Bitcoin (BTC) / USD – Tehnična analiza in razlogi za korekcijo

Razmere na trgu so se ponovno nekoliko poslabšale in med trgovalce ter investitorje, vnesle še več dvoma, strahu in negotovosti. Kot kaže, se bo potrebno navaditi na takšna nihanja, saj nas bo podobno dogajanje spremljalo še kar nekaj časa.

Kaj je sprožilo korekcijo in še dodatno destabiliziralo trg?

Ključni razlog je dvig obrestnih mer in sprejem nekaterih, ne najbolj optimalnih ukrepov za boj proti inflaciji, s strani ameriške FED

Ob najavi novih obrestnih mer in ukrepov, je trg preplavila negotovost, kar se je odrazilo v padu večine delniškega, posledično pa tudi kripto trga. K temu lahko dodamo še vedno aktualno dogajanje med Rusijo in Ukrajino, kot tudi vse glasnejše govorice o recesiji. Ker so ukrepi napovedani tudi za mesec maj, bo trenutna negotovost vztrajala verjetno vsaj še mesec ali dva. To ne pomeni, da ne more priti do odboja oziroma rasti, ampak, da bodo v prihajajočih tednih in mesecih, možna večja nihanja, zato je temu potrebno prilagoditi trgovalno strategijo. Več informacij o tem, bo na voljo Premium uporabnikom.

Kripto trg je podvržen manipulaciji

Brez dvoma je trg podvržen načrtni in globalni manipulaciji, s strani mednarodnega bančnega kartela, kateri ima v interesu predvsem močan USD (Dollar) in nižanje vrednosti BTC, predvsem z namenom iztiska retail kupca in načrtne akumulacije. Mnogi analitiki se morda s tem ne bodo strinjali, a dejstvo je, da ta ocena temelji na analizi širše slike, on-chain analize in psihologije trga. 

Dejstvo je, da je trg nestabilen, kar kažejo dokaj velika in pogosta nihanja BTC. Mnogi bi pričakovali, da bo takšno dogajanje odvrnilo velike investitorje od vlaganja v BTC in kripto, a on-chain analiza kaže, da smo priča ravno obratni reakciji velikih investitorjev in HODL kupcev, ki vse bolj akumulirajo BTC in ga ne prodajajo. Prodali so le manjši delež za izplačilo manjšega dobička in plačilo davkov, večje prodaje in bežanja, kar je značilno za bearish market in kapitulacijo, pa ni bilo zaznati.

Najprej si poglejmo graf BTC Spot Exchanges, ki prikazuje število BTC kovancev, katere kupci držijo na menjalnicah, najverjetneje z namenom prodaje. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je število BTC kovancev na Spot menjalnicah najnižje v zadnjih 4 letih. Vsekakor signal, ki nakazuje, da veliki kupci niso v skrbeh in v paniki.

Na naslednjem grafu lahko vidimo, da se število naslovov (kupcev), ki akumulirajo BTC, celo rekordno povečuje, torej gre za reakcijo, ki ni sorazmerna s stanjem na trgu. No, za vse, ki trg spremljamo že dlje časa, takšna reakcija ni presenečenje in nam pove marsikaj. Več v nadaljevanju. 

K zgornjemu grafu lahko v potrditev dodamo še graf aktivnega supply-ja BTC. Gre za kovance BTC, ki se niso premaknili že leto dni, ali več. To so kovanci, katerih kupci ne nameravajo prodati – za enkrat. Tudi tukaj vidimo podobno sliko, število teh kovancev se občutno veča, kar je dober znak.

Prvi sklop on-chain analize bi zaključil še z grafom ATH Liftime, s pomočjo katerega lahko ocenimo fazo, v kateri se trg nahaja (bullish/bearish market). Kadar koli je modra krivulja nad rdečo Lifetime Average Down From ATH, se trg nahaja v bull marketu in kot lahko vidimo, je modra krivulja še vedno nad rdečo linijo. No, ne smemo pa se slepiti, da se tudi to kaj hitro lahko spremeni.

Govorice o velikem globalnem ekonomskem šoku

Govorice je vedno potrebno jemati z vsaj nekaj rezerve, a nikoli jih ne smemo v celoti ignorirati. Zadnjih nekaj tednov se med pomembnejšimi investitorji širijo informacije, da naj bi globalni bančni sistem pripravil veliki “šok dogodek”, ki bi sesul delniški in kripto trg. Govorice so vse močnejše, govori pa se o obdobju do leta 2024. Glede na željo elitnih bančnih krogov po absolutni dominaciji trgov, takšne govorice ne bi jemal kot neresne, ampak bi se na morebiten takšen dogodek ustrezno pripravil.

Vseeno menim (zgolj osebna ocena), da bomo pred tovrstnim dogodkom videli še vsaj en veliki odboj, saj bi, tudi psihološko, to bilo bolj verjetno in učinkovito. V danem trenutku, ko se trg nahaja v nekem prostem teku, sesuvanje trga ne bi imelo takšnega učinka, kot če trg eksplodira. V tem primeru bi tako mali, kot veliki kupci investirali ogromno denarja, večino prihrankov in to bi bil idealen trenutek za sesutje trga, v kolikor bi to storila skupina ljudi (institucij), z izjemnim vplivom, ki bi na ta način prišli do izjemne količine premoženja. Za enkrat zgolj teorija in možnost, da dobro se je zavedati, da na trg vstopajo močne sile, ki si želijo absolutne dominance, katere pa trenutno (še) nimajo.

Tehnična analiza

Na kratkoročnem, 4H intervalu, je BTC tvoril bearish trend ascending wedge, ki se pogosteje konča s korekcijo, kot z odbojem, a ni nujno. Pozitivni indikator v danem trenutku je, da BTC še vedno tvori higher low trend, kar pa nakazuje bullish trend oziroma da ima BTC še vedno dovolj moči, tudi za odboj.

Glede na negativen trend in sentiment na trgu, ključno vlogo igra močno support območje, med $39.500 in $40.300. Gre za območje, ki še zagotavlja tvorbo higher low trenda in potencialno rasti. Vsekakor je to območje, na katerega bom zelo pozoren v naslednjih urah in nekaj dnevih. 4H RSI se nahaja pod mejo 50, kar ni najbolj pozitivno, a nakazuje vsaj kratkoročno stabilizacijo gibanja in zmanjšanje prodajnega pritiska.

Da gre za izjemno pomembno support območje, potrjuje tudi eden ključnih indikatorjev SMA 600D (graf spodaj), ki predstavlja ličnico med bullish in bearish trendom. Kot lahko vidimo, se BTC še vedno nahaja natanko nad SMA 600 trend linijo, ki služi kot support, kar je dober znak, a kot vemo, pogosteje kot pride do re-testa support linije (enako velja tudi za resistance linijo), večja je verjetnost, da le ta popusti in re-testo je bilo v zadnjih dnevih že kar nekaj. Pozor torej na SMA 600D na 1D intervalu.

Kratkoročna indikatorja za potrditev bullish trenda

Kratkoročno, bi si želel, da se BTC pozicionira nad MA50 (modra linija) trend linijo, ki se nahaja tik nad $42.000, saj bi to nakazovalo bolj odločno stabilizacijo BTC. Za tisto pravo potrditev bullish trenda, pa bi se BTC moral pozicionirati nad MA200 trend linijo (zelena), pri vrednosti nekaj nad $48.000. 

Ocena najbolj možnih korekcijskih območij (kratkoročno)

Da bi lahko določili oceno najbolj verjetnih korekcijskih območij, bomo pogledali 1W BTC interval z uporabo Log Growth krivulj. V naslednjih urah in preko vikenda, je najbolj verjetno korekcijsko območje okoli $38.500 – $39.500. V kolikor aktualna support linija $40.300 ne bi zdržala. Kot že omenjeno, za najbolj ključno support linijo velja linija pri okoli $37.700. Gre za makro support linijo. Po trenutnih indikatorjih, nižje najverjetneje ne bomo šli, razen v primeru nepričakovanih FUD novic oziroma dogodkov. Glede na obstoječo analizo in indikatorje, bi bilo skrajno korekcijsko območje – dno, pri okoli $32.500.

Zaključna ocena

BTC in trg bosta v naslednjih urah in dnevih na močni preizkušnji. Ključno je, da se BTC stabilizira, idealno nad $42.000, kar ne bo lahko. Aktualna support linija je v območju $39.500 – $40.300 in BTC bo nekaj časa še vztrajal nad njo. Kljub aktualnim dogodkom, BTC še vedno tvori higher low, kar daje pozitivni signal, da ima še dovolj moči za odboj, a potrebuje več pozitivnega voluma. Menim, da nižje od območja $37.000 ne bomo šli in bo to skrajno korekcijsko območje, v koliko bi prišlo do dodatnega prodajnega pritiska.

Vse skupaj pa je posledica predvsem naraščajočih obresti in ukrepov, ki jih je najavila FED, sledili pa bodo še novi. To navadno ni dober znak. Žal, zato bo trg na preizkušnji, predvsem mnogi altcoini. Nekaj predlogov, kako ukrepati in se zaščititi, bo na voljo v Telegram skupini za Premium uporabnike. Vsekakor pa dobro razmislite o risk management strategiji, da se zaščitite. Žal smo priča geopolitičnim in globalno manipulativnim dogodkom, ki so in še bodo, močno premešali karte. 

Dolgoročno ostajam bullish, a kratkoročno in srednjeročno, bo potrebno sprejeti tudi možnost, da nas bodo vsi doogodki predčasno pahnili v bear market. S tem nikakor ne mislim strašiti in trditi,da bo do tega zagotovo prišlo, izpostavljam le možnost. No, v kolikor bi do tega prišlo ne smemo pozabiti, da je trg od zadnjega ATH naredil že preko 50% korekcijo, torej smo že sedaj bližje dnu, kot potencialu rasti BTC ($100.000+). Prav tako ne pozabite, da je velik del trenutnega dogajanja, povezan s poskusom iztiska malega kupca in migraciji BTC in moči v roke velikih institucij, kar potrjuje on-chain analiza. 

Poskrbite za pravilen risk management, bodite pazljivi pri altcoinih (analiza trga altcoinov sledi), predvsem pa ne pozabite – zelo verjetno bomo tovrstno dogajanje, brez pravih odbojev in tudi rekordnih korekcij, spremljali še nekaj časa. Takšno uspavano dogajanje pa najbolj ustreza velikemu kapitalu, ki bo, ko bo vstopil, v odboj pognal najprej BTC, sledili pa bodo še altcoini. Do takrat bo potrebno biti pazljiv in potrpežljiv.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI.

Predhodnji članek

Kakšen potencial ima XRP in do kam lahko seže

Naslednji članek

Tehnična in on-chain analiza trga altcoinov (PREMIUM)

error: Content is protected !!