ADA/USDT – Tehnična analiza

Pred nekaj dnevi so po spletu zaokrožile govorice, katere so sprožili nekateri analitiki, da bi eden izmed najbolj perspektivnih in dobičkonosnih kripto projektov/kovancev ADA (Cardan), lahko naredil kar do 90% korekcijo (padec). Kot vedno, govorice velja jemati z vsaj nekaj rezerve, a previdnost ni nikoli odveč. Zato smo se odločili, da preverimo, kaj kažejo indikatorji in kaj dejansko lahko pričakujemo v smislu kratkoročnih in srednjeročnih ciljev.

Kaj je sprožilo govorice in zakaj?

Govorice o skoraj 90% korekciji ADA so sprožili nekateri analitiki, ki opozarjajo na izredno močno območje, kjer je nastavljeno izjemno število nakupnih naročil. Območje je prikazano na grafu spodaj in označeno z rdečo prečno linijo, ter zeleno puščico, pri vrednosti $0,068.

Kot je razvidno iz grafa, gre resnično za močno območje, katerega vsekakor ne gre zanemariti. Toda, ali bo do takšne korekcije dejansko prišlo?

Kaj kažejo indikatorji in razlogi, zaradi katerih do takšne korekcije ne bo prišlo

Najprej naj jasno izrazim prepričanje, da takšne korekcije nikakor ne pričakujem. Vsekakor je teoretično možna, a praktično ne. Kaj bi lahko sprožilo takšno korekcijo? Izključno masovna in usklajena prodaja kitov, ki držijo večji del ADA. O tem se je sicer špekuliralo, saj naj bi t.i. pametni oz. veliki kapital želel vstopiti z izjemno velikim vložkom in podobno kot v primeru BTC in ETH, na ta način skušal prevzeti dominacijo nad trgom.

A roko na srce, vrednost ADA je še vedno smešno nizka, zato takšnih “posegov” ne pričakujem. Za dodatno potrditev pa lahko izpostavim vsaj še tri pomembne dejavnike:

a. Kar 71% ADA je varno “stejkanih”, kar pomeni varno shranjenih, kjer kupci oz. imetniki pridno služijo mesečne in letne obresti. ADA je tako najbolj “stejkan” kovanec.

b. ADA je eden izmed treh velikih projektov. Poleg BTC in ETH, je ADA oz. Cardano, tretji najbolj investiran projekt. Na določeni točki je ADA celo prehitela BTC in ETH, po višini investiranih sredstev s strani velikih vlagateljev.

c. ADA velja za enega najbolj perspektivnih projektov, ki že sodeluje z mnogimi, predvsem afriškimi državami, zanj se zanimajo tudi institucije EU, vse bolj pa so glasne tudi govorice, da naj bi ekipa Cardana že bila v dogovorih z Elonom Muskom.

Brez dvoma so to dovolj veliki razlogi, da lahko z optimizmom zremo v prihodnost.

Tehnična analiza 4h indikatorji

4h indikatorji (EMA, BB, MACD in RSI) se nahajajo v bullish oziroma v pozitivni fazi, kjer izrazitejšo rast ovira le nizek volume, kateri je odločilen za vsako malo večjo spremembo trenda. Trenutno se ADA nahaja v fazi konsolidacije, kjer jo bomo spremljali še krajši čas. V tem smislu je njeno gibanje zelo podobno BTC.

Trenutno se ADA nahaja tik pod močno resistance linijo, kjer je nastavljenih veliko naročil, v območju $1,3. Območje predstavlja zgornja linija oranžnega trikotnika. V kolikor bodo biki v naslednjih dnevih dovolj odločni, bomo najprej videli ADA v preboju iz omenjenega območja, in v napadu na drugo target linijo, v območju $1,37 (TL2). Od tu dalje, bo sledil napad na območje $1,45 (TL3), kateri bi moral potekati dokaj hitro in brez večjih pretresov. Končna target linija v tem ciklu je v območju $1,57, ki se nahaja malo nad najmočnejšo resistance linijo, v območju $1,53, katero predstavlja rdeča linija (TL4).

V kolikor biki ne bi uspeli prebiti pomembnega območja $1,3, bomo videli manjšo korekcijo ADA, v območje $1,25, ki se nahaja na spodnji črti trikotnika, kjer pa se nahaja tudi pomemben indikator EMA50 – modra trend linija (SL1). Tu se nahaja dovolj močno območje naročil, kar bi verjetno bikom nudilo dovolj podpore za še en poskus napada na TL1. V še nekoliko bolj bearish situaciji, sledita dve močni support območji, ki sta zelo skupaj, najprej v območju med $1,15 in $1,19 (rdeč pravokotnik SL2), takoj za njim pa še spodnje support območje med $1,04 in $1,09 (spodnji rdeč pravokotnik SL3).

1D in 1W ATR indikator, ki nakazuje potencial možnih korekcij oz. sprememb, večje korekcije kot sta omenjeni, ne nakazuje. Osebno ocenjujem, glede na trenutne indikatorje, da v primeru korekcije, le-ta ne bo večja od območja SL2, najverjetneje pa korekcija ne bo dosegla niti tega območja. A kot rečeno, spremljati je potrebno EMA50 trend linijo!

Srednjeročni cilj 102% do 150% rast

Vrednost $1,57 vsekakor ni zadnji cilj, katerega bomo v primeru ADA videli letos. Razumljivo, upoštevati je potrebno tudi gibanje BTC, a glede na dejstvo, da je trg ponovno obarvan v zeleno in da ponovno vstopa veliki kapital z več milijardnimi zneski, bomo brez dvoma še letos videlo zelo lepo rast ADA. Prvi takšen cilj je pri vrednosti $2,7 (graf spodaj, s prikazom Fib indikatorja), okvirno v obdobju september-oktober, kar pa zagotovo ne bo zadnji cilj, v kolikor ekipa, ki stoji za projektom Cardano, skladno z napovedanimi roki, izpelje vse nadgradnje in povezave. Osebno ocenjujem, da bi ADA letos lahko dosegla vrednost med $5 in $7, a tudi višja vrednost me ne bi presenetila.

Gre za osebno mnenje in kot vedno, priporočam izdelavo lastne tehnične analize.

Predhodnji članek

BTC/USDT (Tehnična analiza), ali kaj sledi po odboju

Naslednji članek

ETH/USDT (Tehnična analiza)

error: Vsebina je zaščitena!