril zelo bearish vzorec head & shoulders, kar bi nas popeljalo v novo veliko korekcijo. V kolikor bi BTC uspel s prebojem, pa bi razmere bile mnogo bolj jasne. Sentiment na trgu bi se popravil, vlagatelji bi imeli več zaupanja in BTC bi kaj hitro napadel prvo target linijo $69.580, od tu pa naslednjo, ki se nahaja tik pod psihološko mejo $100.000, pri $94.605.

A pojdimo po vrsti. Naslednje ure in dnevi bodo psihološko verjetno manj prijetni. Osebno še vedno menim, da bodo kiti poskušali z manipulativnim iztiskom malih kupcev in kupcev na kratkih pozicijah, čemur bo sledil odboj. Kot najverjetnejši korekcijski območji spremljam trenutno support linijo med $41.350 in $46.551 in takoj za njo območje naslednje support linije, med $37.727 in $40.227.

Glede na to, da je skoraj nemogoče napovedati, v katero smer bo šla manipulacija svetujem, da do potrditve trenda ne vstopate in ne trgujete. Vsekakor zaščitite svojo naložbo s stop loss pozicijami, katere vas bodo zaščitile pred velikimi izgubami. Prav tako ne priporočam paničnega bežanja, ampak potrpežljivo spremljate gibanje BTC in omenjena območja support linij. 

Povzetek

Vsekakor bomo v naslednjih urah in nekaj dnevih spremljali povečano volatilnost.

Kratkoročno ocenjujem, da bo support linija uspela obdržati BTC nad vrednostjo $40.000.

V primeru ponovne tržne manipulacije, je najbolj realna korekcija v območje druge support linije, pri okoli $37.727.

In medtem, ko vsi pričakujemo ponovno veliko korekcijo, je največja švicarska spletna banka naznanila, da bo predstavila svojo BTC menjalnico. Tudi to je novica, ki govori, da želijo veliki igralci iztisniti male trgovalce in podobno kot so to nekoč storili s trgom zlata, skušajo sedaj tudi s podrejanjem trga BTC, kjer želijo učvrstiti svoj dominanten položaj. 

Vsekakor zavarujte svojo naložbo s stop loss pozicijami. Osebno ne prodajam BTC dokler ne pade pod $40.000 (70-30%), seveda pa si to vrednost lahko vsak sam prilagodi, glede na svojo risk-management strategijo.

Ne glede na vse, mi nekaj še vedno pravi, da naj ostajam bullish, a s povečano previdnostjo v danem trenutku.

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Trgovanje s signali je priporočljivo predvsem za izkušene trgovalce, saj poteka na lastno odgovornost. 

Predhodnji članek

DOT/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

HBAR/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!