Bitcoin (BTC) / USD – tedenska tehnična in onchain analiza (08.06.2022)

Bitcoin (BTC) vse od zadnje večje korekcije v začetku meseca maja, vztraja v območju konsolidacije med $28.500 in $31.900. Gibanje, ki je vse prej kot dinamično, daje občutek zaspanosti in monotonosti. A pravzaprav gre za zelo modro igro t.i. pametnega, institucionalnega kapitala, ki na ta način akumulira svojo moč, hkrati pa iz trga iztiska retail vlagatelje. Kljub “zaspanosti” trga, se pravzaprav nahajamo v zelo pomembnem obdobju, ki je bolj kot za aktivno trgovanje, primerno za akumulacijo BTC. Prav to, kar počne pametni kapital.

BTC na 1D intervalu tvori bullish trikotnik, kar nakazuje željo BTC po odboju. Nekaj poskusov je že bilo, a žal do preboja resistance linij ni prišlo, predvsem po zaslugi nizkega trgovalnega voluma. MACD indikator še vedno sveti zeleno, RSI pa se še vedno nahaja blizu bullish linije 50. Vse to nakazuje, da BTC želi preiti v nov odboj, a dokler ne bo že omenjenega voluma, večjih odbojev ne moremo prišakovati.

Poleg nizkega voluma, so eden izmed ključnih razlogov, da še ni prišlo do odboja, tudi precej močne resistance linije. Prva in zelo močna resistance linija je med $30.500 in $32.500, torej natanko v območju, kjer se BTC pravkar nahaja. Nekaj višje sledi še ena, a nekoliko šibkejša resistance linija pri $34.500, zadnja in najmočnejša resistance linija pa se nahaja med $37.000 in $38.000. Vse omenjene resistance linije so tudi kratkoročne target linije za BTC.

Na drugi strani, se BTC že skoraj mesec dni giblje med dvema, verjetno najbolj ključnima support linijami, ki preprečujeta praktično kapitulacijo BTC. Prva in aktualna support linija se nahaja med $29.175 in $29.850, spodnja pa med okvirno $27.700 in $28.250. Glede na aktualno dogajanje ocenjujem, da bosta ti dve območji ostali aktualni vsaj še kakšen teden ali dva, veliko pa je odvisno od dveh kritičnih dogodkov, ki se bosta zgodila 9.6.2022 in 10.6.2022.

Napoved novih inflacijskih stopenj

Jutri, 9.6.2022, bo ECB objavila podatke, vezane na aktualno stopnjo inflacije in pričakuje se, da bi, prvič po letu 2011, napovedala večjo regulacijo obrestnih mer. Podobno naj bi 10.6.2022, storila tudi ameriška FED. Vsekakor nič kaj pozitivni signali, ki bodo brez dvoma vplivali na gibanje finančnih in kripto trgov. V kolikor bi podatki o inflaciji močno presegli dosedanje že tako visoke vrednosti, čemur bi sledilo krepko zvišanje obrestnih mer, potem bomo zelo verjetno videli nov večji šok, čemur bo sledila korekcija finančnih, žal pa tudi kripto trgov. Zato moramo biti pripravljeni. V kolikor podatki ne bodo tako alarmantni, potem večjih pretresov ne pričakujem, možen pa bi bil tudi manjši odboj. Počakajmo.

BTC v ključnem območju

Da se BTC nahaja v ključnem območju, ne nakazujeta le že omenjeni support liniji, ampak tudi območje Fibonacci golden pocketa (graf spodaj), kjer se BTC pravkar nahaja.  Vsekakor smo na prelomnici, saj BTC že nekaj časa niha med kapitulacijo in odbojem.

1D indikatorji nakazujejo željo po odboju, a poleg nizkega voluma, je žal še nekaj signalov, ki nas držijo v negotovosti in na katere moramo biti pozorni v naslednjih dnevih in tednih, ko bo slika najverjetneje bolj jasna. Tako moramo biti pozorni na že omenjena datuma 9.6. in 15.6.2022, prav tako ni zanemarljiv podatek, da so rudarji pričeli s prodajo BTC, kar je navadno eden izmed signalov, ki napovedujejo skorajšnjo kapitulacijo. A naj vas pomirim. Za enkrat ne gre za usklajeno, masovno prodajo, temveč za prodajo, ki vsaj za enkrat, deluje kot izplačilo dela dobičkov (graf spodaj).

Ocenjujem, da smo blizu območja, kjer bo prišlo do večje spremembe trenda. Vprašanje je le, ali bo najprej prišlo do manjšega odboja, čemur bo sledila kapitulacija, ali pa bo najprej prišlo do kapitulacije in nato odboja. To je žal zelo težko napovedati, tudi zaradi zmanipuliranega trga. Tukaj je aktiven predvsem eden izmed velikih kitov, ki v zadnjem času presenetljivo natančno “zadane” trenutek, ko BTC doseže korekcijsko dno in takrat dokupi večje število BTC. Podobno “srečo” ima tudi na odbojih, ko prav tako z neverjetno natančnostjo “zadane” vrh in pravočasno pobere dobiček, ter proda nekaj BTC. Da ne bom apriori krivičen, lahko zapišem, da gre morda le za izjemno dobro risk management strategijo. Prikaz vidimo na spodnjem grafu.

BTC dominanca (BTC D) še naprej izrazita 

Ne glede na vse, pa dominanca BTC še naprej raste, kar pomeni, da se več kapitala še vedno steka v BTC, kot altcoine. Tako je nakup BTC še vedno optimalnejša izbira, kot nakup altcoinov, ki bodo še posebej na udaru, v primeru novih korekcij.

USD še vedno pod resistance linijo

Ameriški Dollar (USD), je v zadnjih dnevih sicer pridobil nekaj moči, a še vedno vztraja pod močno resistance linijo. Zelo pomembno bo, s kakšnimi podatki nas bosta seznanila ECB in ameriška FED, najverjetneje pa zna USD, v kolikor ne bo uspel s prebojem resistance linije, preiti v tvorbo lower high trenda, kar bi omogočilo BTC nekaj dodatnega prostora za rast v naslednjih dnevih in tednih.

BTC trenutno na dokaj močnem supportu in v fazi bližajoče se večje spremembe trenda

BTC se trenutno nahaja na dokaj močnem supportu, kar potrjuje tudi gibanje na srednjem pasu Bollinger Band indikatorja, v območju $30.000. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se BTC prav tako nahaja nad HMA trend linijo, ki navadno nakazuje bearish/bullish trend, kar je prav tako pozitiven znak. Pozornost pa bi usmeril na močno zožana Bollinger Band zunanja pasova (zelena in rdeča linija), kar nakazuje skorajšnjo večjo spremembo trenda. Tako zožana nista bila niti v času pred majsko veliko korekcijo, kar ne pomeni nujno, da bomo BTC ponovno videli v korekciji, vsekakor pa indikator nakazuje, da bi lahko v naslednjih dnevih oziroma tednu ali dveh, prišlo do večje dinamike gibanja vrednosti BTC.

Ključna tri območja, ki ju spremljam

V naslednjih dnevih in nekaj tednih, še posebej spremljam tri zelo zanimiva področja, katera bodo najverjetneje kmalu igrala pomembno vlogo. Najprej sta tukaj območji t.i. CME gapa (graf spodaj). Gre za območji, ki nista zapolnjeni in kot vemo, BTC navadno ta območja zapolni v 90% primerov. Prvo je območje med približno $24.650 in $26.100, drugo pa med $34.390 in $35.200. Tukaj se lahko ponovno vrnemo k že izpostavljenem vprašanju, kateri gap bo BTC zapolnil prej in ali bo sploh prišlo do zapolnitve spodnjega gapa. 

Tretje območje, ki ga spremljam, pa je območje med $28.250 in $29.350. Tukaj je namreč pozicioniranih kar nekaj nakupnih naročil, prav tako se v tem območju nahaja manjši, nezapolnjen CME gap. Moja trenutna ocena, glede na aktualne indikatorje je, da bomo BTC, v naslednjih dnevih in tednih, spremljali v območju med okvirno $28.250 in $35.200, v to oceno pa ni všteta informacija s strani ECB in FED, ki bi to oceno lahko tudi hitro spremenila, zato ponavljam, v naslednjih dnevih bodite previdni pri trgovanju, predvsem ne hitite.

 

Kje se nahaja ključna točka potrditve novega bull runa

Kot lahko vidite, gibanje kovancev, tudi v času izrazitih bear marketov, ni izključno padajoče, ampak smo deležni tudi odbojev, ki pa žal niso tako izraziti. Odboji so nadvse dobrodošli in vsi se jih razveselimo, a pri njih moramo biti previdni, saj kaj hitro rezultirajo v t.i. bull trap, ki vodi v likvidacijo dolgih pozicij. Odboji, ki bi lahko sledili v naslednjih dnevih in tednih, ponavljam, da je za optimizem še prezgodaj, bi lahko kaj hitro zavedli mnoge, dobička željne trgovalce. Odboj v območje $35.000, ali celo $37.000, bi brez dvoma na trg pripeljal novo upanje, kar bi pomenilo hitro odpiranje večjega števila dolgih pozicij. Kiti, ki skrbijo za manipulacijo in iztisk retaila, bi to kaj hitro lahko izkoristili in s prodajo večjega števila kovancev, bi rast spremenili v veliko korekcijo oziroma celo kapitulacijo. Zato je ključno, da ohranimo mirno kri, ne tvegamo po nepotrebnem, uporabljamo stop loss pozicijo, s katero optimiziramo risk management strategijo in preprečujemo nepotrebne izgube. 

Osebno bi vsekakor BTC želel videti nad MA200 trend linijo, kar pomeni nad $41.412. To bi trgu dalo že nekaj več stabilnosti in več bullish sentimenta, saj MA200 trend linija nakazuje bull/bear market. Dokler BTC ne prebije omenjene linije, ostajam previden.

On-chain indikatorji kažejo pozitivno sliko

Dejstvo je, da mora BTC doseči dno, da bi lahko prišlo do odboja. Kje natanko se dno nahaja, žal ne ve nihče, to lahko le ugibamo oziroma ocenjujemo. Več o tem sem pisal v enem izmed preteklih analiz. Ne glede na vse, pa velja spremljati tudi vse pozitivne signale in teh ni malo, ne glede na to, kaj nas čaka v naslednjih dnevih in tednih.

Prvi takšen pozitivni signal je analiza BTC Number od Accumulation Addresses, ki prikazuje skupno število denarnic, ki držijo in akumulirajo BTC. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, smo prvič v zgodovini BTC priča temu, da je oranžna linija (število denarnic, ki držijo BTC), zrasla nad belo linijo, ki prikazuje vrednost BTC. Vsekakor zelo pozitiven dolgoročni signal.

Prav tako pozitiven signal pa kaže analiza BTC supplyja na menjalnicah. Vrednost je prvič po decembru 2018, padla pod 10%, kar pomeni, da imetniki BTC le tega umikajo iz menjalnic v denarnice, kar nakazuje, da ga ne nameravajo prodati.

Zaključek

BTC se nahaja na prelomnici. Še vedno smo soočeni z mešanimi signali, ki nas držijo v negotovosti, a ocenjujem, da bo kmalu prišlo do bolj jasnih trendov (okvirno junij-julij).

BTC nakazuje željo po odboju, a trg je v pričakovanju informacij ECB in FED, ki bosta podala informacije o stopnji inflacije in novih obrestnih merah. To zna vplivati na gibanje BTC v prihajajočem obdobju, zato svetujem previdnost, še toliko bolj, če trgujete z altcoini. Obdobje, ki je pred nami, je primerno predvsem za akumulacijo BTC. V primeru odbojev, pobirajte nekaj dobička, v primeru korekcij, le te izkoristite za dokup, predvsem pa se zavarujte s stop loss pozicijo, da se izognete nepotrebnim izgubam.

BTC mora najprej prebiti resistance območje $30.500 – $32.500, da bi lahko napadel območje $34.000 – $35.000.

 

Tehnična analiza je zgolj informativne narave in velja le kot osebna ocena možnega gibanja trenda. Pred trgovanjem priporočamo, da izdelate tudi lastno tehnično analizo.

Predhodnji članek

Grozi Bitcoin (BTC) nadaljevanje korekcije? – Tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

Ethereum (ETH) / USDT – tehnična analiza

error: Content is protected !!