DOGECOIN v oblake. Na kaj je potrebno biti pozoren!

DOGE (Dogecoin) je v zgolj 24 urah izstrelilo v oblake, s kar 160% rastjo. Seveda to ni prvič, da je DOGE naredil tako izrazito rast, a tokratna “pumpa” morda le ni bila zgolj pumpa. Ali pač?

DOGE sodi med t.i. manj kakovostne kovance, za katerim ne stoji noben resnejši projekt in do sedaj je bil znan predvsem po t.i. pumpah in tweetih Elona Muska. A morda DOGE le ni več tako “neresen” kovanec. Poglejmo nekaj dejstev, ki to potrjujejo:

  • DOGE sodi med kovance, s katerimi se ustvari največ prometa (malih kupcev)
  • Uspel se je prebiti na 6 mesto po market capu
  • Kar nekaj Retail ponudnikov in ponudnikov spletnih storitev, ga je vključilo v nabor kriptovalut, s katerimi lahko plačujete za njihove izdelke oziroma storitve.

Vsekakor lepi dosežki, a kot vedno, obstaja tudi druga plat medalje. Ob trgovanju z Dogecoinom ne smemo pozabiti, da:

  • ima DOGE kar $130 milijard težak circulating supply (število kovancev, ki so trenutno na voljo na trgu), kar ga uvršča v sam vrh med prvimi 100 kovanci
  • zgolj 12 kupcev obvladuje skoraj 50% vseh DOGE kovancev, ki so na voljo, kar ustvarja možnost manipulacije trga v primeru, da se teh 12 kupcev odloči prodati večji delež kovancev. To bi ustvarilo izjemen padec cene, kar bi zagotovo prizadelo mnoge, predvsem manjše kupce, kateri v teh kovancih vidijo dobro priložnost za hiter zaslužek. Vsekakor je možno, da bo do tega prišlo – ne pozabimo, Elon Musk je teh 12 DOGE kitov že pozval k prodaji večjega dela kovancev, kar bi DOGE naredilo bolj decentraliziran. Torej je samo vprašanje časa, kdaj bo do tega prišlo
  • kot že omenjeno, DOGE je zelo centraliziran kovanec, kar je ravno obratno od trenda na trgu
  • zaradi izrazitejših “Pump” DOGE (še) ni zanimiv za resnejše vlagatelje, kar bi mu dalo določeno stabilnost

Kaj sledi?

Po takšni izjemni rasti, bomo zagotovo videli zelo veliko korekcijo. Kakšna bo, je skoraj nemogoče napovedati. V skrajnem primeru lahko vidimo kar 80% do 90% korekcijo, vsekakor pa bo DOGE v naslednjem poskusu nore rasti, najprej napadal trenutni ATH, pri $0,41, naslednja target linija pa je pri $0,69. Kdaj bo do tega prišlo, je pri kovancih, kot je DOGE, zelo težko napovedati, vsekakor pa smo lahko prepričani, da prav zelo dolgo ne bo potrebno čakati, saj so razmere na trgu zelo ugodne.

Priporočilo

DOGE brez dvoma lahko prinese lepe zaslužke, a je potrebno razumeti, da je trgovanje s takšnim kovancem mnogo bolj rizično, zato previdnost ne bo odveč. Vsekakor ne stavite celotnega portfelja (ali investicije) na DOGE, temveč vložite manjši del npr. 20% ali 30% portfelja in poberite dobiček ob naslednji pumpi. Nikakor pa DOGE, vsaj v tem trenutku, ni kovanec, primeren za dolge pozicije. Uspešno in varno trgovanje vam želimo.

Predhodnji članek

ZIL/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

LINK/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!