Analiza trga altcoinov in kdaj lahko pričakujemo altcoin season (PREMIUM)

BTC (Bitcoin) izkazuje močno dominanco praktično celotno letošnje leto, v odnosu na trg altcoinov. Nekaj altcoinov sicer skače iz povprečja, a gledano makro sliko trga, v letošnjem letu še nismo videli dominance altcoinov in večina, tako kovancev, kot tudi trgovalcev, ki držijo izključno ali primarno altcoine, je v negativnem stanju, če primerjamo s trgovalci, ki primarno ali izključno držijo BTC.

A cikel dominance na trgu vedno prehaja iz BTC v altcoine in nazaj. Gre za naravni cikel trga. Prav ta prehod pa bomo danes nekoliko bolj analitično pogledali in skušali določiti, kdaj lahko pričakujemo prehod dominance iz BTC v altcoine in posledično v tisto pravo rast altcoinov. 

Začnimo z analizo trenda trga altcoinov (TOTAL MC OTHERS). Pogled na 1D interval pokaže, da trg altcoinov tvori rising wedge trend strukturo, ki sicer na koncu pripelje do večje korekcije, a navadno ne prej, preden se tvorijo trije, ali celo štirje valovi odbojev. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, so altcoini tvorili 2 izrazita vala, priča pa smo začetku tvorbe tretjega in najverjetneje zadnjega vala v tem bull runu.

Spodnja trend linija služi kot močna support linija tudi na makro ravni, kar najverjetneje pomeni, da so altcoini dno že dosegli in prišlo je do odboja. To sicer ne pomeni, da trg altcoinov ne more pasti nižje, a takšna verjetnost je zelo majhna in jo lahko sproži le kakšen nepredvidljiv globalni geopolitični dogodek, ali FUD vest, ki bi zamajala finančni in kripto trg. Podobno potrditev dobimo tudi s Fibonacci analizo (graf spodaj), kjer lahko vidimo, da je prišlo do odboja natanko v pomembnem golden pocket območju (temno zeleno območje). Najverjetneje bodo altcoini od tu dalje akumulirali moč, za nadaljnjo rast.

Da bi lahko lažje razumeli distribucijo moči oziroma dominance, si pogljemo še gibanje BTC in odnos med BTC ter ETH. Pogled na graf dominance BTC (BTC D) kaže, da je le ta še vedno precej izrazito na strani BTC, kar pomeni, da je nad vrednostjo 40%, a kot lahko vidimo na grafu spodaj, se krivulja počasi obrača na dol, kar pomeni, da se vse več kapitala iz BTC steka v altcoine. To ne pomeni, da sledi drastičen padec BTC, ampak zgolj hitrejšo rast altcoinov, ko se bo dominanca prevesila na njihovo stran.

Potrditev dobimo tudi z analizo trgovalnega para ETH/BTC oziroma primerjavo Ethereuma z BTC. BTC še vedno kaže nekaj več dominance, a kot lahko vidimo na grafu, ETH počasi prehaja iz faze akumulacije na območju makro support linije, kjer je prišlo do odboja. Podobno kot altcoini, tudi ETH tvori rising wedge z dvema izrazitima valoma, kar pomeni, da smo na začetku tvorjenja tretjega in najverjetneje zadnjega vala, preden bomo prešli v bear market.

Za vse manj izkušene trgovalce naj povem, da BTC in ETH skupaj tovorita/predstavljata praktično 60% celotnega kripto trga, torej je njuna primerjava nadvse relevantna, ne glede na to, ali v svojem portfelju držite BTC in/ali ETH. Njuno gibanje in dinamika njunega gibanja vplivata na celoten trg. 

Tudi tukaj lahko posežemo po Fibonacci analizi, ki nam pokaže, da je ETH, podobno kot altcoini, v območju golden pocketa, našel močan support, kjer je prišlo do odboja.

Indikatorji potrjujejo prebujanje altcoinov

3SMA (Alligator) analiza trenda kaže, da altcoini, na 1D intervalu, počasi prehajajo v fazo odboja. To lahko vidimo na spodnjem grafu, kjer zelena SMA linija počasi prehaja na vrh, modra pa se počasi premika na dno. To sicer še ne pomeni takojšnje eksplozije altcoinov, saj v danem trenutku na trgu še ni dovolj voluma, pomeni pa, da prihaja do odlične podlage, ki bo najverjetneje razultirala v veliki odboj.

Še bolj optimistični, vsaj za enkrat, smo lahko s pogledom na EMA Ribbon graf (spodaj), kjer se trg altcoinov postavlja nad indikator in ga iz resistance linije, spreminja v support linijo. Prav to bo eden ključnih signalov, za začetek velikega odboja.

Blockchain analiza dominance

Še en graf si velja ogledati, to je blockchain graf dominance altcoins/BTC. Kot lahko vidimo iz spodnjega grafa, ta potrjuje zgoraj navedene ocene. Dominanca trenutno še vedno na strani BTC, a vse bolj se kapital akumulira na strani altcoinov, kar jim krepi moč. Trenutno smo še globoko v t.i. BTC season, a zgodovinsko gledano, kadar koli je dominanca padla pod vrednost 25 (spodnja modra ravna linija), je navadno to naznanilo začetek močnega odboja altcoinov.

Kdaj lahko pričakujemo prehod v altcoin season?

Točno oceno je zelo težko podati oziroma skoraj nemogoče. Lahko pa uporabimo indikatorje in trende gibanja, s pomočjo katerih lahko ocenimo, kakšno bo prihajajoče gibanje altcoinov in v katerem obdobju. Kar lahko zatrdim, z dovolj veliko zanesljivostjo je to, da nas čaka še en veliki odboj altcoinov (verjetnost še dveh velikih odbojev je izjemno majhna). S tem bo dosežen še tretji val, čemur bo sledila velika korekcija in prehod v BTC season, kjer bomo spremljali še dominanco BTC, nato pa prehod v tisti pravi bear market.

Če izhajamo iz tehničnih indikatorjev in intenzitete gibanja altcoinov, je moja ocena, da lahko tisti pravi prehod v altcoin season pričakujemo (okvirno) v obdnoju med mesecem majem in septembrom. V tem času bo dominanca altcoinov najverjetneje zelo velika, kar pomeni, da bodo mnogi altcoini (ne vsi!) ponudili izjemno lepe donose. Na tej točki bi želel poudariti, da ne glede na dominanco altcoinov, priporočam investiranje v močnejše altcoine, ki temeljijo na močnih projektih in so v tem trenutku močno cenovno podcenjeni. Tako si boste zagotovili ne samo lepe donose, ampak tudi večjo stabilnost oziroma varnost, tudi po koncu altcoin season. Kovanci, na katere velja biti pozoren, poleg ETH, so npr. ADA, XRP, HBAR, ATOM, SOL, VET, SAND, GALA, MANA, AVAX, LINK, BNB, MATIC, DOT, LUNA, RUNE, THETA (razvrščeni naključno) in še nekateri.

Obdobje maj-september je, po moji oceni, ki temelji na tehničnih indikatorjih in trendu gibanja, najbolj verjetno za začetek vrha altcoin season vala. Možno je, da bi se ta trend zavlekel v jesen (september-november), a menim, da je za to manj možnosti. Poudarjam pa, da je ta ocena postavljena pod predpostavko, da v tem času ne bo prišlo do kakšnih negativnih globalnih geopolitičnih dogodkov oziroma večjih FUD novic, kar bi situacijo na trgu najverjetneje močno spremenilo in poslabšalo. A ne glede na to, moja ocena je, da nas čakata še lepa rast altcoinov, nato pa še velik odboj BTC, čemur bo sledilo obdobje bear marketa. 

V tednih in mesecih, ki so pred nami, bomo vse bolj priča odboju mnogim altcoinom, a otvoritev altcoin season, bo, kot je to v navadi, pričel ETH, kateremu bodo sledili tudi ostali kovanci. Trenutno se nahajamo v obdobju akumulacije, kjer prihaja do potrditve up-trenda. To je tudi obdobje, ki je najbolj primerno za nakup altcoinov. VSekakor ne priporočam, da brezglavo kupujete vse kar se kupiti da, ampak da strateško pripravite svoj portfelj. Le ta naj vsebuje nekaj močnejših in stabilnejših altcoinov, tem pa lahko dodate tudi kakšnega malo bolj tveganega, a osebno bi portfelj baziral na manj tveganih in močnih altcoinih. Prav tako si zapomnite, da altcoin season in rast ne bosta trajala večno. Najverjetneje imamo prostora za cca. 2-3 mesece rasti, zato poskrbite, da boste v tem času izplačevali tudi dobičke. Dobiček je ključen za pripravo na bear market, ko bodo vrednosti altcoinov padle tudi za 80% (nekateri kovanci tudi več). To pa bo tudi čas za ponoven dokup. Najuspešnejši trgovalci so svoj uspeh zgradili prav v času bear marketa, medtem, ko so mnogi, ki niso pobirali dobičkov v času rasti, čakali in verjeli, da bodo vrednosti še rastle.

 

Analiza je zgolj informativne narave in velja le kot ocena. Pred trgovanjem obvezno opravite tudi lastno tehnično analizo.

Predhodnji članek

VET/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

DOT (Polkadot)/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!