Finančni in kripto trgi pred novimi izzivi. Kaj lahko pričakujemo od BTC in ETH? (PREMIUM)

Finančni trgi so na preko noči znova opomnili, kako hitro se lahko stvari spremenijo iz dobrega na slabše, razumljivo, tudi obratno. Stanje na trgih sicer (še) ni alarmantno, a zagotovo smo ponovno v fazi, ko bo potrebno biti veliko bolj pazljiv. Preko noči je namreč odjeknila novica, o kateri se je sicer govorilo že nekaj časa, da ena največjih bank, ki v naboru svojih storitev ponuja tudi storitve povezane s kripto trgovanjem in investiranjem, ni oddala potrebnih poročil in izkazov o svojem poslovanju, hkrati pa je sporočila, da je leto 2022, v Q4, zaključila s kar milijardo USD izgube. Silvergate banka naj bi bila tudi neposredno povezana s propadlo kripto menjalnico FTX, zato se je prav tako znašla v preiskavi pristojnih ameriških organov. Vse to je med finančniki in investitorji nemudoma sprožilo velik alarm in vrednost delnice Slivergate se je preko noči praktično prepolovila.

Posledično so mnoge kripto menjalnice, med njimi tudi Crypto.com, ki so poslovale s Silvergate, ustavile in prekinile sodelovanje, ter finančne transakcije s to banko. Skratka, razmere na trgu so se poslabšale, potrebna bo velika previdnost, niso pa še alarmantne. Kripto trg je nemudoma odreagiral, BTC je tako naredil -4,6% pullback, ETH 4,8%. Temu primerno bo potrebno prilagoditi trgovalno strategijo, zato si v nadaljevanju poglejmo, kaj lahko pričakujemo od BTC in ETH v prihajajočih dnevih intednih.

Bitcoin (BTC)

V zadnjih dnevih in tednih sem nekajkrat opozoril, da BTC sicer nakazuje precej moči, a na 1D intervalu tvori precej izrazit bearish divergence trend, ki sam po sebi ni povezan z zadnjimi dogodki okoli Silvergate banke, a po precej izrazitem in hitrem odboju, je tvorba bearish divergence trenda precej pogost pojav, ki nakazuje na potencialno bližajočo se korekcijo. Velja tudi obratno, ko pride do tvorbe t.i. bullish divergence trenda. Spodaj prikaz aktualnega dogajanja BTC/USD (1D), kjer je z modrimi linijami označen precej izrazit bearish divergence trend. Na tej točki želim jasno povedati, da zgolj tvorba bearish divergence trenda še ne pomeni nujno, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do korekcije, saj mora najprej priti do potrditve, velja pa takšen trend za precej resno opozorilo, na katerega velja biti pozoren.

Kot primer lahko pogledamo nedavno tvorbo bullish divergence trenda, prav tako na paru BTC/USD (1D), kjer ga prikazujejo modre linije, čemur je kmalu sledil velik odboj.

Tvorba bullish/bearish divergence trenda ali signala torej ne pomeni zanesljive bližajoče se spremembe, pomeni pa precej resno opozorilo, ki se, vsaj statistično gledano, v večini primerov realizira.

Na kaj moramo biti pozorni

Kadarkoli pride do takšne hitre in povečane reakcije trga, nikoli ne smemo odreagirati panično, prav tako pa tudi ne takoj skakati v odpiranje novih trgovalnih pozicij, saj ne vemo, ali je trend končan ali se bo nadaljeval. Odpiranje novih trgovalnih pozicij v takšnih primerih je navadno igranje na srečo. Tveganje je preveliko. Kadar pride do takšnih hitrih in povečanih reakcij, moramo počakati, da se trg umiri in da pride do potrditve trenda, kar pomeni, da se bodisi odbije od support linije in pride nekoliko kasneje do pozitivnega re-testa te iste support linije (tvorba double bottom trenda, katerega spoznamo po tvorbi črke W), bodisi da pride do zavrnitve v območju resistance linije, kjer prav tako počakamo na pozitiven re-test kar pomeni, da kovanec tvori double top (spoznamo pga po črki M).

Če pogledamo aktualno stanje na spodnjem grafu vidimo, da je BTC tvoril veliki rising wedge trend, ki ga prikazujeta oranžni liniji. Pred dnevi sem opozoril na ta trend in da velja za bearish trend. Kot vidimo, je BTC izgubil support na spodnji liniji rising wedge trenda, kar pomeni, da je prešel v korekcijo, poleg tega pa nakazuje začetek prav tako bearish tvorbe, lower high, lower low. V danem trenutku sem pozoren predvsem na dve support liniji. Prva, ki leži v območju $21.500-$22.300, katero je BTC pravkar testiral in kjer je prišlo, vsaj za enkrat, do manjšega odboja. Tukaj bo potrebno počakati na ponoven re-test.

V kolikor pa sledimo teoriji rising wedge trenda dosledno, v kolikor aktualni support ne bi zdržal, kar bomo najverjetneje videli preko vikenda, bo BTC napravil re-test srednjega support območja, ki je kar veliko, nahaja pa se med $19.100 in $20.300. Vsaj za enkrat kaže, da nižje najverjetneje ne bo padel, a vseeno svetujem previdnost, saj imamo ponovno opravka s FUD novico, za katere se zdi, da so posredovane na trg v prav določenih trenutkih z namenom, da se ga manipulira. A trga ne moremo spreminjati, lahko se mu le prilagodimo in najboljši investitorji in trgovalci, to dobro razumejo in izkoriščajo.

V veliko pomoč vam je lahko tudi EMA50 na 1D intervalu, ki deluje kot makro support linija in pokazatelj trenda. Kot vidimo na spodnjem grafu, se BTC bori, da ohrani support nad EMA50. Kar bi si želel videti, za bolj jasno potrditev bullish trenda je manjši odboj od EMA50 in nato pozitiven re-test EMA50 linije kar pomeni, da bi se BTC od nje ponovno odbil. To bi nakazovalo na vsaj kratkoročno ponovno bolj bullish trend.

Ethereum (ETH)

ETH na 1D intervalu sledi gibanju BTC. Tako lahko tudi tukaj vidimo tvorbo precej izrazitega bearish divergence trenda, ki ga prikazujeta modri liniji. Je pa v primeru ETH zelo očiten tudi t.i. double top trend, ki je označen z modrima krogoma in tvori črko M. Do potrditve sicer še ni prišlo, a v kolikor bi, bi to pomenilo korekcijo vsaj do območja $1250-$1350, kar ni povsem izključeno. No, aktualni support za enkrat še drži, tako ETH ostaja nad območjem $1540-$1570, kjer je prišlo do re-testa, a zelo verjetno bo preko vikenda, ali v prihajajočih dnevih, prišlo vsaj do re-testa tudi območja $1480-$1510.

Tudi ETH se, podobno kot BTC, bori za ohranitev supporta nad EMA50 trend linijo na 1D intervalu, sta pa oba kovanca izgubila RSI support v območju nevtralne linije 50%, kar ni najboljši znak. Torej pozor tudi na to linijo.

Če povzamemo, tako BTC kot ETH, morata ohraniti support nad EMA50 trend linijo in RSI 50% trend linijo, za bullish nadaljevanje. V nasprotnem primeru RSI nakazuje še kar precej prostora za potencialno korekcijo, ali pa vsaj ponovno daljšo konsolidacijo. Ne pozabimo, 22.3.2023 sledi še tiskovna konferenca FOMC, torej nas ob vseh aktualnih novicah, čaka še kar pester marec. Naj ponovim, za enkrat še nič tragičnega, a zagotovo svetujem previdnost.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Kaj so trgovalni signali, kako delujejo, miti o trgovalnih signalih in kako z njimi trgujemo

Naslednji članek

Market watchdog mesečna makro analiza kripto in finančnih trgov za mesec marec 2023 (PREMIUM)

error: Content is protected !!