Bitcoin halving je za nami. Kaj sledi in kaj kažejo aktualni indikatorji?

Pa smo ga dočakali. Bitcoin halving, namreč. Dogodek, do katerega pride okvirno vsake 4 leta, v tem času pa se nagrade za rudarje prepolovijo. Tokratni halving se je zgodil 20.4. dogajanje okoli halvinga pa je potekalo po pričakovanjih. V kolikor je bil to vaš prvi halving dogodek, ste morda pričakovali mnogo več dogajanja (morda tudi ne), saj so mediji in tudi mnogi spletni “vplivneži”, že tedne pred samim dogodkom, ponujali morje različnih teorij, o potencialnem dogajanju, povezanim s halvingom. Dogajanje pa je je postreglo natanko to, kar nam kaže zgodovina. A preden pogledamo dogajanje pred, med in po samem halvingu, si najprej poglejmo, kaj kažejo aktualni ekonomski podatki v ZDA, ki so imeli, imajo in bodo imeli zagotovo vpliv na samo dogajanje na finančnih in kripto trgu in kot taki niso povezani z omenjenim halvingom.

Ameriška ekonomija je pokazala svojo šibkost

Za razliko od informacij, ki jih je zadnje mesece ponujala ameriška administracija, so se aktualni ekonomski podatki pokazali kot mnogo slabši od tistih napovedanih. Na to smo nekateri že opozarjali, saj marsikateri markoekonomski kazalec že nekaj časa sveti rdeče. Tu velja izpostaviti predvsem aktualno inflacijo, ki ne pada in celo nekoliko raste, mnogo slabši so tudi podatki o aktualnem BDP, ki je, za razliko od pričakovanih 2,5%, zrasel za zgolj 1,6%. To sicer ni dramatična razlika, a kljub temu dovolj velika, da je trg odreagiral mnogo bolj pesimistično in previdno. Prav tako so odreagirali tudi BTC SPOT ETF skladi oziroma njihovi vlagatelji, katerih prilivi, so se po 15.4.2024, praktično ustavili, v zadnjih dnevih pa so, prvič po odobritvi ETF skladov v januarju, dosegli 0%.

Razloge za takšno dogajanje gre lahko iskati v različnih dejavnikih, zagotovo pa so trije ključni dejavniki slabši ekonomski outlook v ZDA, slabšanje geopolitične situacije in nenazadnje tudi halving, kjer je velik del vlagateljev odreagiral previdno, saj gledano zgodovinsko, halving pred in po dogodku, navadno postreže z nekaj več negativne reakcije. Kakor koli se nam morda zdi tovrstno dogajanje zaskrbljujoče ocenjujem, da gre zgolj za začasno reakcijo, ki je pravzaprav dobrodošla, saj je kripto trg, vse od januarja 2023, v makro rasti in umiritev, ter prehod v fazo akumulacije, sploh ne bi bila tako slaba reakcija, saj bi omogočila akumuliranje novih moči za nadaljnjo rast.

Halving ni buy/sell the news dogodek

Vsem, ki ste morda pričakovali, da bo halving prinesel divjo reakcijo trga naj povem, da sam dogodek ne pomeni buy oziroma sell the news dogodka, temveč se glavnina dogajanja zgodi v širšem časovnem obdobju okoli halvinga. Gre torej za razpotegnjeno dogajanje. Če pogledamo halvinge skozi zgodovino vidimo, da je pred samim dogodkom trg vedno odreagiral ciklično. Na spodnjem grafu vidimo reakcijo trga okoli prvih dveh halvingov. Pred samim dogodkom je najprej prišlo do večjega iztiska (korekcije), kateri se je v povprečju gibal med med  20% in 40%. Po samem dogodku je navadno sledilo obdobje manjših iztiskov in konsolidacije, kjer se je trg stabiliziral, šele nato je sledil tisti pravi odboj. 

Podobno reakcijo trga smo videli tudi v času zadnjega halvinga, leta 2020. Gledano strogo zgodovinsko, je pred nami obdobje konsolidacije in iztiskov, čemur bi moral slediti večji in tisti pravi odboj, katerega še vedno pričakujem, Kot pa sem že nekajkrat izpostavil, bi tokratno “zabavo” lahko preprečilo le naglo poslabšanje geopolitičnih dogodkov, ali morebiten blackswan dogodek, podoben, kot je bil t.i. covid crash, marca 2020. Četudi takšne scenarije nikakor ne moremo odpisati, je možnost, da pride do njih, izjemno majhna. A vrnimo se k post halving trendu. Kot omenjeno, je najverjetneje pred nami nekoliko bolj “dolgočasno” obdobje, z nekaj več prodajnih pritiskov, skozi katere bo trg skušal iztisniti naiven kapital in omogočiti velikemu kapitalu boljše pozicioniranje. Če se ponovno zanesemo na zgodovino, bi takšno obdobje lahko trajalo med 2-4 mesece, čemur bi sledil glavni odboj BTC, temu pa bi sledil previs dominance na stran altcoinov.

V čem se tokratni halving razlikuje od preteklih?

Če ima tudi tokratni halving mnogo paralel s preteklimi, se vendarle razlikuje od preteklih dogodkov in sicer iz treh razlogov:

  • tokrat je prvič prisoten institucionalni kapital, ki diktira tempo trga (prej je to počel izključno retail)
  • nestabilne geopolitične razmere, ki prav tako diktirajo tempo
  • dosežen ATH pred samim halvingom

Prav navedeni trije razlogi nas opozarjajo, da bi tokratni bikovski trend lahko bil nekoliko drugačen. V danem trenutku je sicer še mnogo prerano za podajanje dokončnih ocen, a eden izmed možnih scenarijev bi lahko bil precej krajši bikovski cikel, ki bi trajal, po grobi oceni, do okvirno konca leta. No, za enkrat še nismo tako daleč, da bi lahko z večjo verjetnostjo govorili o tem scenariju, zato še vedno dajem več možnosti bikovskemu ciklu, ki bi okvirno trajal do Q3 2025. Naj ponovim, za podajanje resnejših tovrstnih ocen je še prezgodaj, zato bo potrebno ostati previden in spremljati tudi makroekonomsko ter geopolitično sliko. Do nadaljnjega zato ostajam pri oceni, da do tistega pravega odboja trga še ni prišlo in da nas pravi odboji še čakajo v tednih in mesecih, ki so pred nami.

Kaj sledi?

Razmere na trgu v danem trenutku še niso dovolj jasne, zato ne želim špekulirati in še ne odpiram dolgih ali kratkih pozicij, vse dokler trg ne ponudi bolj jasnih signalov. Makro slika BTC (BTC/USD, 1D) kaže, da BTC ostaja v fazi makro konsolidacije. Simetrični trikotnik, o katerem sem pisal v preteklih tednih je potrdil trend natanko okoli 15.4., kot sem izpostavil, a žal ni prišlo do odboja navzgor, kar je, roko na srce, bilo tudi pričakovati, gledano zgodovinsko, pred samim halvingom Korekcija tokrat ni bila tako izrazita (cca. 18%), a do nje je vseeno prišlo. BTC tako tvori makro falling channel (dve črni liniji), znotraj katerega se BTC giblje. Skozi gibanje retestira tako zgornjo, kot spodnjo linijo in glede na trenutno nizko volatilnost, bi tako lahko ostalo vsaj do sredine meseca maja, v kolikor ne bo trg že prej deležen višje volatilnosti. Še vedno pa ostajajo ključna tri (3) območja, katera sem v preteklosti že nekajkrat izpostavil. Aktualni support v območju $60.000, kjer bo kratkoročno najverjetneje prišlo do odboja, čemur bo sledil novi retest zgornje trend linije pri okoli $67.000. A za tisto pravo bullish nadaljevanje, mora BTC prebiti tudi aktualno resistance območje aktualne ATH točke, med $70.000 in $74.000. Dokler BTC omenjeno resistance območje ne spremeni v support, ostaja še vedno aktualno spodnje support območje, katerega še vedno vidim kot potencialno skrajno dno. Gre za območje tik nad $50.000. Če zaupamo Sniper oscilatorju, je pred nami vsaj še nekaj dni konsolidacijskega obdobja, v začetku meseca maja, pa bi se dinamika trga lahko ponovno zvišala.

Tudi pogled na Ultima Trend Rider idnikator nam potrjuje zgornjo oceno. Na spodnjem grafu lahko vidimo, da je BTC skušal prebiti trgovalno DMA20 trend linijo (pikčasta), ki je že nekaj časa obarvana rdeče, a ta poskus je bil, vsaj za enkrat, neuspešen, saj je BTC končal pod njo. Kadar se vrednost nahaja pod trgovalno linijo, ni čas za odpiranje dolgih pozicij, vsaj dokler Sniper oscilator ne pokaže območja dna, kar se za enkrat še ni zgodilo. Pogled na spodnje trend linije kaže, da se DMA100 (ne 50, kot je pomotoma zapisano na grafu) trend linija nahaja natanko v območju $60.000 in prav ta linija bi lahko, kratkoročno, služila kot prva target linija in linija retesta. DMA200, kot skrajna linija retesta, pa se nahaja v območju, katerega sem že omenil, v območju $50.000. Dovolj razlogov, da velja ostati pozoren na omenjene linije v prihajajočih dnevih in tednih, še posebej proti koncu meseca, ki se bliža.

Gledano torej zgodovinsko, BTC po halvingu sledi tradiciji. Vsaj za enkrat. Kljub temu pa še vedno ostajam bullish v makro pogledu (vsaj dokler ni razlogov za drugačen pogled na trg). BTC (BTC/USD, 1W) na tedenskem intervalu namreč še vedno tvori precej velik bull flag, s potencialnim target območjem med $90.000 in $95.000. Da bi prišlo do potrditve omenjenega bull flaga, mora aktualni support v območju $60.000, zdržati, kar bomo najverjetneje videli že dveh ali treh tednih. Sniper oscilator, na tedenskem intervalu, sicer kaže povečanje prodajnega pritiska in še nekaj prostora navzdol, a sočasno se srednja, črna trend linija ravna, kar pomeni, da je pred nami obdobje konsolidacije. Bo ta omogočila dovolj akumulacije za odboj in napad na območje $95.000? Videli bomo kmalu, saj se bliža konec meseca, ko navadno trend postane bolj jasen.

 

Zapis je informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta. Več informacij, analiz in komentarjev pa je na voljo v sklopu Premium vsebin.

 

 

Predhodnji članek

Fundamentalna analiza slovenskega kripto projekta CryptoUnity

error: Vsebina je zaščitena!