BTC/USDT (Tehnična analiza) – Kripto trg na prelomnici

Vsi, ki redno spremljate našo spletno stran, predvsem pa našo Facebook stran, tedensko oziroma celo dnevno, prejemate aktualne novice in trende, povezane z dogajanjem na kripto trgu. Kljub temu pa je minilo že nekaj časa od zadnje bolj poglobljene tehnične analize BTC. Bitcoin in posledično skoraj celoten kripto trg se nahaja v dolgotrajnem konsolidacijskem območju, kar na videz daje občutek neaktivnosti trga. A resnica je precej drugačna. Zato bo tokratna tehnična analiza nekoliko bolj kompleksna, saj bo zajela tako tehnične podatke, kot psihološke dejavnike, ki močno vplivajo na trenutno dogajanje. Analizo bom skušal predstaviti kar se da preprosto in razumljivo, saj se zavedam, da objave spremlja tudi mnogo novincev, ki še niso tako izurjeni v branju tehničnih analiz in strokovnih pojmov. Želim pa, da bodo predstavljene informacije razumljive prav vsem.

Psihološki krč, dvom in strah

Najprej poglejmo enega ključnih dejavnikov, ki trenutno vpliva na stanje na trgu. To je psihološki dejavnik.

Vsi, ki smo aktivni v kripto trgovanju že dlje časa razumemo, da igra psihologija zelo pomembno vlogo pri dogajanju na trgu. Zato najboljši trgovalci razumejo, da sta hladnokrvnost in mirna roka, pogosto ključni za finančni uspeh. Predvsem manj izkušeni trgovalci prepogosto podležejo psihološkim pritiskom in v strahu prodajo del, ali celoten portfelj, kar posledično niža vrednost kripto trgu in ključnim kovancem, pametni investicijski kapital pa ga z veseljem poceni kupuje.

Večkrat smo že omenili, da je v zadnjem obdobju (1 do 2 leti) na kripto trg vstopilo veliko investicijskega kapitala. Gre za resnično velik kapital, ki sledi izključno lastnim interesom in se ne zanima za malega, retail investitorja. Investicijski kapital uporablja izjemno močne psihološke prijeme, s katerimi manipulira trg in umetno zbija, ali dviga ceno. Ker investicijski kapital vlaga tudi neprimerno večje zneske v nakup kriptovalut, lahko že manjše število teh investitorjev (npr. 2 ali 3), s prodajo dela svojega portfelja, močno zamaje celoten trg. Temu smo trenutno tudi priča.

Veliki investicijski kapital že vse od sredine meseca maja, potrpežljivo čaka. Ne prodaja in ne kupuje veliko. To je ustvarilo neko “zaciklano” stanje, ki na trgu ustvarja občutek negotovosti, dvoma in tudi strahu. Osebno to opazim tudi po številu komentarjev in vprašanj trgovalcev na družbenih omrežjih, saj so se le-ti občutno zmanjšali.

V eni izmed zadnjih analiz sem tudi omenil, da so v krogu kripto trgovalcev zaokrožile govorice, da bo ozek krog t.i. pametnega investicijskega kapitala, skušal ustvariti občutek nejasnosti in zbeganosti, katerega trenutno spremljamo, velik del malih investitorjev pa se bo posledično spraševal, kaj se dogaja.

18.7.2021 datum, ki lahko prinese velike spremembe

18.7.2021 je datum, ki se med poznavalci pogosto omenja kot datum, ko bi lahko prišlo do velike spremembe v trendu na trgu. Grayscale, največja finančno investicijska hiša na svetu, ki upravlja z naložbami najbogatejših ljudi in podjetij, bo ravno na ta dan imela možnost prodaje svojega BTC portfelja, v katerem je kar 40.000 kovancev BTC. GBTC, kot imenujejo svoj BTC portfelj, je bil, skladno s pravili in zakonodajo, “zaklenjen” zadnjih 6 mesecev. To je obdobje, v katerem finančna hiša ne sme trgovati z ustvarjenim portfeljem. 18.7. pa je datum, s katerim se Grayscalu odpira možnost ponovnega trgovanja (prvi možni datum). Glede na dejstvo, da je vrednost delnic Grayscala kar lepo padla v zadnjem obdobju, so vse glasnejše govorice, da bi omenjena hiša lahko prodala del BTC portfelja in tako pokrila del izgube. Posledično bi to pomenilo izjemen šok za trg, kar pomeni, da bi zagotovo videli še eno izjemno korekcijo. Žal je nemogoče napovedati, ali bo do tega dejansko prišlo, saj za to ne obstajajo tehnični indikatorji in analize, spremljamo lahko le govorice, previdnost pa vsekakor ne bo odveč.

Še vedno v fazi rasti, a v bearish trendu

Vsekakor trenutno stanje na kripto trgu ni spodbudno, saj ne omogoča veliko trgovalnih priložnosti, veliko pa je negotovosti. Najkrajšo so brez dvoma potegnili day trejderji, medtem ko HODL-erji zagotovo bolj mirno spijo, kljub morda slabi volji, katera spremlja pogled na vrednost portfeljev. A ker je veliko govora o tem, ali smo prešli v bearish cikel ali ne, poglejmo nekoliko širšo sliko.

Začnimo z dejstvom, da smo nedvomno v bearish trendu, kateri pravzaprav sploh ni tako redek v bullish ciklih. V preteklih bull ciklih smo že bili priča tudi do 70% padcem vrednosti in podobno se dogaja tudi sedaj. Da bi dobili bolj natančen odgovor, nam širša slika pokaže, da smo, kljub veliki korekciji, še vedno v fazi rasti, a se gibamo precej po robu. Rdeča črta na spodnjem grafu jasno nakazuje trend rasti, ki poteka že vse od začetka letošnjega leta in kot je razvidno iz grafa, smo, kljub korekciji in dolgi konsolidaciji, še vedno v bullish ciklu.

Na zgornjem grafu je potrebno izpostaviti še eno pomembno linijo in sicer izjemno močno support linijo, katero prikazuje oranžna črta. Kot je razvidno, le-ta nudi izjemno močan support v območju med $30.000 in $32.000, že kar nekaj tednov. V temu območju je nastavljenih veliko nakupnih pozicij, katere so do sedaj uspešno obranile poskuse napadov medvedov.

Ocena je, da smo še vedno v bullish ciklu, vsekakor pa so tokratni dogodki malo drugačni, saj pametni in veliki kapital igra svojo igro, s katero manipulira trg, ga drži v negotovosti in v določenem območju.

Kaj kažejo tehnični indikatorji?

4h tehnični indikatorji (EMA, BB, RSI, MACD) nakazujejo pozitivni obrat, kar je dober znak, saj biki želijo prevzeti nadzor. Močna support linija, katero neprestano izpostavljamo ($30.000 – $32.000, prikazuje jo rdeč pravokotnik na grafu), je ponovno obranila napad medvedov in “odbila” BTC nazaj v območje $33.000.

Največja težava BTC zadnjih nekaj tednov je izjemno nizek in neodločen volume. To nakazuje na neodločnost, strah in dvom kupcev, ki čakajo na bolj jasen znak spremembe trenda. Glede na to, da se trend nizkega voluma nadaljuje, bomo BTC najverjetneje vsaj še nekaj dni spremljali v že ustaljenem konsolidacijskem območju, med $32.000 in $35.000. Vsekakor pa bo kmalu (zagotovo še pred koncem meseca) prišlo do omenjene spremembe trenda. To lahko sklepamo po trend linijah simetričnega trikotnika, katerega je tvoril BTC in ga prikazujeta modri črtkasti črti. Ko govorimo o simetričnem trikotniku, navadno pride do trend odločitve (rast ali padec), ko trend linija napolni približno 80% trikotnika. Če smo pozorni, bo to prav okoli 18.7.2021.

V kolikor bomo v tem času videli večji in pozitiven volume, je ključno, da se BTC prebije v območje močne resistance linije pri okoli $36.000, kar je tudi prva ciljna točka, prikazuje pa jo zelen pravokotnik. Od tu bo BTC napadel območje $40.000 in nato naprej, proti $45.000. A naj poudarim še enkrat, ključno je, da BTC čim prej prebije območje $36.000, to je tudi območje, kjer se nahaja močan indikator EMA200 (vijoličasta črta na grafu)!

Glede na trenutni trend na trgu in trenutne indikatorje, obstaja zelo velika verjetnost, da bikom poskus ne bo uspel, kar pomeni, da bomo skoraj zagotovo videli še vsaj en poskus re-testa support linije/območja med $30.000 in $32.000, kar prikazuje rdeč pravokotnik. Ob tem je potrebno izpostaviti tudi dejstvo, da pogosteje kot testiramo support linijo in testov je bilo v zadnjem mesecu že veliko, večja je verjetnost, da linijo prebijemo.

Kako globoko lahko gremo?

Trenutni ATR indikator, ki velja za zelo zanesljivega, ko govorimo o možnih višinah korekcij, kaže vrednost $2.000 na 1D intervalu, kar pomeni korekcija v območje $30.000 – $32.000. 1W (tedenski) ATR indikator pa kaže nekoliko večjo možno korekcijo in sicer v višini $7.000, kar pomeni v območje $27.000. Osebno ocenjujem, da sta to najbolj realni območji korekcij, kateri bomo spremljali, a počakati je potrebno še krajši čas, da pride do preboja trenda.

V kolikor pa se bo zgodila kombinacija usklajenih dogodkov manipulacije trenda in trga in bi Grayscale (lahko tudi kateri koli drugi veliki sklad ali investitor) prodal del ali celo celoten portfelj 40.000 BTC kovancev, potem bomo spremljali mnogo bolj črn scenarij, po katerem bi BTC videli v območju $20.000, ali celo nižje, pri okoli $17.000. Osebno ocenjujem, da trenutni indikatorji ne nakazujejo na ta scenarij, žal pa nihče ne ve, kaj bo storil veliki kapital. Tukaj lahko zgolj ugibamo. Moja končna ocena, območje $27.000 je skrajna korekcija.

Zakaj ostajam optimist

Da, trg trenutno zadržuje dih in čaka, kaj bodo storili kiti in pametni kapital. Nihče ne more napovedati, kaj se bo zgodilo in tako bo še krajši čas, a kot že zapisano, smo tik pred spremembo. Odločitve pametnega kapitala ne morem napovedati (lahko le ugibam), lahko pa spremljam javno dostopne podatke, ki odlično nakazujejo, kaj lahko pričakujemo in kaj naklepa investicijski kapital.

Kar lahko zatrdim z veliko zanesljivostjo je to, da bo sprememba hitra in nenadna. Zagotovo bomo videli še kakšno korekcijo, a zgolj vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do velikega odboja BTC in posledično kripto trga. To je čas, kjer se trgovanje priporoča izključno izkušenim trgovalcem, najbolj priporočljivo pa je, da ključne kovance, kot so BTC, ETH, ADA, MATIC itn. HODL-ate in potrpežljivo počakate bolj ugoden veter.

Prvi razlog, zakaj ostajam optimist, je podatek Net position Exchange. Graf prikazuje količino BTC kovancev na menjalnicah. V kolikor je graf zelen, pomeni, da se na menjanice oz. denarnice na menjalnicah steka večje število kovancev, kar lahko nakazuje na skorajšnjo prodajo ali menjavo BTC in posledično padec vrednosti. Kot je razvidno iz grafa, je le-ta, po dolgem času zasvetil rdeče, kar je dober znak, saj pomeni, da se več kovancev steka iz menjalnic, na varno v denarnice.

Drugi razlog je pogled na analizo Stablecoin supply on Exchanges. Graf prikazuje količino stablecoinov, kot je npr. USDT, s katerimi kupci navadno kupujejo druge kriptovalute, predvsem BTC. Po dolgem času, se je trend na 1h intervalu obrnil na gor, kar nakazuje na to, da kupci pripravljajo večje količine stablecoinov, s katerimi bodo verjetno opravili nakupe. Posledično to pomeni potencialno rast vrednosti BTC in trga.

Tretji razlog za moj optimizem je t.i. S2F graf, kateri še vedno sledi določenemu trendu. Trenutno se nahaja pod trend črto in se dotika spodnjega roba. V kolikor pozorno pogledamo, navadno kmalu sledi odboj.

Govorice o konsolidaciji trga vse do meseca februarja 2022

Že večkrat sem omenil, da je govorice potrebno jemati z rezervo, nikakor pa jih ne gre zanemariti. Tako so se nedavno tega pojavile govorice, da želijo krogi, povezani z velikim kapitalom, trg zmanipulirati do te mere, da bo ostal ujet v konsolidacijskem območju, v katerem vztraja trenutno. S tem bi pregnali neizkušen in naiven kapital, ki bi v razočaranju prodajal svoje kovance, veliki kapital pa bi kupoval na razprodaji. Osebno dvomim v tak dogodek, vsekakor pa ga velja vsaj omeniti.

Povzetek

BTC bo vsaj še nekaj dni vztrajal v trenutnem konsolidacijskem območju. Nakazujejo se poskusi bikov, da prevzamejo nadzor nad trgom, a žal je premalo voluma, ki bi BTC pognal preko $36.000. V zadnjih tednih je BTC že nekajkrat re-testiral support linijo med $30.000 in $32.000. To pomeni, da je to močno območje z veliko nakupnimi pozicijami, a večkrat kot testiramo omenjeno linijo, večj verjetnost je, da jo bomo prebili (na dol).

Glede na trenutne indikatorje ocenjujem, da je spodnje območje korekcije, v kolikor zgoraj navedeno območje ne bi zdržalo, pri okoli $27.000. Za tem močnega supporta ni več, najdemo ga šele malo nad $20.000, nato pa pri okoli $17.000 in še niže. Ta skrajni scenarij lahko sproži le usklajena in nenadna akcija razprodaje BTC s strani Grayscala in drugih investicijskih hiš. A ne glede na vse je jasno. Veliki in pametni kapital akumulira (nabira) BTC in druge ključne kovance kot sta ETH in ADA. To pomeni, da želijo z zmanipulirano korekcijo trga pregnati male in prestrašene kupce in prevzeti dominacijo na kripto trgu. Zato sem še vedno prepričan, da bomo kmalu videli tudi večji odboj, ki bo mnoge presenetil, a v naslednjih dnevih priporočam previdnost in pozorno spremljanje gibanja BTC, saj le-ta vpliva na celoten trg. Uspešno trgovanje in mirno kri vam želim.

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočam izdelavo lastne tehnične analize.

Predhodnji članek

BTC/USDT (Tehnična analiza)

Naslednji članek

BTC/USDT (Tehnična analiza), ali kaj sledi po odboju

error: Content is protected !!