Bitcoin je dosegel novo dno. Kaj sledi? – Tehnična analiza

Pred zaključkom prejšnjega tedna sem omenil, da bo teden, ki je pred nami, izjemno volatilen. Prav to se je tudi zgodilo, čeprav iz popolnoma drugega razloga, kot nova stopnja ameriške inflacije, ki bo znana v četrtek. Za tokratno volatilnost sta poskrbeli dve največji menjalnici in institucionalna kita, Binance in FTX. Šlo je za neposreden spopad dveh velikanov za prevlado na trgu. Binance so iz tega dvoboja izšle kot absolutni zmagovalec, a žal so največjo ceno plačali prav mali, retail kupci.

Kaj je povzročilo masovno korekcijo in hitro spremembo trenda

Zdaj je že znano, da sta za današnjo korekcijo in izjemno poslabšanje razmer na trgu, krivi dve izmed največjih menjalnic, Binance in FTX. Že dolgo se je v zakulisju govorilo, da ustanovitelji FTX lobirajo v političnih in finančnih krogih za regulacijo kripto trga, ki bo naklonjena FTX, medtem, ko bi konkurenci precej poslabšala pogoje. Kmalu so se pojavile tudi govorice, da je povezano podjetje Alameda Research insolventno, prav tako pa naj FTX menjalnica ne bi imela dovolj kapitala in sredstev za kritje svojega poslovanja/trgovanja, kot naj bi tudi imela ogromno sredstev vezanih na pretirano trgovanje z vzvodi.
 

V celotno zadevo so se vmešale Binance, ki so celo same sodelovale pri podpori FTX, v času zagona, prav tako so investirale preko $500 milijonov sredstev za nakup FTX tokna FTT. Ko so se pojavile informacije o insolventnosti in načrtnemu škodljivemu lobiranju, so Binance pričele s prodajo FTT tokenov, kar je sprožilo plaz. Posledično so lastniki FTX pričeli s prodajo svojega asseta, predvsem v obliki FTT tokenov, BTC in Solane, kar je vse tri kovance potegnilo proti dnu, posledično pa tudi celoten trg.

Likvidacije dolgih pozicij

Premium uporabniki ste včeraj prejeli tedensko Watchdog makro analizo, kjer sem med drugim izpostavil, da me skrbi rekordno število dolgih pozicij (BTC), ki so jih trgovalci, zaradi zelo ugodnih razmer na trgu, odprli. Zgodilo se je natanko to, s čimer sem zaključil, da trg pogosto krene v obratni smeri od želja trgovalcev.
 
Tako je bilo v zgolj 12 urah likvidiranih za preko $123 milijonov naročil na dolgih pozicijah. Strahovi, ki sem jih imel, so se pokazali kot upravičeni.

Bitcoin dosegel novo dno

Vendarle smo dočakali re-test, zdaj že nekdanjega dna pri dobrih $17.500. Re-test žal ni bil uspešen in BTC je strmoglavil še nekoliko nižje, do $17.114. Vsekakor ne gre za hudo razliko od predhodnega dna, saj se še vedno nahaja v območju, a dejstvo je, da smo šli nižje, kar nikakor ni dober znak.

Kaj sledi?

Najprej poglejmo nekaj pomembnih signalov. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, je BTC kar trikrat poskušal prebiti zgornjo down-trend linijo, a žal vedno neuspešno. Večkrat sem že opozoril, da po treh neuspelih poskusih, navadno pride do korekcije, kar se je tudi zgodilo.
 
Tudi 1W RSI je izgubil support v up-trend liniji, kar nakazuje željo po nadaljevanju korekcije. A potrebno je iti po vrsti. Stanje na trgu se mora najprej umiriti in stabilizirati. Kot pravijo, ribariti v kalni vodi ni smiselno. Volume je še vedno relativno nizek, kar je nekoliko zaskrbljujoče, saj nakazuje, da tiste prave reakcije trga še ni bilo. Ta teden nas čaka še četrtek, kar pomeni, da se pestro dogajanje lahko nadaljuje vsaj še nekaj dni.

Trenutno in aktualno dno, $17.114 sedaj služi kot ključna support linija, katera mora zdržati. Glede na to, da je na domala vseh intervalih 1D, 3D, 1W RSI še vedno kar nekaj nad linijo preprodanosti, ne bi kar tako stavil, da se bo to dno obdržalo. Zato bo potrebno biti pozoren nanj. V kolikor v naslednjih dnevih oziroma tednu ali dveh območje $17.114 ne bo zdržalo, bomo najverjetneje spremljali BTC v nadaljevanju korekcije do območja $13.500 – $15.000. V kolikor pa izhajamo iz tehničnega pogleda in za cilj vzamemo razdaljo širšega dela falling wedge trenda, ki je prikazan z dvema oranžnima linijama, potem je target linija dejansko nekje med $10.500 in $11.500.

Trenutno je še skoraj nemogoče napovedati, v kateri smeri bo nadaljeval trg. Indikatorji so, z izjemo MACD, bearish, kar nakazuje nadaljevanje korekcije, a ne pozabimo, da je današnje dogajanje bila izključna posledica manipulacije trga in ne naraven korekcijski ciklus.

Ponovno si poglejmo že večkrat viden Multiple Mayer Bands indikator (graf spodaj), kjer ključno vlogo igra oranžna linija, ki se trenutno nahaja le nekaj pod $18.000, torej tam, kjer se BTC trenutno nahaja. BTC še v nobenem bear marketu do sedaj, ni izgubil supporta v tem območju. Pod omenjeno linijo je padel le marca 2020, v času Covid crasha, a se je zelo hitro odbil, čemur je sledila lepa rast, tej pa novi ATH. Se lahko kaj takšnega zgodi tudi tokrat? Vsekakor je možno. Naj ponovim, če se z manipulacijo lahko trg sesuje, se z manipulacijo lahko prav tako hitro odbije. Cilj je vedno enak – manipulacija in likvidacija t.i. naivnega kapitala na obeh straneh (LONG/SHORT). 

Opozoril pa bi še na skrajno, spodnjo redečo linijo, katere se BTC do sedaj še nikoli ni dotaknil. Ta linija leži prav v območju spodnjega supporta, pri dobrih $10.000, kjer se nahaja tudi tehnična target linija. Nekaj, na kar velja biti pozoren.

BTC se bo počasi skušal umiriti. Da, nekaj “popotresnih” sunkov je vsekakor možnih, a počasi se bližamo točki preprodanosti. Sedaj tako ostajajo izključno tri (3) območja, na katere moramo biti pozorni:

  • dno $17.114
  • prvi naslednji support $13.500 – $15.000
  • absolutno dno $10.500-$11.500

V kolikor do sedaj niste prodajali BTC oziroma si izplačevali dobička, potem počakajte. Stop loss lahko postavite nekaj malega pod točko dna pri $17.114 in v kolikor BTC pade pod njo, prodajte del BTC (ni potrebno vse). V kolikor BTC pade pod to točko obstaja velika verjetnost dosega naslednje target linije, kjer lahko ponovno vstopite in na ta način akumulirate BTC. Vprašanje je torej – ali bo BTC padel nazaj v območje $10.500, ali se bo ponovil marec 2020 in bo BTC kmalu pričel kazati znake okrevanja ter odboja?

Trenutni indikatorji so bearish, a še enkrat ponavlajm, opravka imamo z manipulacijo cene in ne s ciklom, kar pomeni, da se bodo stvari najverjetneje zelo hitro odvile. S tem ne mislim, da bo jutri prišlo do spremembe, ampak, ko bo prišla, bo reakcija hitra. Poskušajte na situacijo gledati iz pozitivnega vidika. Trg se čisti. Na eni strani menjalnic, ki ne igrajo transparentne igre, raznih scam kovancev, kot tudi odvisnikov od iger na srečo, kateri se nikoli ne naučijo, da se preveliko tveganje, s trgovanjem z vzvodi, navadno ne konča dobro.

Bodite potrpežljivi. Razumem, da je mnoge med vami strah, da občutite jezo, negotovost, a vse to je del trgovanja, kjer uspejo tisti najbolj hladnokrvni in tisti s trdo kožo. Vse to dobite s časom. Pred skoraj 10 leti, ko sem sam začenjal s trgovanjem, sem se nič kolikokrat naivno opekel ob takratnih iztiskih in manipulacijah, a sem preživel, saj nikoli nisem pretiraval s trgovanjem z vzvodi, prav tako sem se hitro naučil pomena fraze risk management oziroma postavite stop loss pozicije. Trga ne moremo spremeniti, lahko se mu prilagodimo, spremenimo sebe in iz njega potegnemo največ kar lahko. 

Za konec pa še ena bolj pozitivna misel, zelo verjetno smo v fazi zadnjega večjega iztiska, saj se nahajamo v poziciji, ko je pod BTC ostalo zelo malo prostora, medtem, ko ga je nad njim vedno več. In dokler t.i. pametni kapital akumulira BTC, toliko časa mu velja slediti, saj ima zagotovo neprimerno več informacij o dogajanju na trgu, kot jih imamo mi.

Ostanite previdni, še posebno z altcoini. Mnogo jih še vedno vztraja v območju support linij in območjih optimalnega nakupa, kar je dober znak. A kljub temu vstopajte pazljivo, saj so na trgu nastale nove razmere, ki so trend precej spremenile.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev. Premium storitev, ki je sedaj na voljo v posodobljeni in dopolnjeni obliki, vam ponuja dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makro ekonomske analize in analize trga BTC ter altcoinov. Tako boste v vsakem trenutku na tekočem z dogajanjem na trgu, prav tako pa boste osvojili novo znanje, s katerim boste lahko optimizirali svoj trgovalni portfelj. Vse to, za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 07.11. – 13.11.2022 🔒

Naslednji članek

Kaj čaka Solano (SOL) po nedavni veliki korekciji in šoku? 🔒

error: Content is protected !!