Ethereum (ETH) / USDT – tehnična analiza

Trg altcoinov je še vedno, gledano generalno, globoko v rdečih številkah, saj dominanca BTC (BTC D) še vedno vztraja, bear market pa najverjetneje še vedno ni dosegel dna. Kljub temu se v naslednjih dnevih in tednih, nakazuje vsaj nekaj predaha za altcoine in posledično možnost kakšnega odboja. Le te sicer ne bodo rekordni, bodo pa dobrodošli.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se trg altcoinov nahaja v območju Fibonacci golden pocketa (zeleno območje), kjer že nekaj časa vztraja v konsolidaciji, čemur bi lahko sledilo nekaj pozitivnega oziroma bullish trenda. To pa je žal v veliki meri odvisno tudi od gibanja BTC v prihajajočih dnevih. V kolikor bo BTC pokazal nekaj moči, zna posledično to pozitivno vplivati tudi na mnoge altcoine, a ponavljam, da rekordnih odbojev ne pričakujem.

Ethereum (ETH) je po veliki majski korekciji vendarle našel support v območju $1800, kjer je prešel v konsolidacijo, tvoril pa je tudi trend simetričnega trikotnika, ki ga prikazujeta oranžni liniji. Gre za nevtralen trend, kjer navadno pride do potrditve, ko se zapolni okoli 90% trikotnika, kar bi pomenilo v drugi polovici meseca junija.

Trenutna 1D indikatorja RSI in MACD nakazujeta pozitiven trend, a le ta še ni tako izrazit, kot bi si želeli, saj 1D OBV indikator še vedno ni prešel v pozitivno fazo, a nakazuje obrat.

Pogled na 1D Fibonacci makro trend kaže, da se ETH nahaja natanko znotraj golden pocketa, kjer bo najverjetneje prišlo do spremembe oziroma potrditve trenda, najverjetneje v drugi polovici meseca. Kot rečeno, signali nakazujejo nekaj bullish momenta, a ključni bodo dogodki, povezani z inflacijo in gibanjem BTC.

V primeru odboja, le ta sicer ne bo rekorden, bo pa ETH znotraj tega skušal doseči in prebiti dve močni resistance območji. Prvo, pod katerim se ETH trenutno nahaja, med $1900 in $ 2200, ter drugo, med $2500 in $2800. Preboj prvega območja bo bolj zahteven, saj gre za neposredno resistance območje ob dokaj nizkem trgovalnem volumu, medtem, ko bo napad na območje $2500 – $2800 nekoliko manj zahteven, saj nad prvo resistance linijo večjih ovir ni. Vsekakor pa bo ETH ob dosegu drugega resistance območja naletel na kar velik izziv, kar bo najverjetneje rezultiralo v manjšo korekcijo. To sta ključni ciljni območji ETH, kateri spremljam v naslednjih tednih. Ko bo ETH prebil omenjeni resistance območji, bo to nov, močan bullish signal, čemur bo sledila nova izrazitejša rast, a takšnega preboja za enkrat (še) ne pričakujem.

Da ETH želi pokazati nekaj moči nakazuje tudi HMA100D trend linija (graf spodaj), ki se trenutno nahaja pod ETH trend linijo. V naslednjih dnevih je ključno, da ETH ne pade pod omenjeno trend linijo, okvirno pod vrednost $1710, saj bi to pomenilo ponovno krepitev bearish trenda, prav tako pa bi najverjetneje sledila nova večja korekcija, kar se je zgodilo domala vedno, ko je vrednost kovanca padla pod HMA100D trend linijo. Gre torej za indikator, na katerega velja biti pozoren.

Tudi pogled na Bollinger Band indikator kaže na željo ETH, po novem, vsaj manjšem odboju in napad na prvo resistance območje. ETH se je pred dnevi odbil od spodnjega (zelenega) pasu in sedaj se skuša pozicionirati na srednji pas (modra linija), pri okoli $1864, kar bi bil dober support za napad na resistance območje.

ETH/BTC

ETH v odnosu na BTC še vedno izgublja svojo moč, kar lahko vidimo na makro analizi trenda, s pomočjo spodnjega grafa. ETH je dolgo časa vztrajal v t.i. ascending channel trendu, pred nekaj dnevi pa je BTC, zahvaljujoč svoji tržni dominaciji, pokazal svojo moč, kar je ETH pognalo v korekcijo.

Trenutno se ETH v paru z BTC, nahaja na ključni support liniji, pri 0,05 Satoshijev. Ključni zato, saj pod njo nekega izdatnejšega supporta ni, kar bi, v primeru, da ETH izgubi trenutni support, to pomenilo precej veliko korekcijo ETH, vse do območja 0,03 – 0,04 Satoshijev. V kolikor bi se dominanca BTC še krepila, trg pa bi postregel z novo večjo korekcijo, bi takšen padec ETH vsekakor bil zelo realen scenarij.

Pomembnost trenutnega supporta potrjuje tudi ključna trend linija MA200 na 3D intervalu, ki trenutno igra vlogo support linije. Padec pod omenjeno linijo, bi bil potrditev zelo bearish scenarija za ETH.

Druga polovica junija, zna biti pestra za ETH

ETH na 3D intervalu namreč nakazuje možnost izrisa t.i. death crossa, ki velja za enega najbolj bearish signalov oziroma trendov, čemu navadno (ne vedno), sledijo večje korekcije. Do potrditve tega bearish trenda bi lahko prišlo med okvirno 15.6. in 22.6., kot lahko vidimo na spodnjem grafu. Mnogi analitiki temu trendu pripisujejo velike korekcije, kar sicer drži, a mnogi pozabljajo, da do dejanskih korekcij navadno pride že nekaj pred potrditvijo death crossa. Tako je čisto možno, da je nedavna velika korekcija ETH, ki je trajala vse od začetka maja pa do nedavnega, dejanska posledica omenjenega bearish trenda. No, vseeno svetujem previdnost, tudi zavoljo informacij, ki jih bo 10.6.2022, posredovala ameriška FED.

1D indikatorji sicer svetijo zeleno, kar nakazuje možnost manjšega kratkoročnega odboja, a 3D, 1W in 1M indikatorji še vedno svetijo rdeče. Dokler vsaj 3D in 1W indikatorji ne zasvetijo zeleno, svetujem previdnost, saj možnost nadaljnje korekcije ostaja. V kolikor bi ETH izgubil trenutni support, bomo najverjetneje spremljali korekcijo do območja okoli $1440-$1550, sledilo bi območje $1100-$1200.

Trenutno korekcij v skrajno območje (še) ne pričakujem, potrebno pa bo počakati informacije s strani FED, ter reakcijo BTC. ETH trenutno stoji na dokaj trhlih temeljih, kar kaže tudi on-chain analiza naslovov, ki so v profitu. Trenutno je v profitu zgolj še 56% naslovov (imetnikov) ETH, kar je najnižja stopnja v zadnjih 22 mesecih.

Po drugi strani, pa je zelo pozitivna informacija ta, da število naslovov z vsaj 32 ETH kovanci ali več strmo raste, kar nakazuje na akumulacijo ETH in zaupanje kupcev, kot tudi to, da veliki kupci še vedno akumulirajo in ne prodajajo.

Povzetek

ETH kratkoročno nakazuje nekaj možnosti rasti, ki sicer ne bo rekordna. Vseeno priporočam previdnost, saj se dominanca BTC še naprej krepi, kar ni najboljši znak za altcoine. Dolgoročno indikatorji (3D, 1W, 1M) so še vedno v rdečem, kar dopušča možnost nadaljnje korekcije, predvsem v drugi polovici meseca (okvirno). Veliko pa bo odvisno od informacij, povezanih z ameriško inflacijo in posledično gibanja BTC.

V primeru odboja, bo ETH napadel območje prve support linije, med $1900 in $2200. Svetujem, da se tukaj pobere del dobička. Vsem, ki trgujete z ETH kratkoročno svetujem, da uporabite bolj konservativno risk management strategijo in stop loss pozicije ne postavite pregloboko. V kolikor ETH HODLate prav tako svetujem, da razmislite o postavitvi stop loss pozicije, da zaščitite vsaj del portfelja, v primeru globje korekcije.

Pričakujem, da bodo naslednji dnevi prinesli bolj jasne signale.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI. 

Predhodnji članek

Bitcoin (BTC) / USD – tedenska tehnična in onchain analiza (08.06.2022)

Naslednji članek

GALA / USDT – tehnična analiza

error: Content is protected !!