Casper (CSPR)/USDT – HODL tehnična analiza

Kovanec: Casper (CSPR)

Interval: 1W

Trgovalni interval: Dolgoročni (HODL)

Tokratna tehnična analiza je pripravljena iz vidika dolgoročnega trgovanja oziroma vlaganja (HODL) in je primarno namenjena iskanju dolgoročnega potenciala in ne toliko kratkoročnemu oziroma srednjeročnemu  trgovanju.

Analiza CSPR kovanca bo nekoliko specifična, saj gre za nov kovanec, ki ima sicer zanimivo fundamentalno osnovo, a hkrati je to kovanec, ki je v času svojega obstoja žal tvoril trend, ki ga analitiki in investitorji ne vidimo radi. Za analizo tega kovanca sem se odločil, ker je bila zanj oddan zahtevek za izdelavo tehnične analize, kar pozdravljam, a sočasno želim z dotično analizo pokazati, zakaj se vseh kovancev ne da analizirati, kaj so nezdravi trendi in kaj je tisto, kar bi pravzaprav morali iskati pri izbiri kovancev, v katere bomo investirali.

Makro negativen trend

Ko analiziramo kovance, ne glede na to, ali gre za kratkoročno ali dolgoročno HODL analizo, vedno najprej pogledamo makro trend, saj ta najbolje pokaže splošno “kondicijo” analiziranega kovanca. Kot lahko vidimo na primeru CSPR, je kovanec tvoril makro bearish trikotnik, kar nakazuje na izrazito negativen trend. A tukaj je še nekaj signalov, na katere bi želel opozoriti.
 
Najprej je tukaj začetna “pumpa”, ki jo prikazuje prvi stolpec tega kovanca. V trenutku, ko je kovanec vstopil na trg in je bil zlistan na izbrane menjalnice, je zgolj v prvem dnevu, praktično v trenutku zrasel na dobrih $66, že naslednji dan pa je vrednost padla na dobre $4. Takšno gibanje trenda nakazuje, da je bila vstopna cena močno zmanipulirana (pumpa) in da je bil najverjetnejši cilj ekipe, ki stoji za kovancem, poleg hitrega zaslužka, hitro likvidirati naivne in hitrega dobička željne vlagatelje. Bojim se, da jim je to v veliki meri tudi uspelo.
 
Takšen mega začetni odboj je nevaren predvsem za manj izkušene vlagatelje, saj verjamejo, da takšna pumpa nakazuje potencial kovanca in zanimanje trga zanj, a resnica je navadno ravno obratna, kar potrjuje njegovo gibanje v nadaljevanju. Kovanec je namreč nato ves čas v fazi padanja, z izjemno nizkim trgovalnim volumom, kar potrjuje mojo oceno, da zanj, vsaj do sedaj, nekega večjega zanimanja ni, vprašanje pa je, ali se bo takšen kovanec, glede na makro neugodne razmere na finančnih trgih, sploh pobral.

Tukaj bi morda izpostavil dobro učno lekcijo in sicer, da zgolj dobri fundamentalni temelji in zanimiv projekt, še zdaleč nista dovolj, da bo kovanec uspel. Kovanec lahko temelji na izjemnem projektu, ima urejeno dokumentacijo in vse kar sodi poleg, a če ekipa, ki stoji za kovancem, nima čistih namenom (primer LUNA), potem se bo pot takšnega kovanca zelo verjetno kmalu klavrno končala. No, pod drugi strani ima lahko ekipa najboljše namene, da kovanec in projekt uspeta, inženirji lahko redno gradijo infrastrukturo, a če kovanec ne prepriča večjih investitorjev, ki bi kovanec in projekt podprli, potem se kovancu prav tako ne piše nič dobrega. A to so že vprašanja, ki sodijo v fundamentalno in ne tehnično analizo. Bodite torej pozorni na izbran kovanec, spremljajte njegov razvoj in napredek in nikoli ne investirajte zgolj na podlagi “potenciala”, ali priporočila kakšnega Youtube “vplivneža”.

Ključne linije

Iz zgoraj navedenih razlogov in makro negativnega trenda, izdelava neke resne tehnične analize žal ni mogoča. Prav tako žal ni mogoče določiti potenciala rasti, saj kovanec za enkrat deluje izrazito negativno in vprašanje je, ali bo sploh še pokazal kaj bullish trenda. S tem seveda nikakor ne želim reči, da to ni možno, vsekakor je, a preden bomo lahko pripravili kakšno bolj resno analizo, bosta morala ekipa in kovanec pokazati svoj dober in zdrav namen. CSPR je v fazi makro down-trenda kapituliral, saj je padel nazaj v svoje izhodiščno območje $0,022. Glede na to, da vrednost že več mesecev vztraja pri tej vrednosti, brez vidnejših odbojev, me za stanje CSPR, kot tudi vlagatelje, močno skrbi. 1W indikatorji sicer nakazujejo nekaj želje po postopnem povečanju moči, a trgovalni volume je še vedno minimalen, zato nekih resnih poskusov odbojev in življenja, od tega kovanca še ne pričakujem. Želim pa jasno povedati, da se v dotični kovanec nisem spuščal s fundamentalno analizo, zato dopuščam možnost, da ekipa, ki stoji za CSPR, pripravlja ukrepe, ki bodo kovanec oživili. A kot rečeno, za enkrat, kovanec nakazuje popolno kapitulacijo, kar pomeni, da lahko postopoma izgubi obstoječi makro support in pade praktično na $0.

Kaj bi CSPR vrnilo k življenju? 

Kot sem omenil, žogica je na strani ekipe, da oživi kovanec in povrne zaupanje investitorjev, a pazite na hitre in velike odboje, naj vas ne zavedejo, saj bi takšne “pumpe” bile jasen pokazatelj manipulativnega gibanja. V kolikor bi CSPR želel nadaljevati z zdravo rastjo, bi moral najprej napasti prvo resistance linijo pri $0,055, kar pomeni več kot 100% rast, glede na trenutno vrednost in jo spremeniti v support. To bi bil prvi pozitiven in bullish signal. Od tu dalje bi moral slediti še večji podvig, v obliki napada na zgornjo resistance linijo pri $0,14. Dokler CSPR ne uspe z omenjenima odbojema, toliko časa ne moremo govoriti o makro bullish trendu.

Osebno se takšnih kovancev vedno izogibam in nikoli ne investiram v njih, saj njihovo gibanje ni zdravo, ne glede na fundamentalni potencial. To ne pomeni, da kovanec nekoč ne bo pozitivno presenetil, a dokler ne prebije omenjenih resistance linij in jih ne spremeni v support, vsaj prve resistance linije, toliko časa bi se omenjenega kovanca izogibal in vanj ne bi investiral, vsaj v smislu HODL strategije ne.

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev. Premium storitev, ki je sedaj na voljo v posodobljeni in dopolnjeni obliki, vam ponuja dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makro ekonomske analize in analize trga BTC ter altcoinov. Tako boste v vsakem trenutku na tekočem z dogajanjem na trgu, prav tako pa boste osvojili novo znanje, s katerim boste lahko optimizirali svoj trgovalni portfelj. Vse to, za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Helium (HNT)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti (PREMIUM)

Naslednji članek

Mithril (MITH)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti (PREMIUM)

error: Content is protected !!