Ali grozi zlom še kakšni menjalnici? Kako globoko še lahko pade kripto trg? Kaj menim o XRP oziroma Ripplu? Lahko BTC pade do $4.000? Osebni in odkriti odgovori na vaša vprašanja.

Tokratni prispevek je pravzaprav skupek vaših pogostih vprašanj in mojih osebnih pogledov na aktualno kripto dogajanje, kot tudi širšo makro ekonomsko sliko. Prispevek bo tokrat nekoliko bolj usmerjen v razmišljanje in osebne poglede, kot v same tehnične analize, ki bodo tokrat v drugem planu. A dovolite mi, da na začetku jasno zapišem, da je pričujoči zapis mišljen izključno kot osebni pogled, kot nekaj, kar se potencialno lahko zgodi in ni nujno, da se bo zgodilo. Govora je o potencialu, katerega se moramo zavedati in se nanj pripraviti. Skozi prispevek bom poskušal na kar najbolj preprost način predstaviti svoje poglede in najbolj verjetno dogajanje, ki bo sledilo.

Vsekakor pa bi se želel vsem skupaj zahvaliti za vaša vprašanja. Vedno se trudim odgovoriti na vsa, v kolikor mi to le dopuščata čas in znanje. Žal vseh odgovorov nimam tudi sam in v kolikor kdaj komu nisem uspel odgovoriti, se za to opravičujem. Prispevek vam bo ponudil kar nekaj več branja, a upam da tudi odgovorov, ki jih iščete. Morda vam zapis ne bo všeč, ali se z njim ne boste strinjali. Imate vso pravico. Moj namen je le ponuditi oseben pogled na aktualno dogajanje in vas opozoriti na možne pasti in nevarnosti, ki bi lahko še sledile.

Kaj se pravzaprav dogaja s kripto trgom?

Kripto trg se, vse od okvirno začetka leta, nahaja v globokem bear marketu. Če je po eni strani ta bear market popolnoma primerljiv s preteklimi bear marketi, govorim predvsem o dolžini trajanja in globini korekcij, je po drugi strani mnogo bolj brutalen, v njem pa smo videli stvari, katerih tudi v preteklih bear marketih nismo videli. Vsaj ne v takem obsegu. Kot mnogi, ki me spremljate dlje časa veste, sem sam na kripto trgu že od leta 2014. Torej je to že moj tretji bear market in tudi sam sem (negativno) presenečen nad nekaterimi dogodki, ki smo jim bili priča. A ko se nekoliko distanciram od dogajanja in sliko pogledam malo širše in v celoti, vse skupaj dobi pravi smisel.

Ko sem začenjal, davnega leta 2014, je bil kripto trg še zelen. Pravzaprav niti ni bil trg. Na njem smo bili navdušenci nad blockchainom, nekoliko manj konservativni individualni vlagatelji in avanturisti, željni hitrih zaslužkov. Takrat še ni bilo prisotnega institucionalnega kapitala, velikih vlagateljev, kripto ni bil sprejemljiva oblika plačila. Pravzaprav so mnogi, podobno kot v začetku 90ih za internet, govorili, da sta blockchain in kripto le prehodna faza, ki nima resnega potenciala. Si danes lahko predstavljate svet brez interneta? Izjemno težko. Podobno bo in je s kriptom oziroma blockchinom. V to sem prepričan. Danes skoraj ni človeka, ki ne bi slišal za Bitcoin, kriptovalute in blockchain. Trg je postal mnogo bolj zrel, nanj so vstopili mnogi institucionalni vlagetlji in blockchain postaja splošno sprejeta tehnologija. Ne samo za potrebe kripta, ampak širše. Torej ni nobenega dvoma, da blockchain in kripto postajata eden najpomembnejših temeljev za prihodnost ekonomije, poslovanja in tehnologije, kljub temu, da je kripto trg, v primerjavi s klasičnim finančnim trgom, še vedno pravi palček po total market capu. A to je dober znak. Pravzaprav zelo dober znak, saj če je kripto že sedaj zatresel tradicionalne finančne trge, kaj šele bo, ko bo začel resnično rasti. Ironija pa je, da je vso trenutno negativno dogajanje, povezano s kripto trgom, pravzaprav samo še en pokazatelj, kako pomemben postaja kripto trg in kako močno si ga določeni finančni krogi želijo podrediti. Podobno kot trg zlata in/ali delniški trg.

Se zgodovina ponavlja?

Misel pravi, da se zgodovina rada ponavlja, če pa se že ne ponavlja, se vsaj rima. To še posebej velja za finančne trge. Nobena skrivnost ni, da svet obvladuje precej majhen krog ljudi, skoncentriran okoli tradicionalnih finančnih (bančnih) inštitucij. Poznamo angleški izraz “money lords”. Gre za krog ljudi, ki s pomočjo finančnih vzvodov vpliva na svetovno politiko, izobraževalne sisteme, medije in na koncu na celotno družbo, čeprav se mnogi tega niti ne zavedajo, ali celo nočejo zavedati. Kar moramo vedeti je, da gre za najbolj koruptiven in egoističen krog ljudi, ki ima izključno en cilj – lastno dominanco nad svetovno družbo. 
 
Leta 2008 oziroma 2009, ko je skrivnostni Satoshi Nakamoto razvil Bitcoin in ga ponudil svetu, je ob tem jasno zapisal, da je bil BTC razvit s poštenimi nameni in s ciljem, družbo narediti bolj pravično, kjer ljudje in njihove finance ne bi bile odvisne od bank in drugih posrednikov, temveč izključno od njih samih. Bitcoin je bila nekakšna logična razvojna posledica velike recesije, ki je svet udarila leta 2008. Kot veste, sem velik privrženec Bitcoina, čeprav ne sodim med t.i. BTC maximaliste, saj v portfelju držim tudi nekaj altcoinov, a dejstvo je, da verjamem predvsem v BTC, ki je trenutno najboljši tehnološki, varnostni in finančni približek “popolnosti”. Popolnoma se zavedam, da tudi BTC ni idealen, a ne toliko zaradi sebe, kot zaradi ljudi, ki ga ne razumejo. Zelo dobro pa BTC razume t.i. pametni kapital in prav zaradi tega, se največ pametnega kapitala steka prav v BTC. 
 
Prav tako se zavedam, da tudi z BTC obstaja kar nekaj tveganj, a jih je mnogo manj, kot v primeru altcoinov. BTC nima svojega “šefa”, kot ga imajo pravzaprav vsi altcoini. BTC za obstoj in vrednost ne potrebuje uporabnega projekta, BTC network oz. blockchain deluje 24/7, za razliko od mnogih, sicer obetavnih altcoinov, kot je npr. Solana. S tem nikakor ne želim reči ali namigovati, da ne vlagajte v altcoine. S tem želim le poudariti pomen BTC v tem, kar se dogaja, predvsem iz vidika vaše varnosti in vašega tveganja. To potrjujejo aktualni bear market in aktualni dogodki, ki so dodobra pretresli trg altcoinov in čisto možno je, da ta pretres še ni končan. A vse to ima svoj namen in cilj. In ta je, kot že omenjeno, iz trga izriniti malega kupca in naiven kapital, ter prevzeti dominanco nad trgom. Ko bo ta cilj dosežen, bo prišlo do vzpostavitve novega globalnega monetarnega in finančnega sistema, ki bo tako ali drugače temeljil na blockchain tehnologiji. Tako bo trg ponovno nadzorovan in dominiran s strani ozkega kroga ljudi, medtem, ko bo velika večina, ponovno le nemih uporabnikov tega finančnega sistema.
 
Najprej sesutje trga, nato uvedba regulacij, pod krinko zaščite “malega” človeka?

Tako smo prišli do prvega razloga, zakaj se  s kripto trgom dogaja, kar se dogaja. Razumeti moramo, da investicijski oziroma pametni kapital, blockchain tehnologije in Bitcoina, na začetku ni jemal resno, niti mu ni posvečal pretirane pozornosti, z redkimi izjemami. Zato so takrat na trgu dominirali mali kupci, lahko bi rekel preprosti ljudje. Velik del investicijskega kapitala ni verjel, da bosta blockchain in Bitcoin spremenila zgodovino, kar se je tudi zgodilo, zato vanj niso vstopali. No, Bitcoin in blockchain pa sta rastla in rastla. Tako na prepoznavnosti, kot uporabnosti in vrednosti. Investicijski kapital je to spoznal dokaj pozno. Vstopati je začel, ko je bila vrednost BTC že precej visoka. No, roko na srce, vrednost BTC je še vedno izjemno nizka za t.i pametni kapital. Bolj kot sama vrednost, ga je motilo dejstvo, da trga ne nadzoruje in da mu dominira “mali” človek. Prvi korak, pred prevzemom dominance je ta, da se iz trga iztisne kar največ malega in naivnega kapitala. In kako to najlažje storiti? Z iztiskom, kar pomeni z različnim manipulacijami trga, kot so usklajene in dogovorjene prodaje, katerim sledijo velike korekcije in posledično likvidacije trgovalcev, ki trgujejo predvsem s tveganimi in prevelikimi vzvodi.

Takšne manipulacije imajo za posledico sesuvanje trga, podobno kot ga spremljamo sedaj. To povzroča strah, paniko, dvom, beg. Prav to si “elita” tudi želi, saj tako čisti trg in ga pripravlja na naslednjo fazo, to so regulacije. Vsak bear market za seboj pusti kar nekaj “žrtev” v smislu popolnih likvidacij in izstopa iz trga. Tokrat bodo posledice še mnogo hujše, kot so bile v preteklih bear marketih. A za to ni kriv le trg, kot tudi ne že omenjena “elita”, mnogo odgovornosti nosijo tudi ljudje sami. Žal še vedno prepogosto videvam čustveno nezrele in neodgovorne ljudi, ki se obnašajo kot odvisniki od iger na srečo v nekem nizkocenovnem casinoju. Tvegajo preko svojih finančnih zmožnosti, prav tako precenjujejo svoje znanje. Finančni trgi so neizprosni in časi takšnega “gamblanja” so že davno mimo. S trgom mora zoreti tudi trgovalec. Do trga mora pristopati spoštljivo, pazljivo, predvsem pa razsodno, sicer bo kaj kmalu končal v popolni likvidaciji, hkrati pa bo krivil trg in grafe, češ da ne delujejo. In prav na to računa sistem, ki si želi podrediti kripto trg. Ko bodo veliki pretresi in šoki končani, bo sistem ponudil regulacije, katere bo predstavil kot nekaj, s čimer želi “zaščititi” malega trgovalca in njegov kapital. A to je trik, zato bodite pazljivi, ko bo prišlo do tega. Sistem ima le en cilj – dominacijo. Popolnoma vseeno mu je za malega trgovalca, potrebuje ga le toliko, da poganja in financira finančni sistem. Banke so najboljši primer in dokaz. Trenutni bančni sistem deluje natanko to. Banke ne ustvarjajo denarja, čeprav ga ponujajo kot da gre za njihov produkt, njihov last. Absolutna večina kapitala v bankah je v lasti “malega” človeka, kjer ga shrani, saj tako zapovedujejo sistem in regulacije. Banka s tem kapitalom razpolaga in posluje, nato pa vam vedno, ko želite denar dvigniti ali z njim poslovati, za to računa. Dokler svet ni spoznal Bitcoina in blockchain tehnologije, si mnogi niso znali niti predstavljati sveta brez bank. Zdaj vemo, da so banke nepotrebna sistemska megla, ki skrbi primarno za dominanco izbrane elite, ki ima v lasti bančni sistem.

Seveda bo sistem naredil vse, da ohrani in pridobi svoj primat oziroma svojo dominanco in regulacije bodo zagotovo šle v tej smeri. Nekaj podobnega smo v zgodovini že videli in prav to sem imel v mislih, ko sem nekaj odstavkov nazaj zapisal, da se bo zgodovina ponovila.

Izvršni ukaz 6102 (Executive order 6102)
V času velike depresije, je takratni predsednik ZDA, Franklin D. Roosevelt izdal izvršni ukaz 6102, datiran z dnem 5.4.1933, ki je državljankam in državljanom ZDA prepovedoval imeti v lasti zlato (zlati kovanci, palice, imetniški certifikati). ZDA so bile znane po velikih imetniških količinah zlata, ki so si ga generacije nabirale vse od t.i. zlate mrzlice dalje in mnogim je zlato predstavljalo celotno privarčevano imetje. Sočasno, je takratni zvezni FED akt iz leta 1913 od ameriške vlade zahteval, da je vsak novo izdani dollarski bankovec, podprt oziroma pokrit z zlatom, vsaj v višini 40%. Tako je bila država omejena s trgovanje z zlatom, kot tudi z vplivom na njegovo vrednost, saj je velik dela takratnih zalog zlata, bil namenjen kritju vrednosti USD.
 
A z uvedbo izvršnega ukaza 6102, je takratna administracija ameriško FED odvezala te zaveze in FED je tako na enostaven način prišla do dodatnih zalog zlata, sočasno pa so bili ljudje prisiljeni zlato menjati za USD, kateremu je posledično rastla vrednost. Kdor tega ni želel storiti, je bila zagrožena celo zaporna kazen do 10 let. Omenjeni akt je bil v veljavi vse do leta 1974, ko je privatno lastništvo zlata bilo ponovno dovoljeno. 
 
S tem želim pokazati praktičen in realen primer, kako sistem izkorišča politiko in svoje vzvode moči, da si podredi malega človeka. Nekaj podobnega se dogaja tudi sedaj s kripto trgom in zgolj vprašanje časa je, kdaj bodo regulacije nastopile. Naj ponovim, prišle bodo pod krinko “pomoči” in “zaščite” malega človeka.
 
Regulacije same po sebi niso nujno slabe
Vsekakor bi želel poudariti, da regulacije, kot take, niso nujno slabe, celo zaželene so, sicer bo trg izgledal kot divji zahod. Regulacije, v kolikor so dobronamerne in transparentne, bodo postavile jasna pravila, po katerih bo potrebno igrati. Posledično se bo naredil red, saj bo iz trga odstranjeno vse kar je gnilega na strani menjalnic, kripto kovancev in tudi na strani trgovalcev oziroma investitorjev. A kot že omenjeno, bojim se, da regulacije ne bodo tako transparentne, kot tudi ne bodo tako dobronamerne. Počakajmo. Čas bo pokazal.
 

Zakaj prihaja do zloma menjalnic in ali po FTX sledi zlom še kakšne menjalnice?

Želim, da razumete, da celotno trenutno dogajanje na kripto trgu ni v ničemer povezano z Bitcoinom, blockchainom ali kriptovalutami kot takšnimi, ampak gre izključno za plod človeškega pohlepa, pokvarjenosti in slabih poslovnih praks. Najboljši primer za takšno početje so centralizirane menjalnice, kot so Coinbase, Gemini, Crypto.com, Binance, Bitstamp, nedavno propadla menjalnica FTX in mnoge druge. Želim biti jasen – večina teh menjalnic posluje dobro in v veliki meri transparentno, a žal se vedno najde nekdo, ki vrže slabo luč na vse in posledično je potrebno biti pazljiv, ne glede na to, katero menjalnico uporabljamo.

Kripto trg takšnega šoka, kot ga je doživel nedavno, z zlomom FTX, ni doživel vse od leta 2014, ko je dokončno propadla menjalnica Mt.Gox, o kateri sem pred časom že pisal. Posledice zloma Mt.Gox čutimo še danes oziroma bomo zelo verjetno kmalu, saj se v januarju sprostijo BTC kovanci, ki so bili takrat zaseženi v t.i. poravnavi med Mt.Gox menjalnico in takratnimi regulatorji/nadzorniki trga. To zna kar nekoliko vplivati na vrednost BTC, a o tem morda kdaj drugič. Zagotovo bomo posledice zloma FTX menjalnice čutile še kar nekaj časa, kratkoročno se je to odrazilo v veliki korekciji trga, kmalu pa tudi v obliki zloma še katere izmed menjalnic, ki so svoje naložbe pretirano izpostavile v FTX menjalnici. 

Ali bo do dejanskega zloma prišlo, tega žal ne vemo, vsekakor pa je potrebno biti pazljiv na govorice. Čeprav jih je vedno treba jemati vsaj s kančkom dvoma in rezerve, jih nikoli ne smemo v celoti ignorirati. Kot trenutno najbolj izpostavljene menjalnice se najpogosteje navaja Gemini, Crypto.com in Huobi. Zato bodite previdni, v kolikor trgujete na omenjenih menjalnicah. In zakaj pride do zloma?

Če zanemarimo hackerske napade, je največkrat razlog že omenjena požrešnost in netransparentnost. Menjalnice morajo imeti zagotovljeno določeno kritje (collateral asset in lastni naložbeni asset) za potrebe kritja izgub, ki bi lahko nastale iz različnih razlogov. Izkazalo se je, da nekatere menjalnice tega kritja dejansko sploh niso imele, torej je šlo za zavajanje trgovalcev in investitorjev, še večji problem pa je t.i. pretirano trgovanje z vzvodi, katerega se poslužujejo celo menjalnice same. Ko trgovalci na menjalnice naložijo svoja sredstva, te dejansko razpolagajo z več $100 milijoni, ali celo milijardami sredstev, ki jih uporabljajo tudi za lastno in mnogo pretirano ter tvegano leverage trgovanje (vzvodi). Kot večina, ki je kadarkoli trgovala z vzvodi in je bila kdaj likvidirana, to isto velja za menjalnice, ki so s takšnim nepremišljenim in požrešnim trgovanjem, izgubile ogromne količine lastnega asseta, kot tudi kapitala njihovih uporabnikov (trgovalcev). Posledično s tem niso imeli več kritja. Da bi tega zagotovili, preidejo v hitro in masovno prodajo lastnega preostalega asseta, ki je največkrat v BTC, lahko pa tudi v altcoinih npr. Solana (SOL), kot je bilo to v primeru FTX. Takšno početje analitična orodja hitro zaznajo in ljudje postanejo pozorni na dogajanje. Resnica slej kot prej pride na dan in ko se to zgodi, sledi panično pobiranje in prodaja sredstev iz menjalnice, s strani uporabnikov. Od tu dalje povratka ni. 

Zato bodite pozorni. Veseli me, da so Binance, kot prve, predlagale protokol Proof of Assets (PoA) ali Proof of Reserves, ki menjalnicam nalaga, da svoje aktivnosti in delovanje podkrepije z jasnim razkritjem svojega asseta in portfelja, s katerim razpolagajo. Tako bodo uporabniki in pristojni organi lahko videli, ali trditve o stabilnosti menjalnice dejansko držijo. Spodaj prvi javno razkriti prikaz asseta menjalnice Binance. Podobno naj bi storile še menjalnice OKX, KuCoin in Poloniex.

To je vsekakor korak v pravi smeri, ki pa še vedno ne daje popolne varnosti. Zato je moj nasvet sledeči, da portfelj, ki ga ne koristite za aktivno trgovanje, umaknete na hard wallet, na menjalnicah pa pustite zgolj kovance, ki jih potrebujete za aktivno trgovanje. 

Ali bo torej prišlo do zloma še kakšne menjalnice? Kot že omenjeno ne vem, bojim pa se, da se zna še kakšna znajti v težavah, še posebno, če se bo svetovna ekonomska kriza še dodatno poglobila in bo trajala dlje, kot bi si želeli.

Kaj trenutno predstavlja največje tveganje za kripto trg?

Poleg splošne svetovne ekonomske oziroma finančne nestabilnosti in nestabilnih geopolitičnih razmer, trenutno največje tveganje za kripto trg predstavljajo prav stabilnost samih menjalnic, izjemno velik faktor tveganja pa predstavlja splošna zadolženost vlagateljev in trgovalcev.

Po raziskavi, ki so jo opravili pri Market Sentimentu, je kar 40% trgovalcev (fizične osebe), vzelo finančno posojilo v višini vsaj $5000, za potrebe kripto trgovanja in vlaganja.

Gre za precejšnjo težavo, ki sovpada z eno največjih globalnih dolžniških kriz, ki visi nad nami in o kateri sem v preteklosti že pisal. Še bolj kot samo zadolževanje pa težavo vidim v trgovanju z vzvodi. Po raziskavi, kar 80% predstavnikov generacije Z (GenZ) in kar 60% predstavnikov milenijcev, trguje z vzvodi. Trgovanje z vzvodi sicer lahko prinaša hitre in precejšnje zaslužke, a je tudi izjemno tvegano. Mnogi namreč ne razumejo, da to ni brezplačen denar, da so na to vezane določene obrestne mere, da pogosto sledi likvidacija in da je kljub celotni izgubi, bankam potrebno še vedno vrniti posojilo. Tveganje je torej precejšnje in mnogi se tega žal ne zavedajo, kljub izjemno nestabilnim razmeram, kjer so trgi močno zmanipulirani, pametni kapital pa komaj čaka, da zavede t.i. naivni kapital in ga spravi v likvidacijo. Osebno se tovrstnega trgovanja, kljub izkušnjam, v teh razmerah skoraj ne poslužujem. Tudi zaradi tega mi je uspelo vsa ta leta preživeti na trgu, medtem, ko so mnogi, ki so začenjali s trgovanjem sočasno z menoj, že davno odnehali oziroma so postali žrtve razmer na trgu. Ključe je torej v razumni in zdravi akumulaciji asseta, ter pravilni risk management strategiji.

Pozor na stablecoine
Ena najmanj komuniciranih potencialnih težav pa predstavljajo prav stablecoini, s pomočjo katerih trgujemo s kriptovalutami. Stablecoini so vezani na vrednost USD in izdajatelji morajo skrbeti s kritjem, da stablecoin ohranjajo pri vrednosti $1, v nasprotnem primeru pride do t.i. depegginga oz. izgube vrednosti razmerja 1:1, kar pomeni, da stablecoin pade pod vrednost $1. Čeprav padec nekaj malo pod vrednost $1 ni tako redek, takšen dogodek za stablecoin nikakor ni dober, saj predstavlja tveganje.
 
Najbolj poznani stablecoini so USDT, USDC, BUSD. Čeprav jih večina še vedno deluje stabilno in zanesljivo, smo zgolj v letošnjem letu videli propad enega izmed stablecoinov, kar je posledično vodilo v še eno veliko korekcijo. Govorimo o LUNA in njenem stablecoinu USTC. Prav zadnje dni pa je odjeknila še ena zgodba, da bi se nekaj podobnega lahko zgodilo tudi z USDD stablecoinom, katerega izdajatelj je TRON DAO Reserve. kar nekaj prahu in bojda pravno “sumljivih” zadev pa so začele širiti tudi govorice, povezane z največjim in najpomembnejšim stablecoinom, USDT (Theter). Padec USDT bi zagotovo pomenil enega največjih zgodovinskih šokov za kripto trg, zato si takšnega scenarija ne želim. No, Theter je že ponudil vso transparentnost vsem, ki bi izkazali zanimanje za njihov kritveni asset, kar je dober znak. A ne pozabimo, da so govorice pogosto zelo nevarno orožje, katerega namen je ustvariti paniko in plaz. Zato je čisto možno, da so takšne govorice načrtno plasirane s strani določenih bančnih krogov, katerim USDT, BTC in kripto trg, predstavljajo največjo in direktno konkurenco. A skrb ostaja in stabilnost stablecoinov je zagotovo nekaj, na kar moramo biti pozorni, še posebno na stablecoine, katerih izdajatelj izdaja tudi lastno kriptovaluto. Takšen primer je bila LUNA, aktualni primera pa sta še USDD (Tron) in BUSD (Binance), a vsaj BUSD za enkrat stoji dobro. 

 

Kaj menim o XRP oziroma Ripplu?

XRP je kovanec, ki ga spremljam od vsega začetka, dolgo časa sem z njim tudi trgoval oziroma ga imel v svojem portfelju, nakar sem ga, tik pred znanim pravnim procesom, tudi prodal. Trenutno ga ponovno nekaj držim v svojem portfelju, saj v njem vidim potencial. A čisto možno je, da se bo zgodba z XRP odvila precej drugače, kot bi si želel.
 
Dolgo časa se je namreč špekuliralo, da bo XRP nadomestil trenutni mednarodni bančni komunikacijski sistem SWIFT, a to vlogo je prevzel Chainlink (LINK), ki je z družbo SWIFT podpisal pogodbo o sodelovanju, za vzpostavitev novega medbančnega  komunikacijskega sistema, ki bo temeljil na Chainlink networku. Ripple oz. XRP torej te vloge ne bo prevzel. Tako mnogi špekulirajo, da bo XRP postal nova globalna finančna valuta, kar bi njegovo vrednost pognalo v višave. Čeprav za nekaj takega vedno obstaja možnost ne smemo pozabiti, da v kolikor bi XRP postal globalna finančna valuta, to vrednost XRP ne bi odbilo, ampak bi pravzaprav postal stablecoin, saj je ena izmed značilnosti finančne valute, izjemno nizka volatilnost. Predstavljate si, da imate 1XPR, ki je vreden npr. $1, naslednji dan je vreden $1,5, čez tri dni pa le še $0,5. Težava je torej volatilnost. Vsekakor pa XRP lahko ponudi svoj sistem, network, na katerem bi nova digitalna valuta lahko delovala. In prav v tej smeri gredo nekatere govorice, da naj bi se Ripple pogajal z bančnim sistemom za vzpostavitev networka, na katerem bi tekle nove t.i CBCD valute, ki naj bi nadomestile tradicionalne fiat valute.
 
In tukaj pridem do precejšnjih pomislekov. CBCD namreč ni kriptovaluta in predstavlja popolno nasprotje Bitcoinu in kriptovalutam. Če je bil BTC ustvarjen z namenom anonimnosti in finančne svobode ter neodvisnosti, bo CBCD “valuta” omogočala popoln nadzor ljudi s strani sistema in bank. Torej bomo kot družba stopili velik korak nazaj, predvsem od neke svobode in neodvisnosti. CBCD bo globalni sistem najverjetneje vezal na t.i. social scoring, kjer bodo ljudje nagrajeni ali kaznovani za svoje dejanje. Kdor misli, da gre za teorijo zarote naj povem, da sta to poskusno že uvedli Kitajska in Turčija. Na to opozarja vse več strokovnjakov, saj gre družba, predvsem od Covid obdobja dalje, v sistem popolnega nadzora.
 
Pravni proces proti Ripplu oziroma XRP še ni znan. Datum se neprestano odmika, a pri Ripplu so zapisali, da pričakujejo dokončno odločitev v prvem trimesečju 2023. Počakajmo. Seveda Ripple ni edini kripto projekt, proti kateremu ameriška SEC vodi pravni proces. Slaba novica je ta, da so se vsi ostali procesi končali v korist SEC in ne kripto projektov. Posledično nekateri analitiki že namigujejo, da podobna usoda čaka tudi Ripple. Sam težko ocenjujem, nagibam se k ugodni odločitvi za Ripple, a glede na nestabilnost trga, bi takšen nov šok za kripto trg povsem odgovarjal krogu okoli SEC, torej tradicionalni bančni eliti. Zato se ne veselimo prezgodaj. Počakajmo. V kolikor bi se XRP dejansko pogodil za izvedbo CBCD na svojem networku, bi bilo to zame osebno veliko razočaranje, saj bi to bil nož v hrbet kripto trgu in kriptovalutam na sploh.
 
Kaj kažejo tehnični indikatorji za XRP?

Nedvomno ima XRP potencial, ki pa je zavrt že kar nekaj časa, izključno zaradi sodnega procesa, ki je dober pokazatelj, kako manipulativen je lahko globalni finančni sistem. Na dejansko reakcijo XRP bo tako potrebno počakati tudi uradno razsodbo in takrat bomo videli tisto pravo reakcijo, tako XRP, kot tudi kripto trga.

V makro pogledu je XRP tvoril tri bearish lower high, lower low valove (označena le dva). Navadno po treh tvorjenih valih sledi odboj, a v primeru XRP bo, kot že rečeno, potrebno počakati na razsodbo. Nekoliko bolj kot to pa me skrbi dejstvo, da je XRP drugi val tvoril nižje od prvega, kar v makro pogledu navadno ni dober signal in kaže na stagnacijo kovanca. V zdravem trendu, navadno prvemu valu sledi novi, še večji val oziroma novi ATH. To je nekaj, na kar velja biti pozoren. A vseeno ocenjujem, da zna v primeru XRP vendarle biti razplet drugačen, saj je za drugi nižji val kriv sodni proces in ne klasično tržno dogajanje oziroma klasičen ciklus povpraševanje-ponudba. Pomembno je tudi dejstvo, da trgovalni volume ostaja razgiban in ne pojenja, čemur gre zasluge pripisati predvsem močni XRP skupnosti.

Makro kazalci za XRP trenutno niso najboljši, kar nakazuje tudi MACD, ki na tedenskem intervalu nakazuje prehod v negativno stanje. A vse to so srednjeročni indikatorji, ki niso tako pomembni za vas, v kolikor XRP HODLate oziroma držite na dolgi rok.

In do kam lahko seže XRP?

Napovedovanje dolgoročnih target linij je sila nehvaležno, saj na realizacijo vpliva mnogo dejavnikov, na katere kot trgovalci nimamo vpliva, prav tako jih indikatorji ne zaznavajo (geopolitični dogodki, makro ekonomski kazalci itn.), a vseeno želim podati neko grobo oceno, po mojem mnenju realnega potenciala XRP. V kolikor izhajamo iz precej zanesljive Fibonacci analize in sledimo predpostavki, da bo pričujočemu bear marketu sledil bull market, brez resnejših globalnih pretresov, potem ima XRP realen potencial, da v naslednjem bull marketu doseže vrednost med $2 in $3. Skupni potencial, glede na makro Fibonacci analizo je sicer slabih $8, a glede na širšo makro ekonomsko sliko dvomim, da bi XRP lahko dosegel to vrednost. Moja ocena, mislim, da tudi realna, torej ostaja vrednostni razpon $2 do $3. Prepričan pa sem, da nihče ne bo imel kaj dosti proti, če bi XRP posegel tudi višje.

Kako globoko lahko še pade kripto trg in ali BTC lahko pade na $4000?

Brez dvoma je to eden najbolj brutalnih bear marketov do sedaj. Predvsem zaradi manipulacij velikih igralcev in sistema samega. Potrebno se je znebiti naivnega kapitala, očistiti slabih projektov in poskrbeti, da bo trg dozorel. To je sicer dobro, slabo pa je to, kot že omenjeno, da želijo veliki igralci trg ponovno podrediti svojim interesom. Prav tako se tokratni bear market razlikuje do preteklih v okoliščinah, v katerih poteka. Če ima kar nekaj podobnih stičišč s preteklimi bear marketi, še posebej s tistim iz leta 2015, je razlika predvsem v tem, da je svet tokrat soočen s potencialom ene največjih ekonomskih kriz v novejši zgodovini, primerljive morda le s tisto iz leta 1929, čemur je sledila velika depresija. Prav tako je svet že nekaj časa na robu velikega svetovnega vojaškega spopada. Vse to so realni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati, saj neposredno vplivajo na trg.

A če najprej pogledamo širšo ekonomsko sliko vidimo, da kljub globoki finančni krizi, delniški trg še zdaleč ni dosegel svojega dna. To sicer ne pomeni, da je dno dejansko tudi nižje, pomeni predvsem možnost, da trg lahko pade še veliko globje, saj je delniški trg trenutno naredil le 27,5% korekcijo od svojega zadnjega vrha. Spodnji graf to odlično prikaže z razmerji in kot vidimo, se točka trenutnega stanja (rdeča pika – You are here) nahaja še kar precej višje od točk, do katerih je trg padel v najhujših ekonomsko-gospodarskih krizah, kot je bila velika recesija leta 2008, ali velika depresija leta 1929, ki jo predstavlja svetlo modra pika, skrajno desno spodaj.

Ne glede na vse, se torej BTC kljub vsemu zelo dobro drži, a kdor je pričakoval pričetek odboja v naslednjih nekaj tednih, bo najverjetneje močno razočaran, saj lahko trg, v primeru nepričakovanih negativnih novic in dogodkov, kaj hitro pade mnogo globje. In kateri so potencialni ekonomski in geopolitični dogodki, ki bi lahko vplivali na poglobitev krize? Takšni dogodki so rusko-ukrajinski konflikt, potencialni vojaški konflikt s Kitajsko, Kitajska nepremičninska kriza, dolžniška kriza itn. Nahajamo se torej v izjemno težkih časih, ki pa so sočasno tudi zgodovinski, saj lahko v živo spremljamo prehod iz klasičnega finančnega sistema, v digitalni oziroma blockchain sistem.

Kripto trg lahko pade še globje, a predvsem v primeru že omenjenih nepričakovanih velikih globalnih dogodkov, ki bi negativno vplivali na globalno ekonomijo ali v primeru načrtnega sesuvanja kripto trga, kar bi se lahko zgodilo s padcem še kakšne izmed velikih menjalnic oziroma s padcem USDT stablecoina. Ta druga možnost je za enkrat manj verjetna, vsekakor pa bo potrebno biti pazljiv pri menjalnicah.

Kripto trg se trenutno nahaja na precej močnem makro supportu, a v kolikor bi le tega izgubil, bi potencialno lahko sledil korekcijski padec v višini 25% do 47%. Vsaj v danem trenutku takšne korekcije ne pričakujem, nikakor pa ni nemogoča, a do nje bi pripeljali le že prej omenjeni zunanji globalni vplivi.

Ali BTC lahko pade na $4000?

Teoretično je zagotovo možno, realno pa je za takšno korekcijo za enkrat izjemno mala možnost oziroma je ni. Poglejmo najprej makro support območja z največ nakupnimi naročili. Najprej bi vašo pozornost želel usmeriti na spodnji graf in sicer na prvo support območje, katerega je BTC držal kar nekaj tednov, ki so se zdeli kot cela večnost. Gre za območje $19.500. Pod njim sta še dve, neprimerno močnejši območji, $12.500 – $14.500 in $9.500 – $11.500. Drži, da je daleč največ nakupnih naročil v območju $500 – $4000, a govora je o absolutnem dnu, katerega bi BTC dosegel izključno v primeru globalnega finančnega zloma, ali popolnega kolapsa kripto trga. Zgolj dejstvo, da se nekje nahaja največ nakupnih naročil še ne pomeni, da bo vrednost tudi dejansko padla do tistega območja. Trg ima svoje določene zakonitosti, prav tako osebno vedno spremljam položaj pametnega kapitala, ki pove zelo veliko, o potencialnih nakupno/prodajnih območjih in pametni kapital ima večino nakupnih naročil pozicioniranih v območju $12.500 – $15.000.

Če samo pomislimo, koliko časa je support nudilo območje $19.500, ki je nekajkrat šibkejše kot ostali dve support območji, potem lahko s precejšnjo zanesljivostjo ocenimo, da BTC ne bo padel do vrednosti $4000. A ponavljam, teoretična možnost ostaja, v primeru globalnega zloma oziroma izjemne ekonomske krize, ki bi prerasla v depresijo. To pa ne bi ekstremno negativno vplivalo zgolj na kripto trg, temveč na celoten ekonomski sistem.

Trg je nepredvidljiv. Kako se lahko zaščitim?

Prvi ukrep, ki ga vedno priporočam je, da si pripravite risk management strategijo, s katero določite, koliko kapitala boste vlagali, v kakšnem intervalu, koliko ste pripravljeni tvegati oziroma kje boste postavili stop loss pozicijo in koliko si boste izplačevali. Trgovanje brez risk management strategiji vsekakor odsvetujem. Prav tako svetujem, da kovance, s katerimi ne trgujete aktivno, čim prej prenesete na hard wallet in jih varno spravite. Dokler so vaši kovanci na menjalnici, je tveganje visoko. V kolikor trgujete z BTC, ga čim prej prenesite v wallet, a prenesite ga neposredno kot BTC in ne v obliki EUR. V kolikor boste prenesli BTC iz menjalnic v hard wallet, bo to neposredno vplivalo na statistiko in na dvig vrednosti BTC. V kolikor boste BTC pretvarjali v EUR ali USD, katere boste nato pobirali iz menjalnic, bo to negativno vplivalo na vrednost kovancev.

Prav tako redno spremljate analize, novice in bodite pozorni na govorice. Nanje ne odreagirajte panično, a jih nikoli tudi ne zanemarite. Spremljajte dogajanje in ne pozabite, da ste sami najbolj odgovorni za vašo naložbo. Izogibajte se tveganemu trgovanju z vzvodi. V kolikor že trgujete, ne tvegajte preveč. Zdaj je čas za akumulacijo in gradnjo portfelja. Predvsem pa se ne pustite odgnati zlahka. V tednih in mesecih, ki so pred nami bomo najverjetneje slišali še kar nekaj negativnih novic, a ne pozabite – velik del teh je umetno ustvarjen z namenom, pregnati malega kupca. Ne odnehajte. Za večino je to prvi bear market in popolnoma razumem, da vam ni lahko. A tudi sam sem v prvem bear marketu, leta 2015 izgubil skoraj 82% svojega portfelja, a sem vztrajal. Bila je pravilna odločitev. Mnogo sem se naučil, postavil sem svojo risk management strategijo, začel sem razmišljati bolj zrelo in namesto po hlastanju za velikimi in hitrimi dobički, sem se usmeril v zdravo akumulacijo BTC in še nekaterih altcoinov, ki sicer niso rastli rekordno hitro, a prav tako niso padali rekordno hitro, predvsem pa so obstali, medtem, ko mnogo kovancev iz leta 2015, danes ne obstaja več. Želim vam sporočiti, da niste sami, da dogajanje na trgu ni lahko, a če boste vztrajali in dali prednost zrelemu in odgovornemu vlaganju, boste uspeli. V kolikor boste imeli kakšno vprašanje, ali boste potrebovali pomoč, vam bom z veseljem odgovoril oziroma pomagal, če bom le poznal odgovor. Predvsem pa ne pozabite – še tako globoka kriza se enkrat konča in še vsaka korekcija enkrat preide v odboj. Tako bo tudi tokrat. Na vas pa je, ali boste modro vztrajali. 

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev. Premium storitev, ki je sedaj na voljo v posodobljeni in dopolnjeni obliki, vam ponuja dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makro ekonomske analize in analize trga BTC ter altcoinov. Tako boste v vsakem trenutku na tekočem z dogajanjem na trgu, prav tako pa boste osvojili novo znanje, s katerim boste lahko optimizirali svoj trgovalni portfelj. Vse to, za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Kaj čaka Solano (SOL) po nedavni veliki korekciji in šoku? 🔒

Naslednji članek

Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 14.11. – 20.11.2022 🔒

error: Content is protected !!