Bitcoin (BTC) na pragu odločitve?

Le še nekaj dni nas loči do zaključka, za enkrat zelo zelenega oktobra (Uptober), danes pa se zaključuje tudi teden. Pred nami so torej zelo pomembni dnevi, ki bodo zagotovo dali nekaj več jasnih odgovorov, o gibanju BTC in trga. Bo BTC vendarle napadel območje $40.000, o čemer sem že pisal nedavno, ali pa bomo videli večjo korekcijo?

Zelo pomemben dan bo prav 1.11.2023, ko bo ameriška FOMC, ob 19:00 uri, ponovno sporočila novo obrestno mero, ob 19:30, pa nas čaka še tiskovna konferenca predsedujočega, Jeroma Powella. Osebno se nagibam večini tistih analitikov, ki menijo, da tokrat FOMC ne bo dvignila obrestne mere in da bo le ta ostala pri 5,5%, skoraj zagotovo pa bo predsedujoči v svojem govoru nakazal, da bodo pustili odprta vrata za morebiten ponoven dvig, najverjetneje v letu 2024. Da ameriška FOMC skoraj zagotovo ne bo posegla po vnovičnem dvigu obrestne mere, kaže kar nekaj razlogov. Prvi razlog lahko iščemo v nedavni tiskovni konferenci Evropske Centralne Banke (ECB), ki se je prav tako odločila za prenehanje dvigovanja obrestnih mer. Drugi razlog se skriva v nedavni izjavi predsedujočega, Jeroma Powella, ki je dokaj neposredno omenil, da bo FOMC najverjetneje prenehala z dvigovanjem obrestnih mer, tretji razlog pa so ekonomski kazalci, kateri vse bolj resno nakazujejo zelo povečano verjetnost nastopa globje recesije. Glede na analizo, podobno meni večina analitikov (98%).

Seveda bo potrebno počakati na 1.11.2023, za dokončen odgovor, a kar koli drugega bi bilo zelo veliko negativno presenečenje. Vprašanje je torej le, ali gre za začasno prekinitev dviga obrestnih mer ali trajno? V kolikor bi naznanili dokončno prenehanje dvigovanja obrestnih mer t.i. pivot, potem bi to najverjetneje bil zelo bullish znak. V kolikor bi predsedujoči pustil odprta vrata za morebitno dodatno dvigovanje obrestnih mer, potem bi to imelo nevtralen, do rahlo bearish učinek. Vse bo torej odvisno od besed predsedujočega. Kakor koli, pričakujemo lahko nekaj več volatilnosti. Kako bo to vplivalo na BTC?

1D interval

Kratkoročno do srednjeročno so ključna štiri (4) območja, na katere moramo biti pozorni. Tako kratkoročno, kot tudi v makro pogledu. BTC se trenutno giblje v krajši konsolidaciji med supportom $32.800 in $33.500, kateri ga loči pred morebitno korekcijo, nazaj v območje okoli $30.000. Četudi bi do takšne korekcije prišlo, bi to še vedno bila zdrava korekcija, saj bi BTC še vedno ohranil higher low, ki velja za bullish trend. Vsekakor pa BTC ne sme izgubiti spodnjega supporta, med okvirno $26.200 in $27.500, saj bi izguba tega supporta nakazovala na močan prodajni pritisk, s potencialnim nadaljevanjem korekcije nazaj v območje $23.000-$24.000.

Če pogledamo še Fibonacci analizo vidimo, da se tisto najmočnejše support območje, območje okoli $30.000, nahaja natanko znotraj Fib golden zone območja, kar temu območju daje veliko težo. A samo po sebi to še ne pomeni, da bo BTC prešel v korekcijo, nazaj v to območje. BTC trenutno še vedno ohranja močan bullish trend, kljub temu, da je RSI že visoko v območju prenakupljenosti, zato sta prvi dve target liniji še vedno aktualni in sicer območje $37.500 in območje $40.500, kot zadnja target linija. Kljub temu, da je BTC, kot že omenjeno, že v fazi prenakupljenosti (RSI), lahko v tej fazi ostane tudi nekaj dni, ali celo tednov in še vedno opravi nekaj lepe rasti.

Na 1D intervalu je še vedno aktualen t.i. bullish pennant, ki je prikazan z oranžnimi linijami. Do potrditve bi prišlo ob uspešnem preboju aktualne resistance linije $35.200-$36.200, target linija pa bi bila natanko v območju $40.500, kjer se nahaja zadnja Fibonacci target linija. Pomembno je tudi, da BTC v naslednjih urah in nekaj dnevih, ne izgubi aktualnega supporta.

Poleg bullish pennant trenda, BTC na 1D intervalu potencialno tvori še en, zelo bullish trend, katerega smo na zadnje videli konec januarja, v začetku februarja, ko je prišlo do velikega odboja BTC. Govora je o bullish crossu, kateri se potencialno izrisuje. Bullish cross nastopi, ko kratkoročna SMA50 trend linija (modra), seka dolgoročno SMA200 trend linijo (rdeča) navzgor. Kot lahko vidimo, bi do potencialne potrditve lahko prišlo že v roku 1-3 dni, torej ravno v času že omenjene FOMC tiskovne konference. Ob tem sicer velja poudariti, da so bullish crossi t.i. lagging signali, torej signali, ki se izrišejo z zamudo, zato bi tokratni bullish cross bil reakcija na nedavni novi odboj BTC, a zgodovina kaže, da se trend rasti nato nadaljuje še kar nekaj časa. Takšen primer je že omenjeni bullish cross v začetku leta, ko je RSI prav tako bil v podobnem položaju, kot je sedaj, torej visoko v območju prenakupljenosti. Se bo zgodba ponovila tudi tokrat?

1W interval

Bullish signali pa se ne tvorijo le na 1D intervalu, temveč tudi na tedenskem, kjer se je izrisal precej velik cup & handle trend, katerega prikazujejo oranžne linije. Gre za enega najbolj bullish trendov, katerega target linija se nahaja še celo nekaj nad $40.000, pri okvirno $42.000.

Statistično gledano, je trenutno večja verjetnost nadaljevanja rasti. Da, možen je sicer manjši pullback, kateremu bo sledilo nadaljevanje rasti. A kljub temu ne smemo pozabiti, da se BTC nahaja pod izjemno močnim resistance območjem. Pravzaprav gre za najmočnejše makro resistance območje, ki se razprostira vse od cca. $35.000, pa do $43.000. Tega območja nikakor ne gre podcenjevati, zato svetujem, da dosledno uporabljate dobro risk management strategijo, saj se lahko trg zelo hitro obrne tudi v nasprotni smeri, še posebej v trenutkih, ko se bliža zasedanje FOMC. Ostanite pozorni na omenjena ključna območja, kljub vsemu ne taktizirajte preveč, a ohranite pravilno risk management strategijo. Pullback je vsekakor možen, a območje $40.000 še vedno ostaja aktualno.

Več o BTC, trgovalnih potezah in strategiji, pa v jutrišnjem Telegram live streamu ob 19:00 uri.


Zapis je informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta. Več dodatnih tehničnih analiz, trgovalnih signalov, makro analiz, nasvetov in komentarjev, pa je na voljo Premium naročnikom. Več o Premium vsebinah si lahko ogledate na https://kriptokrat.si/premium/


Predhodnji članek

Se obeta napad BTC na območje $40.000, ali se izrisuje večja korekcija?

Naslednji članek

Market Watchdog – mesečna makro analiza trga za mesec november 2023 (PREMIUM)

error: Vsebina je zaščitena!