BTCUSDT – Tehnična analiza, ali kaj sledi po padcu kripto trga?

Današnja tehnična analiza Bitcoina (BTC) bo nekoliko drugačna. Skušala bo zajeti odgovore na vsa vprašanja, katera sem prejel, prav tako bo skušala predstaviti razloge za zadnja dogajanja, kot tudi najverjetnejše dogajanje, ki sledi. Zapis bo zopet nekoliko bolj obsežen, poskušal pa ga bom predstaviti kar najbolj preprosto, da bo razumljiv tudi popolnim začetnikom.

V zadnji tehnični analizi, objavljeni pred slabim tednom dni, sem izpostavil, da se BTC nahaja v bearish fazi (4h indikatorji) in da razmere na trgu niso najbolj idealne. No, zahvaljujoč raznim novicam, katere sem izpostavil kot možno dodatno olje na ogenj, je bila korekcija večja kot sem si osebno želel, a vseeno znotraj določenega okvira (navedeno skrajno območje $29.000).

Naj začnem kar s prvim odgovorom na večkrat zastavljeno vprašanje. Da, korekcija je bila večja, kot so bile korekcije v zadnjem bull runu leta 2017, a manjša, kot npr. korekcija v bull runu leta 2013. Vsekakor nekaj, kar nakazuje jasne bearish trend, a nikakor to ne smemo mešati z bear (medvedjim) ciklom. Da bi lahko govorili o nedvomnem bear ciklu, potrebujemo potrjenih več kazalcev oz. indikatorjev in ne zgolj veliko korekcijo. Zagotovo pa je tako velika korekcija eden ključnih indikatorjev. A osebno menim, da gre še vedno zgolj za bearish trend znotraj bull run-a in ne dejanski bearish cikel. Počakajmo.

In kaj so najverjetnejši razlogi za takšno korekcijo (navedeni po naključnem vrstnem redu in ne po pomembnosti)?

Usklajeno delovanje finančnih krogov, s podporo političnih elit (Kitajska, Indija, EU)

Kitajska in Indija sta skoraj sočasno napovedali, da bosta prepovedali poslovanje, to je plačevanje in ne trgovanje, s kriptovalutami. Takšne novice sicer slišimo zelo pogosto, predvsem s strani Indije, katera je samo letos nekajkrat napovedala takšen ukrep, medtem, ko je Kitajska podobno stvar napovedala pred približno 4 leti. Kljub temu, da gre bolj za strašenje, takšne novice zagotovo nimajo pozitivnega vpliva na sam kripto trg. Še posebno ne v danem trenutku. Ne smemo pozabiti, da je samo v zadnjem letu v kripto trg vstopila množica novih, manj izkušenih trgovalcev, s preko 1 bilijonom USD kapitala. Ker gre za neizkušen, ali manj izkušen kapital, se le-ta hitro prestraši in ob podobnih novicah “pobegne”. To za seboj potegne celoten trg in posledice so jasne. Pri vsem tem je zanimivo tudi to, da je skoraj sočasno tudi EU oz. ECB postregla z objavo, da kriptovalute niso pravo naložbeno oz. investicijsko sredstvo (vir). Glede na to, da so vse omenjene novice bile predstavljene praktično sočasno oziroma v zelo ozkih časovnih okvirih, daje človeku sumiti na usklajeno delovanje – manipulacija trga.

A zgodba se ne konča tukaj. Kmalu za tem, ko je BTC dosegel dno tokratne korekcije, je eden izmed finančnih velikanov JP Morgan postregel z objavo za javnostda naj bi investitorjem svetovali, da Bitcoin zamenjajo z zlatom, kot obliko dolgoročne naložbe oz. investicije. Predvsem zaradi stabilnosti. Ni skrivnost, da na trgu poteka prava bitka med zagovorniki naložb v zlato, kateri izgubljajo dominanco in zagovorniki v BTC naložbe. Ker najvplivnejši investitorji, banke in nacionalne banke (fiat valute) večino naložb tvorijo v zlatu, takšni dogodki ne presenečajo, saj sta jih kripto trg, predvsem pa hitra rast BTC, močno presenetila. Zato verjetno ne preseneča dejstvo, da želijo na vsak način “sesuti” kripto trg, ali pa ga vsaj omajati do te mere, da bodo mali vlagatelji panično prodajali BTC po smešno nizki ceni, medtem, ko ga bodo velike institucije po tej smešni ceni kupovale. Tako se bo zgodovina ponovila, ko bo večina neke vredne naložbe, v tem primeru BTC, ponovno končala v rokah ozkega kroga ljudi. Podobno, kot se je to, skozi zgodovino, dogajalo z zlatom.

Da ta teorija ni tako zgrešena potrjujejo tudi objava Anonymous-a, objavljena na spletu včeraj (4chain), 18.5.2021, katera je, še pred dejansko korekcijo, napovedala dogodke s Kitajsko. Ali gre za verodostojen zapis ali ne, prepuščam posameznemu bralcu, a dejstva ostajajo – veliki igralci želijo obdržati dominanco na trgu in še enkrat več iz igre izriniti “malega” vlagatelja.

 

Elon Musk in Tesla

Zdaj že “legendarni” tweeti Elona Muska vselej sprožijo burne reakcije trga. Bodisi v smislu komentarjev, ali korekcije trga. A tokrat se motijo oboji. Tako tisti, ki Muska krivijo za zadnjo korekcijo, kot tisti, ki menijo, da ni vplival na korekcijo. Zadnja objava, v kateri je napovedal, da Tesla ne bo več sprejemala BTC kot plačilno sredstvo za naročilo vozil, zaradi ekoloških vplivov, je zagotovo dodatno podžgala že tako zamajan trg in je brez dvoma, vsaj delno, pripomogla k še nekoliko večji korekciji.

A roko na srce, takšne objave Muska so povsem nepotrebne in neprimerne iz vsaj nekaj razlogov. Prvi je ta, da je Musk zagotovo že mnogo prej vedel, koliko energije se porabi za rudarjenje BTC, s to objavo pa skuša dati vtis, kot da tega ni vedel. Drugi razlog je v tem, da celotna njegova proizvodnja vozil in satelitov, nedvomno povzroči mnogo več porabe energije in posledično škode okolju, kot rudarjenje BTC. Tretji razlog pa je ta, da Musk deluje že nekoliko samovšečno pri vsem tem igranju s finančnimi trgi.

Zagotovo pa so njegova dejanja dobro premišljena. Kakor koli, zanimivo bo videti, ali bo Musk posegel po kateri drugi, okolju bolj prijazni, kriptovaluti, kot plačilnemu sistemu. Po tihem se govori o ADA, ponuja se tudi VET in še nekateri drugi. A o tem morda kdaj drugič.

Padec delniškega trga tehnoloških delnic

Ob vsem tem ne gre spregledati še enega možnega razloga za upad kripto trga, to je večji padec delnic tehnoloških gigantov. Velik del kriptovalut je povezanih s tehnološkimi giganti in padec vrednosti delnic je, vsaj v določeni meri, vplival tudi na pad kripto trga.

Izplačevanje dobičkov kupcev na dolgih pozicijah in FUD

Korekcije so sestavni del vsakega finančnega trga, ne samo kripto trga. Izplačevanje dobičkov kupcev na dolgih pozicijah je povsem normalna stvar in tudi tokrat je bilo kar nekaj takšnih dogodkov, čeprav ne gre za ključni razlog nedavne korekcije. Kar pa ne bi mogli reči na že omenjeni beg svežega kapitala novih, manj izkušenih kupcev, katerih izplačila oz. prodaja je nedvomno izdatno pripomogla k padcu trga. Vzrok, akcija in posledica.

Kaj sledi?

Z zadnjo korekcijo BTC smo se vrnili na začetek letošnjega leta, ko se je BTC nahajal v območju $29.000.

Po dosegu dna, v območju med $29.000 in $30.000, se stanje sedaj umirja. Pogled na trend linijo BTC kaže, da je BTC tvoril padajoči pravokotnik, katerega prikazujeta modri črtkasti črti, znotraj katere se je BTC gibal. V trenutku že omenjenih novic in razlogov, je prišlo do preboja support linije, spodnje črte pravokotnika in BTC se je ustavil v območju $29.000, kjer se nahaja močna support linija. Tu je nato prišlo do odboja.

4h indikatorji (RSI, MACD, EMA, BB) so sicer še vedno v bearish fazi, a počasi nakazujejo na obrat. 1D indikatorji prav tako kažejo bolj pozitiven trend, a za veselje je še prezgodaj. Najbolj bode v oči neodločen volum-e, kateri sicer postaja pozitiven (več nakupov), kar bo verjetno povzročilo nadaljnjo gibanje BTC znotraj trend linije modrega pravokotnika, v območju med $32.000 in $40.000. Tako bo vsaj še nekaj dni, saj je sedaj ključno, da se gibanje umiri in stabilizira oz. konsolidira znotraj trend linij.

Pomembno območje za BTC se nahaja tik nad zgornjo trend linijo modrega pravokotnika, v območju med $42.000 in $45.000, kjer se nahaja močna resistance linija (zelen pravokotnik RL/TL1), kamor se mora BTC prebiti ob prvem malo bolj izdatnem volume-u. V kolikor mu bo to uspelo in bodo biki ponovno zbrali dovolj moči, bomo nato BTC spremljali v lovu na naslednjo target linijo, v območju $50.000 (zelen pravokotnik RL/TL2), kjer se nahaja naslednja močna resistance linija, od tu pa vse do območja $58.000. In kaj kažejo indikatorji, kje je cilj BTC v tem ciklu? Pri $74.000, kar bi bil novi ATH.

A pot do tja ne bo lahka, predvsem pa bo odvisna od tega, kako se bo BTC gibal v naslednjih dnevih. Ključno je, da biki kar najhitreje vzpostavijo dominanco in dosežejo že prej omenjene ključne točke.

V kolikor bikom v naslednjih dnevih ne bo uspelo stabilizirati trenda znotraj trend linij, bomo spremljali še eno korekcijo v območje $29.000, v skrajnih primerih, kot smo mu bili priča v zadnjih nekaj dnevih, pa sta močni še dve možni točki korekciji oz. support linij. Prva v območju $23.000, druga v območju $20.000. A nadaljnja korekcija v omenjeni območji bi praktično že pomenila prehod v bearish cikel (osebna ocena).

Osebno nedvomno ostajam optimist, a vsekakor še ni čas, da bi se čisto oddahnili. Potrebujemo pozitiven volum-e, potrebujemo stabilizacijo gibanja in preboj v obe označeni območji resistance linij (zelena pravokotnika). Hitreje kot bo to uspelo bikom, bolj eksplozivna rast bo sledila.

Nekaj dobro namernih priporočil:

a. Nikoli ne vlagajte več, kot si lahko privoščite izgubiti

b. Izplačujte si dobičke, predvsem pa si čim prej izplačajte vloženo glavnico

c. Vlagajte v kovance, za katerimi stojijo močni projekti, saj so bolj stabilni in navadno prinašajo manj izgub v bearish ciklih

d. Nikoli ne prodajajte v paniki. Počakajte na obrat trenda

e. Priporočam, da dokupujete ob potrditvi trenda in ne v iskanju “popolnega dna”.

Za konec morda še zgovorna tabela, katero je sestavil legendarni investitor Peter Brandt. Prikazuje pa gibanja in korekcije BTC v predhodnih bull runnih. Morda bo zdaj nekoliko lažje, ob pogledu na zadnje korekcije.

Želim vam uspešno trgovanje in ne pozabite, gre za osebno mnenje, zato priporočam, da vedno izdelate lastno tehnično analizo.

Predhodnji članek

MATIC (Polygon)/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

ETH/USDT – Tehnična analiza

error: Vsebina je zaščitena!