Bitcoin (BTC)/USD – tehnična analiza. Kaj sledi po včerajšnjem zasedanju FOMC?

Včerajšnje zasedanje FOMC in najavo novega povišanja obrestnih mer, bi lahko opisali kot tresla se je gora, rodila se je miš. Drži, videli smo nekaj pričakovane volatilnosti in reakcije, a vsi smo pričakovali nekaj več, predvsem v smislu potrditve bolj jasnega trenda. A kot kaže, bo na to potrebno še nekaj počakati. Vseeno pa je včerajšnji dogodek ponudil nekaj pomembnih informacij, ki na prvi pogled morda niso bile jasne in izrazite, a so in predvsem bodo, vplivale na gibanje trga v tednih in mesecih, ki so pred nami. Poglejmo pa najprej, kaj kažejo indikatorji.

Makro support in resistance liniji ostajata nespremenjeni

Kljub vsem dogajanjem v zadnjih dnevih in tednih, sta obe ključni liniji ostale nespremenjene. To je dober znak, saj nakazuje, da BTC ohranja stabilnost in akumulira novih moči, za potencialni odboj. BTC bomo tako nekaj časa še spremljali v konsolidacijskem območju med support linijo $17.592 in $19.000, ter resistance linijo $23.500.  Volume ostaja nizek, kar nakazuje, da veliki investitorji še čakajo na pravo priložnost za bolj izrazit vstop.

WMA200

Kljub stabilnosti, BTC še vedno ostaja v makro bearish trendu, saj se še vedno nahaja pod WMA200 trend linijo, ki predstavlja ločnico med bearish in bullish trendom. Trenutno se WMA200 trend linija nahaja pri $23.876, torej natanko znotraj makro support linije. Preboj nad WMA200 sicer še ne bo pomenil novega bull marketa, bo pa nakazal prehod in makro bearish, v makro bullish trend.

Bullish divergence na 1W intervalu

Kratkoročno BTC vsekakor še vedno lahko preide v korekcijo, prav tako lahko še vedno pride do re-testa aktualnega dna, a dolgoročno BTC nakazuje precej bullish sliko, katero mora sicer še potrditi, a signali so obetavni. Tako lahko na spodnjem grafu vidimo, da na 1W intervalu tvori t.i. bullish divergence trend (prikazan z oranžnimi linijami), kjer vrednostna krivulja tvori lower low, oscilatorja (RSI in MACD) pa higher low. To nakazuje na potencialni izrazitejši odboj v roku nekaj tednov. A naj ponovim, potrebno bo počakati na potrditev.

WMA20 in WMA100

Bullish divergence vsekakor ni edini dolgoročni pozitiven signal, vse več indikatorjev nakazuje, da je BTC dejansko že dosegel dno in da se nahajamo v naslednji fazi, fazi konsolidacije, kateri sledi odboj. Eden izmed zelo zanesljivih indikatorjev, ki so v preteklosti skoraj popolnoma natančno določili dno bear marketa, sta WMA20 in WMA100 trend liniji. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, sta omenjeni trend liniji s križanjem potrdili točko dna v zadnjem bear marketu (2019) in tudi 2015 (ni prikazano), križali pa sta se prav tako letos junija, ko je BTC dosegel točko trenutnega dna, pri $17.592. Gledano iz vidika zgodovine, je bila točka dna potrjena. Vsekakor zelo pozitivna informacija, a kljub temu osebno ostajam previden še naprej.

Drži, BTC kljub slabim makro ekonomskim razmeram, visoko tvegani geopolitični situaciji, negativnim novicam, dviganju obrestnih mer itn., ostaja nad trenutno support linijo in nad točko dna. Ponavljam, to vsekakor nakazuje precejšnjo moč, a žal 100% potrditve dna še ne bi mogel podpisati. Osebno čakam vsaj na pozicioniranje BTC nad WMA200 trend linijo, katero mora nato spremeniti v support.

Multiple Mayer Bands 

Še en pomemben indikator, katerega v zadnjem času pogosto vključujem v makro BTC analize, saj izjemno natančno nakazuje območje supporta in točke dna. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, BTC še vedno vztraja nad ključno oranžno linijo, ki deluje kot support in točka dna. Gledano zgodovinsko, BTC še nikoli ni padel pod oranžno linijo in ko se jo je dotaknil, je to pomenilo točko dna. Trenutno se oranžna linija nahaja pri $17.907.

Pi Cycle Top indikator

Indikator, ki prav tako zelo dobro določa območja dna in vrhov. Ključna je oranžna DMA 111 trend linija, saj nakazuje spremembo smeri gibanja trga. Pred nekaj dnevi se je omenjena trend linija, po več mesecih, ponovno obrnila na gor, kar nakazuje, da bi v naslednjih tednih prišlo do spremembe trenda oziroma odboja.

BTC Seller Exhaustion Constant

Še en on-chain graf, ki nakazuje najverjetnejšo bližajočo se spremembo trenda. Dotični graf prikazuje moč in vpliv medvedov oziroma prodajnega pritiska. Le ta je padel na najnižjo raven po novembru 2018. Kadar koli je trend prišel v tovrstno območje, je sledila povečana volatilnost, tej pa izrazita sprememba trenda. v 6 od 7 primerov je sledil večji odboj, v 1 primeru pa korekcija. Statistika je torej na strani odboja oziroma pozitivnega trenda, a počakajmo. Za razliko od preteklih obdobij, smo tokrat soočeni s precej bolj negativno makro sliko, ki lahko zelo hitro pokvari pričakovanja.

Priliv stablecoinov na menjalnice se povečuje

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se priliv stablecoinov na menjalnice povečuje. Kadar prihaja do takšnega trenda, to nakazuje, da investitorji akumulirajo kapital za nakup (stablecoine bodo pretvorili v BTC ali altcoine). A navadno pred tem pride do padca vrednosti oziroma tržne korekcije, saj je cilj pametnega kapitala, kupiti po kar se da nizki ceni. Glede na prikazan trend, lahko kratkoročno pričakujemo tudi kakšno korekcijo, medtem ko dolgoročni izgledi nakazujejo bolj bullish sliko.

USD (DXY)

Dollar ne odneha. Še vedno se nahaja v območju močne resistance linije, katero je sicer ponovno prebil, a se mu ne uspe pozicionirati nad jo, kar je dobro. V kolikor bi mu uspelo resistance linijo spremeniti v support, to nikakor ne bi bil dober znak za BTC in kripto. Pozor torej na USD. A dejstvo je, da se 1W RSI še vedno nahaja na liniji prenakupljenosti, kar povečuje verjetnost korekcije. Da, nekaj prostora za rast sicer še ostaja, a močno dvomim, da ima USD dovolj moči, da bi resistance linijo spremenil v support. Včerajšnja FOMC informacije je ključne investitorje obdržala na strani USD, a v trenutku, ko bo USD pričel padati, se bo ta kapital pričel pretakati v delnice in kripto.

Povzetek

Včerajšnji FOMC sestanek ni prinesel želenega rezultata, odboja, ali vsaj bolj jasnega trenda. BTC in trg tako ostajata še naprej v fazi konsolidacije, kjer se bo BTC še nekaj časa gibal med support in resistance linijo, kjer bo prihajalo do re-testov. Kljub vsemu BTC za enkrat ohranja moč in nakazuje željo po bolj odločnem trendu. Glede na povečan priliv stablecoinov na menjalnice pričakujem, da bo prihajalo do pullbackov in korekcij, skozi katere se bo t.i. pametni kapital želel pozicionirati za optimalni nakup. Glede na trenutne indikatorje ocenjujem, da BTC pod točko aktualnega dna ne bo padel in da je zgolj vprašanje časa, kdaj bo napadel resistance območje $23.500 – $25.500. Pozor na USD in na morebitne negativne geopolitične novice, ki bi lahko razmere na trgu poslabšale.


Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev. Premium storitev, ki je sedaj na voljo v posodobljeni in dopolnjeni obliki, vam ponuja dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makro ekonomske analize in analize trga BTC ter altcoinov. Tako boste v vsakem trenutku na tekočem z dogajanjem na trgu, prav tako pa boste osvojili novo znanje, s katerim boste lahko optimizirali svoj trgovalni portfelj. Vse to, za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 31.10. – 6.11.2022 🔒

Naslednji članek

Litecoin (LTC)/USDT – Prodajno-nakupni signal🔒

error: Content is protected !!