BTC/USDT – Tehnična analiza in pregled stanja trga

Vikend se žal ni pričel najbolj prijetno, saj smo doživeli eno največjih načrtnih in usklajenih razprodaj BTC (Bitcoin), verjetno kadar koli. Kar 26% padec se je zgodil v zgolj nekaj urah in trg se je, praktično v trenutku, spremenil. Stanje se počasi umirja, a za seboj pušča kar nekaj “žrtev”, še več pa vprašanj, kaj in kako naprej. Prav na ti vprašanji bomo skušali odgovoriti s tokratno objavo.

Sprememba trenda se je napovedovala

Vsi, ki nekoliko bolj podrobno spremljamo dogajanje na trgu, smo nekako slutili, da se bo kmalu nekaj dogodilo. To potrjuje tudi moja objava iz 2.12.

Večkrat sem omenil, da aktualni indikatorji dajejo mešane občutke, zato previdnost ne bo odveč, a tudi sam sem si želel odboja. Žal ga nismo dočakali, a indikatorji so nakazovali, da se nekaj dogaja in da bo kmalu prišlo do potrditve trenda, kar se je tudi zgodilo. Kadar koli indikatorji kažejo mešano sliko, volume je nizek in imamo nekoliko daljše konsolidacijsko obdobje, potem to nakazuje skorajšnjo potrditev trenda in spremembo. A na tokratno spremembo je vplivala predvsem načrtna in usklajena akcija pomembnih igralcev oz. kitov.

Kaj je sprožilo plaz?

Kadar koli imamo počasno in postopno korekcijo, k temu botruje prenakupljenost. Kadar koli pa se zgodi hitra in nenadna korekcija, k temu skoraj zagotovo botruje tržna manipulacija, čemur smo bili priča tudi tokrat. To tezo potrjuje tudi spodnji graf, ki jasno kaže, da so kiti, tik pred samo korekcijo, na menjalnice spravili izjemno veliko število BTC kovancev in jih prodali.

Veliki vijolični špici desno spodaj kažeta nenaden priliv BTC na menjalnice.

Da gre za manipulacijo pa dodatno potrjuje tudi dejstvo, da so v tej korekciji, največ BTC pokupili prav veliki kupci. Mali, prestrašen kapital beži, veliki ga kupuje in tako vse bolj dominira trg. Mali kupci so tako v zgolj 24 urah, izgubili za kar $2,5 milijarde vložkov, kar je neverjetno. Žal takšnih razprodaj nikakor ni mogoče napovedati, zato se jim žal ne moremo izogniti. Največ kar lahko naredimo je, da si redno izplačujemo dobičke, čim prej izplačamo glavnico in spremljamo dogajanje na trgu.

Velike korekcije so normalne tudi v bull runu

Tudi znotraj bull runa, so velike korekcije (30-40%), nekaj normalnega. Morda ne ravno pogoste, a se dogajajo. Tudi tokratni bull run ni izjema, a vseeno je potrebno biti pazljiv. Kadar koli smo v dvomih, moramo vedno pogledati širšo sliko. Zato poglejmo tedenski interval (1W).

1W interval kaže bolj jasno sliko in na njemu je lepo videti, da je BTC še vedno v up trendu, saj še vedno tvori t.i. higher lows, higher highs trend. To nas za enkrat lahko pomirja, nikakor pa ne smemo biti brezbrižni. Tukaj je ključna support linija, v območju med $45.000 in $48.000, katero prikazuje zelen pravokotnik. V trenutku, ko bo BTC (v kolikor bo) padel pod to območje, bo žal treba sprejeti dejstvo, da smo prešli v bear market. Za enkrat se BTC skuša stabilizirati nad tem območjem.

Za enkrat je BTC skoraj dosegel dno

RSI indikator, ki prikazuje fazo prenakupljenosti in preprodanosti, je na skoraj vseh ključnih časovnih intervalih (1H, 4H, 1D) dosegel fazo preprodanosti, kar nakazuje, da se bo korekcija, vsaj za krajši čas ustavila in bomo prešli v fazo konsolidacije. Nekaj prostora še ostaja na 1W (tedenskem) intervalu, a bolj pomembno je, da se trg v naslednjih dnevih umiri in stabilizira. Vsekakor si lahko samo želimo, da Kitajci ali Indijci ne bodo ponovno postregli s kakšno FUD novico, kar bi bilo lahko za razmere na trgu precej neugodno.

Kaj sledi (kratkoročno)

Kot že omenjeno, je BTC najverjetneje dosegel dno in bo skušal najti dovolj močan support, kjer bo prešel v fazo konsolidacije. Ključna support linija (SL1) se v danem trenutku nahaja v območju med $44.500 in $48.500. Zelo pomembno je, da se BTC znotraj tega območja stabilizira in da nato pride do odboja. To je tudi območje ključnega indikatorja EMA200 (vijolična linija), na katerem se BTC trenutno nahaja. 

Padec BTC pod support linijo $44.500 – $48.500, bi namreč že nakazoval prehod v bear market, saj je naslednja support linija (SL2) že pod območjem rasti in sicer med $37.500 in $41.500. Naslednji dnevi še ne bodo ponudili stabilnosti, bodo pa verjetno bolj umirjeni. 

Pregled stanja trga

Podobno kot BTC, je tudi kripto trg naredil veliko korekcijo in s seboj potegnil tudi mnoge altcoine. A stanje se umirja. Pogled na Market Cap kripto trga kaže, da se na 1D intervalu tvori t.i. descending broadening wedge, ki je načeloma bullish trend. Tako lahko pričakujemo počasen odboj trga, a pod predpostavko, da ne bomo priča nenadnim FUD novicam, kar bi že tako negativen sentiment še nekoliko poslabšalo.

Kupiti altcoine ali ne?

Danes sem prejel preko 44 vprašanj na temo altcoinov. Ali jih kupiti, ali ne. Odgovor je odvisen predvsem od vaše trgovalne strategije. Ali hodlate, ali trgujete. V kolikor HODLate, potem je sedaj vsekakor dober trenutek za dokup, a priporočal bi uporabo DCA strategije. DCA (Dollar Cost averaging) preprosto pomeni, da dokupujete v rednih časovnih intervalih. Namesto, da na enkrat vložite npr. 10.000 EUR, raje vsak teden vložite 1000 EUR, ko je cena najnižje in to ponavljate 10 tednov. DCA ni najbolj seksi strategija, je pa zagotovo ena bolj donosnih in manj tveganih. Vsekakor priporočam, da vstopate z glavo in se izogibate t.i. shit coinov, ter nikoli ne skačite iz kovanca v kovanec samo zato, ker nek drug kovanec hitreje raste.

V kolikor trgujete, bodite previdni. Počakajte na stabilizacijo in odboj oz. potrditev trenda, nato vstopite. Potrditev trenda pomeni, da se nek kovanec odbije za določeno vrednost, navadno za nekaj %, nato zopet pade nazaj na support linijo, od koder se ponovno odbije. To pomeni potrditev trenda. Predvsem pa ne pozabite nastaviti stop loss-a!!

Možni scenariji in kaj storiti

Prišli smo do ključnega dela te objave. Kaj se bo dogajalo s trgom, se bo odbil, ali je čas za izstop? Najkrajši odgovor je, da še nismo v bear marketu, a hodimo nevarno blizu. Poglejmo globje. Bear market ima, podobno kot bull market, določene specifike, ki ga spremljajo. Padec vrednosti je zgolj en indikator oz. pokazatelj. Osebno redno spremljam širšo ekonomsko globalno sliko in čeprav se pojavljajo določeni kazalci, ki kažejo na to, da se pripravlja precej nehvaležno obdobje, še vedno nismo tam. Tudi današnja korekcija, ki je bila plod omenjene manipulacije, ni posledica prehoda v bear market, vsekakor pa ga lahko povzroči, v kolikor bi se nadaljevala. 

O kazalcih in značilnostih bear marketa sem podrobneje pisal v tem prispevku , zato podrobnosti ne bi ponavljal, bi pa vseeno ponovil ključne kazalce in ti so:

  • Beg velikih investitorjev
  • Padec delniškega trga
  • Splošno negativno ekonomsko stanje
  • Pešanje gospodarstva
  • Drastičen dvig cen energentov in hrane
  • Padec vrednosti trga

Čeprav lahko nekatere od teh kazalcev zaznamo že sedaj, predvsem dražitev cen hrane in energentov, drugih kazalcev še ni, kar kažejo tudi ključni indikatorji. Eden takšnih je Pi Cycle indikator.

Indikator jasno kaže prehod v bear market, ko trend linija prebije 350DMA linijo (zelena linija). Pogled na trenutno stanje kaže, da smo še kar nekaj oddaljeni. Je pa res, da se cikli močno spreminjajo in že sedaj je jasno, da najverjetneje ne bomo imeli več opravka s klasičnima bear/bull marketoma. Cikel posameznega marketa se daljša, odboji so manj intenzivni, kar pomeni, da bomo lahko priča dolgemu bull marketu, znotraj katerega se bodo dogajale večje korekcije (30-40%). Podobno, kot smo bili priča meseca maja. A to je zgolj možnost, za potrditev tega, bo potrebno še malo počakati.

Moja trenutna ocena je, da še nismo v bear marketu, smo v bear sentimentu, kar je pričakovano, po takšnih korekcijajh. Tudi dejstvo, da so korekcije nenadne in ne postopne kaže na to, da gre za manipulacijo in nenazadnje, priča smo močnim support linijam. Glede na vse menim, da je nedavna velika korekcija bila poskus pomembnih igralcev, da iz trga iztisnejo kar največ naivnih, malih kupcev in na ta način nekoliko “počistijo” trg. To tezo bi lahko potrjevalo dejstvo, da veliki kupci še vedno akumulirajo in ne prodajajo. 

Glede na trenutne indikatorje ocenjujem, da bo sedaj sledilo nekoliko daljše obdobje konsolidacije, ki lahko traja tudi do meseca januarja, ali celo februarja. Vsekakor bo trajalo dokler se trg zadostno ne konsolidira in nabere moči za odboj. Dokler se trg ne stabilizira, je izredno nehvaležno napovedovati dogodke, a vseeno se lahko poskušamo zanesti na nekatere kazalce in indikatorje. Zato želim najprej ponovno poudariti, kaj bo ključno v naslednjih dnevih in tednih.

  • BTC ne sme pasti pod trenutno support linijo oz. pod 44.500 (1D). Govora ni o fake out špicah, ampak o korekciji v območje oz. izven njega
  • Nikakor si ne želimo spremljati FUD novic
  • Dvigniti se mora zaupanje v BTC in trg
 

In kateri trije scenariji so možni?

Prvi scenarij je ponovitev bull runa iz leta 2017. Takrat smo prav tako videli kar 40% korekcijo in nato izjemen odboj. Podobno situacijo imamo tudi sedaj.

Drugi scenarij je prehod v dolgo obdobje konsolidacije in dolgočasnega trga, kar sem že omenil. To lahko traja tudi do konca meseca februarja, zatem pa bi prišlo do odboja. Ta scenarij je najbolj dolgočasen, a bi po drugi strani kar nekoliko podaljšal bull run.

Tretji scenarij pa je ta, da smo dejansko prešli v bear market. Za potrditev tega scenarija bo potrebno še nekoliko počakati, vsekakor pa ni izključen. A kot sem že omenil, kazalci tega še ne kažejo. V kolikor bi se ta scenarij zgodil, bi bil to verjetno eden najbolj nenavadnih bull runov, z najmanjšim ROI.

Osebno sem zelo previden in realen, a še vedno ocenjujem, da trg še ni pokazal vsega in da bomo pravi odboj šele videli. Bo pa potrebno spremljati več, že omenjenih dejavnikov, ki bodo kmalu podali odgovor.

Kdaj bo čas za izstop?

V naslednjih dnevih in tednih bo potrebno pozorno spremljati trg in njegove signale. Za enkrat ostajam bullish, a s precej povečano mero previdnosti. Za enkrat vsekakor ostajam v aktivnem trgovanju in HODLanju, a potrebno bo razmisliti tudi o izhodni strategiji, to je prodaji in varni hrambi kapitala za naslednji bull run. Kdaj izstopiti iz trga je ponovno odvisno od vaše strategije, a osebno bom izstopil v trenutku, ko BTC pade pod mejo $41.000. Takrat nameravam izstopiti, kar pomeni, da bom prodal 70-80% svojih kripto naložb v FIAT valuto oz. v stablecoine. 20%  do 30% ne bom nikoli prodal, saj mi to zagotavlja določeno varnost, v kolikor se trg vseeno nepričakovano odbije in zrase. V času krize, je denar kralj, a ne gre pozabiti, da bo tudi tukaj potrebna previdnost, saj lahko inflacija, na katero trg nakazuje, pobere velik del vrednosti vašega denarja (EUR, USD). V kolikor HODLate in gre za vložek, ki vas eksistenčno ne ogrozi, potem lahko tudi pustite svoje kripto naložbo.

Sedaj sledijo dnevi iskanja stabilizacije, konsolidacije in spremljanja indikatorjev, ter širše globalne ekonomske slike. Za enkrat kaže, da december ne bo tako donosen, kot smo si želeli. A ne pozabimo, da enako hitro kot trg pade, se lahko tudi odbije. Bodite previdni, ne tvegajte preveč, uporabljajte stop loss, redno si izplačujte dobičke, a vseeno ostanite optimistični.

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Trgovanje s signali je priporočljivo predvsem za izkušene trgovalce, saj poteka na lastno odgovornost. Za vse, ki bi želeli še več dodatnih trgovalnih signalov, poglobljenih tehničnih analiz in novic, je na voljo naša premium storitev Kriptokrat Premium.

Predhodnji članek

BTC/USDT – Tehnična analiza (Follow up)

Naslednji članek

VET/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!