Bitcoin na pragu Halvinga. Na kaj moramo biti pozorni in kje se nahajajo ključna območja

Le še nekaj dni in nekaj ur nas loči od Bitcoin halvinga, ki se bo zgodil 21.4.2024. Zgodovinsko gledano, obdobje okoli halvinga postane mnogo bolj volatilno in navadno je to čas, ko pride do zadnjega večjega iztiska (korekcije) pred tistim ključnim odbojem BTC, kateremu nato sledi še večji odboj altcoinov. Seveda se zgodovina ne ponavlja vedno, a kot pravimo v finančnem svetu, če se zgodovina ne ponavlja vedno, se vsaj rima. Tako bi lahko rekli tudi za aktualno obdobje, v katerem se trenutno nahajamo, a vendarle je tokratni bull market, v nekaterih fundamentalnih pogledih, nekoliko drugačen. Tukaj mislim predvsem na zgodovinski trenutek, ki se je zgodil januarja letos, ko je prišlo do prve potrditve BTC SPOT ETF skladov.

Prav ta dogodek, potencialno spreminja aktualni bull market, saj je na kripto trg, skozi velika vrata, vstopil veliki institucionalni kapital, s svojo izjemno kupno močjo. Če je do sedanje bull markete poganjal izključno retail, smo tokrat priča mnogo drugačni intenziteti kar pomeni, da trg primarno poganja in usmerja veliki kapital. Bežen pogled na dogajanje na trgu morda tega ne razkriva tako jasno, a prav moč omenjenega kapitala, lahko trg kaj hitro potisne mnogo višje in tudi nižje. Dominanca velikega kapitala je izrazita predvsem na trgu Bitcoina, kateremu pa sledi celoten trg. Prav zaradi tega je pomembno, da pozorno spremljamo dogajanje okoli BTC, četudi ta predstavlja le manjši del našega portfelja oziroma ga v portfelj sploh nismo vključili. Ne glede na vse pa ostaja dejstvo, da trg nikoli ne bo šel zgolj navzgor, ali izključno dol. Brez dvoma so razmere za trgovanje in vlaganje postale bolj zahtevne, vsaj v tej začetni fazi vstopa velikega kapitala na trg, zato je ključno, da poznamo in razumemo tehnično sliko dogajanja na trgu.

BTC ostaja znotraj simetričnega trikotnika (1D)

Tokratno analizo začnimo s pogledom na nekoliko bolj kratkoročno obdobje. Pogled na 1D (dnevni) interval kaže, da BTC, v danem trenutku, ohranja  bullish strukturo higher low, znotraj simetričnega trikotnika (graf spodaj), kjer prihaja do retesta tako zgornje downtrend linije, kot tudi spodnje uptrend linije, kateri BTC še vedno ni uspel prebiti. V tehnično analitičnem smislu, simetrični trikotnik predstavlja neodločeno stanje, brez jasne potrditve trenda. Do potrditve pa navadno pride, gledano strogo tehnično, ko se zapolni cca. 80% trikotnika. Če pozorno pogledamo spodnji graf vidimo, da se območje zadnjih 20% trikotnika pričenja natanko na polovici meseca, to je 15.4. To seveda ne pomeni, da do potrditve trenda ne more priti že prej, a gledano strogo statistično, za to obstaja “le” dobrih 40% verjetnost. Nedavni, nekoliko povečan prodajni pritisk, je bil tako le klasičen pullback, pomembno pa je, da spodnja uptrend linija zdržala in prišlo je do odboja. Ta sicer ni velik, a zadostuje, da bullish struktura (za enkrat) ostaja nedotaknjena.

Pozorni moramo biti tudi na Ultima Sniper oscilator (zgornji graf, indikator spodaj), ki sicer ostaja obarvan rdeče, a se je že dotaknil spodnje modre linije volatilnosti, ki nakazuje doseženo območje lokalnega dna, prav tako pa srednja, črna pikčasta linija deluje kot support. Vsekakor dva, zelo pomembna bullish signala. BTC bo tako najverjetneje krajši čas še ostal znotraj trikotnika, kjer bo v naslednjih dnevih vsaj poskušal ponovno napasti in retestirati zgornjo downtrend linijo. Bolj kot se bomo bližali sredini meseca in halvingu, večja verjetnost je nove večje reakcije, kar nakazuje tudi Ultima Sniper oscilator s svojima modrima linijama volatilnosti, ki nakazujeta precejšen stisk, največji po letošnjem januarju. Kot vemo, stisk omenjenih modrih linij nakazuje padanje volatilnosti, čemur sledi večja oziroma izrazitejša reakcija, zelo pomembno pa je, da Ultima Sniper oscilator linija, ki je za enkrat še rdeča, prebije srednjo črno trend linijo, pod katero se nahaja. V kolikor BTC pri tem ne bi bil uspešen, bi to že nakazovalo na kar nekaj več šibkosti.

Ključna aktualna območja

Če se za trenutek še zadržimo na 1D intervalu, potem velja izpostaviti območja, na katera moramo biti pozorni v naslednjih dnevih. Aktualni support, ki za enkrat še ohranja svojo moč, se nahaja med okvirno $63.500 in $65.500. Nekoliko nižje, v območju $59.500-$61.500, se nahaja še ena in ključna support linija, katero BTC ne sme izgubiti, saj bi v nasprotnem primeru to pomenilo izrazitejšo korekcijo, vse do območja okoli $50.000-$52,000. Prav ključna support linija ($59.500-$61.500) je mejna linija, katere izguba bi pomenila potrditev bearish double top trenda, ki se izrisuje na dnevnem intervalu, s ciljem natanko v območju spodnjega korekcijskega območja.

Če na drugi strani pogledamo tisti bolj bullish scenarij, mora BTC prebiti in spremeniti v support območje resistance linije, ki leži med okvirno $69.500 in $72.000. Na tej točki velja ponovno opozoriti na Ultima Sniper oscilator, ki se še ni obarval rumeno (potencialen BUY signal), ali zeleno, predvsem pa še ni prebil srednje črne trend linije, pod katero se nahaja. Hkrati bi želel opozoriti tudi na MACD, ki prav tako ostaja pod signalno linijo (modra pod rdečo), kar kaže na to, da prodajni pritisk še ni čisto zaključen, a histogram se je že obarval svetleje kar pomeni, da bi lokalno dno lahko že bilo doseženo in da bodo biki, v naslednjih dnevih, skušali trend ponovno obrniti navzgor. Kot že omenjeno, ključen bo preboj resistance linije in sprememba te v support.

Tedenski interval (1W)

Če pogledamo nekoliko širšo sliko, ki daje nekoliko bolj jasen pogled potem vidimo, da je BTC še vedno v jasnem bullish trendu, kjer tvori potencialen bull flag. A dejstvo je, da je tedenski Ultima Sniper oscilator že več tednov visoko v območju prenakupljenosti, prav tako pa se je obarval rumeno in usmeril navzdol, kjer retestira srednjo črno trend linijo. To nakazuje na jasno pešanje moči, ni pa še izrisan SELL signal, ki bi nakazoval nastop velike ali vsaj večje korekcije, s potencialnim target območjem med okvirno $38.800 in $43.500.

Glede na kratkoročne signale, ki nakazujejo željo po ponovnem bullish obratu in glede na  to, da v območju okoli $72.000, kjer se nahaja zgornji rob aktualne resistance linije, ostaja še kar nekaj zgornje likvidnosti – jasno vidna rumena linija na spodnjem grafu, kjer je pozicionirana likvidnost kupcev na kratkih pozicijah, bi lahko BTC najprej pohitel s pobiranjem prav te likvidnosti, tu pa bo odvisno od moči bikov, ali bodo uspeli to območje spremeniti v support, kot že omenjeno.

Prav ta scenarij, s pobiranjem zgornje likvidnosti v prihajajočih dnevih, se mi v danem trenutku zdi najbolj verjeten, a ponavljam, ključna bo ohranitev tega območja kot supporta. Če se za trenutek ponovno vrnemo na tedenski interval (graf spodaj), indikatorji nakazujejo visoko stopnjo prenakupljenosti, kar ohranja verjetnost še enega večjega iztiska v prihajajočih tednih, pa ocenjujem, da do tega skrajnega scenarija, to je korekcije v območje okoli $40.000, najverjetneje ne bo prišlo, čeprav scenarij ni popolnoma izključen. Kot najbolj verjetno potencialno korekcijsko območje se ponuja območje okoli $50.000, saj tedenski Ultima Sniper oscilator ohranja vse linije nad srednjo pikčasto trend linijo, ki tehnično predstavlja mejnik med korekcijskim in velikim korekcijskim območjem.

Zaključek

Halving je pred vrati in indikatorji nakazujejo, da se bliža nova večja reakcija. Kljub trenutno nekaj več bearish signalom, tiste “velike tradicionalne” korekcije, indikatorji še ne izrisujejo, kar pa ne pomeni, da do nje ne more priti. Glede na zapisano ocenjujem, da sta prav aktualni ključni support območji, območje okoli $60.000 in območje okoli $50.000, najbolj verjetni, v primeru povečanega prodajnega pritiska. Več likvidnosti je v danem trenutku zgoraj, predvsem v območju $72.000, kar vsaj statistično gledano, daje več verjetnosti odboju in pobiranju te likvidnosti, a BTC se mora v tem območju stabilizirati, v kolikor bo želel nadaljevati proti svoji naslednji makro target liniji (območju), ki se nahaja med $87.000 in $93.000. Vsekakor ni zanemarljivo dejstvo, da se BTC trenutno nahaja natanko na svoji drugi target liniji, Fibonacci območja 61,8%, ki velja za prelomno območje, kjer navadno pride do večjih reakcij. Tako bi lahko v naslednjih tednih videli hitro reakcijo pobiranja zgornje likvidnosti, čemur bi sledil prodajni iztisk do omenjenih support območij in nato ponoven napad na naslednjo makro target območje. Ostanite potrpežljivi in previdni, predvsem pa dosledno uporabljajte risk management strategijo, še posebno v primeru altcoinov, kjer bo volatilnost še toliko večja in ne pozabite, korekcije so sestavni del trenda, trg pa še zdaleč ni rekel zadnje.

 

Zapis je informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta. Več dodatnih tehničnih analiz, komentarjev in signalov, pa je na voljo znotraj Premium vsebin.

 

 

Predhodnji članek

Bitcoin dosegel novo ATH vrednost. Dve območji na kateri moramo biti pozorni in kaj sledi

Naslednji članek

Fundamentalna analiza slovenskega kripto projekta CryptoUnity

error: Vsebina je zaščitena!