BTC/USDT (Tehnična analiza), ali kaj sledi po odboju

In vendar se premika! Tako bi lahko končno rekli za BTC in domala celoten kripto trg, ki se je, po več tedenski konsolidaciji znotraj omejenega območja, vendarle premaknil. S tem je bila končana več tedenska agonija in negotovost, ko smo domala vsi čakali, kaj bo storil BTC.

Gledajoč zadnjo tehnično analizo BTC, lahko izpostavim nekaj ključnih točk, ki so se izkazale za točne, nekatere pa so bile izpostavljene že v prejšnjih analizah in so na voljo na naši spletni strani;

  • Sredina meseca julija, je dejansko prinesla večje spremembe v gibanju vrednosti BTC. Do prve večje korekcije, v času po objavljeni analizi, je prišlo 15.7. in nato še med 18. in 19.7.
  • Napoved, da bo pametni kapital oz. veliki investicijski kapital skušal zmesti trg, se je uresničila, saj je BTC več tednov držal v omejen območju, ko so mnogi trgovalci že napovedali tudi najbolj črne scenarije in so dvomili v pozitiven odboj.
  • Kmalu bo prišlo do pozitivnega obrata in odboja.
  • BTC bo najverjetneje ostal nad support linijo $30.000, vsekakor pa ne bo padel pod območje $27.000.

Večina kratkih pozicij zaprtih, mnogi trgovalci na kratkih pozicijah so se opekli

Preden pogledamo kaj kažejo tehnični indikatorji, poglejmo graf BTC All Exchanges Short Liquidations, ki prikazuje skupno vrednost (količino) zaprtih kratkih pozicij. Višji kot je stolpec, več kratkih pozicij se je zaprlo, kar kaže na to, da večina kupcev ne stavi več na nadaljnji pad vrednosti BTC, ampak na rast. Vsekakor pozitiven signal, ki nakazuje na najverjetnejši obrat trenda v pozitivni smeri.

BTC All Exchanges Netflow analiza

Ko ocenjujemo tržno dogajanje in skušamo oceniti gibanje trenda v prihajajočem obdobju, zagotovo velja pogledati tudi BTC All Exchanges Netflow graf, ki prikazuje priliv in odliv BTC na oziroma iz menjalnic. V kolikor je graf (stolpec) pozitiven oziroma obrnjen na gor, to pomeni akumulacijo BTC kovancev na menjalnice, kar nakazuje na željo kupcev, da prodajo BTC. Posledično to nakazuje na skorajšnji pad vrednosti BTC. Velja tudi obratno. V kolikor je graf negativen (stolpec obrnjen na dol), to prikazuje odliv kovancev iz menjalnic v denarnice, kar nakazuje na to, da kupci nimajo namena prodajati BTC. Posledično je to bullish signal, ki lahko pomeni rast vrednosti BTC.

Pogled na spodnji graf jasno prikazuje negativen trend, kar pomeni, da smo priča odlivom BTC iz menjalnic v denarnice, zatorej hujših pretresov ni pričakovati. A pozor, te trendi se lahko hitro spremenijo, zato je potrebno tovrstne grafe redno spremljati.

Kaj kažejo indikatorji?

BTC je v slabem tednu dni, od 21.7. do 26.7., prikazal izjemen odboj in uprizoril skoraj 35% rast, ki je marsikoga presenetila, še posebno že omenjene kupce na kratkih pozicijah.

Uspešno je prebil prav vse ključne resistance linije, omenjene v predhodni tehnični analizi, pri $32.000, $34.000 in $36.000. K temu je botroval večji volume, ki je BTC odbil vse do psihološke meje v območju $40.000 in jo na kratko celo prebil. Res impresivna rast. Žal biki niso imeli dovolj moči, da bi BTC ohranili nad mejo $40.000, zato smo se kmalu vrnili v območje med $37.000 in $39.000, kar sploh ni slabo. Gre namreč za zdravo rast, prav tako pa bi bila BTC “pumpa” dokaj nenavadna in tudi nezdrava.

Vsekakor smo lahko zelo zadovoljni s trenutnim BTC trendom, a oddahniti si še ne moremo. V danem trenutku je zelo pomembno, da se je BTC uspel prebiti in stabilizirati nad dve ključni trend liniji EMA50 in EMA200 (1D), pod kateri je padel pred nekaj tedni, v sklopu velike korekcije. Sedaj je ključno, da BTC ostane nad EMA50 linijo. V kolikor mu to uspe, v kar verjamem, bomo najverjetneje spremljali krajšo konsolidacijo, kjer bo BTC iskal dovolj močno oporo za nadaljnjo rast.

EMA50 (modra linija) in EMA200 (vijolična linija)

4h indikatorji (EMA, BB, RSI, MACD) so sicer nekoliko manj bullish kot pred dnevi, a še vedno nakazujejo na odločnost bikov, da BTC stabilizirajo in ga nato popeljejo višje.

Glede na trenutne indikatorje, pogrešam le nekaj več voluma, ki je rahlo upadel, a kot rečeno, še vedno je moč opaziti dovolj nakupne odločnosti bikov. BTC bomo krajši čas spremljali v fazi konsolidacije, najverjetneje v območju med $36.500 in $39.000, tik nad zgornjim rdečim pravokotnikom. V začetku avgusta bomo najverjetneje priča ponovni spremembi trenda.

V kolikor biki zberejo dovolj moči, po trenutnih indikatorjih v to ne dvomim, bomo BTC najprej videli v preboju meje $40.000, od tu pa naprej. Najprej do $42.500, $45.300 in na koncu še preboj $50.000, kjer je prvi končni cilj v temu ciklu – vsekakor ne zadnji!

V kolikor bikom v naslednjih nekaj poskusih ne bo uspelo prebiti resistance linije v območju $40.000, bomo BTC videli v manjši korekciji. Do kam lahko gremo?

Glede na 4h indikatorje, je prvo in najmočnejše support območje med $34.500 in $36.500, katerega predstavlja zgodnji rdeč pravokotnik (SL1). V primeru slabih novic in hitre ter usklajene ponovne razprodaje BTC, pa bi le tega lahko ponovno videli v območju predhodne močne support linije, med $30.000 in $32.000 (SL2). Skrajno korekcijsko območje bi bilo med $28.600 in $29.600. Glede na trenutni 1W ATR indikator, se večje korekcije, kot v območje okoli $32.000, ne pričakuje. Osebno ocenjujem, glede na trenutne indikatorje, da večje korekcije od območja $34.500 in $36.500, ne bomo videli v naslednjih dnevih.

Novice, ki lahko nekoliko pokvarijo veselje

Jutri, torej v sredo 28.7. bo ameriški FED objavil novico glede novih obrestnih mer. Znano je, da se Amerika že nekaj časa bori z izjemno inflacijo, situacija pa se iz tedna v teden slabša, zato je reakcija FED pričakovana. Zna pa to, vsaj na kratek rok, nekoliko vplivati na finančne trge, vključno s kriptovalutami. Če k temu prištejemo dejstvo, da se bliža tudi konec meseca, manjša korekcija ni izključena, a ocenjujem, da večjih pretresov vseeno ne bo. Priporočam pa spremljanje že prej omenjenih grafov in indikatorjev, da boste lahko pravočasno odreagirali.

Rast v tem bullish ciklu nikakor še ni končana

Mnogi trgovalci so pohiteli s črnogledimi ocenami, da je BTC v tem ciklu že dosegel svoj vrh in da ga bomo videli krepko pod $20.000. Osebno nikakor nisem tako črnogled, čeprav vedno svetujem previdnost, saj je trg mnogo bolj zmanipuliran, kot je bil še pred letom ali dvema, zato previdnost nikoli ni odveč.

A glede na vse indikatorje in vsaj do sedaj najbolj zanesljivih grafov S2F (graf spodaj), lahko ocenim, da z dobrimi $64.000, kolikor je BTC pred meseci dosegel, le-to nikakor ni bil vrh v tem ciklu. Ocenjujem, da bomo že avgusta presegli $50.000, kmalu zatem pa tudi dosedanji ATH pri $64.804. Vsekakor ne bomo ves čas spremljali le golo rast. Vmes bodo tudi manjše korekcije, a osebno sem prepričan, da bomo BTC kmalu spremljali pri novih rekordnih vrednostih, skupaj z njim pa tudi mnoge altcoine.

Kot vedno, gre za osebno mnenje, zato priporočam izdelavo lastne tehnične analize pred trgovanjem. Za vse, ki želite biti dnevno deležni aktualnih trgovalnih informacij, analiz in novic pa vabim, da nas spremljate na naši Facebook strani.

Predhodnji članek

BTC/USDT (Tehnična analiza) – Kripto trg na prelomnici

Naslednji članek

ADA/USDT – Tehnična analiza

error: Vsebina je zaščitena!