Ethereum Classic (ETC)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

Kovanec: Ethereum Classic (ETC)

Interval: 1W

Trgovalni interval: Dolgoročni (HODL)

Pričujoča tehnična analiza je namenjena analizi dolgoročnega potenciala rasti. Gre predvsem za oceno območja, do katerega bi kovanec lahko zrasel v času naslednjega bull marketa, a te ocene nikakor ne gre razumeti kot napoved, do katere bo kovanec dejansko tudi zrasel. 

ETC velja za kripto starčka, ki je svoja najboljša leta najverjetneje že oddelal, danes pa je zanimiv predvsem še za nostalgike in trgovalce, ki ETC HODLajo že daljše obdobje. Kovanec v nekem uporabnem smislu nima več prave vrednosti, zna pa kljub temu še narediti kakšen odboj, a kot omenjeno, najboljše obdobje ETC je najverjetneje že mimo.

Makro slika

ETC je svoj ATH dosegel že davnega junija 2021, nato pa je v konstantnem makro down-trendu, skozi katerega tvori bearish lower high trend. Takšna makro slika navadno ni nekaj, kar bi si želeli, ko izbiramo kovanec, v katerega nameravamo dolgoročno investirati, saj nakazuje na pešanje moči. To sicer ne pomeni nujno, da je kovanec na dolgi rok “mrtev”, vsekakor pa opozarja, da kovanec najverjetneje dolgoročno ne bo prinesel želenega donosa, še posebej, če smo investirali prav v času največje rasti. Glede na ves napredek, razvoj in vse spremembe, ki jih je v zadnjih letih doživel Ethereum, je potencial rasti ETC pod velikim vprašajem. No, morda pa se njegova moč skriva prav v njegovi skupnosti, ki še verjame vanj.
 
Kakorkoli, ETC je svoj makro support našel v dokaj močnem območju med cca. $11,55 in $12,35, kjer je že lanskega junija prišlo do odboja in poskusa preboja makro down-trend linije, a žal neuspešno. Tokrat je ETC imel več moči. Odboj sicer ni bil tako izrazit kot tisti unija 2022, a ETC tokrat ohranja več moči in za enkrat ostaja nad makro down-trend linijo, katero mora spremeniti v support, v kolikor želi ohraniti bullish strukturo. Tukaj bo aktualno support območje igralo ključno vlogo, a glede na njegovo moč ocenjujem, da bo uspel obraniti morebitne prodajne pritiske.

Mikro trend

Če pogledamo nekoliko bolj aktualni mikro trend, potem vidimo, da tukaj pomembno vlogo igra mikro support območje $19-$22. Trenutno je ETC v fazi zdrave konsolidacije, ki zna trajati krajše obdobje, nato pa bo ETC, kot tudi ostali altcoini, sledil BTC. Tukaj spremljam predvsem dva scenarija. Po prvem, nekoliko bolj bullish scenariju, bi ETC uspel ohraniti aktualni mikro support, od koder bo po fazi konsolidacije, nadaljeval z odbojem oziroma rastjo. Drugi, nekoliko bolj bearish scenarij, ki bi sočasno nakazoval ponovno pešanje moči, pa bi bil re-test makro support linije $11,55-$12,35, kjer bi ETC ponovno prešel v konsolidacijo, od tu pa v ponoven poskus odboja. Vsaj trenutno se mi prvi scenarij zdi bolj verjeten. Na tem mestu morda priporočilo, v kolikor HODLate ETC, da tik pod aktualno mikro support linijo postavite stop loss pozicijo in se tako zavarujete pred morebitno večjo korekcijo in nepotrebno dodatno izgubo. Izguba aktualnega mikro supporta bi namreč vodila v re-test spodnjega supporta, kar pomeni cca. 20-35% padec.

Na drugi strani ima ETC dve močni resistance liniji, na katere velja biti pozoren v naslednjih tednih in mesecih. Prva resistance linija, katero ETC testira, leži med $24,78 in $26,56. Trenutno ETC še nima dovolj moči za preboj, a v kolikor se bo nekoliko bolj bullish stanje na trgu nadaljevalo tudi v naslednjih tednih in mesecih, bi ETC, po konsolidaciji oziroma pullbacku, lahko kmalu ponovno napadel omenjeno resistance linijo in jo tudi uspešno prebil. Vsekakor bo makro tržni trend igral pomembno vlogo pri gibanju altcoinov in tudi ETC. Ko bo ETC prebil prvo resistance linijo, bo sledilo obdobje nekaj bolj izrazite rasti, saj se naslednja in praktično zadnja močnejša resistance linija nahaja šele v območju $32,50-$35.

Pravzaprav se ETC nahaja tik pod ključnim območjem, kar kaže tudi Fibonacci analiza. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se ETC nahaja natanko pod Fib golden pocketom (temno zeleno območje), kjer bo najverjetneje prišlo do zavrnitve, nato pa bo ETC poskušal s ponovnim odbojem in prebojem. Vrh Fib golden pocket območja se nahaja natanko v območju dobrih $35, kjer se tudi nahaja zgornja resistance linija. V kolikor HODLate ETC, pozor torej na celotno območje med $20 in $35.

WMA50

Dober indikator srednjeročnega in dolgoročnega trgovanja je tudi WMA50 trend linija, ki sočasno loči tudi bullish in bearish trend. Kadarkoli je kovanec nad trend linijo, govorimo o bullish trendu (makro), kadarkoli je pod trend linijo, govorimo o bearish trendu. Trenutno se WMA50 nahaja pri vrednosti slabih $26 in prvi bullish cilj ETC je, da WMA50 trend linijo spremeni v support. V kolikor mu to ne bi uspelo, bi to potencialno nakazovalo na možno novo večjo korekcijo, kot smo to videvali že v preteklem letu.

Potencial rasti

Kot že omenjeno na začetku pričujočega prispevka, ETC tvori makro bearish lower high trend, kar nakazuje na pešanje makro moči. Dokler ETC ne pokaže nekaj več odločnejšega bullish trenda, s kakšnimi rekordnimi odboji ne bi računal. Posledično sta, kot potencialni območji bull run vrha, najbolj verjetni dve območji. Prvo in nekoliko bolj bearish območje leži med vrhom Fibonacci golden pocketa in 100% re-trace Fib linijo, torej med okvirno $36 in dobrih $41. V primeru, da bomo spremljali mnogo bolj izrazit bull market, pa prva target linija leži v območju med $55 in $60.

Tedenski MACD sicer nakazuje, da je ETC deležen več nakupne moči in da biki želijo stabilizirati aktualno pozicijo v support, a vprašanje ostaja, koliko moči dejansko še imajo. Bi pa opozoril še na tedenski RSI indikator in sicer na nevtralno linijo 50%, ki v makro pogledu loči bullish in bearish trend. Kot lahko vidimo spodaj, je linija 50%, v času bull marketa, igrala vlogo supporta, trenutno pa igra vlogo resistance linije. Prav dotična linija je enostaven signal, ki bo nakazal trend gibanja ETC. A naj ponovim, zgolj preboj ni dovolj, omenjeno linijo mora spremeniti v support.

Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Kava (KAVA)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

Naslednji članek

Chainlink (LINK)/USDT – Kratkoročna trgovalna strategija (PREMIUM)

error: Content is protected !!