Fundamentalna analiza slovenskega kripto projekta CryptoUnity

Slovenski trg ni velik, a kljub temu Slovenija velja za eno vodilnih držav, kar se tiče splošnega poznavanja in sprejemanja kriptovalut med državljani. Žal je slika še vedno nekoliko drugačna med podjetji oziroma v gospodarstvu, a se tudi ta počasi spreminja. Pobudo dajejo predvsem mala, zagonska podjetja, katerih aktivnosti oziroma dejavnosti temeljijo na kripto projektih, ki se bolj ali manj ambiciozno podajajo na mednarodne trge. Vsekakor pohvalno in spodbudno, čeprav se je ob tem potrebno zavedati, da je pot do uspeha dolga in trnova, predvsem zaradi majhnosti našega trga, žal pa pogosto tudi zaradi “tradicionalne” slovenske nevoščljivosti. 

Tako občasno prejmem vprašanje, kaj mislim o tem ali onem domačem kripto projektu in moj odgovor je vsaj v določenem delu vedno enak – vsem iskreno želim, da bi oziroma da bodo uspeli. Potrebno pa je razumeti, da so nekaj želje, nekaj povsem drugega pa sta realnost in dejanska uporabna vrednost posameznega projekta. Nedavno ste me nekateri med vami tako spomnili na slovenski zagonski kripto projekt CryptoUnity, za katerega sem pred dobrim letom dni že objavil fundamentalno analizo, vaša vprašanja pa so šla predvsem v smeri mojega odkritega mnenja in moje ocene o dotičnem projektu, po dobrem letu dni. Vsekakor velja preveriti, kje se danes nahaja CryptoUnity in kakšna je aktualna fundamentalna ocena, glede na dejanske tehnično-fundamentalne kriterije.

Že na začetku naj zapišem, da osebno s projektom nisem povezan, v njem ne sodelujem v tehnično-razvojnem smislu, kot tudi ne v lastniškem smislu, vsekakor pa me veseli, da je ekipa, ki stoji za projektom, z veseljem odgovorila na nekatera moja zastavljena fundamentalno-tehnična vprašanja, prav tako pa so mi že v tej razvojni fazi omogočili vpogled v njihovo aplikacijo in njeno delovanje, kar je ponudilo še dodaten vpogled v samo zakulisje dogajanja. A pojdimo po vrsti.

Kaj pravzaprav je CryptoUnity?

Povedano kar najbolj preprosto, gre za kripto trgovalno-izobraževalno platformo, namenjeno predvsem začetnikom in manj izkušenim trgovalcem, kar je brez dvoma izjemno zanimiva “tržna niša”, saj je kripto trg, kljub izjemnemu napredku in veliki prepoznavnosti, v resnici še vedno v začetni fazi globalnega sprejema. Posledično to potencialno predstavlja zelo veliko razvojno priložnost za platformo in projekt, a kot že omenjeno na samem začetku, sam potencial in velikost trga, ne zagotavljata nujno velikega uspeha. 

Najprej regijsko, nato globalno

Prav zaradi tega sem bil nekoliko bolj pozoren na strategijo širjenja projekta, saj prav ta strategija, poleg razvojne v tehničnem smislu, igra izjemno veliko in pomembno vlogo. Iz uradno objavljenih dokumentov ekipe, kot tudi iz odgovorov predstavnikov projekta CryptoUnity je razvidno, da se ekipa tega zaveda, zato so projekt, kar se tiče širitve, zastavili postopno in to je pravilen pristop, kljub morda nekoliko počasnejšemu dosegu končnega cilja. 

Tako je prvi cilj osvojitev regijskega trga, kar pomeni Slovenije in sosednjih držav, v naslednji fazi je načrtovana evropska širitev, sledita azijski in afriški trg. Brez dvoma ambiciozno, a pred ekipo je zagotovo trdo delo.

Brez dvoma opazen napredek

Ko opravljamo fundamentalno analizo izbranega kripto projekta je pomembno, da smo pozorni na časovnico projekta. Prav časovnica namreč jasno kaže, kako “tekoče” poteka razvoj projekta in to je podatek, ki je brez dvoma zanimiv za potencialne vlagatelja ter partnerje, kar pomeni likvidnost projekta. To je tudi del, kateremu sem posvetil nekaj več časa, saj sem želel izluščiti predvsem dejanske tehnične in v praksi uporabne elemente napredka (v zadnjem letu dni), ki so že zaživeli v praksi in predstavljajo pomemben element nadaljnjega razvoja projekta.

Pridobljena VASP kripto licenca

VASP oziroma Virtual Asset Service Provider license je pravni dokument, ki imetniku omogoča, da tudi pravno formalno lahko opravlja in ponuja storitve kripto menjalnice in/ali trgovalnih platform. Zagotovo zelo pomemben mejnik za ekipo CryptoUnity.

Razviti in postavljeni staking in workshop platformi

CryptoUnity bo uporabnikom omogočal tudi t.i. staking naložbe, sočasno pa bo uporabnikom ponujal nabor uporabnih delavnic s področja investiranja, trgovanja in upravljanja s kriptovalutami.

Projekt indeksiran s strani Coingecka in Coinmarketcapa

Tako Coingecko, kot Coinmarketcap.com sta nedvomno dobro poznani platformi, saj skoraj ni kripto vlagatelja, ki ju ne bi vsaj občasno uporabljal za iskanje in analiziranje kovancev. CryptoUnity je tako postal eden izmed mnogih kripto projektov, katerega je moč najti in analizirati z uporabo omenjenih platform.

Coinmarketcap: https://coinmarketcap.com/currencies/cryptounity/

Coingecko: https://www.coingecko.com/en/coins/cryptounity

Lansiranje CUT žetona na PancakeSwap DEX menjalnici

Zagotovo je lansiranje lastnega žetona nepozaben dogodek za vsako projektno ekipo in brez dvoma je bil to nepozaben dogodek tudi za CryptoUnity, ki je v novembru 2023 lansirala svoj žeton, pod kratico CUT, s čimer so pri CryptoUnity ekipi postavila uradni temelj za širši zagon projekta.

Partnerstva in investitorji

Še en element, na katerega velja biti pozoren, ko opravljamo fundamentalno analizo projekta oziroma kovanca, so zagotovo sklenjena partnerstva. Partnerji namreč projektu dajejo legitimnost in likvidnost. Sklepanje partnerstev je vedno zahtevno, še posebej, če prihajaš iz majhnega trga, ki nima močnega gospodarskega in tržnega zaledja, kot npr. ZDA, zato je še toliko bolj pomembno, da ekipa lahko ponudi oprijemljiv in delujoč projekt, v katerem potencialni investitorji lahko vidijo tržni potencial. Pogled na spletno stran in dokumente CryptoUnity razkriva, da je v zadnjem letu dni, v projekt vstopilo kar nekaj investitorjev in podpornikov, med drugimi CompoSecure, BPlanet, Fireblocks in Sum&Sub. Zagotovo vredno čestitk, a nabor se vsekakor ne sme končati tukaj. Dolžina spiska vlagateljev je namreč zelo pomembna.

Ko smo ravno pri investicijskem kapitalu velja omeniti tudi to, da je ekipa, v predprodaji CUT žetonov, uspela zbrati preko $1,2 milijona, kar je zagotovo lep uspeh, a je le začetek. 

Tehnični razvoj

Tehnični razvoj sicer obsega kar širok spekter aktivnosti in elementov, a osebno se vedno osredotočam zgolj na tiste elemente, ki imajo dejansko uporabno vrednost za uporabnike. Tako velja izpostaviti sledeče:

– uvedba že omenjenih staking in workshop platform

– uvedba hladne denarnice NFC kartice 

– že razvita in funkcionalno uporabna CEX menjalnica (v sklepni fazi testiranja)

– integrirana visoka stopnja varnosti za uporabnike

Marketing

brez dvoma eden najbolj zahtevnih elementov vsakega zagonskega projekta. Če samo pomislim na davno leto 2014, ko sem se prvič konkretneje spoznal s kripto svetom, so bili na voljo, poleg BTC, le nekateri altcoini. Danes, 10 let kasneje, je trg popolnoma drugačen, nasičen s preko 20.000 kovanci oziroma projekti, ki skušajo uveljaviti svoj potencial in doseči investitorje. Brez dvoma sila zahtevna naloga, ki pa leži na ramenih vsake marketinške ekipe. Biti zgolj prisoten ni dovolj, kot tudi ni dovolj le to, da ima ekipa zelo potencialen projekt. Potrebno je biti glasen, potrebno je biti kreativen, da bi lahko izstopali iz množice. In na dani točki je in bo, prav marketinška učinkovitost CryptoUnity projekta, ena najtežjih nalog za ekipo, na kar sem opozoril že v fundamentalni analizi izpred leta dni.

No, pogled na aktualno stanje kaže, da ekipa aktivno dela tudi na marketingu, kjer se primarno usmerja v družabna omrežja, kar je tudi pričakovano in strateško dobro, še posebej, če ima ekipa na voljo omejen marketinški proračun. Tako je CryptoUnity prisoten na domala vseh ključnih omrežjih, kot so Youtube, Facebook, Instagram, Twitter…skupno so do danes zbrali že preko 55.000 sledilcev, kar ni slabo, a zagotovo ekipo čaka še precej dela. Glede na vse aktivnosti, ki jih izvaja ekipa ocenjujem, da bo potrebno še dodatno dvigniti nivo komuniciranja, predvsem iz naslova kreativnosti in “agresivnosti”, v kolikor bodo želeli opozoriti nase tudi mednarodno širši krog ljudi, kar so delno že storili, z udeležbo na dveh vidnejših mednarodnih konferencah, ki sta potekali v Dubaju.

Vtis in ocena uporabniške izkušnje z aplikacijo

Veseli me, da mi je ekipa, za potrebe priprave fundamentalne analize, omogočali vpogled v mobilno aplikacijo in nenazadnje, tudi v njeno testiranje. Prvi vtisi so dobri. Aplikacija se hitro odziva, pohvalno je, da je velik del razvoja usmerjen predvsem v varnost in zaščito uporabnika. Celoten vmesnik je barvit, s kar nekaj grafičnimi elementi, ki pa nikakor niso moteči, uporabnika pa enostavno in smiselno vodijo po aplikaciji. Omeniti velja, da je aplikacija v danem trenutku še vedno v testni fazi oziroma fazi razvoja, a prvi vtis je dober. Ker je aplikacija namenjena predvsem novincem in manj  izkušenim vlagateljem in trgovalcem, sem seveda moral zavestno odmisliti željo po naprednih trgovalnih orodjih, katera (za enkrat) niso integrirana v aplikacijo, kar je pravzaprav dobro, saj je pogled na napredna trgovalna orodja, pogosto zastrašujoč za prenekaterega novinca oziroma manj izkušenega vlagatelja. Posebej velja izpostaviti t.i. čarovnika, ki uporabnika smiselno vodi skozi postopek izbire in nakupa izbrane kriptovalute, kot tudi pri njeni prodaji.

Uporabniški vmesnik je pregleden in enostaven za uporabo. Tudi migracija med orodji in vsebinami je hitra, ves čas pa je na voljo tudi čarovnik, ki uporabnika smiselno vodi po naboru možnosti.

Uporabniški vmesnik je v osnovi razdeljen na menjalnico, ki uporabniku ponuja pregled kovancev, osnovno analitiko, ki več kot zadostuje za klasične nakupe in prodajo kovancev, ter na sklop delavnic, kjer so na voljo segmentirane izobraževalne vsebine, omeniti pa velja tudi denarnico.

Katere prednosti bi veljalo izpostaviti

Konkurenca na trgu menjalnic je brez dvoma močna in huda, a po drugi strani CryptoUnity ne želi konkurirati največjim CEX menjalnicam kot so Binance, ByBit, Bitstamp, Coinbase in ostale, njihov fokus so predvsem novinci in vsi tisti trgovalci/vlagatelji, ki zaradi pomanjkanja časa in/ali znanja, ne iščejo sicer močnih, a kompleksnih trgovalnih orodij in platform. Če pa bi se, na podlagi videnega, moral osredotočiti na tiste ključne prednosti, bi izpostavil:
 
  • primaren fokus na novince
  • enostaven uporabniški vmesnik, z integriranim čarovnikom, ki uporabnika vodi ves čas uporabe (uporabno za novince)
  • integrirana hladna denarnica, kar je posebnost med CEX menjalnicami
  • naložbeni kapital je hranjen pri tretjemu, neodvisnemu skrbniku in menjalnica z njim ne operira

Kaj kaže časovnica za naslednje mesece?

Če izhajamo iz časovnice in objav ekipe, potem lahko v naslednjih mesecih pričakujemo kar nekaj pomembnih novosti in nadgradenj.

  • Zagon iOS in Android platforme (aplikacije)
  • Lansiranje $CUT žetona na CEX menjalnice razreda T1
  • Razkritje širokega nabora izobraževalnih vsebin in njihovo integracijo v aplikacijo
  • Implementacija hladne denarnice in NFC kartice 

Vsekakor projekt prehaja v ključno fazo. Če bi moral strniti svoje odkrito mnenje o projektu in če bi moral izpostaviti potencialno kritične elemente, bi zapisal sledeče;

Iskreno pozdravljam projekt, kot vsak tovrstni slovenski projekt. Želel bi si, da bi jih bilo še več. Ekipa se je dela lotila srčno in vanj resnično verjame. Dosedanje delo je potekalo bolj kot ne po zastavljeni časovnici, a ključna faza projekta šele prihaja. Projekt je ugledal luč sveta, ima temelje, delujočo strukturo in ciljni trg. Sedaj pa bo z njim potrebno resno stopiti na trg in tukaj bosta tako projekt, kot celotna ekipa, na preizkušnji. Med poplavo različnih projektov bo sila težko opozoriti nase (vlagatelje, partnerje, uporabnike), kar bo ključen izziv in hkrati ključna naloga za marketinško ekipo. Potrebno bo veliko kreativnosti, tudi prodorne agresije, da bi projekt našel svoj prostor na širšem trgu. Prav ta naloga navadno predstavlja največjo oviro za večino kripto projektov, zaradi česar menim, da gre za prelomno fazo, od katere sta odvisna likvidnost in razvoj projekta.

Osebno bi prav tako želel videti še več integracije ključnih strateških partnerjev, ki bi projektu pomagali tako strateško, kot likvidnostno in razvojno. To bi projektu vlilo dodatno kredibilnost in težo, kar je nepogrešljivo v vseh nadaljnjih fazah. Seveda bo zelo pomembno, da bo razvojna ekipa sledila časovnici in zastavljenim rokom, saj je to pomembna informacija za potencialne vlagatelje. Za projekt bi vsekakor bilo dobro, da se osredotoči izključno na novince in da zgradi status najbolj enostavne, vodene in varne menjalnice, ter da ne skuša posegati na splošno področje menjalnic, saj je trg tukaj prenasičen, predvsem pa premočan. Na področju podpore novincem, pa dejansko zeva precej velika praznina in tu je zagotovo priložnost, potrebno pa bo paziti, da projekt ne bo presplošen, temveč mora strmeti k ciljni usmerjenosti, predvsem pa k uporabnim izobraževalnim vsebinam, skozi katere bo uporabnik lahko merljivo gradil svoje znanje in portfelj.

Konec dneva ni pomembno, kako dobra je aplikacija oziroma platforma, temveč koliko ljudi jo uporablja in začetek te faze se za CryptoUnity začenja zdaj. To pa bo predvsem resen preizkus za celotno mlado ekipo, kateri želim obilo uspeha, enako, kot vsem domačim kripto projektom. Prav to pa je tista najbolj kritična točka projekta, na katero bi opozoril, prepričan sem, da se tega zaveda tudi ekipa.

Več o projektu in menjalnici CryptoUnity si lahko preberete na njihovi spletni strani, kjer pa jih prav tako lahko podprete z nakupom njihovega žetona $CUT, ki bo kmalu lansiran tudi na največjih CEX menjalnicah. 

 

Vsebina je izključno informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Bitcoin na pragu Halvinga. Na kaj moramo biti pozorni in kje se nahajajo ključna območja

Naslednji članek

Bitcoin halving je za nami. Kaj sledi in kaj kažejo aktualni indikatorji?

error: Vsebina je zaščitena!