Bitcoin (BTC) do $40.000, ali korekcija?

Bitcoin se že nekaj časa nahaja v fazi konsolidacije, ki navadno sledi izrazitejšemu trendu, bodisi rasti, bodisi padca vrednosti. Ker BTC vse od začetka leta kaže močan bullish trend, je takšna konsolidacija nekaj normalnega in pričakovanega, prav tako pa je obdobje konsolidacije tudi nadvse koristno, saj v tem času kovanec gradi močne support temelje. Dlje časa kot kovanec vztraja v fazi konsolidacije, močnejši je support, večji je potencial odboja.

No, po drugi strani pa je obdobje konsolidacije tudi precej monotono in dolgočasno, predvsem pa neprijazno za trgovanje, še posebej, če se poslužujemo swing tradinga. Osebno vedno svetujem, da se v obdobju konsolidacije ne poslužujemo trgovanja, če že, uporabimo scalping ali day trading, kar pa svetujem le bolj izkušenim trgovalcem. Je pa obdobje konsolidacije tudi obdobje, ko sta na preizkušnji dve ključni osebni lastnosti dobrih in zrelih trgovalcev, to sta potrpežljivost in disciplina. Mnogo manj izkušenih trgovalcev je pogosto neučakanih in želijo na vsak način vstopiti v trgovalni niz, ki pa navadno ne gre v želeni smeri in tako hitro pride do nepotrebnih izgub. Konsolidacija je tako obdobje potrpežljivega čakanja in načrtovanja nadaljnjih trgovalnih korakov. Zato si poglejmo, kaj kažejo aktualni trgovalni indikatorji in on-chain podatki.

(BTC/USD, 1D) BTC je tvoril t.i. double top trend, ki je prikazan na spodnjem grafu v modrem polju. Double top velja za zelo bearish trend, a to ne pomeni nujno, da bo sledila velika korekcija. Statistično gledano je sicer bistveno več možnosti za korekcijo, a nikakor ne moremo reči, da gre za 90% ali 100% verjetnost. Ker vas je kar nekaj spraševalo, ali bi, glede na dejstvo, da je BTC dosegel resistance območje, veljalo odpreti kratko (SHORT) pozicijo, naj jasno ponovim sledeče – zgolj zaradi tega, ker kovanec doseže ključno območje, v tem primeru resistance linijo, še ne pomeni, da moramo takoj odpreti kratko pozicijo. Kovanec lahko namreč prebije omenjeno območje in ga spremeni v support. Zato moramo vedno počakati na potrditev – že sem omenil potrpežljivost in disciplino. In kaj pravzaprav je potrditev? Potrditev pomeni, da kovanec tvori jasen in izrazit trend, ki nakazuje obrat, v tem primeru korekcijo. Eden najbolj zanesljivih potrditvenih trendov je tudi double top, ki ga je BTC tudi tvoril. A ker smo v obdobju izrazito ozke konsolidacije, moramo biti pozorni tudi na ostale signale, ki bodo še dodatno potrdili ali ovrgli našo oceno, da je nastopil čas za odpiranje kratke pozicije.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je BTC tvoril double top, a sočasno še vedno ohranja higher low trend kar nakazuje, da ima BTC še vedno dovolj moči, da ohranja svojo vrednost nad aktualno support linijo. Vsekakor informacija, ki jo velja upoštevati in posledično ne hiteti z odpiranjem kratke pozicije.

Če pogledamo spodnji graf, kjer je prikazan Bollinger Bands indikator vidimo kar nekaj zelo pomembnih informacij. BTC ohranja support nad srednjim pasom (vijolična linija), kar potrjuje oceno, da ima za enkrat še vedno dovolj moči za nadaljevanje rasti. Opozoril pa bi na oba zunanja siva pasova, ki se vse bolj stiskata, kar pomeni, da se nam v kratkem najverjetneje obeta večja in izrazitejša sprememba trenda, najverjetneje že v naslednjih dnevih oziroma v obdobju do sredine meseca. RSI je sicer blizu linije prenakupljenosti, a še vedno ima kar nekaj prostora za rast, sočasno pa ohranja aktualni support nad linijo 50%.

Če pogledamo še Fibonacci analizo vidimo, da BTC še ni čisto dosegel prve target linije, v območju $30.000, kjer se nahaja aktualna resistance linija. Glede na vsa prej našteta dejstva bi lahko vsaj poskusil s prebojem omenjene vrednosti, kateri se je za enkrat nekajkrat približal. $30.000 je izredno pomembno območje, tudi psihološka meja, nad katero pa je kar nekaj prostora. V kolikor bi BTC uspel s prebojem območja $30.000, bi lahko videli dokaj hitro rast do območja $38.000-$40.000, kateremu pa bi lahko sledila večja korekcija. Ne smemo pozabiti, da BTC na 1D in 3D intervalu še vedno tvori bearish divergence trend, ki pogosto prednapoveduje korekcijo (ni pa nujno!).

Kljub izjemno lepi rasti BTC se moramo zavedati, da je zgolj vprašanje časa, kdaj bo do večje korekcije prišlo. Premium uporabniki ste že bili seznanjeni z aktualnimi support oziroma potencialnimi korekcijskimi območji, ki služijo tudi kot target linije v primeru korekcije. Kljub temu je sedaj vprašanje, ali bo BTC prešel v korekcijo že sedaj, ali pa bo najprej napadel zgoraj prikazane target linije in bo nato prešel v večjo korekcijo? Popolnoma nesmiselno je ugibati, še posebej, če z uporabo ključnih območij lahko določimo vrednosti, na katere moramo biti v naslednjih urah in dnevih pozorni, saj nam bodo pokazale, v katero smer bo šel BTC, sočasno pa nam bodo dale jasen signal, ali ostati v dolgi poziciji, ali odpreti kratko.

V tem trenutku bi osebno bil pozoren na EMA20 trend linijo (zelena), ki jo lahko vidimo na spodnjem grafu, EMA20 se namreč nahaja na spodnjem delu konsolidacijskega območja in v kolikor bi BTC izgubil ta support, bi skoraj zagotovo sledil padec do EMA50 (modra), ki se nahaja v območju $25.500 (na to vrednost ste Premium uporabniki bili opozorjeni v nedavni Market Watchdog analizi), od tu pa bi sledil padec v območje $22.000. Kot rečeno, dokler BTC ohranja support $27.200-$27.800, ohranja položaj znotraj konsolidacijskega območja in bullish položaj nad EMA20.

Pomemben pa je tudi psihološki dejavnik. On-chain podatki kažejo negotovost trgovalcev. Je pa zaznati nekaj več dominance na strani kratkih pozicij, kar pomeni, da večji del trga stavi na padec vrednosti. Ta dominanca sicer ni izrazita, kar nakazuje na prej omenjeno negotovost trga, a ker je BTC naredil lepo rast v letošnjem letu in ker se nahaja pod močno resistance linijo, to samodejno kliče o odpiranju kratkih pozicij. Iz izkušenj pa vemo, da trg pogosto krene ravno v obratni smeri in ne sledi prepričanju trga. Tudi zato ponavljam, da ko kovanec pride do ključnega območja, nikoli ne hitimo z odpiranjem kratkih ali dolgih pozicij, temveč se pripravimo in potrpežljivo počakajmo na bolj jasen trend, predvsem pa uporabimo primerno risk management strategijo. Podobno velja tudi za Ethereum in ostale kovance. Premium uporabniki boste dodatne informacije prejeli v Telegram skupini.

Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Market watchdog mesečna makro analiza kripto in finančnih trgov za mesec april 2023 (PREMIUM)

Naslednji članek

Trg altcoinov na pragu velike spremembe? (PREMIUM)

error: Content is protected !!