Bitcoin (BTC) je vendarle nakazal znake življenja, a signali ostajajo še vedno nejasni. Kaj sledi?

Po nekaj dnevih ene najnižjih volatilnosti na trgu BTC, ko se je BTC gibal v ekstremno ozkem konsolidacijskem območju zgolj $200, je včeraj vendarle prišlo do znakov “življenja”. BTC je pokazal nekaj moči, sledili so mu tudi altcoini. A to še zdaleč nista tista moč in jasen trend, katerega pričakujemo že nekaj časa. Če pogledamo spodnji graf vidimo, da Bollinger Bands indikator, na 1D intervalu, še vedno nakazuje največji stisk pasov v zadnjih dveh letih. Zadnje takšno obdobje je bilo prav oktobra 2020, čemur je sledil veliki odboj. 

Seveda to ne pomeni nujno, da smo na pragu podobnega dogodka, želim le opozoriti na podobnost trenda in na to, da se zgodovina pogosto ponavlja. A vseeno si aktualne indikatorje poglejmo bolj natančno in preverimo, kaj nakazujejo.

Support in resistance območji

Domala celoten oktober, se BTC giblje v območju $19.000 – $20.000. Gre za izjemno pomembno območje, ki nas na eni strani ločuje od re-testa aktualnega dna in morebitne nadaljnje velike korekcije, na drugi strani pa nas ločuje od nove rasti in bolj bullish trenda. Makro support linija leži v območju $19.020 – $19.130, medtem ko makro resistance linija leži le nekaj višje, med $19.300 in $19.500. Prav znotraj resistance linije/območja, se BTC trenutno tudi nahaja.

Včeraj se je vendarle odbil od območja $19.100, a preboj linije $19.500 je bil zgolj kratkotrajen. Pomembno je, da kovanec, ko prebije resistance linijo, le-to spremeni v support. Zgolj preboj ni dovolj. Žal pa je trenutni volume prenizek, za kakšen vidnejši odboj.

Fibonacci analiza kot potrditev območij

Fibonacci analiza je izjemno močno in uporabno orodje, tako za potrditev, kot tudi določitev pomembnejših območij. Eno najpomembnejših območij je območje t.i. golden pocketa, ki je obarvano z zeleno (graf spodaj), ključen pa je prav golden pocket sam (temno zeleno območje), saj znotraj tega območja navadno prihaja do ključnih sprememb trenda.

Če pogledamo spodnji graf vidimo, da se golden pocket (temno zeleno območje) nahaja prav v neposredni bližini $19.500, kjer spremljamo aktualno resistance linijo, spodnja meja golden pocket območja pa pri dobrih $19.200, torej v bližini omenjenega supporta. Vsekakor potrditev, da gre za ključna območja, katera velja v naslednjih dnevih spremljati.

Spodaj še Fibonacci graf in potrditev support območij. Ključni support območji okoli $19.020 (golden pocket) in območje okoli $18.500, skrajna Fib golden pocket linija (78%). 

Target linije

BTC trenutno nakazuje željo po odboju. Volume je sicer še nizek, a do spremembe bo najverjetneje prišlo zelo hitro, zato pozor v naslednjih dnevih. Da bi lahko potrdili bolj bullish trend, mora BTC zdržati support nad $19.020 – $19.130, še bolje, če se mu supe ohraniti nad $19.280. V kolikor bi mu v naslednjih dnevih to uspelo, bo BTC napadel prvo target območje pri dobrih $20.000 ($20.100-$20.300), kjer bo najverjetneje prišlo do manjšega pullbacka, nato pa bi sledil napad na naslednje target območje $20.800-$21.500. Z dosegom omenjenih območij sicer trg še ne bi prešel v bullish market, bi pa vsekakor takšen odboj prinesel nekaj olajšanja.

Da bi lahko govorili o bolj odločnem bullish trendu, bi se BTC moral prebiti nazaj nad WMA200 target linijo, kar pomeni nad $23.700. Za potrditev ponovnega bull marketa, bi BTC moral prebiti mejo vsaj $37.000 oziroma $41.000. Torej, oddaljeni smo še kar nekaj. A ne glede nato menim, da indikatorji nakazujejo, da se BTC bliža točki večje in hitre spremembe trenda, zato moramo biti pozorni.

Po dolgem času, je BTC nakazal bullish signal na 1W intervalu

BTC je po izjemno dolgem času, na 1W intervalu izrisal izjemno bullish signal oziroma trend, gre za t.i. bullish divergence trend, ki nakazuje najverjetnejšo pozitivno spremembo. Toda, ne smemo pozabiti, da gre za tedenski interval, torej bi lahko do potrditve prišlo šele po tednu ali celo več tednih, prav tako pa moramo razumeti, da ni nujno, da do potrditve pride, a gledano statistično, se tovrstni trendi večkrat potrdijo, kot ne. Glede na Bollinger Band indikator in zgodovinsko rekordno nizek volume, kar vidimo na spodnjem grafu, najverjetneje nismo več veliko oddaljeni od spremembe, ki prihaja. Skoraj zagotovo ne bo majhna, zgodila pa se bo zelo na hitro.

On-chain indikator, ki lahko pokvari zabavo

Kadar analiziramo trg, moramo to početi celovito in nikoli ne smemo ignorirati tudi nasprotnih signalov, saj nas to lahko kaj hitro drago stane. Vsi si želimo bullish trenda in mnogi zato načrtno preskočijo bearish signale. Berish signale moramo poznati, da se na njih lahko ustrezno pripravimo. Kot večkrat pravim, pričakuj najboljše, pripravi se na najslabše.

Graf, na katerega sem postal pozoren, ko so nanj pričeli opozarjati nekateri on-chain analitiki (graf spodaj), prikazuje Dominanco na trgu (BTC vs. Altcoini) po trgovalnem volumu. Kadar koli, je trgovalna dominanca altcoinov na menjalnicah presegla 50%, je kmalu sledila velika, tudi do 50% korekcija trga. In prav takšno špico kažejo aktualni grafi.

Vsekakor nekaj, na kar moramo biti pozorni, a osebno bi tukaj ocenil, da gre morda razlog, za takšno špico iskati tudi v tem, da BTC že nekaj časa skoraj miruje, kar se dogaja prvič v zgodovini. Mnogi altcoini so v preteklih dnevih in tednih ponujali boljše donose in posledično so trgovalci, predvsem day traderji, kapital prenesli v altcoine.

Zaključek

V kolikor imamo izdelano trgovalno in risk management strategijo, potem nam je prihranjena marsikatera skrb. Ob korekcijah dokupujemo, ob odbojih pobiramo dobičke. Zato je nadvse pomembno, da spremljamo omenjene support in resistance linije, saj nam bodo le-te najbolje pokazale, v katero smer bo nadaljeval trend. Preprosto moramo ostati potrpežljivi, kar je morda najtežje.

Za enkrat še vedno ostajam pri oceni, da je BTC svoje dno dosegel pri $17.592. Osebno pogrešam še re-test dna, do katerega navadno pride. In v kolikor je le ta uspešen, pride do potrditve up-trenda. BTC je nedavno sicer padel vse do dobrih $18.160, kar bi tehnično lahko razumeli kot re-test, a vendarle bi si osebno želel videti še kakšen bolj jasen signal potrditve dna. Morda pride prav kmalu. 

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev. Premium storitev, ki je sedaj na voljo v posodobljeni in dopolnjeni obliki, vam ponuja dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makro ekonomske analize in analize trga BTC ter altcoinov. Tako boste v vsakem trenutku na tekočem z dogajanjem na trgu, prav tako pa boste osvojili novo znanje, s katerim boste lahko optimizirali svoj trgovalni portfelj. Vse to, za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Preprosta, a učinkovita prodajno-nakupna strategija z uporabo MA trend linij (PREMIUM)

Naslednji članek

Bitcoin (BTC) gradi support. Nakazuje to nadaljnjo rast?

error: Content is protected !!