Binance v potencialno velikem sodnem procesu. Kaj je pravzaprav predmet vsebine in kaj lahko pričakujemo

Kot ste bili nedavno seznanjeni, je ameriška Commodity Futures Trading Commision (CFTC) sprožila preiskavo oziroma pravne postopke proti najpomembnejši in največji kripto menjalnici Binance. CFTC, ki sodi pod ameriško vladno finančno okrilje, je namreč menjalnico in njenega ustanovitelja CZ obtožila poslovno regulativnih nepravilnosti, prav tako pa naj bi CZ, z uporabo okoli 300 lažnih trgovalnih profilov, trgoval proti ostalim uporabnikom menjalnice in tako neposredno vplival na manipulativno gibanje BTC. Naj jasno zapišem, da gre za enkrat zgolj za obtožbe, saj pri CFTC niso ponudili še nobenega jasnega dokaza, po drugi strani pa dotična obtožba pravzaprav niti ni presenečenje, saj je že nekaj časa jasno, da trenutna ameriška vlada z vsemi sredstvi napada kripto trg, z željo po ohranitvi dominance USD. Prav tako ne smemo pozabiti, da je ameriška vlada, zgolj nekaj dni prej, tokrat preko SEC, sprožila pravdne postopke proti drugi največji menjalnici, Coinbase. Vsakomur, ki dogajanje vsaj bežno spremlja je jasno, da gre za usklajen napad na kript trg.

Kjer je dim, je tudi ogenj?

Potrebno pa je tudi jasno zapisati, da se nad Binancami že nekaj časa zgrinjajo temni oblaki in da je kar nekaj priznanih poznavalcev kripto dogajanja že opozarjalo na potencialne nepravilnosti, ki bi potekale v ozadju Binanc, mišljeno predvsem na manipulacije trga. Vsekakor možno, a naj še enkrat ponovim, za enkrat je šlo zgolj za govorice, brez resnih dokazov. Žal pa je to bolj slaba tolažba, saj lahko že najmanjše FUD novice sprožijo sistem domin. Ker vas kar nekaj trguje na Binancah in ste spraševali, kaj lahko pričakujemo in ali je dobro prodati BNB, sem v nadaljevanju pripravil nekaj konkretnih odgovorov in priporočil.

Kaj lahko pričakujemo?

Ponovno naj ponovim, da za enkrat vse skupaj temelji na govoricah in da niso bili ponujeni še nobeni konkretni dokazi. Prav tako še niso bili sproženi uradni pravni oziroma sodni postopki, bili so napovedani. To seveda ne pomeni, da lahko zamahnemo z roko in preprosto ignoriramo, a po drugi strani prav tako ni potrebna panika. Za začetek lahko pričakujemo, da se bo medijska vojna med CFTC in menjalnico Binance nadaljevala, kar lahko na trg prinese nekaj več negotovosti, to pa zna rezultirati v tržnih nihajih. Najverjetneje bodo v prihajajočih mesecih sproženi pravni in sodni postopki, kateri pa znajo trajati več let. Primer je sodni proces proti Ripplu oziroma XRP. Osnovni cilj je tako najverjetneje zamajati Binance, kot največjo menjalnico in posledično tudi kripto trg. Bo pa zanimivo spremljati, kako se bodo ameriške oblasti lotile sodnih postopkov, saj Binance niso ameriška menjalnica in kot take so “imune” na ameriške pravne postopke. Najverjetneje bo pravni napad usmerjen “zgolj” na Binance US, torej ameriško vejo te menjalnice.

Ali Binance lahko padejo in kaj bi to pomenilo za kripto trg?

Padec Binanc je vsekakor mogoč, nenazadnje smo pred zgolj nekaj meseci videli padec ene največjih menjalnic FTX. Trg se je zamajal, a ni kolapsiral. Drži, Binance so mnogo večja menjalnica in njen padec bi nedvomno povzročil hud pretres, kar bi rezultiralo v veliko tržno korekcijo, a zlom kripto trga to skoraj zagotovo ne bi povzročilo, saj bi velik del trgovalcev predhodno že migriral na druge menjalnice, ki bi si tako razdelile tržni delež menjalnice Binance. Zagotovo pa bi bil to eden največjih pretresov v zgodovini kriptovalut. Ko že omenjamo FTX menjalnico se mi zdi nadvse zanimivo, da se ameriške oblasti več ukvarjajo z menjalnicama Binance in Coinbase, kot s propadlo menjalnic FTX in njenim ustanoviteljem, kar bi lahko nakazovalo na željo, da dogajanje okoli FTX želijo na vsak način prikriti. Naj spomnim, da so mnogi poznavalci poročali in dokazali, da so bili z menjalnico FTX povezani mnogi politiki aktualne ameriške administracije. Kakor koli, prihaja do umazanih iger in paziti je potrebno, da se ne znajdemo na strani kolateralnih žrtev. Padec Binanc je možen, a vsaj za enkrat malo verjeten, še posebej, ker bodo pravni postopki najverjetneje usmerjeni zgolj proti Binance US.

Na kaj moramo biti pozorni?

Glede na mnogo vaših vprašanj, ali je čas za prodajo BNB in umik z Binanc naj jasno zapišem, da nikoli ne sprejemajte odločitev v paniki ali strahu. Beg ali migracija v tem trenutku nikakor nista potrebna, saj Binance še vedno nemoteno delujejo in ostajajo največja menjalnica. Potrebno pa bo spremljati novice in dogajanje, povezano z omenjeno menjalnico. Spremljanje novic in aktualnih informacij je torej prva stvar, na kar moramo biti pozorni.

Pozorni bodite tudi na javne podatke o poslovanju in likvidnosti menjalnic (Crypto Exchanges Asset Transparency), kjer so prikazani aktualni podatki likvidnosti vseh menjalnic. Kot lahko vidimo na spodnjem prikazu, je na menjalnici Binance sicer zaznati povečan padec prilivov, a še vedno daleč od alarmantnega.

Prikazani podatki nam lahko služijo kot neposreden merilec kakovosti trgovanja in “zdravja” posamezne menjalnice, zato bodite pozorni na te podatke.

Prav tako bodite pozorni na BNB, katerega vrednost bo prav tako odličen pokazatelj zdravja in stabilnosti menjalnice. Trenutno BNB ohranja stabilno vrednost, se pa nahaja znotraj rising wedge trikotnika, ki ga prikazujeta oranžni liniji, velja pa za bearish trend. Ključno za BNB je predvsem, da ne izgubi makro supporta v območju $181-$216. Padec pod to vrednost bi bil izjemno resen alarm, pozorni pa bodite tudi na spodnjo trend linijo omenjenega trikotnika, ki se nahaja pri okvirno $250. Padec BNB pod to vrednost bi potencialno že lahko nakazoval na re-test omenjene support linije.

Kako se lahko pripravimo?

Kot omenjeno, ključno je, da ste pozorni na omenjene informacije (novice, likvidnost menjalnice in vrednost BNB). Prav tako prenesite vse kovance, s katerimi ne trgujete aktivno, na cold wallet, kot je npr. Ledger. Spremljajte ostale menjalnice, na katere bi potencialno prenesli svoje trgovanje in svoja sredstva, v primeru negativnih dogodkov, predvsem pa ne reagirajte v paniki in strahu. Osebno še vedno ostajam na menjalnici Binance, a kot večkrat povem za posamezne kovance, da se nikoli ne navežite nanje, enako velja za menjalnico. Ključno je, da zavarujete svoj kapital, svojo naložbo.

Aktualno dogajanje je brez dvoma načrtno usmerjeno v kripto trg in predvsem Binance, kot največjo menjalnico. Težko me bo kdor koli prepričal, da gre za golo naključje, da so ameriške oblasti v zgolj nekaj mesecih napadle najprej stablecoin menjalnice Binance BUSD in sedaj še samo menjalnico. A žal lahko tudi takšno dogajanje negativno vpliva na samo poslovanje menjalnice in neposredno na naše naložbe, zato previdnost nikakor ne bo odveč. Upam, da sem vam odgovoril na vsaj večino vaših vprašanj.

Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Skale (SKL)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

Naslednji članek

Basic Attention Token (BAT)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

error: Content is protected !!