Analiza kripto trga (BTC in altcoin market) po septemberskem FOMC zasedanju

Včeraj se je zgodil dolgo pričakovani sestanek FOMC, kjer je predsedujoči tej organizaciji, Jerome H. Powell, predstavil novo obrestno mero in najverjetnejše ukrepe, ki bodo še sledili v letošnjem letu. Šlo je za verjetno enega najpomembnejših dogodkov v letošnjem letu, žal pa so občutki po njem ostali mešani. FOMC je obrestno mero dvignila za pričakovanih 0,75%, predsedujoči je namignil, da se bodo ukrepi z dvigi obrestnih mer še nadaljevali v tem letu, kaj drugega pa, razen veliko leporečja, s katerim je želel nekoliko umiriti celotno situacijo, ni bilo povedanega.

Temu primerno je odreagiral tudi trg. Najprej je prišlo do usklajene in rekordno hitre korekcije, kateri je sledil prav tako hiter odboj in BTC je ostal pri vrednostih okoli $19.000. Tako trg še naprej ostaja v precejšnji negotovosti, kar nakazuje, da so pred nami meseci polni volatilnosti, negotovosti in dinamičnega dogajanja – predvsem v psihološkem smislu. Poglejmo pa si, kaj lahko pričakujemo od kripto trga v tednih, ki so pred nami.

BTC support, resistance in trend linija

BTC se je po včerajšnjem FOMC sestanku uspel stabilizirati pri vrednosti okoli $19.000, kar pomeni znotraj zadnje močne in ključne support linije/območja, med aktualnim dnom $17.592 in $19.100. Reakcija BTC na tej točki kaže, da gre za močno support linijo, ki je zdržala tudi ta zadnji pretres. To je dober znak, ki daje kar nekaj upanja, a po drugi strani vemo, da pogosteje kot je support ali resistance linija stestirana, večja je verjetnost, da popusti. Če pogledamo spondji graf, vidimo, da BTC žal še vedno ni uspel prebiti padajoče oranžne trend linije, kar pomeni, da ostaja v bearish fazi. Pred dnevi je sicer prišlo do preboja, a se je izkazal za t.i. fake out. BTC pa nakazuje, da želi ponovno poskusiti s prebojem. Tako ostaja odprto vprašanje – katera linija bo popustila prej, support ali downtrend linija?

Še enkrat želim ponoviti, da je nadvse pomembno, da BTC ne izgubi trenutnega supporta, saj bi v tem primeru sledil precej hiter in velik padec. Po drugi strani pa sta zelo pomembni dve resistance liniji (območji), kateri mora BTC prebiti in se pozicionirati nad njima, v kolikor želi pridobiti nekaj bullish momenta. Prva resistance linija je območje $19.500 – $20.800, ki leži na downtrend liniji in predstavlja prvo resistance območje, za katerega bi si želel vidite, da ga BTC uspešno prebije. To bi namreč nakazovalo, da biki prevzemajo pobudo. Sledi drugo območje, med $22.800 in okvirno $25.000. Dokler BTC omenjeni območji ne spremeni v support liniji, toliko časa ne moremo biti mirni, da je vsaj večji del nevarnosti za nadaljevanje korekcije, mimo.

Pomembnost omenjenih resistance linij kažeta tudi kratkoročna trend indikatorja MA20 in MA50, na grafu spodaj. BTC se trenutno nahaja pod obema linijama, kar kaže na beraish sentiment, a vsekakor BTC vsaj nakazuje željo, da se želi prebiti nad MA20 trend linijo, pri slabih $20.000, kar bi bil prvi korak na poti do bolj bullish dogajanja. Počakajmo še nekaj dni.

BTC dominanca (BTC D)

Ko je že kazalo, da trg altcoinov akumulira moč za preobrat dominance iz BTC na trg altcoinov, je trg z nadaljevanjem korekcije poskrbel, da se je dominanca ponovno prevesila v prid BTC, kar pomeni, da je večina altcoinov utrpela ponovne precejšnje izgube. Razen nekaj svetlih izjem. Dominanca BTC se je tako po padcu pod mejno vrednost 40%, kaj hitro dvignila na vrednost dobrih 41%. Vsekakor dober znak za BTC, a potrebno bo biti pazljiv, saj se pri vrednosti okoli 41,5%, nahaja precej močna resistance linija in zanimivo bo videti, kako bo odreagiral BTC, Ali bo nadaljeval z večanjem dominance ali pa bo prišlo do zavrnitve in altcoini bodo ponovno dobili nekaj priložnosti za rast.

Trg altcoinov (TOTAL2)

V kolikor pogledamo trg altcoinov lahko vidimo, da je ponovna dominanca BTC pustila nekaj posledic na večini altcoinov (razen nekaj izjem), zato so le ti prešli v korekcijo. Se pa trg altcoinov nahaja na zelo pomembni točki in sicer na makro support liniji, katera mora zdržati morebitno nadaljevanje prodajnega pritiska, saj bi v nasprotnem primeru to bil zelo slab znak za altcoine. Glede na trenutno situacijo izgleda, da trg altcoinov tvori lower low trend, kjer po treh valih navadno pride do odboja. Trenutno sta bila tvorjena dva vala, sedaj pa bomo videli, v dnevih, ki so pred nami, ali bodo altcoini tvorili še tretji val, po katerem bo prišlo do odboja. Nekaj tega sicer trenutno kažejo, a o konkretnejšem odboju še ne moremo govoriti. Vsekakor svetujem previdnost pri altcoinih, predvsem pa bodite pozorni na makro support, ki bo glavni pokazatelj v dnevih oziroma tednu ali dveh, ki so pred nami, v katero smer bo šel trg.

ETH/BTC

Če pogledamo makro Fibonacci analizo para ETH/BTC vidimo, da je vsaj trenutno, ETH in posledično večina altcoinov, na precej trhlih temeljih, v primerjavi z BTC, zato še enkrat svetujem previdnost. Da, mnogi altcoini so v območju, ki velja za zelo primerno območje dokupa, a upoštevati je potrebno trenutne tržne razmere, zato ohranite veliko stopnjo previdnosti. To pomeni, da v primeru dokupa, vedno določite stop loss pozicijo, s pomočjo katere boste, v primeru korekcije, prodali del portfelja, ob koncu korekcije pa boste ponovno vstopili oziroma dokupili.

Na spodnjem grafu lahko vidimo, da se ETH nahaja znotraj golden pocket območja (zeleno območje), da pa je še nekaj prostora, ki ga loči od ključnega območja golden pocketa (temno zeleno), katerega se kovanec slej kot prej dotakne in to območje postane ključno območje, kjer pride bodisi do večjega odboja, bodisi do nadaljevanja večje korekcije. Glede na trenutno situacijo in v primeru nadaljevanja slabšanja razmer na trgu, bi ETH tako lahko padel še za nadaljnjih dobrih 10% v primerjavi z BTC, kar pomeni, da bi dosegel zadnjo support linijo ($1050), pred padcem pod $1000.

V primeru skrajnih razmer, pa bi ETH, posledično pa tudi velik del altcoinov, padel še mnogo globje, okvirno med 30% do okoli 50%, gledano na BTC in trenutno vrednost. A naj ponovim, to je v primeru skrajnih razmer na trgu. Trenutno (še) nismo tam, saj se stanje vsaj na videz skuša stabilizirati in umiriti. Pomembno pa je, da se zavedate tveganja in visoke volatilnosti na trgu altcoinov.

Ameriški Dollar (DXY)

V katero smer bo šel kripto trg, bo v veliki meri nakazal ameriški Dollar, ki kaže neverjetno moč. Tako se trenutno nahaja na najvišji vrednosti zadnjih 20 let in več kot očitno je, da mu trenutne geopolitične razmere več kot ustrezajo. V kolikor pogledate RSI indikator na spodnjem grafu zgoraj lahko vidite, da se že več tednov giblje na zgornji meji prenakupljenosti, a kljub temu še vedno ni prišlo do korekcije, kar je izjemno. A večno tako ne more ostati in do korekcije bo nedvomno prišlo. Takrat bo lažje zadihal tudi kripto trg. 

Kot lahko vidite, je USD (DXY) brez težav prebil vse dosedanje resistance linije, $105, $108 in $110, trenutno pa se bliža eni najmočnejših resistance linij, med $112 in $114. Glede na večtedensko visoko stopnjo prenakupljenosti in tvorbo bearish divergence trenda, bi v temu območju skoraj zagotovo moralo priti do korekcije. Vprašanje je le, do kakšne. Vsekakor bi si želel korekcijo vsaj nazaj do območja $105 ali celo nižje. Dokler pa USD ohranja vrednost, večje rasti kripto trga ne moremo pričakovati.

Kaj lahko pričakujemo od BTC

Kot že omenjeno, eden prvih pokazateljev gibanja BTC bo prav ameriški Dollar. Zato je potrebno biti pozoren na njegovo gibanje. 

Zelo pomembno vlogo bodo žal igrali tudi geopolitični dogodki, saj je ruski predsednik Vladimir Putin sklical delno popolno mobilizacijo, kar nakazuje na stopnjevanje grožnje z vojaškim konfliktom. Nekaj, na kar moramo vsekakor biti zelo pozorni, saj takšni dogodki (potencialni black swan dogodki) lahko kaj hitro vplivajo na spremembo trga. Zadnji takšen primer je bil Covid crash, marca 2020.

S pomočjo spodnjega grafa in makro Fibonacci analize (1D interval) lahko vidimo, da se BTC že nekaj časa bori z resistance linijo v območju golden pocketa (temno zeleno območje). Že uvodoma sem izpostavil dve resisatnce liniji, katere mora BTC prebiti, da bi lažje govorili o bullish nadaljevanju in novi rasti. Prvo območje je med $19.500 in $20.800, drugo pa med $22.800 in okvirno $25.000. Če pogledamo območje golden pocketa na spodnjem grafu vidimo, da le to leži med $24.000 in $26.000, kar potrjuje pomembnost prej omenjenih resistance linij. Prav to je območje, katerega bom v naslednjih dnevih in nekaj tednih spremljal, saj bi želel, da se BTC pozicionira nad omenjeno območje. Po preboju tega območja, bi sledil napad na območje med $30.000 in $34.000, a v danem trenutku BTC še nima te moči, zato počakajmo, bodimo potrpežljivi in pojdimo korak po koraku. 

Na tej točki bi še enkrat želel opozoriti na pomembnost trenutnega support območja, po katerem se giblje BTC ($17.592 – $19.100). Gre za zelo močno makro support območje, a z vsakim re-testom, izgublja svojo moč, s čimer se veča verjetnost nadaljevanja korekcije. V kolikor bi ta support linija popustila, bi prešli v dokaj hitro in dokaj veliko nadaljevanje korekcije, ter iskanje novega dna. V kolikor izhajamo iz spodnje Fibonacci analize, bi prvo naslednje support območje bilo med okvirno $13.500 in $15.000, nahaja pa se na skrajni Fib support liniji pri 78%.

Support še nudi dovolj moči, a izrisuje se signal, ki potencialno predstavlja razlog za skrb

Zahvaljujoč makro supportu BTC še vztraja nad aktualnim dnom in prav to območje je meja, katero moramo spremljati. V kolikor bi BTC padel pod ta support, bi to bil slab signal. Trenutne razmere nakazujejo nekaj bolj mirnih dni, v smislu konsolidacije. A ne smemo pozabiti, da se bliža konec tedna in počasi tudi konec meseca, prav ta dva dogodka pa bosta pokazala precej bolj jasno sliko nadaljnjega gibanja BTC in trga. Vsekakor bi si želel, da bi BTC teden, predvsem pa mesec, zaključil vsaj nad $19.500, torej nad downtrend linijo, saj bi to nakazovalo na nekaj več moči bikov in posledično verjetno nekaj več rasti v naslednjem mesecu.

Me pa skrbi signal, ki ga na 2W intervalu izrisuje Stochastični RSI. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se Stoch RSI nahaja tik na spodnji liniji 20%, nakazuje pa prehod v negativno fazo, kjer morda linija seka rdečo linijo navzdol. Če pogledamo zgodovino lahko vidimo, da kadarkoli je prišlo do tega dogodka, je sledila večja korekcija, v višini 50%-60%. Prav tako lahko tudi vidimo, da trgovalni volume pada, kar bi lahko nakazovalo, da se v naslednjih dnevih, bolj verjetno proti koncu meseca, pripravlja ponovna večja sprememba gibanja trenda. Kaj to pomeni?

Trenutno še nič, saj support še vedno nudi dovolj opore, USD pa nakazuje povečano verjetnost korekcije, a za bolj jasen odgovor bo potrebno počakati na zaključek tedna in predvsem meseca. V kolikor bi se spodnji trend ponovil in potrdil, potem bi to bil razlog za povečano skrb, saj bi, gledano na pretekle korekcije, BTC lahko videli v korekciji do območja med $8.500 in $11.500. A naj ponovim, nikakor ne trdim, da bo do omenjene korekcije prišlo, obstaja pa možnost glede na trenutne indikatorje in predvsem na zgodovinske dogodke.

Na kaj moramo torej biti pozorni?

  • Aktualni support mora zdržati in BTC ne sme pasti pod trenutno dno pri $17.592
  • Gibanje USD bo zelo dober pokazatelj gibanja kripto trga
  • BTC mora teden, predvsem pa mesec, zaključiti nad $19.500
  • Za bolj bullish moment, se mora BTC pozicionirati nad $22.800-$25.000 v naslednjem mesecu
  • Zelo pomembno bo prihajajoče geopolitično dogajanje

BTC za enkrat ohranja dovolj moči, da ostaja nad okoli $19.000. Tudi dejstvo, da zadnji FOMC dogodki okoli novih obrestnih mer niso potegnili BTC pod trenutno dno, so pozitiven signal, a žal nikakor še nismo na “varni” strani, saj se izrisujejo signali, katerih realizacija bi pomenila precej slabo popotnico za BTC in kripto trg v prihajajočih mesecih. S koncem tedna in meseca, bomo dobili veliko bolj jasno sliko, do takrat pa ostanite previdni in ne pozabite na risk management strategijo.


Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI, sedaj za zgolj 50 EUR/leto, namesto 75 EUR!

Predhodnji članek

Cardano (ADA)/USDT – tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

Kako prepoznati visoko tvegane kovance, kako trgovati z njimi, zakaj se jim je bolje izogibati in zakaj trgovanje z altcoini ni enako trgovanju z BTC (PREMIUM)

error: Content is protected !!