Aptos Labs (APT) – Fundamentalna analiza (PREMIUM)

Aptos Labs (APT) je nov kovanec, ki je luč sveta ugledal letos, v začetku meseca oktobra. Aptos je Layer 1 blockchain kovanec, ki naj bi ustvaril novo Web3 uporabniško izkušnjo. Ker gre za popolnoma nov kovanec si poglejmo nekaj več podrobnosti in njegov potencial.

Namen in cilj projekta

Aptos je Layer 1 blockchain, ki naj bi zagotavljal najbolj varno, zanesljivo in razvojno naravnano okolje na svetu, z uporabo porogramskega jezika, znotraj Diem Blockchain omrežja, ki je del Meta projekta (Facebook). Ključna vloga Aptosa je ustvariti visoko varnostno in prilagodljivo okolje, ki bo zmoglo v rekordnem času obdelati velike količine informacij. Tako želi postati neposreden konkurent SOL (Solana) in celo MATIC.
 

Investitorji in kapital

Aptos je projekt, ki je še pred uradnim zagonom, uspel opozoriti nase. Tako je pritegnil pozornost nekaterih največjih svetovnih kripto investitorjev, kot sta Coinbase in FTX. Zgolj v mesecu marcu jim je tako uspelo zagotoviti kar $200 milijonov neposrednih investicij. V mesecu juliju 2022, jim je uspelo v sklopu Series A Funding, zagotoviti še dodatnih $150 milijonov, s strani FTX Ventures in Jump crypto. Aptos je vsekakor projekt, ki je nadvse zanimiv za velike investitorje, predvsem tiste, povezane s samimi menjalnicami, kar je razumljivo, saj Aptos ponuja rešitve, ki so namenjene prav njim, ter tudi inštitucijam, ki delujejo v okviru finančno-plačilnih projektov.

Tokenomics

12.10.2022, je bil najavljen uradni zagon maineta. Na voljo je bilo 1 milijon Aptos tokenov. Distribucija tokenov je potekala v sledečih razmerjih:

  • 51,02% community
  • 19% core contributors
  • 16,50% Fundation
  • 13,48 Investors
V primerjavi z drugimi projekti, bi želel opozoriti na precej visok odstotek tokenov, ki so v lasti razvojne ekipe in investitorjev. To samo po sebi ne pomeni, da bi šlo za kar koli negativnega, ali da projekt ne bi bil uspešen, vsekakor pa to dopušča možnost velike korekcije in manipulacije, v kolikor bi se investitorji in ekipa na določeni točki, odločili prodati. Nikakor ne trdim, da bo do tega prišlo, zgolj opozarjam na možnost, v kolikor bi se odločili investirati v APT.
 
Naslednji pomemben podatek je tudi supply. Analiza pokaže, da je preko 82% supplya v različnih kategorijah Stakinga in trenutno niso na voljo za prodajo. 
 

Menjalnice

Večina največjih in pomembnejših menjalnic, kot so Binance, FTX, Coinbase, Crypto.com, Kraken, ByBit in druge, so APT zlistale še isti dan, ko je bil kovanec na voljo. Med menjalnicami torej vlada precejšnje zanimanje, kar vsekakor povečuje potencial tega kovanca.

Trenutni razvoj

Po informacijah ekipe, ki stoji za APT, se v tem trenutku že razvija preko 100 projektov, na Aptos blockchain networka, kar je izjemno lepa številka za projekt, ki je star komaj mesec dni.

Cena in market cap

Vrednost APT je v trenutku pisanja tega prispevka dobrih $8.

Market cap (MC) znaša $1,064,854,526, medtem ko Fully Diluted Market Cap (FDMC) znaša kar $8,185,563,639.To, da FDMC tvori takšno razliko od MC, lahko predstavlja težavo, o tem sem že pisal pred nekaj odstavki, a v danem trenutku je še mnogo prezgodaj, da bi lahko govorili o potencialni prodaji s strani investitorjev in ekipe, zato to informacijo jemljite zgolj kot informacijo in ne kot opozorilo na skorajšnje dogajanje.

Whitepaper in časovnica

Projekt ima predstavljen Whitepaper, katerega si lahko ogledate tukaj, prav tako ima zasnovano časovnico, za katero pa bi si želel, da bi bila morda nekoliko bolj jasno določena. A glede na to, da je Aptos v zgolj nekaj mesecih eksplodiral, najverjetneje ekipa svoj fokus primarno posveča tehnološkemu in finančnemu razvoju.

Tehnična analiza (APT/USDT)

Glede na dejstvo, da gre za nov kovanec, neke obširne tehnične analize še ni moč narediti, saj je preprosto premalo podatkov. Vsekakor je Aptos opozoril nase in kripto trg veliko govori o tem projektu. V tem trenutku je APT zanimiv predvsem za kratkoročno trgovanje, zaradi dokaj čistih support in resistance linij. Seveda, v kolikor želite, lahko vstopite tudi z namenom dolgoročne HODL investicije, a vseeno bi za takšno trgovanje svetoval, da se še malo počaka in da se potrdi trend.

Optimalno območje vstopa je območje med $7,3 in $7,5, ker pa APT gradi soliden support med $7,9 in $8,2, lahko tudi tukaj vstopate z namenom dolgih pozicij (LONG) in dobičke pobirate malo pod močno resistance linijo, med cca. $9,2 in $9,4. Naj ponovim, gre za trgovanje na krajših časovnih intervalih.

Zaključek

APT je brez dvoma kovanec, ki je opozoril nase. Tako trg, kot tudi investitorje. Da, kot vsak nov kovanec prinaša kar nekaj tveganja, tudi zavoljo močnega vpliva ekipe in investitorjev na distribucijo tokenov. Tehnološko eden najbolj zanimivih kovancev, ki zna zelo resno konkurirati SOL, MATIC in še nekaterim drugim kovancem. Svetujem, da ste pozorni nanj, a ne prenaglite se z vstopanjem, saj bo le čas pokazal tisti pravi potencial.

 

Zapis je izključno informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta. Prav tako priporočam, da pred trgovanjem vedno opravite še svojo analizo in poskrbite za ustrezno risk management strategijo!

Predhodnji članek

LUKSO (LYXe)/USDT -Tehnična analiza

Naslednji članek

Dogecoin (DOGE)/USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

error: Vsebina je zaščitena!