Biki ali medvedje? Kaj nakazuje položaj Bitcoina (BTC) v katerem se nahaja in kaj kažejo indikatorji? – Tehnična analiza (PREMIUM)

Bitcoin (BTC) že vse od meseca junija vztraja v območju konsolidacije, to je od aktualnega dna pri $17.592, do okvirno $20.500. A če je takšno gibanje povsem normalno in sledi točki dna (za enkrat ocena o aktualnem dnu še velja), potem gibanje v zadnjih dnevih ali celo tednu, nikakor ne sodi med tista normalna in pričakovana gibanja.

BTC se namreč giblje v enem najožjih območjih do sedaj in na trenutke daje vtis, kot da povsem miruje. A tudi takšno gibanje daje pomembne informacije, v kolikor vemo, kje jih iskati. Razumem pa, da si vsi želimo čim prejšnje dinamike in izrazitejšega gibanja. V tokratnem prispevku si bomo pogledali nekatere pomembne tehnične in on-chain indikatorje, ter njihov pomen na najbolj verjetno prihajajoče gibanje BTC.

On-chain analiza dogajanja na menjalnicah (BTC Inflow/Outflow)

On-chain analiza je uporabna predvsem pri identifikaciji najbolj verjetnega dogajanja na trgu, skozi aktivnosti na menjalnicah in blockchainu oziroma skozi psihološko sliko trgovalcev, predvsem kitov in institucionalnega kapitala.
 
Prvi graf prikazuje t.i. priliv (inflow) BTC kovancev na menjalnice. Kadar se število prenesenih BTC kovancev na menjalnice viša, to nakazuje na najverjetnejše bližajoče se korekcije. Nekaj najbolj izrazitih primerov lahko vidite na spodnjem grafu, označene s puščicami. Ko je prišlo do t.i. peakov (špic), ki so nakazali izrazito povečan priliv kovancev na menjalnice, je sledila korekcija in navadno ne majhna. A če smo pozorni, lahko vidimo, da se število kovancev na menjalnicah pravzaprav manjša oziroma niža. Nižanje sicer še ni izrazito, a kljub temu nakazuje trend padanja. To je bullish signal, čeprav bi z veseljem še nekoliko počakal. Kot omenjeno, trend padanja še ni prav izrazit, torej tovrstno dogajanje najverjetneje nakazuje nadaljevanje konsolidacijskega (zaspanega) gibanja vsaj še krajši čas.

Poglejmo si še analizo t.i. odlivov (Outflow) BTC iz menjalnic. Tukaj velja obratna razlaga. Kadar se število kovancev, ki se umikajo iz menjalnic viša, prihaja do t.i. vrhov oziroma peakov, kar je lepo vidno na spodnjem grafu. Odliv kovancev iz menjalnic nakazuje, da kupci nimajo želje po prodaji, zato jih umikajo, čemur sledi odboj cene. Tudi tukaj lahko vidimo, skrajno desno spodaj, kjer so prikazani zeleni stolpci, da se število odmaknjenih BTC kovancev iz menjalnic viša, kar nakazuje, da predvsem veliki kupci, ne računajo (vsaj trenutno) na kakšno rekordno ali večjo korekcijo. A ker tudi tukaj ta rast ni še tako izrazita, lahko dodatno potrdimo oceno, da bomo vsaj še krajši čas, BTC spremljali v zaspanem gibanju. Ne pozabite, to se lahko zelo hitro spremeni.

Ameriški Dollar (DXY)

Gibanje BTC in kripto trga sta v veliki meri pogojena z gibanjem USD. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je USD že nekaj časa v down-trendu, ki sicer nikakor ni izrazit, a vseeno USD nakazuje nekaj več šibkosti, kot v preteklih mesecih. Prav tako se USD nahaja tik pod močno resistance linijo $112-$114, nad katero se ni uspel prebiti in tudi trenutno kaže, da mu to ne bo uspelo, a za bolj jasno potrditev, bo potrebno počakati še nekaj dni. V kolikor bo USD sledil oranžni down-trend liniji, bi to dalo nekaj odbojnega prostora za BTC in kripto trg, a naj ponovim, večjih korekcij USD v tem trenutku še ne pričakujem. Bo pa vsak odboj BTC dobrodošel.

Delniški S&P 500 Index 

Kljub temu, da BTC sramežljivo nakazuje željo, da dokončno pretrga vez z delniškim trgom, mu to še ni uspelo in verjetno bo tako še kar nekaj časa. Delniški trg namreč močno pogojuje gibanje BTC in posledično kripto trga, zato moramo biti zelo pozorni tudi na ta kazalec. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se SPX index (črna krivulja) giblje znotraj t.i. descending channel trenda, ki ga prikazujeta oranžni ravni liniji. V zadnjih nekaj dnevih je prišlo do kar dveh neuspelih poskusov preboja zgornje trend linije, kar nakazuje, da nas najverjetneje čaka še nekaj negotovih dni, z možno korekcijo (SPX) do cca. 5%, v kolikor bo SPX nadaljeval gibanje znotraj trend linij, kar najverjetneje bo. Kaj to pomeni za BTC in kripto?

1W OBV in TRIX indikatorja, ter Fibonacci linije

Da bi iz tega izjemno zaspanega dogajanja BTC lahko izvlekli kar največ informacij, bomo pogledali spodnji graf, ki pa tokrat ponuja nekaj več indikatorjev in informacij, kot je to v moji navadi, saj prisegam na bolj jasne in pregledne grafe. A prepričan sem, da bo pogled kljub temu dovolj jasen in zgovoren.

Najprej bi opozoril na spodnja indikatorja oz. t.i. oscilatorja, ki nakazujeta prodajno/nakupni moment. OBV indikator, ki se nahaja skrajno spodaj, navadno zelo dobro nakazuje fazo (pozitivno/negatovno), v kateri se kovanec nahaja, prav tako pa z njim lažje identificiramo t.i. divergence trende, a o tem nekoliko kasneje. Kot lahko vidimo, se signalna linija nahaja tik pod mejno linijo, katera navadno loči bearish in bullish trend. Ko signalna linija preide nad mejno linijo in se obarva zeleno, to nakazuje začetek rasti. Trenutno BTC še vedno vztraja v redečem, pod mejno linijo, kjer se nahaja že kar nekaj tednov. To sovpada z že nekajkrat podano oceno, da se BTC najverjetneje pripravlja na večjo spremembo trenda, kar potrjujejo mnogi tedenski indikatorji in signali. Trenutna pozicija OBV indikatorja potrjuje že prej navedeno oceno, da bomo BTC najverjetneje še vsaj krajši čas spremljali v tem ozkem konsolidacijskem območju. Vsekakor pa si vsi želimo, da se OBV indikator čim prej obarva zeleno.

Nekoliko nad OBV indikatorjem, se nahaja TRIX oscilator, ki prav tako nakazuje prodajno/nakupni oziroma negativno/pozitivni moment v gibanju kovanca. Kot lahko vidimo, je TRIX v eni najnižjih oz. najbolj negativnih faz, gledano zgodovinsko. Za primerjavo lahko vzamemo obdobje zadnjega bear marketa 2018-2019, kjer lahko vidimo precejšnjo podobnost s trenutnim bear marketom. Po prehodu iz pozitivne (zelene) faze v negativno (rdečo), je močan prodajni pritisk histogram stolpce obarval temno rdeče. Sledilo je obdobje konsolidacije z nekaj malo rasti, kar nakazujejo svetlo rdeči stolpci, temu pa je sledilo nadaljevanje korekcije (ponovno temno rdeči stolpci), v kateri je BTC (2019), našel dno bear marketa. Temu je sledil prehod v daljšo konsolidacijo in nato postopen odboj. Zelo podoben redosled imamo tudi v aktualnem bear marketu. In če se bo zgodovina ponovila, kar bo pokazal le čas, je BTC svoje dno našel pri $17.592, čemur je sledilo obdobje konsolidacije, v katerem se trenutno še vedno nahajamo. Čakamo torej na potrditev dna in na obrat. A za enkrat še vedno ostajam pri oceni, da tistega pravega bull market obrata, najverjetneje še nekaj časa ne bo, predvsem zahvaljujoč težkim globalnim ekonomskim razmeram, katere pa znajo na določeni točki, predstavljati prelomno bullish točko za BTC in kripto. A o tem v enem prihodnih prispevkov.

Tudi TRIX indikator nakazuje, da je BTC še vedno globoko v bear marketu, da pa vsaj za enkrat, tisti najbolj agresivni prodajni pritisk pojenja. Da korekcija je vsekakor možna, a vsaj trenutno ne kaže, da bi šla izven okvirov konsolidacijskega območja.

Opozoril bi tudi na zelo pomembno Fibonacci analizo, ki se prav tako nahaja na zgornjem grafu. Kot vidimo, se BTC vse od točke aktualnega dna, katero je dosegel meseca junija, še vedno nahaja na eni najpomembnejših Fib linij, Fib 78%. Ta podatek je izjemno pomemben, saj dotična linija predstavlja zadnjo močnejšo support linijo pred nadaljevanjem večje korekcije, prav tako je to točka aktualnega dna. Padec pod linijo 78% bi najverjetneje pomenil korekcijo do območja $10.500 – $13.500, kar bi bilo skrajno dno. Za enkrat takšne korekcije ne pričakujem.

DMA20, DMA50

Če pogledamo nekoliko bolj kratkoročno, lahko vidimo, da sta DMA20 (zelena) in DMA50 (modra) trend liniji še vedno v bearish fazi. nakazuje se sicer želja po prehodu v bullish trend, a medvedje za enkrat še držijo dominanco, ki pa ni več tako zelo izrazita, a je ravno dovolj velika, da BTC ne omogoča nek vidnejši odboj. V kolikor bi se BTC uspelo prebiti nad $19.500 – $19.800 območje, bi to vsaj kratkoročno, pomenil bolj bullish signal.

Ključna korekcijska (support) in resistance območja

Včeraj sem vas opozoril, da znata biti petek in vikend precej volatilna, kar pomeni nekaj več cenovnega dogajanja, saj se jutri (petek), sprosti precejšnje število t.i. options naročil. Previdnost torej ne bo odveč. A skoraj zagotovo bo šlo za bolj kratkoročni nihaj in ne za kakšno dramatično spremembo trenda. Dejstvo je, da so signali na trgu tako mešani, cenovno gibanje BTC pa tako majhno, da nihče ne ve, v katero smer bo krenil BTC in za njim altcoini. Preprosto je preveč dejavnikov, ki vplivajo na prihajajoče dogajanje, tako da se lahko zgolj zanašamo na trenutne indikatorje in se pripravimo na oba možna scenarija.
 
Osebno ocenjujem, da v naslednjih dnevih drastičnih sprememb ne bo. Prišlo bo in že prihaja do večje volatilnosti, kar sem napovedal že pred časom, a vsaj za enkrat menim, da bo območje aktualnega dna zdržalo. Na spodnjem grafu pa lahko vidimo najbolj ključna območja, na katera moramo biti pazljivi.
 
 Zadnja močna support linija pred območjem dna, se nahaja med $18.200 – $18.500. Glede na trenutne indikatorje ocenjujem, da bo omenjeno območje ohranilo support in da BTC nižje ne bo padel v primeru povečanega prodajnega pritiska v naslednjih urah in dnevih. Gre za cca. 5% možni pullback glede na trenutno vrednost, kar sovpada s potencialnim pullbackom, ki ga nakazuje delniški SPX index.

Pomembni pa sta tudi močni resistance območji. Prvo, katerega mora BTC prebiti in spremeniti v support, v kolikor želimo videti več bullish momenta, se nahaja med $19.500 in $19.800, torej natanko v območju DMA20 in DMA50 linij. V kolikor bi mu ta preboj uspel, bi BTC nato najverjetneje spremljali v napadu na naslednje support območje $22.800 – $23.500, a za enkrat je to območje še preveč oddaljeno.

1W Bullish divergence

Naj ponovim, da se konsolidacijsko območje BTC nahaja med $17.592 in cca. $22.500. V času konsolidacije je povsem normalno, da prihaja do re-testa tako dna, kot vrha konsolidacijskega območja, zato vas takšna volatilnost ne sme presenetiti ali prestrašiti. Vseeno pa BTC nakazuje tudi pozitive signale, kateri sicer še niso potrjeni, a kljub temu ponujajo nekaj optimizma. Eden takšnih signalov je tudi t.i. bullsih divergence trend (graf spodaj), ki nakazuje najverjetnejši bullish preobrat na tedenskem intervalu.

A počasi. Še prej bomo morali biti pozorni na 3D RSI, katerega spremljamo že nekaj časa. Trenutno se še vedno drži natanko na trend liniji, a trend na trgu trenutno ni najbolj pozitiven, zato bo potrebno zelo paziti, ali se bo uspel obdržati nad trend linijo. Sobota bo dan odločitve. Padec pod trend linijo, bi pomenil padec BTC v območje supporta $18.200 – $18.500, lahko tudi do re-testa dna, v kolikor bi petek prinesel izrazitejši prodajni pritisk. Naj ponovim, trenutni indikatorji nakazujejo, da medvedje še ohranjajo dominanco, a kljub temu le ta ni tako izrazita, da bi v naslednjih dnevih spremljali kakšno drastično korekcijo. Da, vsekakor je možen re-test aktualnega dna, a najverjetneje bo support območje $18.200 – $18.500 zdržalo pritisk.

Zapis je izključno informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta. Prav tako priporočam, da pred trgovanjem vedno opravite še svojo analizo in poskrbite za ustrezno risk management strategijo!

Predhodnji članek

Gala (GALA)/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

Ethereum (ETH)/USD – Tehnična analiza

error: Content is protected !!