Cosmos (ATOM)/USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

Tudi Cosmos (ATOM) je eden izmed kovancev, katerega sem včasih pobližje spremljal in tudi analiziral, nato pa sem, priznam, nekoliko pogled umaknil od njega in se posvetil nekaterim drugim kovancem. To nikakor ne pomeni, da ATOM ni zanimiv. Prav nasprotno. Še vedno sem mnenja, da gre za enega izmed bolj zanimivih projektov, ki zna, ob naslednjem bull runu, ponuditi zelo lepe donose. 

Makro trend in točka odločitve

Kot nakazuje makro slika 1W intervala, lahko vidimo, da je po zadnji veliki korekciji, ki se je pričela meseca januarja, ATOM hitro padel pod makro trend linijo, ki jo prikazuje oranžna linija, a je le malo nižje, pri vrednosti $7-$8, prišlo do odboja in ATOM se je vrnil nad makro trend linijo. 
 
Pomemben odboj za bike, ki je nakazal, da ATOM še vedno ohranja dovolj moči za lep odboj, kljub nekajmesečni veliki korekciji. A ATOM se trenutno ponovno nahaja na zelo pomembni točki, saj kot vidimo, prihaja do re-testa makro trend linije in prav v naslednjih dnevih ali tednih, bomo videli, v katero smer bo nadaljeval trend.

Spodnji graf lepo prikazuje trenutni makro trend in vsa ključna območja. Kot vidimo, ATOM tvori ascending broadening wedge, ki ga prikazuejta oranžni liniji, kateri velja za bearish trend, a le ta še ni bil potrjen, se pa ATOM nahaja natanko na spodnji trend liniji, ki sovpada z makro trend linijo iz predhodnega grafa. Gre torej za ključno točko, ki mora zdržati morebiten prodajni pritisk, sicer bo prišlo do potrditve bearish trenda. ATOM torej ne sme pasti pod območje $10, ki v tem trenutku deluje kot prvi aktualni support in točka preloma.

Prikazani sta prav tako dve makro support območji, ki znata v prihodnosti, v kolikor bo prišlo do izgube supporta pri $10, igrati pomembno vlogo. Predvsem zgornji support, v območju $7,18-$8,25, to je prav tako območje, kjer je prišlo do že omenjenega hitrega odboja ATOM. Nekoliko nižje leži skrajno spodnja support linija in sicer v območju $3,77-$5,65. Ob spodnjem prikazu bi želel opozoriti še na eno zanimivost. Medtem, ko je večina kovancev (BTC in altcoinov) po zaključeni korekciji prešla v fazo konsolidacije, ATOM tega (še) ni storil. Hitri in veliki korekciji je sledil hiter in dokaj velik odboj. Tudi volume je izjemno visok, v primerjavi z mnogimi drugimi kovanci kar nakazuje na visoko volatilnost ATOM, a hkrati tudi na njegovo popularnost. 

Zakaj bi želel videti ATOM preiti v fazo konsolidacije?

Konsolidacija je izjemno pomembna faza v procesu gibanja vsakega kovanca. Skozi konsolidacijo se kovanec umiri, a hkrati prične tudi z akumulacijo moči za novi večji odboj. Predvsem pa je konsolidacija pomembna za gradnjo močnega supporta, prav tako pa je tudi pokazatelj dna. In prav to me v tem trenutku nekoliko skrbi, da ATOM še ni dosegel svojega dna, saj le-to še ni bilo potrjeno s konsolidacijo. No, glede na izjemno visok trgovalni volume obstaja tudi možnost, da ATOM sploh ne bo prešel v konsolidacijo, vsaj daljšo ne.

Na zgornjem grafu velja izpostaviti še aktualno makro resistance linijo, nad katero se mora ATOM prebiti, da bi nakazal bullish trend in bullish nadaljevanje.

Makro Fibonacci analiza

Z uporabo Fibonacci grafa oziroma analize (graf spodaj) lahko vidimo, v kako pomembnem območju se ATOM trenutno nahaja. Gre za območje golden pocketa, kjer navadno prihaja do večjih in ključnih sprememb v gibanju trenda. Kot lahko vidimo na grafu, je ATOM za kratek čas padel pod Fib linijo 78% (spodnja linija zelenag območja), a se je kaj kmalu vrnil nazaj znotraj golden pocket območja, nad Fib 78% trend linijo. Tudi ta sovpada tako z makro trend linijo iz prvega grafa, kot aktualnim supportom pri $10. Torej ni nobenega dvoma, da se ATOM nahaja na ključni točki. Ocenjujem, da bo sprememba gibanja trenda kar precejšnja.

V kolikor bi support pri $10 zdržal morebitne prodajne pritiske in bi prišlo do odboja, potem bi ATOM najverjetneje pričel s tvorbo bullish trenda higher high, higher low. V primeru, da ATOM pade pod support, bi najverjetneje pričel s tvorbo bearish trenda lower high, lower low, kjer bi prišlo do re-testa support območja $7,18-$8,25. Trenutni 1W indikatorji (RSI, MACD) nakazujejo nekoliko bolj bearish trend, a za enkrat še ne tako izrazito, da bi lahko govorili o jasnem nadaljevanju korekcije ATOM. Vsekakor bo gibanje v veliki meri pogojeno z dogajanjem okoli BTC.

Pozor na DMA20 in DMA50 trend liniji

Nekoliko bolj zaskrbljujoč pa je pogled na 1D interval, kjer je ATOM padel pod ključni trend liniji DMA20 (zelena), DMA50 (modra) in ko je DMA20 križala DMA50 na dol, je sledila velika korekcija ATOM, v višini od 35%, do 80%. Do negativnega križanja je prišlo prav nedavno in ATOM se je postavil tik pod DMA20. Zgodovinsko gledano zaskrbljujoč signal, a morda tokrat le ne bo tako dramatično. Kar daje nekaj upanja je RSI indikator, ki se nahaja v bližini območja preprodanosti, medtem, ko je v vseh prejšnjih tovrstnih dogodkih, RSI bil mnogo višje, bližje območju prenakupljenosti. Kaj to pomeni? Da, nekaj prostora za korekcijo še ostaja, a menim, vsaj glede na RSI, da le-ta ne bo tako globoka, kot tiste iz preteklosti. Poleg tega je potrebno počakati vsaj še nekaj dni, ko bo jasno, ali je ATOM uspel ohraniti support pri $10. V kolikor bi mu to uspelo, je naslednji cilj, da se pozicionira nad DAM20 in DMA50, kar pomeni okvirno nad $13.

Target linije, korekcijska območja in optimalna točka vstopa

Glede na nejasno dogajanje okoli BTC, glede na pozicijo ATOM, ki se nahaja natanko na spodnji makro trend liniji, bi z vstopom še nekoliko počakal. Lahko seveda tvegate, a vsekakor bi počakal, da pride do potrditve trenda, saj so trenutne razmere precej nejasne in tvegane.

Prvo optimalno območje vstopa je območje aktualnega supporta, med dobrih $9 in $10,50. A kot rečeno, počakal bi na potrditev. Zelo zanimivo območje vstopa, še posebno v primeru poslabšanja razmer na trgu je, naslednja makro support linija, med $7,18 in $8,25. Poleg supporta pri okoli $10, je makro support območje ($7,18-$8,25) tudi najbolj aktualno korekcijsko območje v tem trenutku.

In kje ležijo target linije?

Omenil sem že, da je ATOM izredno dinamičen kovanec, zanj vlada kar precejšnje trgovalsko zanimanje, zato so spremembe trenda hitre in kar velike. Ne zgolj v smeri korekcij, temveč tudi v smeri odbojev in rasti. Prva target linija tako leži v območju DMA50, pri $13,20, sledi target linija pri $15,10, tretja in zadnja target linija pa se nahaja pri $17,50. Dobičke lahko pobirate že nekolik prej, predvsem zaradi volatilnosti.

Vsekakor so pred ATOM zanimivi dnevi in tedni. Počakati bo potrebno, da pride do potrditve trenda, predvsem bo pozornost usmerjena v območje okoli supporta pri $10, saj bo le to nakazalo, v kateri smeri bo ATOM nadaljeval. Kovanec, ki si zasluži pozornost, a glede na njegovo naravo vam svetujem, da ste še posebej pozorni na risk management strategijo, dobičke pa pobirajte sproti, saj so spremembe hitre in ne prav majhne.

 

Zapis je izključno informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta. Prav tako priporočam, da pred trgovanjem vedno opravite še svojo analizo in poskrbite za ustrezno risk management strategijo!

Predhodnji članek

The Sandbox (SAND)/USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

Nakazuje Bitcoin zatišje pred viharjem? Tehnična in on-chain analiza

error: Vsebina je zaščitena!