Bitcoin (BTC) / USD – Tehnična analiza (Kratek follow up)

Po lepem odboju, ki ga je BTC pričel v sredini meseca marca, je le ta prešel v pričakovano korekcijo, ki je zaenkrat še vedno v fazi popolnoma zdrave korekcije. Razumljivo, nobena korekcija ni prijetna, še posebno, če se ujamemo vanjo in izgubljamo denar, a potrebno je razumeti, da so korekcije normalen trend vsakega finančnega in tudi kripto trga. 

BTC je dominanten kovanec in njegova korekcija vpliva na domala celoten trg, zato je pomembno, da spremljamo tudi njegovo gibanje, čeprav ga nimamo v svojem portfelju. Resistance linije, ki BTC ločijo do preboja meje $50.000, so bile še vedno nekoliko premočne, kar se je odrazilo v trenutni korekciji. 

Poleg močnih resisatnce linije, v območju $49.000-$50.000, je h korekciji botrovala tudi nenadna in koordinirana prodaja oziroma izplačilo dobičkov nekaterih kitov, tik pred zaključkom tedna. Posledično žal ni prišlo do potrditve bull flaga, kar je vodilo v aktualno korekcijo. Na spodnji Fibonacci analizi lahko vidimo, da se zgornje zeleno območje zaključi prav v območju resistance linije, pri dobrih $49.000, ključna support linija pa je v območju Fib golden pocketa (temno zeleno območje), med $43.200 in $44.400, kjer se je trenutna korekcija, vsaj za enkrat zaustavila. To je dober znak in BTC bo tukaj iskal support za stabilizacijo in odboj. Skrbi me le nekaj večji negativni volume na 1D intervalu.

Kljub temu ključni 1D indikatorji ostajajo v bullish oziroma pozitivni fazi. RSI je dosegel pomembno območje 50%, EMA20 (oranžna) in EMA50 (modra) trend liniji sta še vedno v bullish fazi in BTC se trenutno nahaja natanko med njima, kjer je našel support na EMA50 trend liniji. Osebno bi si želel, da ne bi padel nižje, še bolj pa bi bil vesel, če bi se BTC uspel vrniti nad EMA200 trend linijo (vijoličasta) in dan zaključiti nad $44.800.

Da aktualna korekcija še vedno predstavlja zdravo, bullish gibanje, potrjuje tudi 1D Supertrend indikator na spodnjem grafu. Prav veliko prostora za nadaljnjo korekcijo sicer ni več, a kot rečeno, za enkrat BTC vztraja v zdravem gibanju.

Podobno potrjuje tudi 3SMA oziroma Alligator indikator, ki na 1D intervalu še vedno vztraja v bullish fazi. To pomeni, da BTC še vedno tvori pogoje za odboj in napad na $50.000, ne sme pa pasti pod trenutno support območje. Naj ponovim, trenutno je največji in praktično edini izziv, povečan negativen volume.

Osebno menim, da bo BTC vztrajal znotraj trenutne support linije, med $43.000 in $44.000, a če uporabimo Log Growth Curves indikator, za določitev možnih korekcijskih območij (graf spodaj), potem lahko vidimo, da je dno trenutne korekcije, določeno pri okoli $40.300. To ne pomeni, da bomo BTC videli tako globoko, gre za oceno območja, kako globoko bi BTC lahko segel, v kolikor bi izgubil support pri okoli $43.300. 

Vsekakor ostajam optimist glede BTC, na korekcije pa gledam kot priložnost za akumulacijo novih moči pred nadaljnjo rastjo. Na tej točki si velja ogledati še en indikator in sicer BTC Bull Market Support Band. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, indikator na 1D intervalu nakazuje skorajšnji prehod v bullish fazo, kjer bo zelena linija križala rdečo na gor. Vsekakor bullish signal, a BTC mora ohraniti trenutni support. Ob prehodu v bullish fazo, navadno sledi večji odboj, kar je lahko prav tako vidno na spodnjem grafu.

Podobno situacijo smo imeli v avgustu 2021, situacija pa je bila zelo podobna trenutni. Tudi takrat je BTC prešel v lep odboj, čemur je sledila hitra in kar velika korekcija, tej pa nekaj tedensko tvorjenje lower low, lower high trenda. Nekaj podobnega se dogaja tudi v danem trenutku. Imeli smo odboj BTC, sledila je manjša korekcija in trenutno BTC prav tako nakazuje željo po tvorbi lower low, lower high trenda. Če se bo zgodovina ponovila, bomo v naslednjih dnevih videli manjši odboj, nato ponovno manjša korekcija, skozi katero bi BTC tvoril zadnji, tretji val, čemur bi moral slediti tisti pravi, veliki odboj in napad na $50.000. Počakajmo, ali se bo zgodovina ponovila.

BTC v tem trenutku ne sme izgubiti supporta pri okvirno $43.300, sicer korekcijsko območje $40.300 ni izključeno, a globje, vsaj po trenutnih indikatorjih, ne bomo šli. Volume na 1H in 4H intervalu počasi pada, kar je dobro, saj gre za prodajni volume. 1H RSI je že v fazi preprodanosti, kar je tudi dober znak, nekaj prostora za nekaj korekcije je še na 4H intervalu, a tudi tukaj se prodajne moči počasi izčrpavajo. 

Morda še hiter pogled na on-chain analitiko. Tukaj so on-chain analitiki opozorili na zanimiv dogodek, kateri se je do sedaj zgodil petkrat (5), čemur je vedno sledil velik odboj. Kadar koli je bilo iz menjalnic pobranih 95.000 BTC (net) kovancev ali več, v obdobju 30 dni, je kmalu sledil omenjeni velik odboj. Temu dogodku smo bili priča pred nekaj dnevi, kar lahko vidimo na grafu spodaj. Bomo priča velikemu odboju tudi šestič?

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI. 

Predhodnji članek

Chainlink (LINK) / USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

Maple (MPL) / USDT – Fundamentalno-tehnična analiza (PREMIUM)

error: Content is protected !!