Do kdaj lahko pričakujemo rast kripto trga in kdaj nastop medvedjega cikla?

V zadnjih nekaj dnevih sem prejel kopico vprašanj, do kdaj lahko pričakujemo rast trga in kdaj bo nastopil t.i. medvedji cikel oz. trg. Naj vam že takoj na začetku zaupam, da tega ne ve nihče, vsaj natančno ne, lahko zgolj ugibamo in ocenjujemo, glede na zgodovinske podatke in aktualno dogajanje na trgu. Zato pričujoči zapis jemljite zgolj kot oceno oz. osebno mnenje.

Kaj je bikovski in kaj medvedji cikel/trend?

Ker se zavedam, da članke bere in spremlja veliko znanja željnih novincev in manj izkušenih trgovalcev, začnimo pri osnovah oziroma ključnih pojmih.

Dejstvo je, da kripto trg in finančni trg na sploh, nikoli ne gre zgolj v ravni liniji gor oziroma dol. Trg je dinamičen. Ljudje kupujejo in prodajajo kovance (delnice, valute….), kar sproža tržno gibanje. Če je več kupcev kot prodajalcev, potem pravimo, da trg raste oziroma govorimo o bikovskem trendu/ciklu, kadar dominirajo prodajalci, potem trg pada oziroma govorimo o medvedjem trendu/ciklu.

Primer bikovskega (Bull) trenda:

Primer medvedjega (bear) trenda:

Kot lahko vidite na zgornjih prikazih, padec ali rast nikoli nista v ravni črti, ampak se znotraj obeh trendov neprestano dogajata rast in padec vrednosti.

Kako pogosto se pojavlja bikovski/medvedji trend/cikel?

Tako finančni, kot kripto trg, delujeta v določenih časovnih intervalih, kjer pogosto radi rečemo, da se zgodovina ponavlja. Tako lahko na podlagi preteklih informacij/podatkov, tvorimo določene napovedi in napovedujemo trende. Tako delujejo tudi tehnične analize, a o tem kdaj drugič.

Gledano zgodovinsko, se bikovski in medvedji cikel menjata v okviru 2 do 4 let oziroma nekje na 518 dni (povprečje). Spodaj grafični prikaz dosedanjih ciklov.

Kako prepoznamo bikovski in medvedji cikel?

Nekaj tipičnih lastnosti sem že izpostavil, a poglejmo še malo bolj podrobno. Kako prepoznamo medvedji trend/cikel:

 • Prihaja do daljše in bolj izrazite korekcije (40% in več)
 • Občutno se poveča število trgovalcev na kratkih pozicijah
 • Trgovalci si v velikem številu izplačujejo dobičke in se v celoti umikajo iz trga
 • Veliki kapital preneha investirati in se umika
 • Vrednost delniškega trga občutno pada
 • Odboji so manjši in kratkotrajnejši
 • Trg se sooča z recesijo in manjšo kupno močjo

Kako prepoznamo bikovski trend/cikel:

 • Prihaja do hitrejših in večjih odbojev oziroma rasti trga (20% in več)
 • Trend rasti je dolgotrajnejši (traja daljše obdobje)
 • Poveča se število trgovalcev na dolgih pozicijah
 • Veliki kapital ponovno vstopa na trg in dviga total market cap
 • Svetovni delniški trgi se odbijejo in rastejo
 • Povečata se potrošnja in naložbe

Kaj je cikel in kaj trend?

O trendu govorimo takrat, ko imamo v mislih krajše časovno obdobje npr. ura, dan ali teden. Medtem, ko v ciklih navadno govorimo, kadar imamo v mislih več mesecev ali let. Znotraj bull cikla imamo tako lahko bear trend, kar smo doživeli npr. letos maja in junija, ko je trg močno padel, a je v bistvu še vedno bil v bull runu.

Kakšne so torej ocene o nastopu ponovnega medvedjega cikla (bear marketa)?

Kot že omenjeno na začetku, je najbolj neposreden odgovor ta, da nihče ne ve natančno. Imamo zgolj ocene in čisto mogoče bo lahko kdo po sreči pravilno napovedal. Tudi moja ocena bo zgolj groba ocena, ki temelji na preteklih dogodkih in aktualnih informacijah.

Najbolj verjeten je eden izmed treh scenarijev, ki temeljijo na preteklih ocenah in ocenah priznanih analitikov.

 1. pričetek medvedjega cikla konec septembra 2021

Če bi se dosledno držali intervalov preteklih ciklov, bi prvi možen termin začetka medvedjega cikla bil okoli 26.9.2021. Da, tako natančno se da oceniti začetek nekega cikla. Po tem scenariju nam ne ostane več veliko časa za pobiranje dobičkov in pripravo na bear market.

A danes lahko z zelo veliko zanesljivostjo zatrdimo, da ta scenarij ni najbolj verjeten, saj skoraj vsi indikatorji kažejo na to, da je pred nami še lep del bull marketa. Total market cap kripto trga se nenehno veča, kar pomeni, da prihaja na trg vedno več denarja, največji investitorji sploh še niso pričeli s pravim investiranjem, še manj pa bežijo iz trga. Tako vas lahko pomirim in še enkrat ponovim, da bo jesen zelo dobičkonosna.

2. Februar – junij 2022

Ta scenarij že nekaj časa kroži med dobrimi poznavalci kripto trga, ekonomije in trgovanja. Dejstvo je, da se trg spreminja in da postaja precej drugačen od trga, ki smo ga poznali v letih 2013, 2017, 2019. Danes so kriptovalute splošno priznana ekonomija, način poslovanja in finančnega trgovanja, vanj vlagajo velike investicijske hiše, medtem, ko smo pred leti v kripto svetu trgovali bolj kot ne intuzijasti, navdušenci nad to tehnologijo in tisti, ki smo verjeli v ta potencial. Trg je danes neprimerno večji, bolj zrel, a tudi bolj tvegan v marsikaterem pogledu.

Posledično se trg tudi spreminja, cikli se daljšajo in pogosto je napovedovanje določenih trendov mnogo bolj nehvaležno. Mesec september je tako, zgodovinsko gledano, mesec, ki ni najbolj donosen za trgovanje, a letošnji september kaže prav nasprotno. Kot bi se vse nekoliko zamaknilo in po analitičnih podatkih, bi se cikel zamaknil za nekaj mesecev. Tako se v ozkih krogih pojavljata dva možna termina. Prvi je konec meseca februarja 2022, drugi pa okoli meseca junija 2022. To delno sovpada tudi z opozorili priznanih ekonomskih in finančnih analitikov, ki opozarjajo, da bi v naslednjem letu lahko občutili prve večje znake globalne recesije.

3. Super cikel

Ta scenarij je brez dvoma eden tistih, za katerega bi si, v to sem prepričan, vsaj večina želela, da bi se uresničil. Po tem scenariju pravzaprav ne bi več imeli bearish ciklov v tistem klasičnem pomenu, ko trg pade tudi za 80 ali 90%, ampak bi imeli t.i. super rast, ki bi lahko trajala več let, znotraj te pa bi imeli krajša obdobja bearish trendov. Zelo podobno letošnjemu dogajanju, ko smo imeli lepo rast, nato je sledil konkreten padec in za njim ponoven odboj, v katerem se trenutno nahajamo. Gre za teorijo super cikla, katero je predstavilo že kar nekaj priznanih analitikov in nikakor ni nemogoča. Ključni argumenti v podporo tej teoriji so naslednji:

 • Splošno sprejetje kriptovalut
 • Propadajoč obstoječ finančni sistem
 • Donos naložb v kriptovalute
 • Glavnina naložb velikih vlagateljev se iz tradicionalnih trgov seli na kripto trg
 • Večina velikih investitorjev še ni investirala večjih zneskov v kripto trg, a po napovedih, nameravajo to storiti v naslednjih 2 do 4 letih
 • Decentralizacija kripto trga
 • Večina kriptovalut ni podvržena inflaciji kot so fiat valute (npr. EUR in USD)

Moja ocena

Kar skoraj upam zatrditi je to, da naslednji medvedji cikel ne bo takšen, kot so bili predhodni cikli. Razloge sem že navedel, predvsem pa ležijo v vstopu velikega institucionalnega kapitala ter legitimnosti kriptovalut, ki jo uživajo danes. Osebno ocenjujem, da je scenarij 2 najbolj verjeten in da bomo v obdobju, okvirno med februarjem 2022 in junijem 2022 (bolj se nagibam k obdobju Q1), prešli v medvedji cikel. Ocenjujem, da tokratni padci ne bodo tako globoki, kot smo jih bili vajeni v prejšnjih ciklih (70 do 90%), ampak se bodo gibali med 45% in 75%. To pa ne velja za mnoge špekulativne kovance in t.i. shit coine, katerih glavnina bo izginila.

Poglejmo si nekaj pomembnih indikatorjev, s pomočjo katerih bomo ocenili koliko časa okvirno nam je še ostalo v tem bull runu in na katere signale moramo biti pozorni, da bomo lahko pravočasno zavarovali svojo investicijo.

Prvi graf je dokaj splošen graf, primerjava BTC/USD 1W (tedenski interval). Kot je razvidno iz grafa, so se vsi dosedanji bull runi končali z dotikom BTC linije zgornjega roba zelenega pravokotnika. V kolikor zaupamo grafu, smo trenutno še kar daleč od tega cilja, je pa odvisno od tega, kako hitro bo “poletel” BTC v prihodnjih dveh ali treh mesecih.

Drugi graf prikazuje ROI (Return Of Investment) BTC glede na posamezni bikovski cikel. Če zaupamo spodnjemu grafu, potem bo tokratni bull run z enim najslabših ROI oz. z enim najslabših donosov, v kar upravičeno dvomim, ali pa nas čaka kar dvojni skok BTC, ki se končna nekje v Q1 2022.

Moje prepričanje potrjuje tudi dvo letni MA indikator (graf spodaj), kateri jasno pokaže, da se je še vsak bikovski cikel do sedaj, zaključil z dotikom ali prebojem rdeče linije s strani BTC. Tudi ta indikator kaže, da smo še kar nekaj oddaljeni od prehoda v medvedji cikel, a je vse odvisno od hitrosti rasti BTC v mesecih, ki prihajajo.

Puell Multiple je odličen indikator, s pomočjo katerega lahko prav tako spremljamo gibanje BTC ciklov. V kolikor smo pozorni vidimo, da se je prav vsak dosedanji medvedji cikel pričel s prebojem BTC trend linije v ali nad rdeče polje. Tudi ta indikator kaže, da je pred nami še lepo obdobje rasti BTC in posledično kripto trga.

Podobno sliko kaže tudi verjetno eden najbolj znanih grafov in indikatorjev za spremljanje ciklov, t.i. BTC mavrični indikator, ki z uporabo psiholoških fraz prikazuje aktualno stanje. Tudi tu je razvidno, da se je še vsak dosedanji medvedji cikel pričel s t.i. top blow offom (lahko bi prevedli, “ko odleti pokrov”), kar nakazuje prehod grafa v rdeče polje.

Zadnji graf, katerega bomo analizirali in uporabili, je Net Unrealized profit loss graf. Vsi predhodni vrhovi bikovskih ciklov so bili končani s prehodom v fazo evforije, katero prikazuje zgornje rdeče polje.

Trenutni indikatorji nam jasno kažejo, da tokratni bull run še ni končan in da bomo skoraj zagotovo kmalu videli izjemno rast BTC in posledično večine ključnih altcoinov. Se pa nakazuje padec krivulje rasti nekje v Q1 2022.

Kako se lahko pripravim na prehod v medvedji cikel?

Kot pri zdravju, lahko tudi tukaj uporabimo pregovor, bolje preventiva kot kurativa, kar pomeni, da je priprava najboljše orožje. Potrebno je namreč imeti dobro izhodno strategijo, s pomočjo katere bomo pravočasno, varno in učinkovito izstopili iz trgovanja in se pripravili na nov odboj.

Kdaj se pričeti pripravljati?

S pripravo je najbolje pričeti takoj. Tukaj je nekaj ključnih korakov, kako se pripraviti in na kaj moramo pomisliti, ko pripravljamo izhodno strategijo:

 • Izberite svojo trgovalno strategijo (HODL, swing trejding, dnevno trgovanje, scalping)
 • Držite se svoje strategije
 • Redno si izplačujte dobičke
 • Določite, kolikšen delež kripto portfelja boste pustili v kriptovalutah in kolikšen boste pretvorili v stablecoine oz. fiat valute
 • Ne bodite požrešni
 • Nič ne počnite v paniki

Kdaj je najboljši trenutek za izstop?

V kolikor je vaša strategija HODL-anje in v kolikor res verjamete v svoj portfelj, potem lahko enostavno vse skupaj pustite in počakate na ponoven odboj trga. Priporočam, da to strategijo uporabite predvsem v primeru BTC, morda tudi kakšnega ETH in ADA.

V kolikor je vaša strategija bolj trgovalne narave pa priporočam, da o izstopu pričnete razmišljati takoj, ko BTC preide v fazo evforije oz. graf preide v rdeče polje. Ko BTC preide v omenjeno področje, imate navadno nekaj tednov časa za izstop. Spodaj grafa, ki prikazujeta prehode v fazo evforije in katera velja spremljati.

Izstopiti v celoti, ali delno?

Obstaja kar nekaj odličnih izstopnih strategij. V kolikor jo imate, odlično, vsekakor vztrajajte pri njej. Predstavil vam bom svojo izstopno strategijo, ki je prilagojena mojemu načinu trgovanja in ocenah, kam in kako se bodo gibali finančni trgi v prihodne. Vsekakor povdarjam še enkrat, v kolikor trgujete, si dobičke izplačujte že sproti.

Strategija 50/50

Strategija 50/50 pomeni, da bom 50% svojega portfelja pustil v kriptovalutah, 50% pa bom pretvoril po naslednjem sistemu. 50% bom pretvoril v stablecoin (USDT, USDC ali USDB), kar bom uporabil za ponovni dokup ob odboju trga, 50% pa bom pretvoril v EUR. Seveda lahko razmerje prilagodite, npr. 30/70 ali podobno. Vsekakor pa bom precejšen delež kriptovalut obdržal, saj ocenjujem, da bomo kmalu priča izjemni globalni gospodarski krizi, ki bo sprožila recesijo in inflacijo, znotraj katere bo večina fiat valut izgubila veliko vrednosti, medtem, ko bo (ocenjujem) BTC in še nekatere ključne kriptovalute, ohranile velik del svoje vrednosti oz. bo le-ta še dodatno zrasla. Nekaj podobnega se izrisuje že sedaj. Tudi zato vse več investicijiskih hiš svoj naložbeni potfelj širi s kriptovalutami (BTC, ETH, ADA…). Dobra izhodna strategija je tudi naložba v žlahtne kovine, nepremičnine…

Za zaključek naj ponovim, da gre zgolj za osebno mnenje in da dejansko nihče ne ve, kdaj in kako bo potekal prehod v medvedji cikel. Nanj pa se vsekakor lahko pričnemo pripravljati že danes s treznim in odgovornim investiranjem. Pazimo, da ne zapademo v kolektivno evforijo oziroma podležemo t.i. FUD novicam. Ohranite mirno kri in ne pozabite na sprotno izplačevanje dobičkov. Želim vam uspešno trgovanje.

Vabim vas, da spremljate našo Facebook stran, kjer večkrat dnevno objavljamo aktualne trende, signale, novice in informacije, povezane s kripto trgovanjem.

Predhodnji članek

ETH/USDT (Tehnična analiza)

Naslednji članek

SOL/USDT (Tehnična analiza)

error: Content is protected !!