Bitcoin (BTC) / USD tedenska tehnična in on-chain analiza (25.5.2022) – (PREMIUM)

Bliža se konec tedna in hkrati tudi konec meseca, kar pomeni, da je pred nami zanimivo in skoraj zagotovo pestro obdobje. Bitcoin (BTC) je prvič v zgodovini zaključil kar 8 zaporednih tednov v negativnem oziroma rdečem stanju, trenutno pa se nahajamo sredi 9 zaporednega tedna, ki je, vsaj trenutno, še vedno negativen. Poglejmo, kaj lahko pričakujemo v prihajajočih dnevih.

Pregled preteklega tedna – konsolidacija BTC

BTC vse od zaključka zadnje večje korekcije v začetku maja, vztraja v monotonem konsolidacijskem gibanju, znotraj območja $28.600 – $30.500. Gre za psihološko mučno gibanje, saj niha med dolgočasjem in monotonostjo, medtem pa si večina trgovalcev želi, da BTC vendarle naredi nek bolj odločen premik, bodisi gor, bodisi dol. A BTC vztraja pri svoji poti.

Sočasno je BTC tvoril simetrični trikotnik, kar lahko vidimo na spodnjem grafu, ki navadno predstavlja nedefiniran trend gibanja, nekje po cca. 80% zapolnitvi trikotnika, pa pride do bolj jasne potrditve trenda. To se je tudi zgodilo v ponedeljek, ko se je BTC odbil od območja $29.000 in prebil območje $30.500, a žal je BTC deležen nizkega voluma, na kar sem tudi že opozoril, da me skrbi, kar BTC vrnilo nazaj v območje trend trikotnika, kjer nadaljuje s svojim gibanjem.

Trenutno 1D indikatorja RSI in MACD še vedno nakazujeta pozitiven trend, prihaja tudi nekaj več voluma, a po moji oceni še vedno odločno premalo, za kakšen resnejši odboj. Prav volume ostaja ena mojih ključnih skrbi, poleg skorajšnjega zaključka tedna in meseca, katera znata končati v rdečem, a počakajmo, ni še konec tedna, še manj meseca.

Po kratki izgubi makro support linije v območju $28.600, se je BTC odbil od $25.400 in se vrnil nazaj v območje makro support linije, ki se nahaja med $28.600 in $30.500. Ta dogodek predstavlja mešan signal, saj je BTC tako iz tvorbe makro higher low trenda, ki nakazuje bullish trend/market, prešel v tvorbo lower low trenda, ki nakazuje bearish trend in market. Vsekakor nič kaj pozitivno, a po drugi strani, je BTC zelo hitro prešel nazaj v območje supporta, kar pomeni, da je šlo za t.i. fake out preboj support linije in da BTC še vedno ohranja dovolj moči za gibanja znotraj oziroma nad makro support območjem. 

Tudi makro Fibonacci analiza kaže pomembnost trenutnega support območja, kjer se prav tako nahaja golden pocket, katerega lahko vidimo na spodnjem grafu, kot temno zelen pas. Golden pocket je eno ključnih območij, kjer navadno pride do odboja oziroma spremembe trenda. Pozitivno je torej dejstvo, da to območje (še) ni izgubilo supporta in da se BTC skoraj popolnoma dosledno giblje po tem območju.

BTC dominanca (BTC D)

Glede na to, da je trg prešel v bear market, kar je posledica geopolitičnih in nestabilnih ekonomskih razmer, so kratko potegnili altcoini. Gre za pričakovano reakcijo bear marketa, kjer se kapital, ki se je prej zlil, ali se je imel namen zliti v altcoine, prelil v stablecoine, fiat in BTC. In prav zaradi tega BTC krepi svojo dominanco, v odnosu na altcoine, saj se več kapitala zliva v BTC, kar pomeni, da je v bear marketu BTC boljša in optimalnejša naložba, kot naložba v altcoine.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu (BTC D), se BTC dominanca občutno krepi, trenutno pa nakazuje tudi tvorbo bullish trikotnika, morda celo bull pennant, kar pomeni, da bomo v naslednjih dnevih in verjetno tudi tednih, spremljali nadaljevanje rasti dominance BTC. Žal pa to ne pomeni nujno tudi večjega odboja BTC, za katerega ni dovolj le rast dominance, ampak tudi občutna rast voluma.

USD vendarle prešel v manjšo korekcijo

Po več tedenski izredni rasti USD, je ta vendarle pri vrednosti dobrih $103 naletel na premočno resistance linijo in prešel v korekcijo. Izgubil je tudi support pri $102, kar je BTC omogočilo nekaj več zagona, a žal le toliko, da se je ponovno stabiliziral nad makro support območjem. Jasno je, da ameriška FED in bančni kartel skušajo na vsak način ubraniti USD, a inflacija je že davno prešla vse normalne okvire, zato USD srednjeročno in dolgoročno, ne čakajo nič kaj dobri časi. Takšen ali drugačen zlom USD (ne nujno dobesedni zlom), bi zagotovo koristil t.i. risk-on assetom, kamor sodi tudi BTC. A tak dogodek bi imel tudi izjemno velike svetovne posledice, dolgoročno ne nujno slabe. O tem morda v kakšnem izmed prihodnih zapisov. 

Nezapolnjena CME žepa, ki se ponujata kot možni naslednji tarči

Večkrat smo že govorili o t.i. CME gapih (žepih), ki nastanejo kot posledica nezaključenih prodajno/nakupnih cen na Bitcoin futures contracts, ki potekajo po borznem sistemu. To pomeni, da za razliko od klasičnega BTC trgovanja, ki poteka 24/7, Bitcoin futures contracts trgovanje poteka od nedelje do petka. Tako se cena pri določeni vrednosti pred zaključkom zapre in odpre pri drugi vrednosti. Posledično nastane gap oziroma žep, katerega BTC navadno zapre v cca. 90% primerov in prav te gapi pogosto predstavljajo dobro orientacijo možnih target linij.

V tem trenutku spremljam dva odprta gapa. Starejšega, ki je odprt v območju med $24.650 in $26.100 in novejšega, ki je odprt v območju $34.400 in $35.200. Spodnji gap je bil deloma že zaprt ob nedavni korekciji, tako ostaja odprt v delu med $24.650 in $25.400. 

To območje je zanimivo tudi iz naslova pozicije ključne bear/bull trend linije 200WMA, ki se sicer nahaja nekoliko nižje, pri dobrih $22.000, a navadno se BTC te linije dotakne ob dosegu dna, v času bear marketov, gledano zgodovinsko. Ob tem moram izpostaviti še spremljajočo trend linijo 300WMA, ki predstavlja absolutno dno, katero je BTC dosegel le enkrat in sicer v času Covid crasha. Ta se nahaja trenutno pri $16.337. Gre za skrajno dno, katerega v tem trenutku še ne spremljam, vsekakor pa je 200WMA precej realno linija, v primeru nadaljevanja korekcije.

Kaj drži BTC in trg v negotovosti?

Odgovor na to je dokaj preprost. Ključna razloga sta aktualne geopolitične razmere, ki vse bolj poglabljajo ekonomsko, gospodarsko, energetsko in prehrambeno krizo, drugi razlog pa je pravzaprav posledica prvega razloga, strah in nezaupanje investitorjev, predvsem večjih, za vstop na trg. Posledično cena ostaja ujeta v določenem območju, kar ima svoj psihološki efekt na trgovalce. To pa precej odgovarja velikim investitorjem, ki se na ta način želijo znebiti retail investitorjev in malih vlagateljev, ter povečati svojo dominanco.

Kaj lahko pričakujemo v naslednjih dnevih?

V naslednjih urah in dnevih lahko pričakujemo še nekaj konsolidacijskega gibanja, nato pa bo skoraj zagotovo prišlo do poskusa potrditve trenda. Žal so signali v tem trenutku še vedno precej nejasni, zato si poglejmo argumente za in proti odboju BTC.

Dominanca stablecoinov pada (USDTD)

Pogled na graf dominance stablecoinov kaže, da le ti izgubljajo svojo moč oz. dominanco, kar pomeni, da investitorji kapital ponovno raje usmerjajo v BTC in druge kripto valute, kot v stablecoine. To je vsekakor eden izmed pozitivni signalov, ki bi lahko nakazoval na potencialni skorajšnji odboj BTC. A kot že omenjeno, trgovalni volume je žal še vedno precej nizek.

1D, 3D RSI in MACD

Zelo pomembna indikatorja oziroma kazalca prihajajočega trenda, sta tudi RSI in MACD. Tako oba na 1D in 3D intervalu nakazujeta pozitiven trend, kar je prav tako dober znak, žal 1W interval še vedno vztraja v negativni fazi, a počasi nakazuje željo po obratu. 

BTC Long Term Holder (LTH) SOPR (SMA7)

Še en pomemben indikator je prešel v območje, ki je do sedaj vedno označil območje dna. gre za SMA7 trend linijo. Kadra koli je padla pod vrednost 1, je prešla v območje dna. To se je do sedaj zgodilo 4x in trenutno smo ponovno prešli v to območje. To sicer ne pomeni, da smo že na dnu, po moji oceni še nismo čisto, vsekakor pa pomeni, da je večji del korekcije že bil zaključen. Tudi to lahko vidimo kot pozitiven signal, saj se za odboj odpira vse več in več prostora.

Supply zadnjič aktiven pred več kot letom dni

Še en pomemben on-chain podatek, so tudi aktivnosti BTC HODLerjev, ki BTC držijo na dolgi rok. Kadar prihaja do kapitulacije oziroma je do nje prišlo, navadno pride do odprodaje lepega števila BTC s strani kitov in HODL trgovalcev. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, je modra linija dosegla zeleno območje in že je prišlo do odboja. Kadar koli se je zgodil ta trend, gledano zgodovinsko, je BTC že dosegel svoje dno in kmalu je sledil lep in velik odboj. Bo tudi tokrat tako?

Pomisleki, ki jih imam

Navadno trgovalci iščemo čim več pozitivnih signalov, ki nas navdajajo z upanje. To je tudi prav,  a pomembno je, da sliko tržišča pogledamo celovito in takšno kot je. To pomeni, da poiščemo tudi morebitne negativne signale. Žal jih je še vedno kar nekaj. S tem ne želim zbujati slabe volje in dodatne skrbi, želim le, da se ustrezno pripravite, saj trg bo šel vedno svojo pot, tako gor, kot dol in tukaj ne moremo ničesar storiti. Kar pa lahko storimo je, da se ustrezno in pravočasno pripravimo.

Divja inflacija in nestabilni delniški trg

Ameriška in evropska inflacija še kar divjata. Kratkoročno to ne pomeni nič kaj dobrega za delniški in tudi kripto trg, dokler investitorji ne bodo spoznali, da z inflacijo njihove fiat naložbe izgubljajo donos. Temu navadno sledi prenos kapitala iz fiat v druge, navadno v kripto naložbe. Trenutno se delniški trg rahlo pobira, a ostaja še naprej na trhlih temeljih kar pomeni, da bo tudi BTC, ki navadno sledi delniškim trgom, še nekaj časa nadaljeval neodločno in nestabilno gibanje. 

Potencialni izris bear flaga na BTCUSD 1D intervalu

BTC na 1D intervalu izrisuje potencialni bear flag, katerega potrditev bi lahko pomenila novo korekcijo in sicer v višini palice zastave. To bi znašalo okvirno do območja $22.000, kar pa skoraj popolno sovpada z že prej omenjeno 200WMA trend linijo, katero BTC navadno doseže v času dna bear marketov.

Zaključek meseca bo nakazal nadaljnje gibanje BTC

Za bolj jasen trend gibanja BTC, bomo morali počakati na zaključek tedna in meseca. V kolikor bi BTC tudi ta teden zaključil v rdečem in prav tako mesec, bomo zelo verjetno spremljali vsaj nekaj tedenski, še bolj verjetno pa nekaj mesečni bear market. Tukaj bi rad jasno povedal, da to ne pomeni zgolj padanje BTC, ampak bi šlo za gibanje, kjer bomo spremljali tudi lepo rast npr. 50%, nato pa ponovne hitre korekcije, npr. 30%. Morda bi bil boljši izraz, da bomo spremljali BTC v konsolidacijskem območju, žal polnem negotovosti.

V tem trenutku rekordnih odbojev ne pričakujem, saj BTC ni deležen dovolj velikega voluma. Tudi altcoini znajo narediti kakšno rast v tem času, a prav tako ne pričakujem rekordnih donosov. Počakajmo torej na zaključek meseca.

Dva najbolj verjetna scenarija

Ocenjujem, da bo kaj kmalu prišlo do potrditve trenda. Kot target liniji spremljam že omenjena CME gapa, $24.650 – $26.100 in $34.400 in $35.200. Menim, da bo prišlo do realizacije obeh, žal v danem trenutku ne vemo, v kateri smeri bo BTC začel gibanje. Lahko bo zelo hitro prešel v korekcijo, zapolnil spodnji gap, kjer bo prišlo do likvidacije kupcev na kratkih pozicijah in nato do hitrega odboja, kjer bo v nekaj dnevih ali tednih, dosegel in zapolnil še zgornji gap. Možno je, da bo gibanje pričel obratno, torej z odbojem in bo nato prešel v korekcijo. Vsekakor bo BTC zelo kmalu pričel nakazovati smer nadaljnjega gibanja.

Ko govorimo o resistance liniji, trenutno še vedno spremljam resistance linijo v območju med $30.500 in $32.500. Gre za območje, katerega mora BTC prebiti, v kolikor bi želeli videti napad na območje med $34.000 in $35.000, s čimer bi bil zapolnjen CME gap. Večjega odboja, glede na trenutni volume, v naslednjih dnevih ne pričakujem. Na drugi strani, še vedno ostaja ključna support linija med $28.400 in $28.600, katero BTC ne sme izgubiti, sicer bo korekcija do območja okoli $22.000, postala precej realna.

Kako trgovati in kako se zaščititi pred morebitnimi korekcijami

Osebno še vedno odsvetujem trgovanje in dokupovanje altcoinov, predvsem iz že znanega dejstva, da so veliko bolj na udaru, kot BTC. Ko govorimo o altcoinih, so mi v danem trenutku zanimivi le ETH, ADA, LINK, morda MATIC in SOL. V času bear marketa osebno dokupujem le BTC in občasno ETH, glavnina dokupov pa poteka na BTC ob korekcijah.

Pomembno je tudi to, da svojo naložbo zaščitite pred nepričakovanimi in velikimi korekcijami. To storite z uporabo stop loss pozicije. Kje jo postaviti, je odvisno od vašega trgovanja in vaše risk management strategije. Osebno imam stop loss postavljen v območju $28.000, saj bi padec pod to vrednost, skoraj zagotovo BTC potegnil še precej nižje. Kljub stop loss poziciji pa nikoli ne bom prodal celotnega portfelja BTC. Morda le 30% do največ 50%, kar bom uporabil za dokup BTC ob nižjih vrednostih. A naj še enkrat ponovim, risk management strategijo morate prilagoditi lastnim željam in načinu trgovanja, predvsem pa bodite potrpežljivi.

Dolgoročno še vedno ostajam absolutni optimist glede BTC

Glede na to, da velike investicijske in naložbene hiše dnevno v svoje storitvene portfelje vključujejo BTC kaže, da se veliki igralci zavedajo moči in pomena BTC, najverjetneje pa se prav tako zavedajo, kaj nas čaka v bližnji prihodnosti, glede ekonomsko-gospodarskega stanja v globalnem smislu. Veliki igralci so pogosto javno kritični ali dvomljivi do BTC, v ozadju pa vztrajno in načrtno akumulirajo BTC zase in svoje kliente. 

Kaj lahko pričakujemo na globalnem finančnem in ekonomskem trgu, bom skušal predstaviti v eni prihodnjih objav, za enkrat pa bi bil moj nasvet, skušajte akumulirati kar največ BTC, ob vsaki korekciji. Dnevi, ki prihajajo, bodo pestri. Bodite pozorni na omenjeni support in resistance liniji, kateri bosta najboljši signal za gibanje BTC v prihajajočem obdobju. Trenutno je še nekaj več prodajnega pritiska, vseeno pa se počasi manjša. Bomo videli tudi kaj več trgovalnega voluma, kar bi potrebovali za kolikor toliko spodoben odboj?

 

Tehnična analiza je zgolj informativne narave in velja le kot osebna ocena možnega gibanja trenda. Pred trgovanjem priporočamo, da izdelate tudi lastno tehnično analizo.

Predhodnji članek

Solana (SOL) / USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

Grozi Ethereumu (ETH) nova večja korekcija? (PREMIUM)

error: Content is protected !!